Archív: Észak világa & USA

eszak_slide

USA DNY / KANYONOK FÖLDJÉN

Időpont: 2015 szeptember 23- október 5. Az USA DNy-i, sivatagos államai kanyonjaikról és építészeti csodáikról is egyaránt jól ismertek. Ide futott be „Amerika főutcája” a Route 66, itt épült a gigászi méretű Hoover gát és itt található a navahó nemzet országnyi méretű rezervátuma is. Csak néhány kultikus név az erre található - s utunkba eső - csodákból: Las Vegas és az új Mike O’Callaghan Emlékhíd – Death Valley - Grand Canyon - Monument Valley – Festett Sivatag - Arizona meteorit kráter - Zion Nemzeti Park – Bryce Canyon Nemzeti Park – Navahó Rezervátum

ALASZKA medvéi

Időpont: 2015. szeptember 3 – 13. „Mindig tiszteld Természet Anyát! Különösen, ha a tömege több mint 200 kg és a bocsait védelmezi…” James Rollins Alaszka medvéinek megfigyelése és fotózása közben átutazzuk a hatalmas országrészt, déli partjaitól – „Észak-Amerika teteje”, a Denali Nemzeti Parkon át - az Északi-sarkkörig, sőt azon is túl - a Jeges-tengerig. Az őszbe forduló északi vadon nagyvadjainak megismerése mellett, bepillantást nyerünk az őslakos athabasca indiánok és eszkimók múltbéli- és jelenlegi életébe is.

A NAGY INDIÁN VÁNDORÚT

Időpont: 2015. július 24 – augusztus 9. A Mississippi folyamtól nyugatra fekvő óriási területeket az 1800-as évek közepéig csak „Indiánország”-névvel jelölték az amerikai térképek. A polgárháború lezárulása után (1865) azonban megindult a nyugati területek fehér benépesítése - s ezzel együtt az őslakos törzsek megélhetésének, kultúrájának átmeneti felszámolása. A legendás indián háborúk és ütközetek (Vörös Felhő háborúja; Little Bighorn; Fort Phil Kearny) préri-vidékén a néhai hősök nevét és emlékét ma nemzeti emlékhelyek és vadnyugati városok őrzik. Utazásunk az indiánok szent helyein keresztül vezet Denverből – South Dakotán, majd a Yellowstone Nemzeti Park bölénylegelőin át - vissza a Sziklás-hegységig – átélve a préri és legendáinak hangulatát.

Északi sarkkör túra

Időpont: 2014. július 9 - 20. Lappföld, az Északi sarkkör világa túlságosan szép és rejtőzködő ahhoz, hogy 40-50 fős csoportokban érkezve átfussunk tájain. Különleges természeti szépségei nem érhetőek el 5 perc sétával a buszparkolókból vagy a zajos ajándéküzletek bazársoraiból (mert ilyenek itt nincsenek…). Ez a csend és a természet birodalma. A boreális erdők végtelen zöldje, a rénszarvasos tundrák metszően friss levegője, a hó- és jégfödte meredek hegyoldalak különleges látványa – mind az Európában egyedülálló Lappföld csendes nagyszerűségének velejárói. Kiscsoportos utazásunk a sarkköri vadon és a Nordkapp (É 71°) bejárása mellett ezúttal végiglátogatja a Lofoten-szigetek legfestőibb pontjait is.