Az ismeretlen Észak-Görögország hegyvidékei és az Albán-Riviéra

Balkáni körutazás az Égei-tengertől – a Jón-tengerig

Thesszália – Nyugat-Makedónia – Epirusz és Dél-Albánia legszebb tájain  

Időpont: 2023.  április 22-30.
Utazás: WizzAir járatokon, a helyszínen 30 fős autóbusszal
Szállás: 4****-os szállodák 2 ágyas szobáiban
Ellátás: Reggeli (Fakultatív vacsora előzetesen igényelhető)
Létszám: Max. 24  fő + 1 fő szakvezető+ 1 fő görög, majd albán házigazda

Magyar szakvezetés Budapesttől – Budapestig

Észak-Görögország (Makedónia, Thesszália és Epirusz) szinte ismeretlen tájaira, a közelmúltig csak nagyon nehezen megközelíthető magashegységeibe, illetve Dél-Albánia líraian szép mediterrán vidékeire vezet utazásunk. „Zeusz lakhelye”, a felhőkbe takaródzó Olümposz lábaihoz,- az UNESCO világörökségi Meteorák irdatlan szikláihoz és “Görögország gerince”, a Píndosz-hegység máig szinte érintetlen falvaiba. Madártávlatból csodálhatjuk a Víkosz-kanyon ezerméteres mélységeit, a végtelen csend élvezetével, Görögország legeldugottabb völgyeiben.  Tavaszi sétákkal „mindkét oldal” tengerpartjain (Égei-tenger és Jón-tenger) – s persze megmártózással az egyedi értékű régészeti leletek és UNESCO világörökségi kincsek világában (Thesszaloniki, Vergina, Butrint, Gjirokastra) is. Az időzítés sem véletlen: Az áprilisi nap már igazi mediterrán túra-hőmérséklettel és a virágillattal kecsegtet… de még hófödte hegyekkel a körbeölelő tájban.

1. nap: Utazás Thesszalonikibe, a „második-főváros”ba
Találkozó a hajnali órákban a Liszt Ferenc reptéren, majd elrepülés menetrend szerint Thesszalonikibe, a modern Görögország és a néhai Bizánci-Birodalom “második fővárosába”, Symprotévousa-ba, ahogy a bizánci időkben becézték. Délelőtti transzfer a reptérről a Fehér-toronyhoz, a város tengerparti sétányának legismertebb műemlékéhez, menet közben felkészüléssel az UNESCO világörökségi védelem alatt álló bizánci- és korai keresztény építészeti remekekről. Rövid séta a tengerparton, majd feljutás az Ano Poli (Felsőváros) fellegvárába, a Heptapyrgion-ba. Az alattunk elterülő metropolisz látványának élvezete a római-bizánci falakról, néhány szóval Szent László király unokája, I. (Nagy) Mánuel császár (1143-1180) koráról – sőt, a még ennél is régebbi időkről… s a már ezer éve is 150.000 lakosú második főváros” néhai életéről. Musztafa Kemal Atatürk (1881-1938) szülőházának megtekintése, történetekkel a XX. század elejének fontosabb változásairól, eseményeiről. Látogatás gyalogosan a Hagios Demetrios bazilikánál (megtekintés belülről is), az ókori római Fórum romjainál, majd Galerius császár Rotundájánál, illetve Diadalívénél. Szabadidő az Arisztotelész-téren, az Alsóváros főterén, majd séta a tengerparton Nagy Sándor (Kr. e. 336- 323) emlékművéhez. Rövidke méltató megemlékezés a város névadójáról, Nagy Sándor húgáról, Thesszaloniké királynéről.

Éj Thesszalonikiben

2. nap: II. Philipposz dicsérete; Mi a Hellenisztikus?
Reggeli után utazás a néhai Makedón Királyság fővárosa, Pella romjaihoz, s a romváros nagyszerű régészeti múzeumába. Útközben történetek Nagy Sándor apja, II. Philipposz (Kr.e. 382-336) uralkodásáról, az ókori makedón hadviselésről, a Korinthoszi Szövetség létrehozásáról, Démoszthenész filippikáinak értelméről / értelmetlenségéről. Továbbutazás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Verginába (ókori nevén Aigai), II. Philipposz nekropoliszába.  A páratlan szépségű földalatti sírok, s az onnan kikerült pazar aranyszarkofág, arany ékszerek és uralkodói aranyfegyverzet (!) megtekintése, a méltán világhírű sírkamra-múzeumban. Utunk folytatása nyugatra, a Jón-tengeri partvidék irányába. Útközben a legendás Olümposz (2.919 m) hófödte vonulatának fényképezése (jó látási viszonyok esetén), illetve az Olümposz Nemzeti Park természetföldrajzának vázlatos áttekintése. Délutáni utazás az UNESCO világörökségi Meteorák / Meteora drámai szépségű vidékére. A Thesszália-síkság és a Píndosz-hegység találkozásánál kialakult platóvidék a világon egyedülálló táj. Gigantikus homokkőtornyai, valószínűtlenül meredek, az égbe nyújtózkodó konglomerátum tömbjei 24 ősi kolostornak adnak otthont. A kolostorok közül több XI. századi (!), az épületek és az azokon belüli freskók sokasága a bizánci művészet remekei. Esti érkezés a Meteorákhoz.

Éj a Meteoráknál

3. nap: A Meteorák és “Görögörszág gerince” a Píndosz-hegység
Reggeli után látogatás két kiválasztott kolostorban, majd rövid séták a legszebb kilátópontokon, a lélegzetelállító panorámák fényképezésével. Délutáni “beutazás” a Píndosz-hegység tájaira, Görögország legnagyobb tömegű és legvadregényesebb magashegységi vidékére. A 160 km hosszúságú, s számos vonulatból felépülő hegységrendszer “Görögország gerince”, a néhai történelmi tartományok – Thesszália; Makedónia; Epirusz – természetes határa, illetve a mai görög-albán államhatár nyáron is sokszor hófödte, szinte áthatolhatatlan fala. A XXI. századig csak nagyon nehezen elérhető (vagy elérhetetlen) alpesi vidék még a mai napig sem “került be” a turisztikai köztudatba. Magashegységi falvai, erdői, kanyonvidékei és 2.200 m feletti vonulatainak sokasága – jobbára ismeretlenek. A “balkáni Kaukázus” nagyrészt Epirusz régió területéhez tartozik, a görög mellett aromán és albán közösségekkel. Utazás közben szemelvények Epirusz múltjából – Pürrhosz epiruszi király (Kr.e. 318 – 272.) és a Tarentumi háború korától – az oszmán idők és a II. Világháború gerilla hadviseléséig. Délutáni látogatás Epirusz tartományi fővárosa, Joánnina belvárosában. A Pamvotis-tó partján fekvő, 120.000 lakosú egyetemi város az emberi emlékezet kezdetei óta lakott. Falait és városi jogait Nagy Jusztiánusz (527 – 565) bizánci császár erősítette meg, ezért is viseli az ő nevét. 1430 – 1913 között oszmán vilajet és pasasági központ volt, tóparti várhegyének leghíresebb, ma is álló épületeit Ali Pasha („Janina Oroszlánja”) építtette, az 1800-as évek elején. Közös séta az óvárosban, a középkori falakon belül, Ali Pasha sírjához és a Nagymecsethez.

Éj Joánnina körzetében

4. nap: A Víkosz-kanyon csodái
Reggeli indulás a Voidomatis folyó partján épült Kipoi ősi falujába.  Útközben néhány szó a körülöttünk tornyosuló 1./Pindus,- 2./Tzoumerka,- 3./Víkosz – Aoös Nemzeti Parkok vadonjáról, növény- és állatvilágáról. Séta a Voidomatis mentén az oszmán időkben (XVIII – XIX. sz.) épített csodálatos szamárhátú hidaknál (és hidakon át, ahol lehetséges). A legismertebb műemlékhidak: Kokoris-híd, Plakidas-híd, Lazaridi-híd. Utazás a lélegzetelállítón szép, 12 km hosszú, 1.000 m mélységű Víkosz-kanyon déli, felső pereméhez. Séta Kapesovo hegyi falujában, az aktuális útviszonyok ellenőrzése, majd felkapaszkodás Vredeto falujába busszal – vagy gyalog. Feljutás a Beloi-kilátóponthoz, a csodálatos panoráma élvezetével. Délutáni utazás busszal Monodendri festői hegyi városkájába. Az Oxya parkoló megközelítése busszal, majd az Oxya-kilátó egyedi tájképeinek élvezete, fotózása. Késő délutáni utazás a kanyon északi, „alsó” kijáratához, Víkosz falujába. A páratlan táj és csend nyugalmának élvezete. Esti visszaérkezés szállásunkra.

Éj Joánnina körzetében

5. nap: Utazás Észak-Epiruszba, vagyis Dél-Albániába
Reggeli után utazás az albán határra. Albánia múltjának, földrajzi környezetének bemutatása – a teljesség igénye nélkül. Néhány szó Észak-Epirusz (Dél-Albánia) és az Albán-Riviéra turisztikai különlegességeiről. Látogatás Gjirokaster UNESCO világörökségi védelem alatt álló, máig középkori, törökös hangulatot árasztó, hegyi városában: Argiokasztron (a város X. századi neve) bizánci erődje a X-XI. sz-ban bővült kereskedelmi központtá. 1417-ben került török fennhatóság alá, Ergiri néven. Ma ez (Berat városával közösen) Albánia legszebb műemlékvárosa – s a legépebben megőrzött balkáni oszmán óváros. Több mint 200 védett XVII-XVIII. századi háza, mecsetjei és bazárja igazi keleti világot őriznek. (Ceremóniamentes hálaadás Enver Hoxha kommunista diktátornak… amiért itt született, s ezért védett skanzen várossá nyilvánította a település óvárosát, anno.)  Séta a zegzugos középkori utcákon, felkapaszkodással a fellegvárba. Látogatás a Néprajzi Múzeumban, majd kiadós szabadidő és vásárlási lehetőség a Bazárban. Továbbutazás a Syri i Kaltërnél zubogó, híres Kék szem-forráshoz. A több mint 50 m mély forrásból 18.400 l/s ivóvíz tör a felszínre, ez a Bistricë folyó eredete, természetvédelmi terület. Rövid séta a forrástó körüli ligetes erdőben.    Koraesti érkezés a Jón-tenger partvidékére, Sarandë kikötő- és üdülő városába. Az ókori görög időkben Onkhészmoszként ismert település a bizánci időkben az Agioi Saranda kolostorról kapta nevét.   A Korfui-szoros vizeit halászó, főleg görög ajkú tengeri népek kisvárosaként élte meg a XX. század viharait, s az utóbbi 20 évben indult meg rendkívül dinamikus kiépülése. (Április elejétől – november végéig ritkaság a 20ºC alatti hőmérséklet, az évi napsütéses napok száma meghaladja a 300 napot.)

Éj Sarandë-ben

6. nap: Butrint UNESCO világörökségi kincsei
Reggeli után utazás az UNESCO világörökségi Butrint Nemzeti Parkba. Az ókori görög nevén Bouthroton, latin (római) nevén Buthrotum városát Vergilius szerint, Trójából érkező menekültek alapították. A mai vélemények alapján a legrégebbi falak 3.200 évvel ezelőtt épültek (!), az Akropolis és az Agora romjai min. 2.500 évesek, számos régészeti lelettel az ókori Attikából és Korinthoszból. A város az ókori Görögország és Magna Graecia (Szicília) hajóforgalmának fővonalán feküdt, kiemelkedő stratégia jelentőséggel. Római légionáriusait Julius Caesar és Augustus telepítette be, a római időkben igazi nagyvárossá duzzadt. A VI. századtól püspökségi székvárosként tündökölt – így az ókori görög és római városrészek bizánci negyedekkel is gazdagodtak. A romváros – nemzeti park közös bejárása. Látogatás a velencei Háromszög erődnél, majd behajózási lehetőség Ali Pasha tengeri várába. A délutáni hazaúton rövid szabadidő és séta a Ksamil Beach strandon, a Ksamil-szigetek fotózásával. Koraesti visszaérkezés a szállodába.

  Éj Sarandë-ben

7. nap: Jón-tengeri pihenőnap; Korfu
A mai napon két különböző program között választhatnak a résztvevők:

1./ Egész napos pihenő a tengerparton.

vagy

2./ Egész napos fakultatív hajókirándulás Korfu szigetének fővárosába, az UNESCO világörökségi Korfu-ba.

(Részvételi díj: 46.000,-Ft/fő. A csoport elindítása min. 15 fő résztvevő esetén lehetséges.) A részletes programról érdeklődjön irodánkban.

Éj Sarandë-ben

7. nap: A Porto Palermó erőd és a Gjipe-kanyon
Reggeli után utazás a Ceraunian-hegység tengerparti szerpentinjeihez. A közvetlenül a tengerből „kinövő” csúcsok némelyike meghaladja 2.000 m magasságot, szokatlanul sok csapadékkal, szubtrópusi jellegű klímával. Látogatás a Palermo-félszigeten épített Porto Palermó Erődben. A festői erőd két különböző eredet-történetének (XVII. századi velencei – vagy XVIII. századi oszmán) megismerése, megvitatása a terepen. Továbbhaladás az Albán-Riviéra vadregényes partjain, Ilias falujáig. Kb. 1 órás séta a Gjipe-kanyon (albánul Kanioni i Gjipesë) peremén, a kiépítetlen Gjipe strandig. Séta a Jón-tenger türkizkék vizének partján, a bátrabbaknak mártózási lehetőséggel. Közös séta a kanyon mélyén, a helyenként 15 méterre össszeszűkülő falóriások között. Késő délutáni utazás Tiranába, érkezéskor informatív buszos városnézés az albán főváros legfontosabb látnivalóinál. Esti érkezés belvárosi hotelünkbe. (Forgalomtól függően vacsora utáni gyalogos városnézés. A helyi albán házigazda tanácsa alapján, a magyar kísérő részvételével.)

  Éj Tiranaban

9. nap: Pannónia mindig hazavár
Reggeli után kijelentkezés hotelünkből, majd utazás a reptérre. Elrepülés közvetlen járattal Budapestre 11:00-kor, megérkezés a Liszt Ferenc reptérre déli 12:30-kor.

                                               

Részvételi díj reggelivel 439.000,-Ft
Vacsora (előzetesen igényelhető) 78.000,-Ft
Baleset Betegség és Poggyász Biztosítás köthető
Helyben fizetett belépők 70,-EUR
Repülőjegy irányár (a foglalás pillanatában válik véglegessé) 120.000,-Ft
20 kg-os feladható 28.500,-Ft
1 ágyas felár 136.000,-Ft

 

Kép: Jón-tengeri naplemente Sarandë partjainál