Az Olümposz oroszlánkölykei

Balkáni körutazás Macedóniától – Dél-Albánián át – a Jón-tenger szigetvilágáig (Görögország) az ókori birodalmak valós- és  mitológiai uralkodói, alakjai nyomán

Időpont: 2017. szeptember 13 – 24.
Utazás: 50 fős autóbusszal
Szállás: 3***; 4**** és 5***** szállodák 2 ágyas szobáiban
Ellátás: Reggeli és vacsora
Létszám: 46 fő + 1 fő szakvezető + 1 fő tudományos vendég

Tudományos vendég: Dr. Kubassek János, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója

Az antik görög és hellenisztikus világ bölcsőjéhez vezet „3 országban kutakodó” körutazásunk. Az ókori Makedónia, Thesszália, Epirusz és a Jón-szigetvilág – vagyis a mai Macedón Köztársaság, Albánia és Észak-Görögország lírai szépségű, műemlékekben különlegesen gazdag vidékeire. Egyedi értékű régészeti leletek – UNESCO világörökségi kincsek – a homéroszi eposzok világa – és a görög mitológia kultikus helyszínei határán. Valós- és valószínűsíthető antik királyok és hősök nyomdokán.

Zeusz lakhelye, az elérhetetlen Olümposz lábaitól indulunk – oroszlánkölykei – vagyis az antik világ legnagyobb hatású formálói – életének és tetteinek helyszíneire. Alexandrosz (Nagy Sándor) szülőházától – II. Fülöp makedón király aranysírkamrájáig, majd Dodonán, Pürrhosz épeiroszi király fővárosán át – Actium (Kr.e. 31.)     „tengeri csatateréig”, ahol Octavianus császár győzelmi városa áll. Utazásunkról Ithaka-szigetén, Odüsszeusz palotájának küszöbén fordulunk csak vissza, ahonnan a mesés Gjirokastra és az Ohridi-tó hegyeibe látogatunk.  

 1. nap: Utazás Szkopjéba; Makedóniától – Macedóniág…

balk01Indulás reggel 6:00 órakor Budapestről, a Blaha Lujza tér buszparkolójából. További felszállási lehetőségek az M5 autópálya érintett benzinkútjainál. A határ átlépése után haladás az Újvidék – Belgrád – Nis útvonalon, autópályán, 2-3 óránkénti rövid pihenőkkel. Menet közben vázlatos ismertetés a 25.000 km2 nagyságú, 1991-ben függetlenné vált hegyvidéki ország, a modern Macedón Köztársaság természetföldrajzáról, nagyszerű turisztikai adottságairól. Betekintés a köztársaság múltjába, különös tekintettel a középkori bolgár, majd a több-száz évig tartó oszmán időkre. Mi a különbség Makedónia és Macedónia között?  – a jól ismert, Görögországgal fennálló vita és a különböző értelmezések ismertetése a buszon. Rövid szemelvények Szkopje (török nevén Üsküp), az ország fővárosának múltjából. Esti megérkezés Szkopjébe, közös vacsora, majd fakultatív esti szabadprogram.

Éj Szkopjéban

2. nap: Szkopjei emlékek; Thesszaloniké dícsérete

Reggeli után találkozás helyi idegenvezetőnkkel, majd utazás a Skopsko Kale, a város fölé magasodó fellegvár hegyére.  A Vardar-völgy és a félmilliós főváros panorámájának fényképezése, majd ismertető a Kale történetéről, I. (Szent) Jusztiniánusz (482-565) bizánci császár az erőd építtetője korától – annak török kézre kerüléséig. Gyalogos városnézés a modern belvárosban: Macedónia- tér és Nagy Sándor lovas-szobra – Középkori kőhíd – Művészetek hídja – Parlament – Ohridi Szent Klement temploma – II. Fülöp oszlopa.  Séta, majd rövid szabadidő az Öreg bazárban (Török bazár). Történetek Üsküp oszmán fénykorából, amikor a város Rumélia egyik legnagyobb városa és Koszovó Vilajet fővárosa volt. Utazás a macedón-görög határra délután. Görögországba (Makedóniába) érkezésünk után történetek a 2.300 éves Szaloniki (Thesszaloniké – a város névadója, Nagy Sándor húga) múltjából: Kasszandrosz király, Nagy Sándor sógora városalapításától, a római uralom évszázadain át a bizánci időkig, amikor a város a Bizánci-Birodalom második központjává vált. Közös vacsora majd fakultatív esti szabadprogram.

Éj Szalonikiben

3. nap: A római és bizánci Thesszaloniké; Zeusz hegye

Reggeli után találkozás helyi idegenvezetőnkkel, majd egész napos városnézésünk megkezdése Szaloniki ókori római és UNESCO világörökségi védelem alatt álló bizánci műemlékeinél: Bizánci városfalak – Római Fórum – Galerius császár diadalíve és a Rotunda – Alexandrosz emlékműve. Séta az Arisztotelész-téren.

Látogatás a legjelentősebb bizánci templomoknál: Hagia Sophia katedrális, Agiosz Dimitriosz templom. A Bizánci Kultúra Múzeum közös bejárása.

Szabadidő a Fehér Toronynál a tengerparton, majd feljutás a Felsővárosba, a Yedi Kula erődhöz.

Késő délutáni utazás Litohoroba, az Olümposz túraközpontjába, „alaptáborába”. Útközben Zeusz és a görög istenek hegye mitológia szerepének ismertetése – illetve a magashegység és a csúcs természetföldrajzi képének áttekintése. Este szabadprogram, közös vacsora.

Éj Litohoroban

4. nap: Az Olümposz (2.919 m) vadonja

Reggeli után egész napos túra a 2.919 m magas hegy, „Görögország teteje” oldalában, amíg erőnk – az időjárás – és nem utolsó sorban, a Tizenkét olümposzi istenség hangulata engedi.

Éj Litohoroban

5. nap: II. Fülöp és Nagy Sándor emlékezete

Reggeli utazás Pella, az ókori Makedónia fővárosának romjaihoz. Útközben történetek a város két legismertebb szülötte II. Fülöp (Kr.e. 382-336) és III. Alexandrosz / Nagy Sándor (Kr.e. 356-323) koráról. Ismertető az ókori makedón hadviselésről, a Korinthoszi Szövetség létrehozásáról, Démoszthenész filippikáinak értelméről/ értelmetlenségéről és Perzsa-Birodalom „átalakítása” körülményeiről. Látogatás Pella romvárosában, majd a nagyszerű kiállításnak otthont adó, új múzeumban. Továbbutazás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Verginába (ókori nevén Aigai), II. Fülöp halotti városába. A páratlan szépségű földalatti sírok, s az onnan kikerült pazar aranyszarkofág, arany ékszerek és uralkodói aranyfegyverzet (!) megtekintése a földalatti sírkamra-múzeumban. Délutáni utazás az UNESCO világörökségi Meteorák / Meteora drámai szépségű vidékére. A Thesszália-síkság és a Píndosz-hegység találkozásánál kialakult platóvidék a világon egyedülálló táj. Gigantikus homokkőtornyai, valószínűtlenül meredek, az égbe nyújtózkodó konglomerátum tömbjei 24 ősi kolostornak adnak otthont. A kolostorok közül több XI. századi (!), az épületek és az azokon belüli freskók sokasága a bizánci művészet remekei. Érkezés után rövid séták a
legszebb kilátópontokon, a lélegzetelállító panorámák fényképezésével.

Éj a Meteoráknál

6. nap: A Meteoráktól – a Jón-tengerhez

Reggeli után látogatás két kiválasztott kolostorban.

Utazás a Píndosz-hegység szerpentinjein nyugatra, a Jón-tenger partvidékére, fotószünetekkel a legfestőibb szakaszokon. Útközben ismertető a Jón-tenger vízrajzáról, illetve a Jón-szigetek természeti viszonyairól és adottságairól, különös tekintettel Lefkádára és Ithákira. Az Actiumi-öböl megkerülése, ismertetővel az oszmán flotta történetének legnagyobb győzelme, azt itt megvívott 1538. évi Prévezai csata körülményeiről. (Az Actiumi tengeri csata emlékvárosába visszaúton látogat el a csoport.)  Átkelés az Actium-fok tenger alatti alagútján, majd rövid látogatás a velencei Griva erőd romjainál. Lefkada-szigetére érkezésünk előtt séta a stratégiai fekvésű Agia Mavra tengeri erőd falainál. (Nyitva tartástól függően belül is.) Az erődöt az 1200-as évek elején építtette a szicíliai Orsini család, majd 1294-ben a keresztesek tulajdonába került. Évszázadokon át Velence – vagy a török birtokolta. Az 1400-as években 360 db helyisége volt, nagyszerűen védett lagúna úttal a szárazföld felé. Átkelés a ponton hídon, majd a lagúna töltésen Lefkada-szigetének azonos nevű fővárosába. A 300 km2 területű, festői sziget 15.000 boldog ember otthona – ezek fele él a fővárosban, akik szerint szeptemberben a turisták száma már nem őrjítő…

A rendelkezésre álló időtől függően 1 órás úszás az azúrkék vizű strandok valamelyikén. Lefkada városa Görögország legnagyobb és legmodernebb jacht-kikötője, hangulatos „olaszosan görögös” utcákkal, a sok évszázados velencei fennhatóságnak köszönhetően. A végtelen számú jacht-csoda fotózása a kikötőben, majd megérkezés hotelünkbe. Felkészülés a másnapi látnivalókra.

Éj Lefkadában

 

7. nap: Pihenő Lefkada strandjain vagy Látogatóban Odüsszeusz szigetén

Ezen a napon 3 különböző program között választhatunk:

1./ Egész napos pihenő, szabadidő Lefkada városában, vagy gyalog- esetleg taxival elérhető közeli strandjain. (Helyi szervezésben a méltán világhírű nyugati parti, azúrkék strandok pl. Pefkoulia; Mylos; Kathisma – is meglátogathatók)

2./Fakultatív reggeli indulással egész napos pihenés a Keleti-part legszebb fekvésű üdülővárosában Nidriben. (A Nidribe utazó útitársakat az Ithakába utazó résztvevőket szállító busz hozza és viszi.)

balk053./ Egész napos fakultatív kirándulás Ithakira, Odüsszeusz szigetére:

A festői szépségű sziget bejárásának legfontosabb állomásai:

– Frikes kikitője és Odüsszeusz kiállítása

– Homérosz iskolája ásatási terület

– Vathi Régészeti Múzeum és Odüsszeusz emlékmű

– Aetos-hegy ásatási terület (Odüsszeusz palotája)

Figyelem! Fürdőruhát hozzunk magunkkal.

Este visszaérkezés Lefkadaba, majd közös vacsora.

Éj Lefkadában

8. nap: Sorsfordító ókori csaták históriája

Reggeli indulással utazás Nicopolisba, Augustus császár (Kr.e. 63 – Kr. u. 14.) győzelmi városának romjaihoz. A Kr.e. 31. szeptemberében lezajlott Actiumi csata, illetve előzményeinek áttekintése, a II. triumvirátus létrejöttétől a sorsdöntő csatáig és Marcus Antonius, illetve Kleopátra öngyilkosságáig. Szemelvények Augustus, az első római császár életéből és korából.

Kora délutáni utazás Dodonába, az antik görög világ Delphoi utáni leghíresebb jósszentélyéhez, Pürrhosz epiruszi király (Kr.e. 318 – 272.) birodalmának fővárosába. Útközben ismertető a Tarentumi háborúról

(Kr.e. 280 – 275.), ahol Pürrhosz legyőzte, s kevés híján elfoglalta Rómát. Közös séta Dodonában: Zeusz temploma és a jósszentély, Pürrhosz korának utcái és palotája, Pürrhosz színháza. Koraesti utazás Joanninába, Epirusz mai fővárosába. A rendelkezésre álló időtől függően séta a Joanninai-tó partján, a városhegy tetejére, a néhai oszmán mecsetekhez.

Éj Joanninában

9, nap: Dél-Albániában

Reggeli után utazás Epirusz északi hegyeibe, a mai Albániához tartozó Gjirokaster UNESCO világörökségi védelem alatt álló, hegyi városába. Argiokasztron (a város X. századi neve)  bizánci erődje a X-XI. században bővült kereskedelmi központtá. 1417-ben került török fennhatóság alá, Ergiri néven. Ma ez Berat mellett Albánia legszebb műemlékvárosa – s a legszebben megőrzött balkáni oszmán óváros. Több mint 200 védett XVII-XVIII. századi háza, mecsetjei és bazárja romlatlan, több-százéves keleti hangulatot áraszt.

(Hanyag és ceremóniamentes hálaadás Enver Hoxha kommunista diktátornak… amiért itt született, s ezért védett skanzen várossá nyilvánította a település óvárosát anno.) 

Séta a zegzugos középkori utcákon, felkapaszkodással a fellegvárba.

Látogatás a Néprajzi Múzeumban, majd kiadós szabadidő és vásárlási lehetőség a Bazárban.

Visszautazás Joanninába az esti órákban.

Éj Joanninában

10. nap: Átkelés az Ohridi-tóhoz

Reggeli indulás a görög-albán-macedón hármas határon lévő UNESCO világörökségi Ohridi-régió felé. Utazás Kozani, majd a macedón határ átlépése után Bitola irányába. Menet közben áttekintés a természeti- és kulturális kincsei miatt is UNESCO védelmet élvező térség természeti különlegességeiről. Utazás a Pelister Nemzeti Park  északi határvidékén, jó látási viszonyok esetén a 2400 m feletti főgerinc fényképezésével. Rövid fényképszünet a Preszpa-tó északi partján. A 34 km hosszú, 50 m mély, hegyekkel körbeölelt tó a környék csodája lehetne – ha nem homályosítaná el Ohrid szépsége és hírneve… – a Galicsica vonulat „másik” oldalán. Átkelés a Galicsica Nemzeti Park szerpentinjein, az Ohridi-tóhoz. A Közép-Albán-hegyvidék és a Nyugat-Macedón-hegység „közé szorult” 360 km2 méretű, 180 – 280 m (!) mélységű tó a Balkán legöregebb, s legtitokzatosabb „endemikus vize” , több mint 200, csak itt élő fajjal. (A halak között kétféle lazac és nyolcféle ponty.) Látogatás Sveti Neum kolostorában. Vezetés északra a közvetlen tóparti panorámaúton, fotószünetekkel a legszebb pontokon. Késő délutáni érkezés Ohrid városába, a meglátogatásra váró további UNESCO világörökségi épületek rövid leltárba vételével. A rendelkezésre álló időtől függően városnézés.

Éj Ohridban

11. nap: Ohrid középkori kincsei

Ohrid a bizánci időkben vált püspöki és oktatási központtá, máig is „a bizánci ékszerdobozként” ismert város. Sétánkat a kikötőből kezdjük. Az V-VI. századi városfalak fotózása, majd látogatás a Sveta Sofija katedrálisban. A különleges értékű freskók megtekintése. Séta a girbe-gurba utcán, s  ösvényen a „tengerpart felett” a csodálatos kilátásáról világhíres Sveti Jovan Kaneo templomhoz. Felkapaszkodás a 300-as években épült (!) Sveti Kliment i Pantelejmon templom romjaihoz és a mellette lévő, azonos nevű új templomhoz. A kincset érő mozaikok megtekintése. Séta a Sveti Kliment templommal szembeni ikongalériához, majd a hellenisztikus, Kr.e. II. századi amfiteátrum fotózása. Rövid pihenő a Gorna Porta városkapunál, majd felkapaszkodás Sámuel cár várába, a város legmagasabb pontjára. Rövid történet az építtető bulgár cár és az Első Bulgár Birodalom korából. A „balkáni Bajkál” panorámáinak fotózása, majd szabadidő 14:00 óráig.

Búcsú az Ohridi-régiótól, folyamatos utazás a Szkopje – Kumanovo útvonalon a szerb határra, majd onnan autópályán a Vranje – Leskovác vonalon Visbe.  Késő esti vacsora szállodánkban.

Éj Nisben

12. nap: Hazautazás

Kései ébresztő és reggeli után folyamatos utazás autópályán, 3 óránkénti rövid pihenőkkel, a Nis – Belgrád – Újvidék – Szeged – M5 útvonalon. Budapestre érkezés a Blaha Lujza térre, a koraesti órákban.

Részvételi díj 1 főre reggelivel és vacsorával 259.700,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás  köthető
Belépők 76,-EUR
Fakultatív egész napos Ithaki – Odüsszeusz kirándulás 2017. január vége
    – 20 fő résztvevő esetén: 44,-EUR/fő
    – 40 fő résztvevő esetén: 34,-EUR/fő
1 éves Magyar Földrajzi Társaság tagdíj és A Földgömb előfizetés  A részvételi díjban
1 ágyas felár:  270, -EUR

A megadott részvételi díj 310,-Ft / EURO árfolyamig érvényes

A részvételi díj az 1 éves Magyar Földrajzi Társaság tagdíjat és az 1 éves A Földgömb magazin előfizetés díját is tartalmazza – attól el nem választható. A Földgömb magazin előfizetés átruházható.

Belépők tételes felsorolása: 1./ Szaloniki , Bizánci Kultúra Múzeum; 2./Pella romváros és múzeum; 3./ Vergina Királyi Sírok múzeum; 4./ Meteorák kolostor látogatások; 5./ Nicopolisz helyszínek; 6./ Dodona romvárosa; 7./ Gjirokaster fellegvár; 8./ Ohrid kolostori belépők és ikon galéria

balk08