London & Greenwich a Brit Birodalom bölcsője – és tervező műhelye

(Idő)utazás Sir Frances Drake korától – napjainkig, az angolszász civilizáció Alfa++ világvárosában

Időpontok: 2018. április 14-18. és szeptember 26-30.
Utazás: A legkedvezőbb jegyáru és menetrendű fapados járaton. Londonban gyalogosan és tömegközlekedéssel
Szállás: London belváros (Bayswater),  3***-os hotel 2 ágyas szobáiban
Ellátás: Reggeli
Egyéb szolgáltatás: Magyar idegenvezetés Budapesttől-Budapestig

Létszám: 18 fő + 1 fő kísérő

Tudományos szakértő: Dr. Magyarics Tamás  

1831 – 1925 között Földünk legnépesebb városa. Mai 8,6 milliós lakosságával az Európai Unió (amiből éppen kilépni készül…) legnagyobb városa. Az első számú Alpha++ világváros, a japán Global Power City Index vezető metropolisza. Az egyetlen hely, ahol 3 alkalommal rendeztek nyári olimpiát, 4 különböző városrésze is UNESCO Világörökségi védelem alatt áll. Bolygónk légi közlekedésének centruma – még az időt is „innen számoljuk”. (Greenwich Prime meridian).

Hogyan, miért vált London az angolszász civilizáció tervező műhelyévé?

Hogyan működött a 36.000.000 km2 területű, bolygónk 25%-ára (!) kiterjedő Brit Birodalom – amihez hasonlót még sohasem épített fel más ország vagy nemzet?

Hogyan létezik, hogy amióta nincs (vagy mégiscsak van?…) – nyelvi, oktatási és kulturális hatása minden eddiginél erősebb – világszerte?

Rendhagyó londoni körutazásunk során a néhai British Empire / mai Commonwealth 500 éves históriáját és jelenét próbáljuk összefoglalni – földrajzi felfedezőkön, domíniumokon, protektorátusokon, gyarmatokon, tengeri flottákon, megnyert csatákon és háborúkon át – London világraszóló múzeumaiban és látványosságainál.

1. nap: Whitehall, a XIX. század főutcája

Elrepülés Londonba a déli órákban. Transzfer a szállodába, bejelentkezés és rövid pihenő a szobáinkban. (A pihenő alatt az Oyster kártyák felvétele az idegenvezető által. – kb. 1 óra várakozás). A késő délutáni óráktól városnézés a kormányzati negyedben, a Whitehall és a Parliament street minisztériumainál, vázlatos áttekintéssel Nagy-Britannia néhai afrikai- és ázsiai gyarmati rendszerének legfontosabb bástyáiról, Kairótól – Fokvárosig és Kuvaittól – Hong Kong-ig.

Az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Westminster Apátság (koronázási katedrális) megtekintése kívülről, majd séta Parlament előtt és a „Temze fölé” a Westminster hídon. További látnivalók: Kincstár; Commonwealth Irodák; Hadügyminisztérium; Downing Street 10. (a mindenkori brit miniszterelnök rezidenciája); Lovas Díszőrség épületei; Régi Admiralitás; Régi háborús hivatalok és a Gurka katona emlékműve.  Rövid szabad program a Trafalgar Square téren: A/ Lehetőség a National Gallery meglátogatására – vagy B/vásárlási és kocsmázási lehetőség a Covent Garden fedett piacán, a The Market téren. Esti visszatérés a hotelbe.

Éj Londonban

 2. nap: „Britannia rules the wawes” – Britannia a hullámok ura

Reggeli után utazás Greenwichbe, Nagy-Britannia néhai tengerészeti, hajózási és tengeri kereskedelmi központjába. Egész napos látogatás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Royal Museums Greenwich legjelentősebb épületegyütteseiben, illetve a csodaszép – és a világon egyedülálló kilátást nyújtó – Greenwich Parkban. Vázlatos ismertetés a Royal Navy (Brit Királyi Haditengerészet) 400 éves történetéről, s annak néhány világhírű kapitányáról (James Cook /1728-1779/; George Vancouver /1757-1798/; William Adams /1564-1620/; Frances Drake /1540-1595/; Horatio Nelson /1758-1805/; Arthur Roston /1869- 1940/; Robert Falcon Scott /1868-1912/ … és sokan mások.) Séta az Old Royal Naval College (Tengerészeti Főiskola) épületeinél. Közös látogatás a National Maritime Museumban (Nemzeti Hajózási Múzeum) majd szabadidő, ebéd a piactéren. Programunk folytatása a Royal Observatory-ban (Királyi Csillagvizsgáló), fotózással a Prime meridian-nál, a kezdő hosszúsági körön. Látogatás az 1869-ben épített Cutty Sark teaszállító vitorláson, a világ talán legtöbbet utazott, s valaha leggyorsabb hajóján. Betekintés a Kelet-Indiai Társaság és más londoni kereskedelmi cégek históriájába. Esti visszaérkezés hotelünkbe.

Éj Londonban

3. nap: A Tower-ből a City-be; Az Alfa++ világváros csodái

Korai reggeli után közös látogatás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Towerben. A Hódító Vilmos által a XI. században építtetett torony Anglia történetének kincsestára. Az 1000 éves falakon belül egész kis „városrész” alakult ki, a korhű egyenruhás Beefeater-ekkel és számos páratlan látnivalóval, mint pl. az Uralkodói kincstár, Középkori Palota, Árulók kapuja, Fegyvergyűjtemény, Lefejezések sarka. Séta Tower Bridge hídon át, sok fényképezéssel a Temze-parton: A Shard of Glass, Európa legmagasabb felhőkarcolója és a City Hall fényképezése a déli oldalon – majd séta a City irányába, a legkülönlegesebb felhőkarcolók beazonosításával. A Nyugati civilizáció meghatározó pénzügyi központja a középkori szűk utcácskák és a hatalmas acél-üveg monstrumok harmonikus elegye. Fényképezés a Lloyd’s székház, a „Gherkin”, a Heron Tower, a Leadenhall Building, a Broadgate Tower és a „Walkie-Talkie” felhőkarcolóinak tövénél. Séta a Bank of England székház és az Exchange (Tőzsde) környékén. Nyitva tartástól függően látogatás a Bank of England múzeumában – aranyrúd emelgetéssel… Szóbeli (közös) kísérlet az Alfa++ világváros kialakulása, működése megindokolására, megmagyarázására. Késő délutáni megérkezés a Szent Pál Székesegyházhoz. A hatalmas katedrális körbejárása, majd a Globe-színház és a Tate Múzeum fényképezése a „Temze közepéről”, a gyalogos hídról. Utazás a London óriási bevásárló utcájába, az Oxford street-re. Európa legnagyobb bevásárló utcájának felfedezése, vásárlási lehetőséggel.

Éj Londonban

4. nap: A Commonwealth szívében; „Nullius in verba”

Reggeli utazás a Piccadilly Circus-hoz, a néhai Brit Birodalom „közlekedési gócpontjához”. Rövid tanakodás a világ legrégebbi tudományos akadémiája, az 1660 óta működő Royal Society székházánál. (Carlton House Terrace). A Royal Society Nagy-Britannia és a Commonwealth 51 további országának legfőbb természettudományos társasága. Vázlatos áttekintés a legnépesebb mai Commonwealth realm-okról (ahol még mindig II. Erzsébet az úr…): Ausztrália; Bahamák; Kanada; Jamaica; Új-Zéland és Pápua Új-Guinea, illetve a 14 British Overseas Territories-ről (Brit tengerentúl), különös tekintettel a Bermudákra, Gibraltárra és a Falkland-szigetekre.  Séta a gyönyörű St. James Parkban, majd a Commonwealth Secretariat-hoz, a Marlborough House palotába. (A látogatás előzetes egyeztetés függvénye – nem garantált.)

Rövid vezetett látogatás a Commonwealth Secretariat-ban (Központi Titkárság). Ismerkedés a Statute of Westminster 1931. törvénycsomagjával, a Brit Birodalom átalakulásának legfontosabb lépéseivel, a Commonwealth mai helyzetével.

Séta a királynő lakhelyéhez, a Buckingham Palotához. Rövid pihenő Viktória királynő – császárnő emlékműve előtt. 2 órás látogatás a méltán világhírű British Museum-ban.

A nap végén séta a brit főváros legismertebb bohém negyedeiben: A Soho déli utcáinak bejárása, a Leicester Fields tér mozijainak és színházainak megtekintése – a kínai csodaszerek és csodabogarak fotózása, az aprócska kínai negyedben. Fakultatív sörözés, whisky kóstolgatás a megannyi pub valamelyikében… spontán elemzési lehetőséggel – miért is London az Alfa++ világváros…

Éj Londonban

5. nap: James Cook, Charles Darwin, John Muir, Robert Falcon Scott és Joseph Rudyard Kipling emlékezete…

Reggeli után csomagjaink leadása a csomagszobában.

1./ Igénytől függően egyéni szabadidő. Teleki tipp: A Westminster Apátság megtekintése belülről: Koronázási trón, I. Erzsébet sírja, Stuart Mária sírja, Shakespeare emlékműve, költők nyughelye, RAF kápolna. Vásárlási lehetőség az Oxford street üzleteiben.

vagy

2./ Közös program a világon egyedülálló Museums Quarterben (Múzeumi negyed). Látogatás Natural History Museum-ban: Kísérlet a felbecsülhetetlen értékű gyűjtemény – valamint felbecsülhetetlen számú és érdemű brit felfedező életművének vázlatos áttekintésére. Csak néhány, a világunkat feltáró tudósok, hősök és szenzációs kalandorok neveiből: James Cook (1728-1779); Walter Raleigh (1552-1618); Henry Hudson (?-1611); David Livingstone (1813-1873); Robert Falcon Scott (1868-1912); Henry Morton Stanley (1841-1904); John Smith (?-1631); Ernest Shackleton (1874-1922); Mungo Park (1771-1806); George Vancouver (1757-1798); Martin Frobisher (?-1594); John Muir (1838-1914); Joseph Rudyard Kipling (1865-1936); Charles Robert Darwin (1809-1882); James Edward „Jim” Corbett (1975-1955); Edmund Hillary (1919-2008) és még sokan mások…

Séta a Science Museum-nál, majd az Albert Memorial-nál, rövid pihenővel az óriási Kensington Gardens parkjában.  Az egyetemi negyed megkerülése, rövid látogatással az 1830-ban alapított Royal Geographic Society székházánál.

Délutáni visszaérkezés a hotelbe.

Transzfer a repülőtérre, hazautazás Budapestre menetrend szerint. 

Részvételi díj 1 főre reggelivel 197.000,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás  köthető
Repülőjegy irányár illetékkel 67.000,-Ft
Oyster kártya – London-Greenwich közlekedés  50,-GBP
Belépők (helyszínen, fakultatív módon kifizetve)  70,-GBP
1 ágyas felár  120.000,-Ft

  

Belépők tételes felsorolása: 1./ Royal Observatory: 10,-GBP; 2./ Cutty Sark teaszállító: 14,-GBP;

3./ Tower of London: 25,-GBP; 4./ Westminster Apátság: 22,-GBP; 5./ Szt. Pál Katedrális: 18,-GBP;

6 – 10./ National Gallery – National Maritime Museum – Bank of England Museum – British Museum – Natural History Museum: ingyenes / önkéntes adomány.