A Lofoten-szigetek és a Lappföld hegyóriásai

Norvégia – Svédország és Finnország arktiszi tájain

Időpont: 2023. május 29 – június 7.
Utazás: Menetrend szerinti járatokon; a helyszíneken kisbusszal
Szállás: Hotelek 2 ágyas szobáiban
Ellátás: Reggeli (Élelmiszer vásárlási lehetőség minden nap)
Létszám: 20  fő + 1 fő szakvezető

Az Északi-sarkkörön túli Skandinávia tájai, természeti szépségei semmihez nem hasonlíthatóak, vagy mérhetőek Európában. A Lappföld lakatlan tundrái, irdatlan hegyóriásai, a Lofoten-szigetek égboltot karcoló farkasfog csúcsai vagy a feneketlen fjordok egymásutánja – mind, mind az utolsó jégkorszak páratlan formakincsének őrzői.  Utazásunk az éjféli nap fényeiben járja végig három ország (Norvégia – Finnország és Svédország) természeti különlegességeit, a rövid sarki nyár élettel teli, júniusi napjaiban. „Házuk táján” látogatjuk meg a számi (lapp) rénszarvas tartókat, a mélytengeri halászokat, sőt a kirunai bányászokat is. „Élőszóban” hallgatjuk a viking sagákat – a vikingek unokáinak tolmácsolásában.
S hogy milyen távolra utazunk a szigeteken? Ameddig csak visz az út, a Norvég-tenger és az Atlanti-óceán drámaian szép partjain.

1.nap: A Lappföld (Sápmi)
Találkozás a Liszt Ferenc reptéren délelőtt 11:00-kor. Elrepülés Narvikba 13:00-kor, egy átszállással. Menet közben vázlatos felkészítés a három skandináv országra és Oroszországra kiterjedő Lappföld (Sápmi) határairól, földrajzáról és természeti sajátosságairól. Néhány szemelvény Lappland (svéd lappföld), Lapland (finn lapföld) és Finnmark (norvég lappföld) múltjából, lakosai, a számik mai életéről körülményeiről. Esti megérkezés Narvik nemzetközi repterére. Kb. 1 órás vezetés szállodánkba.

Éj Narvikban

2. nap: Narvik és fjell-jei
Reggeli után indulás a város feletti Narvikfjellet felvonó állomásra. A 14.000 lakosú Narvik (óészaki nyelven Knarravík, vagyis a hajók öble) a 78 km hosszú és több, mint 500 m mély (!) Ofotfjorden-fjord partján épült, nem túl szép – s mégis festői földrajzi fekvésű érckikötő – minden irányból 1.500 – 1.700 m magas hegyekkel és platókkal körbevéve.  A város felett 656 m magasságban tornyosuló természetes kilátóteraszra néhány perc alatt juthatunk fel felvonóval, s szép idő esetén belátható innen Nordland-kormányzóság (38.500 km2) szinte minden hegyvonulata és szigete. Séta közben néhány szó a tőlünk 200 km-re délre lévő Északi-sarkkör skandináviai területeiről, illetve a rendkívül ritkán lakott Nordland (kevesebb, mint 10 fő/km2) népesség viszonyairól. A skandináv típusú gleccserek és platók (fjellek) természetföldrajzának megtapasztalása. Délutáni utazás az 1.700 m feletti Frostisen fjell tövéhez. A csoport döntése és erőnléte alapján túra az azonos nevű Frostisen-gleccser nyelvéhez. Útközben néhány szó a Golf-áramlat áldásos éghajlat módosító hatásáról, s hogy hogyan válhatott Narvik a kirunai és gällivarei ércbányák (mindkettő svéd) fő kikötőjévé. Este fakultatív tanakodási lehetőség, hogy merjünk-e inni a világ legdrágább söréből…

Éj Narvikban

3. nap: Átkelés a Skandináv-hegység főgerincén; az Abisko Nemzeti Park völgyei
Reggeli indulással utazás a Skandináv-hegység főgerincéhez, a norvég-svéd határra. Menet közben rövid fotószünetek a legszebb pontokon, ismertetővel az 1.700 km hosszúságú magashegység földtörténeti kialakulásáról, az utolsó jégkorszak máig látható jelenségeiről. Az Északi-sarkkörtől északra eső hegyvonulatok topográfiájának rövid ismertetése, különös tekintettel „Svédország teteje”, a Kebnekaise (2.111 m) és „Finnország teteje” a Haltitunturi (1.324 m) hegyeire. (Utunk mindkét hegy tövében elhalad.) Rövid séta és pihenő Svédország téli-nyári sífővárosában, az örökkön havas Riksgränsen-ben, majd továbbutazás a hatalmas U alakú völgyeiről és hegyvidéki tundráiról híres Abisko Nemzeti Parkba. A nemzeti parkot 1909-ben alapították a sarkvidéki természet tanulmányozása (és megóvása) céljából, az  Abisko Scientific Research Station ma is Svédország egyik legfontosabb kutatóállomása. A park emlős állományának legismertebb tagjai a jávorszarvasok, de látni itt rénszarvascsordákat, sőt szerencsés esetben  rozsomákot, sarki rókát, sőt hiúzt is. 1,5 órás rövid túra a nemzeti parkban, rövid látogatással a 440 km (!) hosszú Kunsgleden túraútvonal kezdőpontjánál. Vezetés Norbotten-megye és Svédország legészakabbi városába, Kirunába.  A 18.000 lakosú „Hófajd város” (Kiruna jelentése lapp nyelven) Skandinávia legfontosabb vasércbányászati központja. A városba érkezés után látogatás a híres Kiruna kyrkában, az ország egyik legkülönösebb fatemplomában, majd „nézelődés” a gazdagságot hozó, de szigorú indusztriális környezetben. Vázlatos áttekintés a kirunai vasérc bányászatáról, értékéről, stratégiai szerepéről a II. Világháborúban – illetve, hogy miért süllyed el a régi város, s miért kell újat építeni – egy új helyszínen.

Éj Kirunában

4. nap: Utazás Finnország tetején
Reggeli után vázlatos áttekintés a „két” irdatlan  Lappföld, a több, mint 109.000 km2 méretű Lapland (Svédország) és a több, mint 100.000 km2 méretű Sápmi (Finnország) természeti viszonyairól, majd utazás a „két” irdatlan Lappföldön át. A Svéd Lappföld népsűrűsége 0,8 fő / km2, ezzel Földünk egyik legritkábban lakott vidéke. A szórványosan megtelepült közösségek mindegyike rénszarvastartásból él. Fotószünetek, ahol a táj, vagy a rénszarvas helyzet úgy követeli. Ebéd tarisznyából a ligetes tundra nyílt ege alatt. A finn határ átlépése Kaaresuvanto-nál, majd utazás Sápmi legészakibb területén, a szinte lakatlan Enontekiö tundráján, a Halti-fjell irányába. A 8.400 km2 méretű Enontekiö (számi nyelven Eanodat) „Finnország teteje”, egyetlen a Skandináv-hegységre felkapaszkodó kerülete. Utazás a festői Könkämäeno-folyó mentén, rövid pihenőkkel. Késő délutáni érkezés a 114 fő lakosságúra duzzadt Kilpisjärvi városkájába. Szállásaink elfoglalása. Pihenőnk megkezdése, vagy fakultatív sétánk megkezdése az azonos nevű, óriási tó partján, illetve a számik ikonikus hegye, az 1.029 m magas Saana „bálnahátára.” A végtelen panorámák, a   Halti-fjell kúphegyei látványának élvezete az éjféli nap alatt.

Éj Kilpisjärvi-ban, „Finnország tetején”

5. nap: Skandinávia vadvilága; A legendás Stetind lábaitól a Vestfjorden hullámain át
(A napi utazás hossza: 410 km, 7 óra vezetés és 2 kompozás, összesen 2,5 óra hosszan)
Kora reggeli indulással utazás Skibotndalen festői völgyében a Storfjorden-fjord partvidékére, a finn-norvég határ átlépésével. A Lyngen-Alpok égbeszökő gerinceinek fotózása, majd felkanyarodás a Tamokdalen örök hófödte csúcsai vidékére. Látogatás Polar Park Arctic Wildlife Center vadasparkban. Közös séta az Arktisz vadvilágát bemutató parkban, különös tekintettel a ragadozók kifutóira (erdei farkas, rozsomák, skandináv hiúz, barnamedve). Utazásunk folytatása Norvégia „nemzeti hegye” a Stetind lábaihoz. A sokáig megmászhatatlannak hitt, a tengerből kiemelkedő 1.392 m magas csúcs igazi természeti csoda. Formája, egy obeliszkben végződő, lecsiszolt gömb-piramis a fotósok sokaságát „hívja” a 827-es út kilátópontjaira. A rendelkezésre álló időtől függően, a legjobb megfigyelő pontok keresése, rövid sétákkal. Átutazás a Stetindtunellen-alagúton, majd „visszafjordulás” a Vestfjorden-fjord partjára, Skarberget kikötőjébe. Félórás utazás kompon Bognes városkájába, majd vezetés Hamarøy-félszigetének csücskébe, Skutvikba. 2 órás hajózás a Vestfjorden hullámain át a Lofoten-szigetekre, Svolvaer városába. Útközben a drámai szépségű szigetek és hófödte csúcsok fotózása, szerencsés esetben bálna megfigyeléssel.

Éj Svolvær körzetében

6. nap: A vikingek emlékezete; a Norvég-tenger aranya
Reggeli után rövid áttekintés a teljes egészében az Északi-sarkkörtől északra elhelyezkedő, összességében 1.227 km2 területű szigetek kivételes természeti szépségeiről és értékeiről. A szigetek elnevezése óészaki nyelven Lófót, aminek jelentése: a hiúz lába. A Lofoten-szigetek csoportjainak mai beosztása, É-D irányban: Austvågøy; Gimsøy; Vestvågoy; Flakstadøy; Moskenesøy; Værøy és Røst. Programunk az utolsó kettő,  emberek által nem lakott, madárszikla övezet  kivételével minden helyszínt végiglátogat. (!) Vezetés a kabelvågi Lofotakvariethez, a tengeri akváriumhoz. A közös látogatás után utazás az első lélegzetelállítóan gyönyörű halászfaluba, Henningsvær-be. A hihetetlenül meredek, a tengerből tornyosuló hegyek, a színpompás házak és a festői halászkikötő látványának élvezete, rövid szabad programmal. Utazás a Lofotr Viking Múzeumba. Látogatás a több mint 1.000 éves (83 m hosszú!) törzsfői hosszúházban, ismerkedés a viking kor  (VII-XI. század) életkörülményeivel. Néhány saga  a viking felfedezőkről, hogyan jutottak el a norvégok a Feröer-szigetekre, Izlandra, Grönlandra és Új-Foundlandra (Kanada). Hazaúton séta Svolvaerben, a Lofoten fővárosában. Fakultatív túra a Svolvaer Fløya kilátópontjára, a város fölé.

Éj Svolvær körzetében

7. nap: Az Arktisz talán legszebb szigetei
Sokan állítják, hogy a Lofoten-szigetek Skandinávia legszebb szigetei. Mások meg azt, hogy Földünk északi tájainak legszebb szigetei. Kinek lehet igaza? A mai napon ennek járunk utána a képeslapszerűen szép halászfalvakban, végig a Vestfjord vizei mentén: Látogatás Nusfjord „hegyek közé préselt” kicsiny kikötőjében. Hamnøy horogszerű félszigeténél átlépés a szigetperemi még-apróbb szigetek és hidak útszakaszára. Sakrisøya halszárítóinak megtekintése, rövid séták s rácsodálkozás az egekig nyúló tűhegyes csúcsok világára. Utazás az Olaf király útján (E10) Å városkájába, az út- és szigetek végére. Séta az Å Utsiktspunkt végponthoz. Közös látogatás a Norvég Halászfalu Múzeumban.. Visszautazás a legszebb norvég településként is titulált Reine-be. Közös séta, majd szabadidő. Visszaérkezés a szállásunkra az esti órákban.

Éj Svolvær körzetében

8. nap: Ahol az óceán és az ég találkozik
Reggeli után utazás Eggum-ba, a Norvég-tenger partvidékére. Ismertető a terepen a Norvég-tenger és az Atlanti-óceán északi medencéjének vízrajzáról. Séta az óceánparton. Utazás az óceán vize felett a Fredvang hidakon. Túrák a rendkívül ritkán lakott Haukland és Uttakleiv partszakaszok fehér homokos strandjain. Választható 1-2 órás séták a legszebb kilátópontokra, jelzett ösvényeken. A viking leszármazottaknak séta a vízben, esetleg úszás… Esti visszaérkezés a szállásra.

Éj Svolvær körzetében

9. nap: Trollfjorden hajózás; Møysalen árnyékában
Reggeli után utazásunk megkezdése Narvik irányába. Útközben 3 órás fakultatív hajókirándulás a Trollfjordban. A Ratsundet-szorosból kiágazó Trollfjorden Norvégia legkisebb, s mégis egyik legismertebb fjordja. A 3 km hosszúságú, 70 m mély fjord, helyenként csak 80 m (!) széles, oldalaiban függőleges falakkal és 1.000 m magasságot meghaladó, állandóan jeges és havas csúcsokkal, mint pl. a Higravtinder (1.191 m), vagy a Trolltinder (1.045 m). Érthető módon, a fjord partjain nincsenek utak vagy települések, ez a ragadózó madarak paradicsoma. Él itt fehérfarkú rétisas, kőszális sas, északi sólyom és vándorsólyom is. A hajókirándulás része a fjordba való eljutás, a fjordon történő áthajózás és szerencsés esetben a frissen fogott halakkal történő sas etetés is.

Délután közös utazás a Møysalen Namzeti Park déli határvidékén. A Himnøya-szigeten található alpesi vonulatok szinte Alaszka hangulatát idézik, a tengerből kiemelkedő 1.200 m magas falakkal. A rendelkezésre álló időtől függően rövid fotószünetek, majd utazás a reptér melletti szállodába. Szobáink elfoglalása este.

Éj reptéri szállodában

10. nap: Pannónia visszavár…
Korai reggeli után nagyon rövid transzfer a reptérre. Elrepülés Oslo-ba 06:35-kor. Oslo átszállással megérkezés a Liszt Ferenc reptérre déli 12:20-kor.

Részvételi díj 835.000,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás köthető
Repülőjegy irányár illetékkel 267.000,-Ft
Belépők A részvételi díjban
Fakultatív Trollfjord hajózás 42.000,-Ft/fő
Stornó biztosítás 1,5%
1 ágyas felár 279.000,-Ft

BELÉPŐK: 1./ Narvik fjell felvonó; 2./ Arctic Wildlife Center- Polar Park; 3./ Kabelvag – akvárium;

4./ Lofotr Viking Múzeum; 5./ Norsk Fiskevaers halászati múzeum