Madeira és az Azori-szigetek

Időpont: 2015. október 10-16.
Utazás: Menetrendszerinti repülőjárattal Budapest-Lisszabon-Funchal-Ponta Delgada-Lisszabon-Budapest útvonalon, Madeirán és Sao Miguel-en a helyszíneken különbusszal
Szállás: Madeirán, Funchal Ny-i szálloda zónájában, 4**** szálloda 2 ágyas szobáiban (4 éj);
Sao Miguel szigetén, Ponta Delgada-ban 4**** szálloda 2 ágyas szobáiban (3 éj)
Ellátás: Reggeli / Vacsora ellátás igényelhető
Létszám:  20 fő

Magyar szakvezetés Budapesttől – Budapestig

Képgaléria

Madeirán, az óceánban zöldellő, buja növényzetű és valószínűtlen formájú hegyóriásaival a látogatót elkápráztató vulkáni szigeten 1419 óta épül a portugál világ. A napfényes Funchal-i öbölben mára már bájos, hófehér házak ezrei kúsznak fel a meredek hegyoldalakra, és trópusi, szubtrópusi növényekkel roskadásig telt köztéri parkok, botanikus kertek várják az „örök tavaszolókat”. A szálloda zónában a modern építészet különleges megoldásai és a portugál tradicionális formavilág élhető meg, a sokszínű nyüzsgésben. De picit feljebb, a 600 méter körüli felhőzóna fölött már sűrű eukaliptusz erdők hullámoznak, és drámai térélményt nyújtó, hatalmas lávagerincek, eróziós völgyek tátják ásítva szájukat, néma csendben. A sziget északi partján még az ősi babérlombú erdők zöldellnek, és hatalmas, zúgó hullámokkal ostromolja az óceán a sziklás partokat, melyekről megannyi vízesés hullatja fátyolszerű vizét a végtelen óceánba.

Az Azori-szigetek világa még mesébe illőbb: Az óceán közepén emelkedő, piciny vulkáni szigetek gyöngysora. Szemet gyönyörködtető tisztaságukkal, színvilágukkal, különlegesen gazdag vulkáni utóműködéseikkel és a felfedezések korának gyarmati emlékeivel várják a szerencsés erre járót. A szigetek tea és ananász ültetvényei, delfinekben és bálnákban kiemelkedően gazdag parti vizei igazi kuriózumok.

1. nap: Elrepülés az örök tavaszba

Elutazás Budapestről menetrend szerint. Utazás egyszeri, lisszaboni átszállással Madeirára, Funchalba. Érkezés este. Transzfer a szállodába, a szobák átvétele.

Éj Funchalban

 2. nap: Funchal és az utolsó magyar király emléke

az01Reggeli a szállodában. Transzfer autóbusszal Funchal óvárosába. Ismerkedés a kellemesen meleg, az év minden szakában tavaszi klímával, a virágba borult közparkokkal, a portugál kultúra színes elemeivel (fekete-fehér járdakő, azulejok, Mánuel-stílus). Fényképezés a kikötőnél, majd a felfedező (Zarco) szobránál, ismerkedés a nagy földrajzi felfedezések korával, a portugálok különleges szerepével. A Mánuel stílusú katedrális megtekintése, fényképezés a színes népviseletben virágot áruló falusiaknál. A Városháza patiós udvarának megtekintése, majd séta az egzotikus gyümölcsök tömegét és a különleges, mélytengeri halak sokaságát felvonultató óceáni piacon. Szabad program, fényképezés, gyümölcs-kóstolás és ebéd lehetőség. Délután séta a K-i városrészben a „graffitis” utcákon a hangulatos fado éttermek világában, a drótkötél felvonóig.  Utazás a felvonóval Monte-be, a város fölé magasodó kéttornyú, barokk templomhoz, ahol az utolsó magyar király, IV. (Boldog) Károly szobrát és sírját tekinti meg a csoport, a háttérben Funchal lenyűgöző panorámájával. Ismerkedés IV. Károly visszatérési kísérleteinek históriájával, illetve hányattatott sorsával. Visszaúton választhatóan vagy drótkötél felvonóval, vagy toboggan-”nal utazik a csoport: a középkorban a borszállításra használt szánkókkal van mód „lecsúszni” az aszfaltos utcákon. Esti szabad program Funchalban.

Éj Funchalban

3. nap: Sziget-körtúra és a vadregényes északi part

Reggeli a szállodában. Egész napos kirándulás autóbusszal a sziget Ny-i területeire. Utazás a banán, cukornád és szőlő ültetvények között, Camara de Lobos-hoz (Churchill is itt festegetett a II. világháború után). Rövid séta Cabo Girao-nál, a lenyűgöző panoráma megtekintése, az 580 m magas, függőleges sziklaszirtről. Továbbutazás Ribeira Brava-ba (rövid fakultatív kávészünettel), majd átkelés a sziget központi, vulkáni gerincén (jó idő esetén a hágón át) az északi partra. Utazás ősi, dús babérlombú erdők között Sao Vicentébe. Rövid séta és fotószünet az óceán parton. Továbbutazás a vadregényes, vízesésekkel tagolt parton Porto Moniz-ba. Az örökké háborgó óceán hullámainak és a természetes vulkáni medencéknek megtekintése. Továbbutazás lélegzetelállító szerpentineken, majd a sziget 1500 méter feletti fennsíkján (Paul da Serra). Visszaérkezés Calheta érintésével a szállodába délután. Szabad program, fürdőzési lehetőség.

Éj Funchalban

4. nap: Vulkáni formakincsek és hajózás a nagy földrajzi felfedezések korába

az02Reggeli a szállodában. Délelőtt autóbuszos kirándulás szédítő lávagerincen Eira do Serrado kilátópontjához, ahonnan a legszebb panoráma nyílik az eróziós Curral das Freiras vulkáni völgyre. Utazás hatalmas tömegű eukaliptusz erdőkön át az „apácák völgyébe”. Ginja (cseresznye likőr) és gesztenyés sütemény-kóstoló. Délután Funchalból hajókirándulás a Santa Mariával, Kolombusz „vezérhajójával”, Madeira déli partvonala előtt. A hajó szinte tökéletes másolat: fedélzetén hajóőrző eb, színes ara papagájok, kis harang, függőágyak, korhű ruhás matrózok, kibontott vitorlák adják meg a felfedezések korának hangulatát. Szerencsés esetben delfinraj is megfigyelhető a hajó körül. Délutáni visszaérkezés a szállodába. Szabad program, fürdőzési lehetőség.

Éj Funchalban

5. nap: Utazás Sao Miguel-re (Azori-szigetek)

az03Elutazás repülővel menetrend szerint, a Funchal-Ponta Delgada útvonalon. Útközben az Azori-szigetek, illetve az Atlanti-óceán természeti földrajzának (vízrajzának) ismertetése. Érkezés Sao Miguel szigetére a délutáni órákban. Transzfer a szállodába, a szobák átvétele, majd szabad program.

Éj Ponta Delgadaban

6. nap: Ponta Delgada és az óceán kincsei

Reggeli a szállodában. Gyalogos városnézés Sao Miguel szigetének fővárosában, Ponta Delgada-ban. Séta a portugál kolonialista időket idéző hangulatos óvárosban, a Forte de Sao Bras-tól a főtéren át a Sao Pedro templomig, majd az óceánparti promenádon. Ismerkedés a hagyományos portugál építészet jellemző részleteivel: a virágmintás kockakő járdákkal, az azulejo felületekkel, a vulkáni kőzetből épült, fehérre meszelt épületekkel és a kovácsolt vasakból kirakott virágpompával. Szabad program és fakultatív ebéd lehetőség. Délután fakultatív kirándulás az Atlantióceánon, gumicsónakokkal, a bálnák sodorvonalán. Az „óceán kellős közepe” rendkívül gazdag halban és tengeri emlősökben egyaránt. Jó eséllyel láthatók delfinrajok és több tucat bálnafaj is őshonos ezekben a vizekben. A gyors járású csónakokban, angolul kiválóan beszélő tengerbiológus szakemberek vezetik a delfin-és bálnales programot. (Vízhatlan ruhát öltünk és a halradarok segítségével felderített delfin-és bálna rajok közelébe hajózva mód nyílik a különleges állatok megfigyelésére, kedvező időjárási viszonyok esetén akár a delfinekkel együtt úszásra /!/ is.) A program során a megpillantott állatokról részletesen mesél a csoport vezetője. A program kb. 3-4 órás.

Esti visszaérkezés a hotelbe.

Éj Ponta Delgadaban

7. nap: A hegyi tavak és a tea földjén

az04Reggeli a szállodában, majd szigettúra autóbusszal: utazás a gondosan művelt, szemet gyönyörködtetően tiszta levegőjű és zöld növényzettel borított óceánparton, látogatás és rövid fényképezés a sziget első, történelmi fővárosában, Vila Franca do Campo-ban. Továbbutazás kicsiny farmok között a vulkáni utóműködések birodalmába, Furnas körzetébe.  Séta és fényképezés a Lagoa das Furnas (Furnas-i tó) mellett, ahol a gyönyörű tó mellett vulkáni utóműködésekkel is találkozhatunk: séta a kénes kigőzölgések, iszapfortyogók között. Ebédünket ekkor – szemünk láttára – egy hatalmas fazékban beássák a fortyogók mellé, 2 méter mélyre (csak egy kis zsinórt hagynak kint), és rábízzák a természet erőire. Továbbutazás Furnas-ba, ahol egy portugál gyarmati rezidencia (egykori kastély) kertjében álló, kő kávás, tavirózsákkal benőtt, hatalmas medencében, a vulkáni utóműködés által természetesen fűtött meleg vízben fürdőzünk. Fürdés után helyet foglalunk a közeli étteremben, ahová meghozzák a föld alatt megfőtt ebédünket. (Menü: édes burgonya, kukorica, különböző zöldségek és húsok – a szigeteken megtermő minden fontosabb élelmiszer és fűszer.) Ebéd után továbbutazás a sziget É-i partvonalán (ősi erdők és bika farmok között) Gorreana-ba. Portugália (és Európa) egyetlen teaültetvényének megtekintése. A gondosan művelt, festői látványt nyújtó teacserje ültetvények bejárása után látogatás a teaüzemben, ahol a szárítás, fermentálás, válogatás, csomagolás különböző műveleteit végzik. Ismerkedés a régi és a modern technológiákkal, gépekkel, majd tea-kóstoló és vásárlási lehetőség. Hazaúton fényképezési lehetőség Terceria, Sao Jorge és Pico szigeteinek panorámájánál (jó idő esetén). Este szabadprogram.

Éj Ponta Delgada-ban

8. nap: Hazautazás

Reggeli után – menetrendtől függően- transzfer a repülőtérre és elutazás Lisszabonba, majd Lisszabonból Budapestre.

 

Részvételi díj 299.000,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás köthető
Reptéri illeték 109.000,-Ft
Belépők A részvételi díjban
Stornó biztosítás 1,5%

1 ágyas felár: Lekérhető

Fakultatív bálnales gumicsónakból:                                                                            24.500,-Ft

az05