Hajdan volt Fiume és Magyar Tengermellék

Adriai helytörténeti utazás a Quarnero mentén

Időpont: 2023. október 21-24.          GARANTÁLTAN INDULÓ PROGRAM!
Utazás: 50 fős különbusszal
Szállás: Magal Hotel by Aminess*** (Krk-sziget)
Ellátás: Reggeli és vacsora, italfogyasztással
Létszám: Min. 40  fő + 1 fő tudományos vendég + 1 fő szakvezető

 

Tudományos vendég: Dr. Kubassek János, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója
 „A kikötőben váró hajó biztonságban pihen… csakhogy  egyiket  sem ezért építették…” tengerész-szólás

Hol volt a Magyar Tengermellék? Miért volt Fiume a Magyar Királyság kulcsvárosa?  Mi látható ma is – mi működik ma is, az itt elindított XIX. századi nagyberuházásokból? Csak néhány megválaszolandó kérdés, amikre közösen keressük meg a válaszokat, adriai utazásunk alatt. A kikötők, dokkok és óvárosok ódon utcái mellett a tengerből kiemelkedő karsztos szirtek és hegyek egyedi látványát is megcsodálhatjuk, bejárhatjuk, Veglia hercegei, a magyar történelemben Frangepánokként ismert család néhai birodalmában – Veglián / Krk szigetén. Hazaúton Abbázia / Opatija máig igen elegáns parti sétányán (Ferenc József sétány) egészen Volosca / Volosko kikötőjéig elbarangolunk. Id. Andrássy Gyula gróf (1823-1890) házánál intünk átmeneti búcsút az Adriának, a volt magyar miniszterelnök által leginkább kedvelt partszakaszon, s annak festői panorámáival.

1. nap: Két ország egy korona alatt; a néhai Magyar Tengermellék
Indulás Budapestről, a Hősök-teréről reggel 06:30-kor, felszállási lehetőséggel a budaörsi úton, a Dayka Gábor utcai buszmegállónál (és felüljáró). Folyamatos utazás az M7, majd a horvátországi autópályán, 2,5 óránkénti pihenőkkel. Útközben vázlatos ismerkedés Szent László (1077-1095) és Könyves Kálmán (1095-1116) királyok bizánci és horvátországi politikájával, háborúival – Magyarország és Horvátország egy korona alatt történő egyesítésének történetével. A valaha a Magyar Korona alá tartozó dalmáciai városok – és a néhai Magyar Tengermellék földrajzi és közjogi különbségeinek rövid áttekintése. Szemelvények Fiume / Rijeka dualizmuskori aranykorából, Borovszky Samu “Magyarország vármegyéi és városai, Fiume és a magyar-horvát tengerpart” c.; Gonda Béla “A Magyar Tengerészet és a Fiumei Kikötő” c. munkái, valamint “A Tenger” c. havi folyóirat ide vonatkozó számai segítségével. Kora délutáni megérkezés Rijekába, Magyarország néhai “tengeri ablakába”. Alapos városnézés busszal és gyalog, Kogutowitz Manó (1851-1908) magyar nyelvű, alapos és máig igen hasznos Fiume térképe segítségével. Késő délutáni indulás Veglia / Krk szigetére. Bejelentkezés njivicei szállodánkba.

Éj Njivicében

2. nap: Veglia hercegeinek meseszép szigete
Reggeli után utazás Krk szigetének déli csücskébe, Baska városába. Útközben igaz mesék a magukat ókori római dinasztiától eredeztető, s a szigetet több mint 500 éven át birtokló Frangepán család tagjairól, részvételükről Magyarország sorsfordító eseményeiben. Pár szó a Baskában talált „Baska tábla” jelentőségéről, a horvátok korai megtelepedéséről a szigeten. A városka aprókavicsos strandja 1.800 m hosszú (!), egyedülállóan kellemes, lassan mélyülő vízzel, meseszép panorámákkal. Az előttünk álló hegyi-tengeri túra terepének szemrevételezése, majd annak eldöntése, ki pihen a strandon – illetve ki vesz részt a főgerincre, majd a Velebit-csatorna világítótornyához vezető sétán. (Szintkülönbség kb. 300 m.) 4 órás sétánk a sziget déli csücskének 106 m magas csúcsához, illetve helyi döntésünktől függően a déli világítótoronyhoz vezet. Menet közben a hófehér karsztos szirtek, méregzöld fenyvesek, azúrkék tengeröblök-, szorosok festői látványának élvezete.Túránk után rövid séta Baskában, majd utunk folytatása Veglia / Krk városába. Séta a középkori városmagban, rövid szünettel a Püspöki palota, illetve a Frangepán erőd térségében, majd séta az óváros melletti strandhoz, a bátrabbaknak úszási lehetőséggel. A naplemente bevárása a strandon, majd séta a kikötőn át buszunkhoz. Koraesti hazaérkezés Njivicébe.

Éj Njivicében

3.nap: Buccari (Szádrév) és Portoré emlékei
Reggeli utazás Rijekába. Közös látogatás a Hauszmann Alajos tervezte, volt Magyar Kormányzói Palotában, a mai Tengerkutatási Múzeumban. Utunk folytatása Buccari (Szádrév) / Bakar kikötő-városkájába. A több bővizű ivóvízforrással is megáldott város, valaha az Adria egyik legszebb települése volt. Meredek hegyoldalán felkapaszkodó, színpompás, olaszos utcáiban a XIX. században itt nyugdíjas éveiket töltő jómódú hajóskapitányok házai sorakoznak. A védett öbölben növő mediterrán növényzet, festői visták, kristálytiszta vizek (édes és sós) következtében valaha igen népszerű kirándulóhely is volt. A hajdan itt élt büszke lakosok városi kiváltságait Mária Terézia királynő adományozta… ezért annak másolata ma is megtekinthető az óvárosi kikötőben.
„Felkapaszkodás” a városka sikátorain a Frangepán erődhöz, majd „aláereszkedés” az új mobil mólóhoz. A ma is mesés, vízben tükröződő óváros fotózása, majd továbbutazás Portoré / Kraljevica néhai nagyhírű hajógyárához, illetve az udvarán látható hajó makett kiállításhoz. Fiume előtt Portoré volt a Magyar Tengermellék legjelentősebb tengerhajó készítő-, javító üzeme. A gyár ma is működik, igaz a XX. század ipari fejlesztései nem sokat adtak hozzá a kikötő és a belváros esztétikai… városképi szépségéhez… Közös séta a hajógyár udvarából az Új Frangepán-vár udvaráig, majd visszautazás Krk-re. Látogatás Njivice tengerparti sétányán és strandján, a bátrabbaknak úszási lehetőséggel.

Éj Njivicében

4.nap: Abbázia diszkrét bája; „1849 Szép akasztottja”
Kijelentkezés a hotelből, majd utazás Abbáziába / Opatija-ba, a hajdani Osztrák-Magyar Monarchia legszebb tengerparti nyaralóparadicsomába.  A ma is egyedien elegáns, „K. und k. hangulatot” árasztó fürdőhely a Quarnero / Kvarner kristálytiszta vizeinek és a város felett magasodó Monte Maggiore / Ucka erdei levegőjének köszönhette felvirágzását. A Kiegyezést követően sorra épültek az osztrák-magyar arisztokrácia fényűző villái, a tisztviselői üdülők, illetve a hatalmas luxus szállodák, mint pl. a Quarnero, az Astoria, a Bellevue és az Imperial. A századfordulóra a fürdőhely népszerűsége elérte Karlsbad-ét, tízezrével érkeztek ide a felső tízezer, illetve a vezető tisztviselői körök tagjai. Üdült itt Ferenc József, II. Vilmos császár, de Csehov, Puccini vagy Lehár Ferenc is. Séta az Angiolina Park szubtrópusi növényei között, majd a nagyszerű szállodák, nyaralók mentén, a Ferenc József sétányon, egészen Volosca / Volosko kikötőjéig, Gróf Andrássy Gyula (1823-1890) miniszterelnök- és közös külügyminiszter néhai házáig.  „1849 Szép akasztottja”- ahogy Andrássyt nevezték olykor kortársai – itt, az őt halálra ítélő Ferenc Józsefről elnevezett sétány végén élte utolsó éveit… munkásságának egyik fő műve, Fiume látványával…
Csoportkép készítése Andrássy Gyula volt házánál és emléktáblájánál, majd utazás Pest Buda irányába. Budapestre érkezés a késő esti órákban.
Andrássy Gyula volt háza és parkja Volosko-ban

Részvételi díj reggeli és vacsora ellátással 97.000,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás köthető
Belépők (helyszínen fizetendők) 8,-EUR
Stornó biztosítás 2,5%
1 ágyas felár 19.000,-Ft

A részvételi díj a féléves (6 hónap) családi Magyar Földrajzi Múzeum támogatói tagdíjat (4.000,-Ft) is tartalmazza – attól el nem választható. A családi múzeumi támogatói tagság átruházható.

Figyelem!

  • Zárt túracipő, fürdőruha, napszemüveg hozatala hangsúlyozottan ajánlott. (2022. október utolsó hete még strandidő volt!)
  • Szállásunk a Hotel Magal Aminess*** szobái külön matracos és ágyneműs franciaágyakkal rendelkeznek. A vacsorák része a helyi fehér- és vörösborok egészséges mértékű kóstolása, fogyasztása – jóízű beszélgetésekkel.