A Balkán titkai

Bosznia-Hercegovina – Montenegró – Albánia –  Koszovó és a Macedón Köztársaság vadregényes tájai és legszebb műemlékei

g

Időpont: 2015. május 28-június 7.

Utazás: 50 fős autóbusszal
Szállás: 4**** és 3***-os szállodák 2 ágyas szobáiban
Ellátás: Reggeli és vacsora
Létszám: 46 fő + 1 fő szakvezető + 1 fő tudományos vendég

 

Képgaléria

 

FIGYELEM! AZ UTAZÁS KIZÁRÓLAG A 2 ÉVVEL EZELŐTTI BALKÁNI PROGRAM ÁLTAL MÉG MEG NEM LÁTOGATTOTT HELYSZÍNEKET JÁRJA VÉGIG.   

 Tudományos vendég: Dr. Kubassek János, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója

Kontinensünk talán legegzotikusabb, s mindenképp a legszínesebb vidéke a Balkán. Drámai szépségű tájakkal, néprajzi sokféleséggel, rendkívül gazdag históriával – s megannyi egyedi műemlék negyeddel. Aki járt már itt, visszavágyik – aki még nem, jogosan érdeklődik a „dél-európai Kelet” különlegességei iránt. Utazásunk során 7 országon át járjuk be ezt a titokzatos és gyönyörű világot, Szarajevó és Mostar óvárosától – Raguzán (Dubrovnik)  és a montenegrói tengerpartokon át – Albánia, Koszovó és Macedónia legszebb tájaiig.

 1. nap: Szarajevói históriák

Indulás reggel 6:00 órakor a Hősök-teréről. (Műcsarnok oldalában lévő buszparkoló). Utazás az M6 autópályán, majd Eszék-Slavonski Samac-Szarajevó útvonalon. Útközben rövid történetek Bosznia múltjából, a középkori magyar, majd török fennhatóság idejéről. Szemelvények „Európa beteg embere”, a hanyatló XIX. századi Oszmán – Birodalom balkáni eseményeiből és az Osztrák-Magyar időkből. Késő délutáni érkezés Szarajevóba. A hotelbe jelentkezés után séta a dualizmus kori Városházához, majd Gavrilo Princip merényletének helyszínére. Fényképezés „az I. Világháború kirobbantásának utcasarkán”, majd városnézés a különleges hangulatú Bascsarscsijá-ban (török negyed), az éjszakába nyúlóan nyitva tartó üzletek; – a medreszék, dzsámik és mecsetek világában. Vacsora a szállodában, majd fakultatív vízipipa pöfögtetés , amúgy ráérősen, efendisen…

Éj Szarajevóban

 2. nap: Mostar és Raguza (Dubrovnik) festői emlékei

bal01Reggeli látogatás Bosznia legnagyobb mecsetében, a Gázi Huszrev bég komplexumban, majd utazás  Mostarba. Útközben ismertető Hercegovina természeti földrajzáról és a tartomány múltjáról, fotószünetekkel a legfestőibb pontokon.  Városnéző séta, majd rövid szabad program az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Neretva menti török óvárosban és bazársoron. Csoportkép készítés  az Öreg hídon, majd a legszebb mecsetek és fürdők fényképezése. Délutáni utazás a Dinári-hegység végtelen mészkő vidékein át. Séta és fényképezés a Hunyadi Mátyás által kiépített, majd törökké vált oszmán városkában, Pociteljben. Továbbutazás délre, az Adriai-tenger partjára, az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Dubrovnikba (régi nevén Raguza). 1 órás közös séta, majd egy órás szabadprogram. Továbbutazás a tengerparton Montenegró, a Fekete-hegyek országa felé. A határ átlépése, majd esti komputazás a Kotori-öböl vizén át Budvába. Bejelentkezés a hotelbe, közös vacsora.

Éj Budvában

 3. nap: Pihenő Budva tengerpartján

Reggeli után közös séta Budva középkori óvárosában, majd a közvetlen tengerparti panoráma sétányon. A déli óráktól pihenő a tengerpart valamelyik strandján – napozással, úszással.

Közös vacsora.

Éj Budvában

 4. nap: Időutazás Cetinjében és Cattaro-ban

Reggeli a szállodában, majd utazás Cetinjébe, a XIX. századi, független Crna Gora Királyság fővárosába. Az égbe szökő hegyek közé „fészekként telepített” városka a XV. században vált a montenegrói állam bölcsőjévé. Híres kolostora az 1480-as évek óta áll, utcácskái ma is a XIX. századot idézik. Séta a Királyi kápolnánál, majd a Királyi várnál. A mini állam 1885-1918 között vált függetlenné, erre a korra emlékeztet az egyetlen főutcácska megannyi parányi nagykövetségi épülete. Fotózás a brit, francia nagykövetségnél, az elnöki palotánál és az osztrák-magyar követségnél. Továbbutazás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Kotorba a déli órákban. Az öbölre nyíló fantasztikus kilátás megtekintése „az égből”, majd  leereszkedés a nyaktörő szerpentineken Lovcen-hegy oldalában. A csodálatos fekvésű város Bocche di Cattaro néven az Osztrák-Magyar Monarchia déli hadikikötője volt. Ismerkedés a haditengerészet történetével, törekvéseivel, nemzetiségi összetételével, szerepével a háborúkban, és flottán belül szolgáló magyar tengerészekkel (a flotta közel 40%-a magyar nemzetiségű volt!). Séta a hangulatos óvárosban, látogatással az egykori flotta főparancsnokság, ma múzeumként berendezett épületében. Rövid szabad program után késő délutáni visszautazás a hotelbe, közös vacsora.

Éj Budvában

 5. nap: Irány Albánia

Reggeli indulás a tengerparton Petrovac majd Bar érintésével Albánia határára. Megérkezés a skipetárok festői országába, rövid fotószünet Szkutari erődje alatt, majd haladás a Kruje hegy lábaihoz települt ősi albán fővárosba, Krujebe. A 16.000 lakosú néhai fővárosság ma az albán kézművesség központja. Bazárjában ma is rengeteg helyben készített csecsebecse kapható, különösen szépek a törökös kilim-ek. Látogatás Szkander bég (1405-1468) fellegvárában, a róla elnevezett múzeumban.  Ismerkedés a II. Murad szultánnal szembeforduló albán kormányzó háborúival és Hunyadi Jánossal tartott kapcsolatával. Látogatás a Néprajzi Múzeumban, majd a Dollma tege bektasi (szunnita) imaháznál. Rövid szabadprogram és vásárlási lehetőség a bazárban. Késő délutáni továbbutazás Durres modern tengerparti városába. Ismerkedés a néhai Durazzo magyar vonatkozású múltjával, rövid séta a tengerparton. Késő délutáni érkezés a várostól délre lévő tengerparti nyaralóövezetbe. Közös vacsora.

Éj Durrestől délre

 6. nap: Tirana és Berat kincsei

bal04Reggeli indulás Tiranába. A helyi idegenvezető csatlakozása után 2 órás városnézés a modernizálódó, folyamatos átépítés alatt álló albán fővárosban: Sheshi Szkanderbég főtér, a híres államférfi lovasszobrával – Ethem bég mecset – Óratorony – Nemzeti Történeti Múzeum (kívülről) –  Régészeti  Múzeum (kívülről) – Parlament – Nemzeti könyvtár. 1 órás szabadidő az albán fővárosban, majd utazás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Berat városába. A cseresznye és olajligetekből kiemelkedő, 3 óvárosi negyedből álló „élő skanzen” az ország legszebb műemléképületeinek otthona. 24 tornyos bizánci-oszmán erődromjáról nagyszerű kilátás nyílik az óváros(ok)ra. Séta a Mangalemben, a néhai török negyedben: Szultán mecset – Ólom mecset – Agglegény mecset. Séta és szabadidő a Gorica és Kalase negyedekben: Felkapaszkodás várfalakon belüli Kalase negyed zegzugos utcáiba. A Szent Tódor kapu, a Szetháromság-templom és a Szent Mihály kápolna fényképezése. Rövid szabadidő és vásárlás. Késő délutáni visszaindulás a szálláshelyre.

Éj Durrestől délre

 7. nap: Az Albán-Alpokban

Korai reggeli után utazás a Drinit folyó partjára, a Koman tározóhoz.  9:30-tól hajózás a fjord-szerűen meredek partvonalú szurdokvölgyben, az Albán-Alpok festői vidékére. Megérkezés Fierza falujába a  déli órákban, majd továbbutazás Bajram Curri városkájába, fakultatív ebéd lehetőséggel. Menet közben ismertető a Skadar-tótól  – Koszovóig terjedő Alpet Shkiptare (Albán-Alpok), az „Átkozottul vad hegyek” természeti földrajzáról. Megérkezés a Valbona Völgy Nemzeti Parkba, lassú utazás a hotelünkbe, fényképszünetekkel a legdrámaibb szépségű pontokon. A Valbona völgyéből egyszerre fotózhatóak a montenegrói, illetve a koszovói határvidék legmeredekebb mészkő és dolomit masszívumai. Itt találhatóak Európa legdélebbi gleccserei, s itt sorakoznak a határvonalon többek között a Zla Kotala (2.534 m) – Montenegró legmagasabb csúcsa, illetve a Deravica (2.656 m) – Koszovó legmagasabb csúcsa is. A szállodába jelentkezés után szabadidő, majd közös vacsora.

Éj a Valbone völgyben

 8. nap: A Valbone Völgy Nemzeti Parkban

bal07Egész napos könnyű túrák a nemzeti parkban, a Maja Jezerce (2.694 m), az Albán-Alpok legmagasabb csúcsa lábainál.

Éj a Valbone völgyben

 9, nap: Prizren, I. Murád emlékezete

Reggeli után utazás Koszovó határára.  Történetek a Rigómezei csatákról (1389.; 1448) valamint I. Murád, Hódító Mehmet és Hunyadi János életéből. Az 1455-től 1913-ig fennálló Prizren Szandzsák, illetve a Koszovó Vilajet históriájának áttekintése, majd szemelvények a 108 ország által elismert, 11.000 km2 méretű fiatal, független államról. Megérkezés Prizren városába, korai bejelentkezés hotelünkbe. Közös városnézés az UNESCO világörökségi védelem alatt álló, oszmán kori Shaderván-téren. Safi Szinán pasa 1615-ben befejezett mecsetének megtekintése, majd látogatás a Prizeni Albán Liga Múzeumban. A múzeum az 1878-as Berlini Kongresszusra felkészülő albán, bosnyák és török honatyák – a modernizálódó XIX. századi Rumélia nagyszerű kiállítása. Szabadprogram és vásárlás a máig középkori hangulatú- és zsivajú főtéren.

Éj Prizrenben

 10. nap: Prishtiné és Skopje legfontosabb látnivalói; Ki is volt III. Alexandrosz (Kr. E. 356 – 323)?

bal06Reggeli után utazás Prishtinébe, Koszovó fővárosába. Az elmúlt 10 év eseményeinek felelevenítése és a nemzetközi békefenntartók szerepének bemutatása a buszon. Rövid városnézés a fiatal fővárosban: Jashár Pasa mecset, Tudományos és Művészeti Akadémia, Hódító Mehmet szultán mecset, Oszmán fürdő. Utazás a Macedón Köztársaság határára, útközben vázlatos felkészítéssel az ősi falvak, ortodox kolostorok és a legjobb szőlők államáról – illetve arról, hogy Görögország miért nem ismeri el máig sem az országocska nevét, vagy bármiféle közét Makedóniához, illetve Nagy Sándorhoz és a makedón uralkodókhoz. Nagy Sándor / III. Alexandrosz (Kr.e. 356 – 323) páratlan életének áttekintése. Skopjébe érkezés után bejelentkezés a hotelünkbe, majd városnézés: Daud Pasa fürdője – Musztafa Pasa komplexum – Óratorony – Kőhíd – Terézanya emlékmű és Alexandrosz emlékműve. Rövid szabadidő és vásárlás a Török bazárban. Búcsúvacsora – gazdag borkóstolással.

Éj Skopjéban

 11. nap: Hazautazás

Indulás reggel 6:00 órakor. Folyamatos utazás, kb. 3 óránkénti rövid pihenőkkel. Budapestre érkezés a késő esti órákban.

Részvételi díj  1 főre reggelivel és vacsorával  207.000,-Ft
1 éves Magyar Földrajzi Társaság tagság és Földgömb előfizetés A részvételi díjban
Baleset Betegség és Poggyász Biztosítás  köthető
Belépők irányára: 17,-EUR  A helyszínen fizetendő
1 ágyas felár: 38.000,-Ft

 

Figyelem!

  • A részvételi díj tartalmazza az 1 éves Magyar Földrajzi Társaság tagsági díjat és A Földgömb magazin előfizetését is. A tagsági befizetés nem választható el az utazástól. Az előfizetés és a tagság átruházható.
  • Zárt túracipő, fürdőruha, naptej, napszemüveg és fényvédő kalap hozatala hangsúlyozottan ajánlott. Az Albán-Alpokban eső előfordulhat – így esőkabát hozatala is javasolt.