Porto és az UNESCO világörökségi Douro-völgy

6 napos bor és gasztronómiai élményutazás Portugália legszebb borvidékén

 

 

Időpont: 2019. október 19-24.
Utazás: Menetrend szerinti repülő járaton; a helyszínen különbusszal
Szállás: 4****-os szállodák 2 ágyas szobáiban
Ellátás: Büfé  reggeli, 2 alkalommal ebéd és 2 alkalommal vacsora
Létszám: 16  fő + 1 fő szakvezető

Magyar idegenvezetés és tolmácsolás Budapesttől – Budapestig

Az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Douro DOC / Alto Douro (Douro borvidék) Portugália legismertebb és legrégebbi védett bortermelő övezete. A portói likőrbor a XVII. század óta Nagy-Britannia „nemzeti itala”, a szivarozás mellett az ínyenc élvezet abszolút jelképe. A “portói” három legismertebb típusa (Porto Branco, Porto Ruby és Porto Tawny) mellett számos nagyszerű asztali bor és száraz bor termőterülete. Dűlőit már az ókori rómaiak is művelték, a középkorban a ciszterci rend szőlészeti mintagazdaságainak központja volt. Féltve őrzött, zárt területeinek összessége 24.600 ha.

S, hogy miért jár ide, annyi, a bor iránt esetleg kevésbé fogékony látogató is? A Douro-völgye nem csak Portugália, de egész Európa egyik legfestőibb kultúrtája.

1. nap: Braga tornyai

Elutazás Budapestről kora reggel, átszállással Portoba. Érkezés délelőtt, majd utazás a 60 km-re fekvő Braga-ba. A Portugália ékköveként is emlegetett város számtalan temploma miatt a „Portugál Róma” becenevet is viseli. A még ma is népszerű mondás szerint „Lisszabon szórakozik, Porto dolgozik, Braga pedig imádkozik”. A IX-XI. században Braga volt az ország vallási központja, s a helyiek máig is büszkén ragaszkodnak 900 éves rangjukhoz.  Érkezés után séta a filmdíszletszerűen bájos utcákon, az apró házikók között és az azulejo (portugál kerámia) rengetegben. Közös látogatás a híres Székesegyházban (Sé de Braga),  Portugália legrégebbi katedrálisában. Az 1070-óta tündöklő épület stílusjegyeinek ismertetése (gótikus – reneszánsz és barokk elemek). Végül Portugália egyik legnevesebb épületével zárjuk városnézésünket. Az Espinho dombtetőn magasodó Bom Jesus do Monte katedrális, a város másik kiemelkedő látványossága. A városközponttól 6 km-re található, dombtetőn álló, búcsújáró templomot egy csodálatos park öleli körbe. Mivel a kilátás is ámulatba ejtő, valóban megéri megmászni az odavezető, 581 lépcsőfokból álló, világhírű barokk lépcsősort. Ezt követően a Douro-völgybe indulunk, Földünk legkorábban kijelölt borvidékére. Este egy gasztronómiai örömökkel összekötött  birtoklátogatáson veszünk részt, a Quinta de La Rosa birtokon. A folyó felett elterülő Claire étteremből csodálatos kilátás tárul elénk. Az étteremben a Douro-völgy egyik híres chefje, Pedro Cardoso 3 fogásos, gasztronómiai ételsorát kóstoljuk meg,  amelyek a birtokon termelt legfrissebb alapanyagokból készülnek. Az ételsorhoz 3 különböző bort kóstolunk meg.

Szállás Pinhaoban

2. nap: Az UNESCO világörökségi Douro-völgy pincéi

Kései ébresztő, reggeli, majd pihenő. Vázlatos felkészítés az UNESCO világörökségi védelem alatt álló borvidékről, az itt termő szőlők, s egyedi borok sajátosságairól. Délben ebéddel összekötött pincelátogatáson veszünk részt a Quinta do Crasto birtokon. A 4 fogásos ételsorhoz zamatos fehér és vörösborokat kóstolunk.

Délután aktív pihenés, séta vagy kerékpározás a környéken.

Este fakultatív vacsora a szállodában, vagy egy különleges fakultatív vacsora a 10 km-re található DOC étteremben, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a folyóra és a teraszos szőlőültetvényekre. Az éttermet Rui Paula tulajdonos-chef vezeti, aki több mesterszakács könyv szerzője. Az étterem többször elnyerte Portugália legjobb 10 étterme díját. Az 5 fogásos ételsorhoz 5 féle válogatott bort kóstolunk.

(Részvételi díj: 49.500,-Ft)

Szállás Pinhaoban

3. nap: Hajózás a Douro folyón, Joao Santos mester konyhája

 

Délelőtti pihenés – vagy

2 órás fakultatív hajókirándulás, a Douro folyó legszebb szakaszán, Pinhaotól – Tua-ig.  A hajón elfogyasztott, minőségi fehér és vörös borok csak fokozzák a látvány szépségét.

(Részvételi díj: 19.000,-Ft)

Délután szabadprogram.

Este gasztronómiai örömök a folyóparton álló, Vintage House Rabelo étteremben. A vacsora során a Douro régió kulináris sajátosságait ismerhetjük meg közelebbről, Joao Santos chef konyhájának különlegességei segítségével.

Szállás Pinhaoban

4. nap: Quinta Vallado dícsérete

Délelőtti pihenés, majd egy ebéddel összekötött pincelátogatás a Quinta da Pacheca birtokon. A birtok bejárása után a 3 fogásos ételsorhoz 2 féle DOC és egy porto tawny bort kortyolgatunk. Délután a Douro völgy-legrégebbi, leghíresebb és legszebb birtokát, az 1716-ban alapított Quinta Vallado birtokot látogatjuk meg – négy friss bor kóstolásával.

Lehetőség nyílik egy fakultatív, „egyszer az életben” kóstolásra is: az igazi ínyencek számára őrzött, különleges, 1866-os Quinta Vallado megízlelése. (200,- EUR/5 cl).

Utazás a gyönyörű Douro-völgyi panorámák képével nyugatra. Búcsú a hegyektől – utazás az Atlanti-óceán partvidéke felé. Este érkezünk Portoba.

Szállás Portoban

5. nap: Porto diszkrét bája

Porto világszerte ismert, különleges hangulata az óváros több-százéves épületeinek s egyedi fekvésének is köszönhető. Legmagasabb pontján, a Ribeira negyedben találjuk a XII. században épült, ódon Sé do Porto katedrálist.  A közeli Sa Beno pályaudvaron a város történetének jelentős eseményeit megörökítő, több ezer azulejo (portugál kerámia) díszíti a patinás falakat.

Séta a barokk stílusú Clerigos templomtoronyhoz.   A 76 m magas torony tetejére 256 lépcsőfok megmászásával lehet feljutni.  A toronymenet igazán megéri a fáradságot, mert innen tárul elénk a legszebb kilátás a városra. Ezután megtekintjük a díszes Tőzsdepalotát, majd a Cordoaria kertet és a klasszicista Pombaline-t.

Igazi kuriózumként betérünk Portugália, de talán a világ egyik legszebb neogótikus könyves boltjába, a Livraria Lello-ba, melyet 1906-ban nyitottak meg. Innen lesétálunk a Duoro folyó régi kikötőjéhez, miközben megtekintjük az ország legfényűzőbb barokk templomát, a Sao Francisco templomot, melynek díszítésére 400 kg aranyat használtak fel. A szabadprogram keretében  kávézási lehetőség az antik Majestic Caféban. Este séta Porto leghíresebb hídján, az I. Lajos-hídon,  Vila Nova de Gaia UNESCO világörökségi pince negyedébe. Fakultatív betérés az egyik leghíresebb bortársaság, a Graham’s pincészetébe, ahol  megismerjük a világ első bortermelő vidékének történetét és egy 5 fogásos vacsora keretében megkóstoljuk híres Porto-i borokat is. (Részvételi díj: 35.000,-Ft)

Szállás Portoban

6. nap: Búcsú Porto-tól

Délelőtt szabad program Kora délután transzfer a repülőtérre. Elrepülés Budapestre, menetrend szerinti járattal, átszállással. Megérkezés Budapestre késő este.

 

Részvételi díj 369.500,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás köthető
Repülőjegy irányár illetékkel 89.000,-Ft
Idegenforgalmi adó 15,-EUR
Stornó biztosítás 1,5%
Belépők 30,-EUR
Fakultatív DOC étterem vacsora a 2. napon 49.500,-Ft
Fakultatív Douro hajózás, borozással 19.000,-Ft
Fakultatív Graham’s Pincészet vacsora Porto-ban 35.000,-Ft
1 ágyas felár 132.000,-Ft

                                                                       

Borkóstolók: 1./ Quinta da Pacheca; 2./ Quinta Vallado; 3./ Quinta de la Rosa birtok; 4./ Quinta do Crasto