Montenegró, a „Fekete hegyek országa”

Időpont: 2015. szeptember 30 – október 3.
Utazás: Menetrend szerinti repülőjárattal, a helyszínen légkondicionált autóbusszal
Szállás: 3*szállodában, Budvában
Ellátás: Svédasztalos félpanzió (reggeli-vacsora)

Magyar idegenvezetés Budapesttől – Budapestig

A „Fekete hegyek országa” a  Balkán vadregényes szépségű  és legendáktól övezett vidéke. Égig érő hegyei, jól szeparált völgyeinek harcedzett, elszánt népei egykoron a világhódító bizánci császárokat, török szultánokat és a Serenissima zsoldosait is meghátrálásra kényszerítették. A nagyhatalmak és a kultúrák metszéspontjában álló ország sikerrel vette át a bizánci, a keresztény és az iszlám kultúra építészeti elemeit, konyháját, életvitelét, sajátos milliőt teremtve.  Az Adria itt a legmélyebb és a legkékebb, vizeit egykoron velencei gályák, majd az Osztrák-Magyar Monarchia hadihajói szántották, ma pedig Brad Pitt és Angelina Jolie gyermekeinek gumimatracai uralják… A kis ország óriási gazdagsággal bír műemlékekben, természeti szépségekben, gasztronómiában, kiváló strandokban – mára igazi turisztikai nagyhatalommá vált.

1. nap: Kis ország – óriási adottságok

Elutazás Budapestről menetrend szerint. Érkezés Podgoricába 14:40-kor. A csomagok felvétele, majd utazás a tengerpartra, a szálloda irányába. Útközben ismerkedés Montenegró különleges, fordulatokban gazdag történelmével, jellegzetes földrajzával. Látogatás Virpazar-ban, a Skhodra-i tó partján, a Balkán egyik leglátványosabb nemzeti parkjában. A különleges, területét drámai módon változtató, rendkívül gazdag madár-hal és növényvilággal megáldott tó „szívében” a kis múzeum megtekintése (állatvilág, növényvilág bemutatása az Európában csak itt szabadon élő fehér pelikánnal), majd kis hajókkal kirándulás a tavon a hatalmas tavirózsa mezők, nádasok, szigeteken álló kolostor-és erődromok, valamint számos vízimadár között. Ismerkedés a „halász szemekkel”, a hajó fedélzetén helyben sütött fánk és méz kóstoló, helyi rakijával. Továbbutazás Budvába, a nagyvilági üdülővárosba. A szállodai szobák elfoglalása, közös vacsora. Este fakultatív séta Budva középkori falakkal övezett óvárosában és nyüzsgő, Monte Carlo-t idéző tengerparti sétányán, elegáns yacht kikötőjében.

Éj Budvában

2. nap: A Kotori-öböl kincsei

Reggeli a szállodában. Kirándulás autóbusszal a Kotor-i öbölbe (Cattaro). Ismerkedés az öböl kialakulásával, a velencei és magyar időkkel, a Perast-i kalózvilággal és az Oszták-Magyar Monarchia hadiflottájának történetével. Átkelés a Tivat-i szoroson komppal (15 perces út), majd rövid városnézés Herceg-Noviban, az egykori Osztrák-Magyar Monarchia híres üdülő városában. A spanyol zsoldosok által épített citadella megtekintése, majd szabad program. Továbbutazás  Denovici és Kumbor  mellett, ahol egykoron az Osztrák-Magyar Monarchia haditengerészeti légi bázisa és tengeralattjáró bázisa volt. Látogatás Perast-ban, a híres középkori kalózvárosban, átkelés kis hajókkal a mesterségesen létrehozott (egykoron elfoglalt ellenséges hajókat vontattak ide, kővel megtöltötték, majd elsüllyesztették őket) szigeten, ahol mód nyílik a templom és a kis múzeum megtekintésére. Továbbutazás Cattaro-ba (Kotor). Az UNESCO Világörökségi védelem alatt álló festői város megtekintése. A szédítő magasságban a hegyoldalra felkúszó és a tenger felé terjeszkedő, vaskos középkori falak védelmében épült óváros velencei gótikus palotáinak, a földrengések által többször elpusztított de mindig helyreállított Szt. Trifun katedrális és az Osztrák-Magyar Monarchia egykori haditengerészeti főparancsnokság épületének megtekintése. Fakultatív látogatási lehetőség a kicsiny, de színes, sokoldalú gyűjteményt felvonultató tengerészeti múzeumban, ahol a leghíresebb magyar hadihajók is nagy számban (fényképek, makettek) megtalálhatók. Szabad program a széles kínálattal rendelkező mediterrán piacon. Visszautazás majd szabad program és vacsora Budvában.

Éj Budvában

3. nap: Hadiflotta história

montenegro_03Reggeli a szállodában. Kirándulás autóbusszal Montenegró D-i partvidékére. Ismerkedés a „milliomosok”  félszigetével, Sveti Stefan-nal, amely egykoron sziget volt, ma elegáns szálloda-félszigetté alakítva szigorúan védett és tiltott terület mindenki számára, aki nem a félsziget szállodáiban lakik. Fényképezés a festői, középkori jellegét megőrző félszigetnél. Továbbutazás Castel Lastua (ma Petrovac) öble fölött a hegyoldalba vágott úton, ismerkedés a Zenta cirkáló kalandos történetével (a kínai boxer lázadás leverésében betöltött szerepétől elsüllyedéséig) és az 1914-es tengeri csatával, melynek során a cirkáló az öböl 71 méteres mélységű vizében elmerült. Továbbutazás Bar városába, majd Bar meredek hegyoldalban található óvárosába (Stari Bar). Látogatás a festői környezetben épült, máig  hatalmas falakkal övezett, egészen különleges hangulatú romvárosban. A török egyik leghíresebb és legvirágzóbb nyugat-balkáni támaszpontja mai állapotában is visszaadja az itt hosszú távra berendezkedő mohamedán világ egykori  hangulatát. Fakultatív ebéd lehetőség, török tea-és kávé megkóstolása az apró, törökös (gerendavázas, vitorlavászonnal a naptól védett) házakban kialakított éttermek egyikében. Visszautazás Budvába. Szabad program, vacsora a szállodában.

Éj Budvában

4. nap: A Fekete hegyek ormán

Reggeli után a szálloda elhagyása, majd utazás autóbusszal  a Lovcen-hegyre, a montenegróiak szent hegyére. Feljutás a lélegzetelállító szerpentinen Kotor fölött a kilátóhoz (innen fényképezési lehetőség az egész öbölrendszerre nyíló panorámánál), majd helyi sonka (prsut) kóstoló és vásárlási lehetőség egy helyi fogadóban. Utazás a Lovcen hegy különleges természeti környezetében (kopár karszt fennsík dolinákkal, eleinte buja növényzet, majd fenyvesek, aztán kopár sziklák), ismerkedés a Njegus-történettel. A hatalmas hegy kettős csúcsánál fényképezés (a csúcsra nem megy fel a csoport, csak a közvetlen közelébe), majd a Lovcen Nemzeti Park magashegyi, klimatikus üdülői mellett, Cetinjén (az egykori fővároson) átutazva érkezés Podgoricába, a repülőtérre. Elutazás menetrend szerint (indulás 15:40-kor), érkezés Budapestre az esti órákban.

Részvételi díj szakvezetéssel Budapesttől – Budapestig 135.000,-Ft
Egyágyas felár: 19.200,-Ft

 

Külön fizetendő:

Repülőtéri illeték(csak foglaláskor válik véglegessé): 59.000,- Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás: köthető
Kötelező Storno biztosítás: 1,5%
Belépők: 34,-EUR

 

Figyelem! A programok sorrendje változhat!