Archív: Észak világa & USA

eszak_slide

Alaszka az óriások vadonja

Időpont: 2022. július 4-15. és augusztus 22 – szeptember 2. AZ UTAZÁS CÉLKITŰZÉSEI: A rövid sarki nyár világának bemutatása és megörökítése, Széchenyi Zsigmond (1898- 1967) vadász-expedíciós útvonalának „újrajárása” közben.

IZLAND – jégmezők; gejzírek; zuhatagok és fjordok szigete

időpont: 2022. május 19-29. A Közép-Atlanti-hátság felszínre emelkedett, állandóan változó, arktikus földje. A néhai vikingek Jégországa, ahol kontinensünk legnagyobb jégmezői terpeszkednek, legnagyobb vízesései dübörögnek a mélybe, s ahol mindennaposak a „rutinszerű” vulkánkitörések. A gejzír- és ezerszínű ásványmezők világa, forró vizes medencékkel a gleccseróriások tövében. Izland, az Északi sarkkörhöz simuló, 103.000 km2 méretű sziget természetileg Grönlandhoz (Észak-Amerika), míg társadalmilag Skandináviához (Észak-Európa) tartozó, egyedien ritkán lakott és szinte érintetlen ország. 4.970 km hosszúságú (!) óceáni partvonalán (s a mögött) ma is csak 370 ezer ember él. Nincs nem festői tája… még nemzeti parkjait is további védett területek ölelik körbe. Nincs ország természettudatosabb lakossággal, nincs szabadtermészet nagyobb változatossággal és állandóbb változással. Az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Jökulsárlón jéglagúna mélyétől – a jégbezárt Öræfajökull vulkánon át – a sarkvidéki viharokban is fehérlő Hvannadalshnúkur (2.119 m) piramisáig – meg azon is túl… minden méterén felrázóan szürreális környezet.  Izland az ősi viking sagák  - máig valódi és megtapasztalható mesevilága.

USA DNY / KANYONOK FÖLDJÉN

Időpont: 2015 szeptember 23- október 5. Az USA DNy-i, sivatagos államai kanyonjaikról és építészeti csodáikról is egyaránt jól ismertek. Ide futott be „Amerika főutcája” a Route 66, itt épült a gigászi méretű Hoover gát és itt található a navahó nemzet országnyi méretű rezervátuma is. Csak néhány kultikus név az erre található - s utunkba eső - csodákból: Las Vegas és az új Mike O’Callaghan Emlékhíd – Death Valley - Grand Canyon - Monument Valley – Festett Sivatag - Arizona meteorit kráter - Zion Nemzeti Park – Bryce Canyon Nemzeti Park – Navahó Rezervátum

ALASZKA medvéi

Időpont: 2015. szeptember 3 – 13. „Mindig tiszteld Természet Anyát! Különösen, ha a tömege több mint 200 kg és a bocsait védelmezi…” James Rollins Alaszka medvéinek megfigyelése és fotózása közben átutazzuk a hatalmas országrészt, déli partjaitól – „Észak-Amerika teteje”, a Denali Nemzeti Parkon át - az Északi-sarkkörig, sőt azon is túl - a Jeges-tengerig. Az őszbe forduló északi vadon nagyvadjainak megismerése mellett, bepillantást nyerünk az őslakos athabasca indiánok és eszkimók múltbéli- és jelenlegi életébe is.

A NAGY INDIÁN VÁNDORÚT

Időpont: 2015. július 24 – augusztus 9. A Mississippi folyamtól nyugatra fekvő óriási területeket az 1800-as évek közepéig csak „Indiánország”-névvel jelölték az amerikai térképek. A polgárháború lezárulása után (1865) azonban megindult a nyugati területek fehér benépesítése - s ezzel együtt az őslakos törzsek megélhetésének, kultúrájának átmeneti felszámolása. A legendás indián háborúk és ütközetek (Vörös Felhő háborúja; Little Bighorn; Fort Phil Kearny) préri-vidékén a néhai hősök nevét és emlékét ma nemzeti emlékhelyek és vadnyugati városok őrzik. Utazásunk az indiánok szent helyein keresztül vezet Denverből – South Dakotán, majd a Yellowstone Nemzeti Park bölénylegelőin át - vissza a Sziklás-hegységig – átélve a préri és legendáinak hangulatát.

Északi sarkkör túra

Időpont: 2014. július 9 - 20. Lappföld, az Északi sarkkör világa túlságosan szép és rejtőzködő ahhoz, hogy 40-50 fős csoportokban érkezve átfussunk tájain. Különleges természeti szépségei nem érhetőek el 5 perc sétával a buszparkolókból vagy a zajos ajándéküzletek bazársoraiból (mert ilyenek itt nincsenek…). Ez a csend és a természet birodalma. A boreális erdők végtelen zöldje, a rénszarvasos tundrák metszően friss levegője, a hó- és jégfödte meredek hegyoldalak különleges látványa – mind az Európában egyedülálló Lappföld csendes nagyszerűségének velejárói. Kiscsoportos utazásunk a sarkköri vadon és a Nordkapp (É 71°) bejárása mellett ezúttal végiglátogatja a Lofoten-szigetek legfestőibb pontjait is.