Északi sarkkör túra

LAPPFÖLD (Finnország – Svédország – Norvégia)

Időpont: 2014. július 9 – 20.
Utazás: 2 db 9 fős kisbusszal
Szállás: 3 csillagos szállodákban

Figyelem! A csoport a Nordkapp –on 1 éjszakát nem szállodában tölt, hanem sétával és programokkal az éjféli nap fényében. A második kisbusz résztvevő vezetője jelentős kedvezményben részesül.

Ellátás: Reggeli / Félpanzió igényelhető

Lappföld, az Északi sarkkör világa túlságosan szép és rejtőzködő ahhoz, hogy 40-50 fős csoportokban érkezve átfussunk tájain. Különleges természeti szépségei nem érhetőek el 5 perc sétával a buszparkolókból vagy a zajos ajándéküzletek bazársoraiból (mert ilyenek itt nincsenek…).

Ez a csend és a természet birodalma. A boreális erdők végtelen zöldje, a rénszarvasos tundrák metszően friss levegője, a hó- és jégfödte meredek hegyoldalak különleges látványa – mind az Európában egyedülálló Lappföld csendes nagyszerűségének velejárói. Kiscsoportos utazásunk a sarkköri vadon és a Nordkapp (É 71°) bejárása mellett ezúttal végiglátogatja a Lofoten-szigetek legfestőibb pontjait is. 

1. nap: Elutazás Rovaniemibe

Találkozás a Liszt Ferenc repülőtéren reggel 9:00-kor. Elrepülés Helsinkibe, majd átszállással megérkezés  Rovaniemibe 17:45-kor. Az Alvar Aalto tervei alapján újjáépített, rénszarvas agancs alaprajzú, 35.000 lakosú modern város nevezetességeinek megtekintése. Időtől függően látogatás Napapiiri-ben az Északi sarkkörön, a tajgában rejtőző szánhúzó-kutya parkban. Ismertető a nagyszerű kutyákról. Rövid látogatás Mikulásnál – képeslap feladási lehetőséggel.

Éj Rovaniemiben

2. nap: Sápmi tájain; a svédacél sztorija

Reggeli után látogatás a méltán nagyhírű Arktikumban.  A kiállítások az Északi sarkvidék növény és állatvilágát; a számik (lappok) és Földünk más sarkköri népeinek életét; az Aurora borealis-t és más, az Arktiszon megfigyelhető természeti jelenségeket mutatnak be, rendkívül színvonalas kialakítással.  Az Északi sarkkör magunk mögött hagyása után indulás a messzi északra. Ritavaara városkájánál átkelés a Torneälven folyón Svédországba. Vázlatos ismertető Sápmi (Svéd Lappföld) természeti és társadalmi viszonyairól. Utazás Kirunába, az ország leghíresebb vasércbányáinak városába. Látogatás az LKAB bánya felszíni egységében, majd a 20.000 km2 méretű, szinte lakatlan megye turisztikai látogatóközpontjában. Utazás a jégvájta Torneträsk tó déli partján az Abisko Nemzeti Park bejáratához, sétákkal és fényképszünetekkel a legszebb szakaszokon. „Svédország teteje” a Sareks Nemzeti Park az utolsó jégkorszak idején tönkössé csiszolt hegyvidékének bemutatása. A szállások elfoglalása a verőfényes esti órákban.

Éj az Abisko Nemzeti Parknál

3. nap: Az éjféli nap és a Skandináv-hegység

Egész napos séták az Abisko Nemzeti Parkban, ismertetővel a Skandináv-hegység természetföldrajzáról és élővilágáról. Séta az Abiskojokk folyó torkolatánál, majd kanyonja peremén, lemming illetve sarki róka kereséssel. Szerencsés estben a Torneträsk partján legelésző jávorszarvasok fotózása. Feljutás az 1.169 m magas Njuolja-hegy tetejére.  Jó látási viszonyok esetén Lappföld kapuja a Lapporten fényképezése. A tajga és a tundra növényzetének összehasonlítása. Késő délutáni visszatérés a szálláshelyre, szabadidő.

Az éjféli nap fakultatív fotózása.

Éj az Abisko Nemzeti Parknál

4. nap: Narviktól a Lofoten-szigetekig

Reggeli megérkezés Riksgränsen nyári sí-központjánál Norvégiába. Leereszkedés a hófödte fjellek vidékéről  az Ofot fjord déli partján épült Narvik kikötővárosába. Kiruna 14.000 lakosú jégmentes kikötője a svéd acélexport legfontosabb logisztikai központja, a II. Világháború talán legfontosabb norvégiai hadszíntere volt. Rövid séta a modern belvárosban, majd utazás Skarberget kikötőjébe. Átkelés a Tysfjord kristálytiszta vizén, majd utazás a Hamarøy-félsziget öblöktől szabdalt partvidékén, fényképszünetekkel a legszebb helyszíneken. 2 órás hajózás Skutvik kikötőjéből a drámai szépségű Lofoten-szigetekre. Hajózás közben ismerkedés a Vestfjord vizeiből falszerűen kiemelkedő, csipkézett hegycsúcsokkal koronázott szigetvilág természetföldrajzi sajátosságaival. Ismertető a sziget körüli vizek páratlan halgazdagságával, a téli időszakban szervezett kardszárnyú delfin és bálna lesek menetével. Koraesti megérkezés Svolvaer városába. Látogatás a szigetvilág turisztikai információs központjában, majd pihenő a szállodában.

Éj Svolvaerben

5. nap: A festői Lofoten; Vikingek földjén

A hihetetlen formakincsű Svolvaergeita (Svolvaeri kecske) szikla fényképezése (lentről…) majd utazás Kabelvåg városkájába. A Lofoten Akvárium fakultatív megtekintése, rövid szabadidő. Látogatás Norvégia második legnagyobb fatemplomában, majd indulás „Lofoten Velencéjébe”, a meseszép Henningsvaer városkájába.  Közös séta, közben történetek az Izlandot, Grönlandot – sőt az Újvilágot is felfedező vikingekről. Látogatás Lofotr Vikingmúzeumában: A rekonstruált 83 m hosszú (!) főnöki rönkház és skanzen végigjárása.  Délutáni séták Hamnøy és Reine festői halászfalvaiban, majd megérkezés a szigetvilág legdélebbi lakott csücskébe, Å városába.   Az óriás sziklákon épült, ma is aktív rorbu-k (viking halászházikó) fotózása. Látogatás a Norvég Halászmúzeum skanzenben, majd séta a falu végén található kempingig: A Verne Gyulát is megihlető Moskenesstraumenn-örvény és a Vaeroy-sziget vizeinek fotózása. Visszautazás az esti órák verőfényében Svolvaer városába.

Éj Svolvaerben

 6. nap:  Utazás az Arktisz kapujáig

(Napi távolság: 430 km)

Reggeli indulással utazás a Hadselfjord déli partján, a Vesterålen-szigetek látványával a szárazföldig. Vezetés a Salangsdalen völgy festői útvonalán, fényképszünetekkel a fjellek és hegyóriások kilátópontjainál.  Bardudalen környező hegyeinek fényképezése, rövid sétákkal a legszebb bércekre. Útközben történetek a legfontosabb norvég sarkkutatókról (Fridjof Nansen és Roald Amundsen munkássága), illetve az „Arktisz kapuja” Tromsø városának kialakulásáról. Megemlékezés a Tromsø-be befutó 1872-1874. évi Osztrák-Magyar Északi-sarki Expedíció eseményeiről. Koraesti megérkezés az északi szélesség 70º fokán épült, hófödte hegyekkel körbeölelt – s Földünk legészakibb egyetemi városába. Látogatás Amundsen szobránál, majd az Arktiszi Katedrálisban. Bejelentkezés a hotelünkbe, fakultatív sörözés.

Éj Tromsøben

7. nap:  Jégmezők, gleccserek, fjordok

Délelőtti látogatás a Polar (Sarkvidék) Múzeumban, külön tekintettel a sarkvidéki felfedezők kiállítási anyagaira. Rövid szabadidő, majd a Polaria (Arktisz Központ) akváriumainak megtekintése, filmvetítéssel a Spitzbergákról és a téli Aurora Borealis megfigyelésekről. Utazás az Ulssfjord partjához, átkelés komppal a Lyngen-félszigetre, Észak-Norvégia máig is leginkább eljegesedett területére. A Jaegervasstind (1.668 m) és a Jiekkevarre (1.833 m)  fjordokból kiemelkedő csúcsainak és jégmezőinek fényképezése. Ismerkedés az utolsó jégkorszak fontosabb szakaszaival és a jég jelenlegi felszínformáló munkájával. Késő délutáni vezetés a Lyngen fjord keleti partján, rövid fényképszünetekkel. Esti megérkezés a Kvaenangsfjellet csodálatos tengeri és szárazföldi panorámákat nyújtó felföldjére. A részben hó- és jégfedte szigetek és vonulatok fotózása. Fakultatív túra lehetőség a hotelünk feletti tundrákra.

Éj a Kvaenangsfjellet platón

8. nap: Finnmark (Norvég Lappföld) rénszarvasai; Royal & Ancient Polar Bear Society

Reggeli indulással utazás északra a Finnmarksvidda fennsík tengerparti tundráin át. Alta városába.  Az UNESCO világörökségi védelem alatt álló ősi sziklarajzok megtekintése és fotózása. Továbbutazás a Stokkedalen völgy  tundravidékén, fotószünetekkel a felbukkanó rénszarvascsordákkal történő találkozásokkor. Ismerkedés az Arktisz szelidített és vad (karibu) rénszarvas állományával, Szibériától – a Spitzbergákig. Kvalsundnál megérkezés Kvaløya-szigetére, majd utazás annak északi csücskébe, Hammerfest városába. Csoportkép készítése az óriás jegesmedve emlékműnél, majd rövid séta a belvárosban. Megérkezés a Királyi Jegesmedve Társaság (Royal & Ancient Polar Bear Society) székházába, felkészüléssel a felavatásra. A székház és kiállításainak megtekintése, majd ünnepélyes csatlakozás a társasághoz. (Jegesmedve lovaggá ütés…  egy rozmár péniszmerevítő csont segítségével…) Isbjörn (jegesmedve norvégul) diplománk és okmányaink átvétele, koccintás pezsgővel. Bejelentkezés a szállodába. Whiskey koccintás sok jéggel, felkészülés kontinensünk legészakibb pontjának meghódítására.

Éj Hammerfestben

9. nap: Nordkapp 71°10’21”É

Reggeli indulás Európa legészakibb, országúton elérhető pontjára. Fotószünetek és séták az út mellé települt számi (lapp) családok sátrainál. Vásárlási lehetőség a lapp kézműves termékekből (agancs, szőrme, fa).  Utazás a Porsangen fjord sziklás, meredek partjain Skuohtanjárga-félszigetének északi pontjára. Átkelés Magerøya-szigetére a tengeralatti alagúton. Rövid séta és vásárlási lehetőség Honnigsvåg halászvárosában. Délutáni megérkezés a Nordkapp (Északi-fok) látogatóközpontjába. Csoportkép készítése az éjféli napban fürdő fémglóbusznál, majd a kiállítások és filmek megtekintése. Nordkapp 71°10’21”É okleveleink átvétele, majd 1-2 órás séta a 307 m magas plató peremén, alattunk a morajló tengerrel. Rövid ismertető az előttünk elterülő Barents-tenger és a Jeges-tenger élővilágáról – illetve a tőlünk is északra lévő Ferenc József-földről, illetve a Spitzbergákról. Szabadidő – majd ünnepi pezsgőnk elfogyasztása, áldomások közepette…

Visszaindulás délre a hajnali órákban.

Éj utazás közben

10. nap: A lappok földjén és fővárosában

Utazás délre a Porsangen- fjord nyugati oldalán, fényképszünetekkel. Ismertető a számik (lappok) önkormányzati rendszeréről, mindennapi életükről. Rövid „városnézés” Lakselv házikóinál, vásárlási lehetőséggel a lapp rénszarvas termékekből. Utunk folytatása Karasjok-ba (lappul Kárásjohka) Finnmark fővárosába. Látogatás a Számi Parlamentnél, majd a Számi Múzeumban. Részletes betekintés a különleges északi nép életébe. Séta a Számi Parkban, illetve az 1807-ben átadott templomnál – Norvég Lappföld legrégebbi templománál. Délutáni bejelentkezés a hotelünkbe. Szabad program és kiadós pihenő. Korai nyugovóra térés.

Éj Karasjokban

11. nap: Inari-tó (Aanaarjävri) a lappok szent tava

(Napi távolság: 470 km)

Reggeli átkelés az Inarijoki folyón Sápmiba, a Finn Lappföldre. Utazás az Inari-tóhoz, Finnország harmadik legnagyobb tavához. A több mint 1.000 km2 méretű,  novembertől – júniusig befagyott tó szigetein és fenyveseiben a rövid sarki nyár alatt virágzik az élet. Virágos láprétek, s megannyi vízimadár varázsolják színessé az északi vadont, az állandó napsütés hatására a tó vize strandolásra is alkalmas.  Rövid nézelődés az 550 lakosú Inari városában, majd látogatás a Siida Múzeumban (Lapp Múzeum). Rövidke utazás Kittila irányába az Inarin Porofarmi rénszarvas farmra. Ismerkedés testközelből a tundra szarvasaival. Séták az óriási tó partján, fakultatív strandolási lehetőséggel.  Folyamatos utazás délre a finn tajgán át, rövid fotószünetekkel. Útvonal: Ivalo – Peurasuvanto – Sodankylä – Yli-Nampa. Az Északi sarkkör átlépése – immár déli irányba – Olkkajärvi-nál, majd esti megérkezés Rovaniemibe. Bejelentkezés a hotelbe, Finlandia kóstoló, a látottak, megéltek értékelésével.

Éj Rovaniemiben

12. nap: Hazautazás

A menetrendtől függően hazarepülés Budapestre

Részvételi díj 529.000,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás köthető
Repülőjegy irányár illetékkel 159.000,-Ft
Belépők és nemzeti parki illetékek 193,-EUR
Stornó biztosítás 1,5%

 

Fakultatív vacsora felár: 339,-EUR
1 ágyas felár:       530,-EUR