Archív: Európa rejtett kincsei

incentives_slide

A Balkán titkai

Időpont: 2015. május 28-június 7. Kontinensünk talán legegzotikusabb, s mindenképp a legszínesebb vidéke a Balkán. Drámai szépségű tájakkal, néprajzi sokféleséggel, rendkívül gazdag históriával – s megannyi egyedi műemlék negyeddel. Aki járt már itt, visszavágyik – aki még nem, jogosan érdeklődik a „dél-európai Kelet” különlegességei iránt. Utazásunk során 7 országon át járjuk be ezt a titokzatos és gyönyörű világot, Szarajevó és Mostar óvárosától – Raguzán (Dubrovnik) és a montenegrói tengerpartokon át – Albánia, Koszovó és Macedónia legszebb tájaiig.

Montenegró, a „Fekete hegyek országa”

Időpont: 2015. szeptember 30 - október 3. A „Fekete hegyek országa” a Balkán vadregényes szépségű és legendáktól övezett vidéke. Égig érő hegyei, jól szeparált völgyeinek harcedzett, elszánt népei egykoron a világhódító bizánci császárokat, török szultánokat és a Serenissima zsoldosait is meghátrálásra kényszerítették. A nagyhatalmak és a kultúrák metszéspontjában álló ország sikerrel vette át a bizánci, a keresztény és az iszlám kultúra építészeti elemeit, konyháját, életvitelét, sajátos milliőt teremtve. Az Adria itt a legmélyebb és a legkékebb, vizeit egykoron velencei gályák, majd az Osztrák-Magyar Monarchia hadihajói szántották, ma pedig Brad Pitt és Angelina Jolie gyermekeinek gumimatracai uralják… A kis ország óriási gazdagsággal bír műemlékekben, természeti szépségekben, gasztronómiában, kiváló strandokban – mára igazi turisztikai nagyhatalommá vált.

Madeira és az Azori-szigetek

2015. október 10-16. Madeirán, az óceánban zöldellő, buja növényzetű és valószínűtlen formájú hegyóriásaival a látogatót elkápráztató vulkáni szigeten 1419 óta épül a portugál világ. A napfényes Funchal-i öbölben mára már bájos, hófehér házak ezrei kúsznak fel a meredek hegyoldalakra, és trópusi, szubtrópusi növényekkel roskadásig telt köztéri parkok, botanikus kertek várják az „örök tavaszolókat”. A szálloda zónában a modern építészet különleges megoldásai és a portugál tradicionális formavilág élhető meg, a sokszínű nyüzsgésben. De picit feljebb, a 600 méter körüli felhőzóna fölött már sűrű eukaliptusz erdők hullámoznak, és drámai térélményt nyújtó, hatalmas lávagerincek, eróziós völgyek tátják ásítva szájukat, néma csendben. A sziget északi partján még az ősi babérlombú erdők zöldellnek, és hatalmas, zúgó hullámokkal ostromolja az óceán a sziklás partokat, melyekről megannyi vízesés hullatja fátyolszerű vizét a végtelen óceánba. Az Azori-szigetek világa még mesébe illőbb: Az óceán közepén emelkedő, piciny vulkáni szigetek gyöngysora. Szemet gyönyörködtető tisztaságukkal, színvilágukkal, különlegesen gazdag vulkáni utóműködéseikkel és a felfedezések korának gyarmati emlékeivel várják a szerencsés erre járót. A szigetek tea és ananász ültetvényei, delfinekben és bálnákban kiemelkedően gazdag parti vizei igazi kuriózumok.

Andalúzia – kultúrák metszéspontja

Időpont: 2015. október 18-22. Az Ibériai-félsziget déli peremvidéke szélsőséges világ. Háromezer métert meghaladó, nyáron is havas csúcsok, kősivatagok, hatalmas kiterjedésű öntözött mezőgazdasági földek és hosszú, nyájas mediterrán partok jellemzik, ahol a háromnegyed évezredes mór jelenlét egyedülállót alkotott. A granadai emírek máig meghaladhatatlan pompája, Cordoba lenyűgöző méretű mecsetje, Sevilla és Ronda medinái olyan kincsei az emberi kultúrának, melyet csak itt, Andalúziában lehet meglátni, megérinteni. Az évszázadok épített és az ott élők lelkébe ivódott emlékei mellé társul itt a XXI. század életérzésének megannyi megnyilvánulása: a luxus villanegyedek, golfpályák, kiváló infrastruktúra, és tökéletes turisztikai háttér.

Lengyel tájak magyar emlékei

Időpont: 2016. május 21 - 29. „Lengyel s magyar két jóbarát, együtt harcol s issza borát” lengyel szállóige Megannyi dinasztikus és diplomáciai kapcsolat – ezernyi családi bonyodalommal, perpatvarral. Együtt megvívott forradalmak, közös tündökléssel és bukással. Különböző nyelv, évezreden át azonos határral – hasonló sorsokkal annak két oldalán. Kölcsönös segítségnyújtás a vérzivataros időkben… hasonló három részre szakadás, majd XX. századi elnyomattatás. Néhány mondat a sokáig fennálló magyar-lengyel testvériség alapjairól – okokról, amik a két nép közép-európai történelmének kezdetétől – a vasfüggöny lebomlásáig fennálltak. Emlékezünk még Lengyelországra és a lengyelekre? Ők vajon tartják még a barátságot? Hová fejlődött térségünk legnagyobb országa az elmúlt 25 év folyamán? Utazásunk kísérlet a válaszadásra – minden mai és „örök idők óta” fennálló magyar-lengyel kérdésben.

Tengerhez magyar!

Időpont: 2016. szeptember 24 – október 2. Kossuth a Hetilap 1846. évi VIII. számában megjelent „Tengerhez magyar, el a tengerhez!” c. cikkének címe a dualizmus kori Magyarország szállóigéjévé vált. Utazásunk a felhívó szó szellemében, a magyar tengerhajózás emlékeit kutatja az Adrián: Hunyadi Mátyás flottaépítésétől – az I. Világháború végéig. Pólából (Pula) indulva a Quarnero (Kvarner) legszebb szigeteire kompolunk, majd fiumei sétáinkat követve Spalato-ból (Split) hajózunk be az Adriai-tenger közepére, a néhai Lissa (Vis) legendás erődszigetére, a Császári és Királyi Haditengerészet „szülőhelyére”. Mottónkhoz híven, folyamatosan az azúrkék Adria vize mellett, vagy annak lágy hullámain tartózkodunk. Aki úgy gondolja… 1 napra akár dalmát halásszá is változhat – vagy delfin megfigyelő expedíción vehet részt – testközelből megismerkedve az Adria élővilágával, vízrajzával.

Az Olümposz oroszlánkölykei

Időpont: 2017. szeptember 13 – 24. Az antik görög és hellenisztikus világ bölcsőjéhez vezet „3 országban kutakodó” körutazásunk. Az ókori Makedónia, Thesszália, Epirusz és a Jón-szigetvilág - vagyis a mai Macedón Köztársaság, Albánia és Észak-Görögország lírai szépségű, műemlékekben különlegesen gazdag vidékeire. Egyedi értékű régészeti leletek - UNESCO világörökségi kincsek – a homéroszi eposzok világa - és a görög mitológia kultikus helyszínei határán. Valós- és valószínűsíthető antik királyok és hősök nyomdokán.

London & Greenwich a Brit Birodalom bölcsője - és tervező műhelye

Időpontok: 2018. április 14-18. és szeptember 26-30. 1831 – 1925 között Földünk legnépesebb városa. Mai 8,6 milliós lakosságával az Európai Unió (amiből éppen kilépni készül…) legnagyobb városa. Az első számú Alpha++ világváros, a japán Global Power City Index vezető metropolisza. Az egyetlen hely, ahol 3 alkalommal rendeztek nyári olimpiát, 4 különböző városrésze is UNESCO Világörökségi védelem alatt áll. Bolygónk légi közlekedésének centruma – még az időt is „innen számoljuk”. (Greenwich Prime meridian).

Bosznia – Dél-Dalmácia nyárköszöntő… tengernyi látnivalóval

Időpont: 2018. június 2- 8. Bosznia és Hercegovina meseszép, keleti múltú fővárosain (Szarajevó, Mostar) keresztül vezet pihentető utazásunk Dél-Dalmácia legfestőibb partszakaszára, a ma is szinte érintetlen Peljesac-félszigetre. Orebic kikötője, ahonnan egyszerre látható az Adria végtelen azúrkék víztömege és a biztonságot jelentő szigetek is – nagyszerű kiindulópont a környék látnivalóinak felfedezésére, vízen vagy szárazon. Dubrovnik (Raguza); Split (Spalato); Ston; Korcula (Kerkyra) vagy a Mljet Nemzeti Park csak karnyújtásnyira fekszenek… S ha valaki inkább a strandolás és pihenés mellett dönt, ne feledjük, hogy a római idők óta itt teremnek az Adria legjobb borai a plavacs és a dingacs – illetve itt fogják Dalmácia legízletesebb tengeri herkentyűit is.

Az Adria titkai (A Nagy Kékség)

Időpont: 2018. szeptember 1-7. Dalmácia és az Adria legtávolabbi szigeteire s vizeire repítenek távolsági kompjaink, vitorlásaink és motorcsónakjaink. Körutazásunk a hajóutak és szigetfelfedező túrák ötvözete, az Adria nyílt vizeire - nem csak hajósoknak. 16 fős kiscsoportunk egy 20 fős különbusz kényelmét, gyorsaságát is élvezve jut el a Nagy Kékség legkülönlegesebb látnivalóihoz. Jól ismeri az Adriát? Jól ismeri annak legtisztább, halban leggazdagabb vizeit? Az Adria legtávolabbi csodáit? Tartson velünk - vagy kísérje figyelemmel utazásunkat.

Az Al-Dunától – a Duna-deltáig

Időpont: 2018. szeptember 24 – október 4. A Vaskapu festői vidékétől – a Fekete-tenger partjaira vezet balkáni körutazás sorozatunk utolsó fejezete. A Djerdap Nemzeti Park hegyeiben tett, egész napos főgerinc sétánk során „légi felvételeket” készíthetünk a Duna legvadabb, hömpölygő szorosairól, hogy néhány nappal később, két alkalommal is hajózzunk Európa legtermészetesebben megőrzött, UNESCO világörökségi védelem alatt álló deltavidékén – a sokszor emlegetett, mégis olyannyira ismeretlen Duna-deltában. Alapításunk óta első alkalommal, eljutunk Bukarestbe (!) – majd a Déli-Kárpátokon át vezető szakaszon beköszönünk néhány már jól ismert, „hazai” helyszínre is, mint Törcsvár vára, Brassó óvárosa, vagy az egyedien vadregényes Transzfogarasi út.

Rodosz és a Dodekanészosz hullámai

Időpont: 2019. július 30 – augusztus 6. (Rodosz – Szimi - Halki) A Johanniták és az olasz világ emlékeivel

Krakkó és Dél-Lengyelország - magyar emlékekkel

Időpont: 2019. augusztus 21-25. Magas-Tátra - Zakopane – Dunajec – Krakkó – Czestochowa - Wieliczka - Besztercebánya

Porto és az UNESCO világörökségi Douro-völgy

Időpont: 2019. október 19-24. Az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Douro DOC / Alto Douro (Douro borvidék) Portugália legismertebb és legrégebbi védett bortermelő övezete. A portói likőrbor a XVII. század óta Nagy-Britannia „nemzeti itala”, a szivarozás mellett az ínyenc élvezet abszolút jelképe. A “portói” három legismertebb típusa (Porto Branco, Porto Ruby és Porto Tawny) mellett számos nagyszerű asztali bor és száraz bor termőterülete. Dűlőit már az ókori rómaiak is művelték, a középkorban a ciszterci rend szőlészeti mintagazdaságainak központja volt. Féltve őrzött, zárt területeinek összessége 24.600 ha.

A Lofoten-szigetek és a Lappföld hegyóriásai

Időpont: 2021. június 1 - 10. Az Északi-sarkkörön túli Skandinávia tájai, természeti szépségei semmihez nem hasonlíthatóak, vagy mérhetőek Európában. A Lappföld lakatlan tundrái, irdatlan hegyóriásai, a Lofoten-szigetek égboltot karcoló farkasfog csúcsai vagy a feneketlen fjordok egymásutánja – mind, mind az utolsó jégkorszak páratlan formakincsének őrzői. Utazásunk az éjféli nap fényeiben járja végig három ország (Norvégia – Finnország és Svédország) természeti különlegességeit, a rövid sarki nyár élettel teli, júniusi napjaiban. „Házuk táján” látogatjuk meg a számi (lapp) rénszarvas tartókat, a mélytengeri halászokat, sőt a kirunai bányászokat is. „Élőszóban” hallgatjuk a viking sagákat – a vikingek unokáinak tolmácsolásában.

Feröer-szigetek

Időpont: 2021. június 25-30. Európa egyik legtávolabbi zuga. Az „Északi-világ” része – vagy egy kicsit már azon is túl talán…(?)Fjordok, a nyílt tengerből tornyosuló sziklafalak és égboltot hasító méregzöld hegyek valószínűtlen vonalainak szigetvilága. Évezrede idesodródott vikingek legendái – máig is itt élő kései unokáik „hús-vér tolmácsolásában”. A hely, ahonnan Észak-Európa fővárosai a messzi délre esnek – az emberek, kiknek nyelvét csak Izlandon értik. Két tucat ismeretlen sziget, a romlatlan természet időtlen menedékei, ahol az Atlanti-óceán felhői születnek. Ez az utolsó vikingek otthona, a Skandináv világ hatodik országa: A páratlan szépségű  Feröer.

Az Alpok napos oldalán - Szlovénia

Időpont: 2021. július 13-17. Európa legzöldebb országa. Azt hinnénk, Svájcban járunk – csak itt több az erdő, érintetlenebb a természet és mosolygósabban süt a nap. Valaha ez volt a Monarchia talán legkeresettebb nyaralóövezete, ahol egyszerre lehetett hódolni magashegységi, illetve vízi és tengeri kedvteléseknek – az Alpok mediterrán, déli oldalán. A Logar-völgy, a Rinka-vízesés és a 2.558 m magas Grintovec (Kamniki-Alpok); a Hochstul 2.200 m feletti vidéke (Karavankák), és a „háromfejű” Triglav, Szlovénia 2.864 m magas hegyóriása (Júliai-Alpok), mind – mind ikonikus természeti- és természetjáró paradicsomok. S ki ne ismerné a Bledi-tó vagy a Bohinji-tó idilli, „képeslap tájait”? Sétáljuk végig együtt ezeket a meseszép vidékeket, az Alpok napos oldalán. Pillantsunk be szomszédaink, a szlovének hasonló, s olykor velünk közös múltjába - jelenébe.

Vulcanus atlanti birodalma (Tenerife – La Palma)

Időpont: 2021. szeptember 6-13. Rendkívül kellemes klímája, a szinte örökkön ragyogó nap és nagyszerű partjai tették világszerte ismertté az Atlanti-óceán legfelkapottabb nyaralóparadicsomát. Talán egy kicsit “túlságosan is felkapott”, vagy “túlságosan is nyaralási nagyüzem” – hallani olykor a mindenhová eljutó hírnév által táplált kritikákat is. Milyen hát igazából ez az óceáni szigetvilág? Milyenek hátország erődszerű magashegységei, szubtrópusi köderdői, nemzeti parkjai és ültetvényei? Miért olyan “aránytalanul magas” itt az UNESCO világörökségi védelem alatt álló területek aránya?

Montenegró (Crna Gora) AKTÍV

Időpont: 2022. szeptember 8-15. Crna Gora, a Fekete-hegyek országa: Kicsiny mérete (13.812 km2) ellenére Európa egyik legváltozatosabb és legfestőibb vidéke (Csak Skandinávia „veheti fel vele a versenyt” a természeti szépségek terén). Szelídítetlen magashegységeiben (Durmitor; Prokletije) máig is felfedezésre váró gerinceket és völgyeket járhatunk – ősi városaiban (Cetinje, Gusinje, Ulcinj, Kotor és Perast) évszázados hagyományokat tapasztalhatunk - s élhetünk meg. 24 fős, tehát még AKTÍVAN mozgatható- és mozgó csoportunkkal élvezhetjük az Adria déli vizeinek türkizkék hullámait, további, helyi „kutatási lehetőségekkel” a Cousteau kapitány által is oly nagyra becsült tengeri öblökben.   

Andalúzia – Alpujarras

Időpont: 2021. szeptember 22-29. Az Ibériai-félsziget déli peremvidéke ellenállhatatlanul csábító világ.  Háromezer métert meghaladó, sokszor nyáron is havas csúcsok, kősivatagok, hatalmas kiterjedésű öntözött mezőgazdasági földek és nyájas, aranyhomokú tengerpartok váltakozása ez a vidék. A háromnegyed évezredes mór- majd az ezt felváltó aragón-katalán kultúrák és művészetek összessége egyedülálló örökséget alkotott. A granadai emírek máig utánozhatatlan pompája, Cordoba lenyűgöző méretű mecset-katedrálisa, az óvárosok  medinái és a „hozzájuk nőtt” katolikus rendházak olyan kincsei az egyetemes kultúrának, melyet csak itt, Andalúziában lehet meglátni, felfedezni.  Séták a Sierra Nevada mór alapítású magashegyi falvaiban, kóstolók spanyol ajkú világ legfinomabb ízeiből, strandolás a Földközi-tenger azúrkék, nyárvégi vizeiben… Hol másutt is lehetne mindezt egyszerre, „egy sombrero alatt” megélni?

Lipari-szigetek és Kelet-Szicília

Időpont: 2021. október 9-16. Lipari-szigetek (Eoli-szigetek): A görög-római alvilág kráterei a Földközi-tenger (Tirrén-tenger) közepén. Alig látható pontok a térképen – stratégiai hídfők az ókori tengerjáró népek – egyedülálló UNESCO világörökségi értékek és élmények a mai utazók számára. Az egyetlen hely Európa határain, ahol egyszerre láthatunk működő tűzhányókat (Etna és Stromboli); kénes gőzfelhőket okádó krátereket és iszapvulkánt (Vulcano); a felhőkbe törő, zöld óriás kúpokat (Salina) és a tengert átszúró irdatlan sziklákat (Lipari).  

Kanári vulkánóriások (Cumbre Vieja - Teide – Caldera de Taburiente)

Időpont: 2022. január 14-24.  A nyaraló-paradicsomként is méltán világhírű, szubtrópusi Kanári-szigetek mindegyike állandóan formálódó vulkánok hosszú sora, egymásra települő, s az ég felé törekedő rétege. Itt minden talpalatnyi termékeny föld vulkánként született – s születik. Tenerife valójában 3 gigászi ősvulkán (1./ Macizo de Anaga; 2./ Macizo de Teno; 3./ Macizo de Adeje) amiket összeköt egy fiatalabb, mégnagyobb óriás a Teide - Pico Vieja komplexum, tetején a 3.718 m magas Teidével. A legendás, UNESCO világörökségi Pico de Teide Nemzeti Park nem csak Spanyolország, de a Makaronézia és az Atlanti-óceán legmagasabb hegyeinek is otthona. La Palma a végtelen fenyveseiről és esőerdőiről is elhíresült “legzöldebb sziget”, a La Isla Bonita (A Szépség Szigete) a Caldera de Taburiente Nemzeti Park óceáni földdarabja. Felhők fölé érő csillagvizsgálókkal, 25 km hosszúságban, naponta változó vulkáni kúpok tucatjainak sorával (Ruta de Los Volcanes túraút) és minden calderák névadójával, a 10 km átmérőjű, 2.000 m falmagasságú Caldera de Taburiente-vel. A Cumbre Vieja kifejezést az elmúlt hónapokban tanulta meg a Világ: 1949, majd 1971 után ismét növekedik La Palma déli óceánpartja. Méghozzá Hawaii típusú kitörések képében. Lávaszökőkutakkal és lávafüggönyökkel, vöröses-aranyként aláereszkedő lávafolyamokkal. Igen ritka, s példátlanul különleges időket él a sziget – s mi, a szerencsés szemtanúk: “Hawaii is épp a Kanári-szigetekre költözött.

Shqipëria Esszencia

Időpont: 2022. június 19-26. és szeptember 18-25. Albánia – Shqipëria, ahogy a helyiek hívják saját földjüket, drámaian szép ország. Kicsit kevesebb, mint 29.000 km2 területen – mégis „kontinensnyi” változatossággal. Sokak szerint Európa egyetlen egzotikus országa.  Hihetetlen tájakkal, pazar néprajzi sokféleséggel, és rendkívül gazdag históriával. Védett műemlék negyedeiben ókori görög-római, középkori velencei vagy török emlékekkel, nem is beszélve az elmúlt 200 év sokszínű hagyatékáról.   Aki járt már itt… mindig visszavágyik – aki még nem, jogosan próbál kutakodni a „balkáni titkok”nyomán. Közvetlen járaton jutunk el a minden ízében gyönyörű mediterrán országba. Mindkét tengerét (Adria-tenger, Jón-tenger) „megízleljük”, s eljutunk többek között a Földközi-tenger utolsó part-menti fenyveseibe (Llogara Nemzeti Park) vagy az egyedien vadregényes Gjipe-kanyon partvidékére is. S igen… a Drinit festői kanyonjaiban hajózva érjük el ismét az Albán-Alpok mélyét, a meseszép fekvésű Valbone-völgyet.

A vadregényes Balkán: Koszovó – Dél-Montenegró

Időpont: 2022. szeptember 9-18. Kosovë – az ókori dardaniai illírek meseszép földje, két évezreden át Róma-, Bizánc,- az Oszmán Birodalom termékeny tartománya. Szerbia közelében sok-sok szerb vonatkozással, máig fájdalmas emlékekkel, érzésekkel. ÉK – DK határain fellegekik magasodó hegyek koszorújában, ősi óvárosaiban máig kis-ázsiai hangulatú bazárokkal, mecsetekkel, türbékkel és közkutakkal. “A Rigőmező”  a magyar történelemben, a Balkán szíve az útleírásokban, s az egyik utolsó vadon a természetvédelmi publikációkban. Minden látogató számára váratlan, felpezsditően kellemes meglepetés. A szomszédos Montenegró legeldugottab, déli végvidékein tovább erősödhet az érzés: Az egzotikus Kelet ittfelejtett üzenetei nyílnak meg előttünk - sorra. Hajón fedezzük fel az óriási Shkodrai-tó  vizeit, sátoros hegyeit,  hogy azután meg se álljunk az Adria leghirhedtebb néhai “kalózfészkéig”, a romantikus Ulcinj városáig. Strandnapunkon - bármily furán hangozzék is...  Miami Beach-től – a Tropicana-n át – egészen a Copacabana Beach-ig végigpróbálhatjuk a legfinomabb homokstrandokat. 

Egy „darabka Kis-Ázsia”: Bosznia-Hercegovina

Időpont 2022. október 10-16 Félszázezer km2-nyi terület, páratlanul színes és igen összetett múlttal, kulturális hagyományokkal. Épp a közepén a Bosznia-hercegovinai Föderáció 10 kantonjával, s azok bosnyák többségi lakosságával. Balkáni találkozópont DK-Európa és a néhai „a Kelet” határán. Egy „darabka Kis-Ázsia” máig élő oszmán-török örökséggel, bazárjaiban „perzsa” szőnyegekkel, „anatólia” rézműves eszközökkel, „azerbajdzsáni” teákkal és „kaukázusi” bőrdíszműves remekekkel. Semmihez nem volt – s ma sem hasonlítható Európában. A XIX. századi gondolkodás szerint itt kezdődött „a Kelet”. Még tájai is inkább a Levant vidékére emlékeztetnek, égig érő hegyei, kristálytiszta folyói és kanyonjai a Torosz-hegység hangulatait idézik. Utazásunk afféle szárazföldi „szigettúra”: Egzotikus, (inkább) ázsiai élmények megtapasztalása, karnyújtásnyira a déli határainktól. Meglepően sok magyar emlék, kapcsolat és közös mítosz megismerésével.