Andalúzia – Alpujarras

AKTÍV kulturális felfedezés, sétákkal a Sierra Nevada hegyi falvaiban
 2 nap tengerparti pihenéssel a Costa del Sol-on

Időpont: 2021. szeptember 22-29.
Utazás: Közvetlen repülőjárattal, a helyszínen légkondícionált autóbusszal
Szállás: 3***és 4**** -os szállodák 2 ágyas szobáiban
Ellátás: Reggeli és 2 estén vacsora
Létszám: 24 fő + 1 fő szakmai kísérő + helyi spanyol túravezető

 

Az Ibériai-félsziget déli peremvidéke ellenállhatatlanul csábító világ.  Háromezer métert meghaladó, sokszor nyáron is havas csúcsok, kősivatagok, hatalmas kiterjedésű öntözött mezőgazdasági földek és nyájas, aranyhomokú tengerpartok váltakozása ez a vidék. A háromnegyed évezredes mór- majd az ezt felváltó aragón-katalán kultúrák és művészetek összessége egyedülálló örökséget alkotott. A granadai emírek máig utánozhatatlan pompája, Cordoba lenyűgöző méretű mecset-katedrálisa, az óvárosok  medinái és a „hozzájuk nőtt” katolikus rendházak olyan kincsei az egyetemes kultúrának, melyet csak itt, Andalúziában lehet meglátni, felfedezni.  Séták a Sierra Nevada mór alapítású magashegyi falvaiban, kóstolók spanyol ajkú világ legfinomabb ízeiből, strandolás a Földközi-tenger azúrkék, nyárvégi vizeiben… Hol másutt is lehetne mindezt egyszerre, „egy sombrero alatt” megélni?

1. nap: Elutazás Andalúziába

Találkozó a Liszt Ferenc reptéren délután 14:45-kor. Elrepülés Malagába 16:40-kor. Megérkezés Malaga nemzetközi repterére este 20:15-kor, majd utazás szállodánkba, a Costa del Sol üdülővárosába, Benalmadena-ba. Útközben ébren, s éberen tartó sztorik Andalúzia múltjából, s egyedülálló turisztikai adottságairól. Néhány szó a mórokról, no és a moriszkókról. Fakultatív esti mezítlábas séta az aranyhomokos tengerparton, mártózás a lágy hullámokban.

Éj Benalmádena-ban

2. nap: Pihenő Costa del Sol strandjain

Kései reggeli után ismerkedés a hotel és a tengerpart pihenési lehetőségeivel. Egész napos pihenő és szabad program. Fakultatív egyéni programok foglalási lehetősége a 4. napra. (Igény esetén az idegenvezető segítségével).

Éj Benalmádena-ban

3. nap: Cordoba: a mór kalifátus székhelye

Reggeli a szállodában, majd kirándulás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Cordobába, az egykori mór kalifátus székhelyére. Útközben jellegzetes andalúz falvakon, a Guadalmedina folyó vadregényes szurdokvölgyén vezet át az út, gondosan öntözött és művelt mezőgazdasági ültetvények, „ranch”-ok érintésével. Ismerkedés a mór hódítás históriájával, a conquista és reconquista folyamatával, a néhai mór társadalmi és kulturális berendezkedéssel. Az egykori tudományos élet (Cordobai Egyetem), és a híres ipar (toledo-i penge, cordoba-i cipő, arab gyógyászat és csillagászat stb…) vázlatos bemutatása. Cordobában séta helyi vezetőnk irányításával  a Gaudalquivir folyó ősi, római alapokon álló, középkori hídján a Nagymecsetig. Látogatás a kalifátus egykori szívében, a lenyűgöző méretű (856 oszloppal épített) Nagymecset-ben, a Mezquita-ban. Séta a Juderia-ban, az egykor fallal leválasztott zsidó óváros zegzugos utcáin. Bepillantás a gyönyörű „patiok” (virágdíszes, szökőkutakkal ékesített belső udvarok) némelyikébe. Szabad program ebédlehetőség a megannyi apró üzlet, kávézó és ajándékbolt között. Panoráma kirándulás a város busszal is járható, fontosabb utcáin. Visszaérkezés tengerparti szállásunkra késő délután.

Éj Benalmádena-ban

4. nap: Pihenő Costa del Sol strandjain

Kései reggeli után egész napos pihenő és szabad program. Fakultatív egyéni programok.

Éj Benalmádena-ban

5. nap: Az utolsó mór emír mesés birodalma – Granada

Reggeli után kijelentkezés szállodánkból. Utazás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Granadába, az utolsó mór emír fővárosába. Ismerkedés a végső mór háborúval, a Spanyol világbirodalom kezdeteivel, és Kolumbusz Kristóf Izabella királynő előtti meghallgatásainak igaz meséjével. A város fölé magasodó Alhambra (vörös vár) épületegyüttesének megtekintése, előzetes foglalás alapján. Séta a Mulhacén festői panorámájával a háttérben. Látogatás a hatalmas Alcazar (fellegvár)-ban és az azt övező aprólékosan kialakított kertekben. A lenyűgöző aprólékossággal épített és díszített épületkomplexum megtekintése, a hozzá tartozó pazar kert komplexummal.  Séta a Generalife (télikert)-be, mely az arab kertépítészet és vízműves tudomány egyedülálló alkotása. Bolyongás a teraszok, kertek, szökőkutak és rózsaligetek szövevényes rengetegében. Szabad program, vagy a város felfedezése az idegenvezető irányításával. Késő délután „visszavonulás” a Sierra Nevada valaha elérhetetlen hegyeibe, az Alpujarras vidékére.

Éj Capileirában

6. nap: Alpujarras ékköve a Barranco del Poqueira

(Napi sétánk hossza kb. 9 km, 5-6 óra. Magasságkülönbség 500 m. Maximális tengerszint feletti magasság: 2.000 m.)

Az Alpujarras 1.200 – 1.600 m magasságban, 80 km hosszan húzódó teraszos öntözéssel művelt „magashegyi sáv”, amit a IX. századtól betelepült észak-afrikai berberek alakítottak kultúrtájjá. Jelentése a berber al-basharãt (legelők hegyei) szókapcsolatból származhat. A középkorban „Alpujarra alta”-ként emlegették az égig nyújtózkodó öntözött teraszokat. Boadbil (XII. Muhammad Abu ’abd-Allah) az utolsó granadai emír ide vonult vissza, illetve „fel” udvartartásával, Granada átadása után… 1492-ben. Később ugyan Fez-be (Marokkó) távozott, de mór alattvalóinak többsége itt maradt. Az Alpujarras magashegyi városkái máig is megőrizték „Magas-Atlasz (észak-afrikai) hangulatukat”. (Állítólag olykor, jó látási viszonyok esetén, át is lehet látni a marokkó Atlasz-hegységbe.)       Ma kipróbáljuk az állítás igazát: Sétánk során 3 magashegységi falut járunk be, a drámai szépségű Pampaneirát; Bubiónt és „saját házunk táját”, Capileirát. Sétánk egész nap a Sierra Nevada „A hóba takart hegyek” főgerince alatt halad, panorámákkal a Mulhacén (3.479 m); Veleta (3.398 m); Alcazaba (3.371 m) és a Cerro los Machos (3.324 m) csúcsaira. Koraesti visszatérés szállodánkba.

Éj Capileirában

7. nap: Trevelez és a Sierra Nevada Nemzeti Park

(Napi sétánk hossza kb. 15 km, 7-8 óra. Magasságkülönbség 400 m. Maximális tengerszint feletti magasság: 2.000 m.)

Ma a Río Trevélez gleccservölgyében teszünk sétát Trévelezbe, Spanyolország legmagasabban fekvő állandó településére. Sétánk a Sierra Nevada Nemzeti Park „peremén” vezet, a 3.000 m feletti főgerincen elméletileg ibériai kőszáli kecskéket, vagy akár szirti sasokat is láthatunk. Itt találkozik a mediterrán meleg – a magashegységi jéghideggel… így az időjárás bármiféle lehet… a hőségtől – a csípős hidegig. Pihenőink alatt néhány szó esik az ún. Alpujarras felkelésekről (1499. és 1568.) továbbá spontán egyeztetés zajlik a legközelebbről…, hogy legközelebb sétáljunk-e „szemben”, a marokkói Magas-Atlaszban. (?)

Szabadidő és vásárlási lehetőség Trévelezben, a máig lakott „andalúz Machu Picchu”-ban… majd közös kóstoló a méltán híres sonkákból egy Secadero de Jamones-ben. Késő délutáni visszaérkezés szállásunkra.

Éj Capileirában

8. nap: Hazautazás, de előtte Malaga…

Reggeli után kijelentkezés hotelünkből, majd utazás Malagába. Városnézés az óvárosában, illetve a XIX. századi városrészben: séta a tengerparti, buja vegetációjú városi parkban, ezt követően fényképezés az egykori Vámháznál és a római romoknál. Séta Pablo Picasso szülőházához, majd a híres „Manquita” (félkarú) reneszánsz katedrálishoz, mely az egykori mecset helyén épült. Fényképezés a „boldog békeidők” nagypolgári eleganciájával épített sétáló és bevásárló utcáin. Fakultatív ebéd lehetőség – helyi specialitásokból – majd a híres Malaga édes bor kóstolása egy jellegzetes „talponálló” kocsmában (ahol a falba épített hordókból csapol a csapos, krétával írja fel az árakat és a fa söntés-pulton löki elénk a bort). További séta a bikaviadal aréna, illetve a kikötő környezetében. Transzfer Malaga nemzetközi repterére, 19:00 órai érkezéssel. Hazaindulás este 20:50-kor, Budapestre érkezés hajnali 00:10 órakor.

 

Részvételi díj reggelivel 279.000,-Ft        
Baleset Betegség és Poggyász Biztosítás  köthető
Helyben fizetett belépők A részvételi díjban
Repülőjegy irányár illetékkel, 1db 20 kg-os poggyásszal 107.000,-Ft
1 ágyas felár 200,-EUR

 

SZÁLLÁSAINK:

1./ Costa del Sol / Közvetlen tengerpart: Hotel Best Benalmadena 4****
https://www.besthotels.es/best-benalmadena.html

2./ Alpujarras  / Capileira hegyi falu: Hotel Finca Los Llanos 3***
https://www.hotelfincalosllanos.com/

Figyelem!

1./ A programok sorrendje változtatható – változhat!
2./ Fürdőruha, naptej, napvédő kalap – ugyanakkor túrabakancs, esőkabát hozatala is nyomatékosan ajánlott.