A vadregényes Balkán: Koszovó – Dél-Montenegró

 AKTÍV felfedezőút Prizrentől – az Albán-Alpokon át az Adriáig 

Időpont: 2022. szeptember 9-18.
Utazás: Menetrendszerinti repülőjárattal (odaúton Bécsből); a helyszíneken különbusszal
Szállás: Színvonalas, 3-4 csillagos szállodák,  2 ágyas szobáiban
Ellátás: Reggeli és vacsora
Létszám: 22  fő + 1 fő szakvezető+ 1 fő albán házigazda

Magyar idegenvezetés Budapesttől – Budapestig, albán idegenvezetés Prizrentől – Ulcinj-ig.

 „A múltban okos voltam, így meg akartam változtatni a Világot. Mára bölcsebb lettem, ezért magamon változtatok.” – Dzsalaladdin Rúmi (1207-1273)Kosovë – az ókori dardaniai illírek meseszép földje, két évezreden át Róma-, Bizánc,- az Oszmán Birodalom termékeny tartománya. Szerbia közelében sok-sok szerb vonatkozással, máig fájdalmas emlékekkel, érzésekkel. ÉK – DK határain fellegekik magasodó hegyek koszorújában, ősi óvárosaiban máig kis-ázsiai hangulatú bazárokkal, mecsetekkel, türbékkel és közkutakkal. “A Rigőmező”  a magyar történelemben, a Balkán szíve az útleírásokban, s az egyik utolsó vadon a természetvédelmi publikációkban. Minden látogató számára váratlan, felpezsditően kellemes meglepetés. A szomszédos Montenegró legeldugottab, déli végvidékein tovább erősödhet az érzés: Az egzotikus Kelet ittfelejtett üzenetei nyílnak meg előttünk – sorra. Hajón fedezzük fel az óriási Shkodrai-tó  vizeit, sátoros hegyeit,  hogy azután meg se álljunk az Adria leghirhedtebb néhai “kalózfészkéig”, a romantikus Ulcinj városáig. Strandnapunkon – bármily furán hangozzék is…  Miami Beach-től – a Tropicana-n át – egészen a Copacabana Beach-ig végigpróbálhatjuk a legfinomabb homokstrandokat. 

1. nap: A Rigómezei csaták – Murád szultán és „A hadak villáma” emlékezete

Reggel 8:00 órakor elutazás busszal a Schwechati Nemzetközi Reptérre, érkezéssel 11:00 órakor. Utazás közben vázlatos felkészítés a 2008-ban függetlenné vált Koszovó természeti szépségeiről, adottságairól. Rövid áttekintés az ország nevét is adó Rigómező sorsdöntő csatáiról: Első rigómezői csata (1389); Második rigómezei csata (1448). Történetek I. Murád (1362-1389) szultán életéből, az Oszmán Birodalom születéséről – és persze „A törökök egyetlen félelméről”, Hunyadi János (1407-1456) kormányzóról. Elrepülés Pristinába 13:15-kor. Megérkezés Kosovë fővárosába, rövid utazás a Rigómezei csata (1389) emlékművéhez. Séta az emlékparkban, majd látogatás I. Murád szultán türbéjénél. Késő délutáni utazás Prizrenbe, az ország régi, kulturális fővárosába.

Éj Prizrenben

2. nap: Prizren “a koszovói Kis-Isztambul” ékszerei

Az ókori alapítású város fellegvárát I. Jusztiniánusz (527-565) császár  építtette Dardania provincia egyik legnagyobb erődjévé, a város mai nevét II. (Bolgárölő) Bazileosz (976-1025) császár kora óta használják.  Bizánc uralmát  a XIII. században váltotta a szerb fennhatóság, majd  1450-től vált az Oszmán Birodalom egyik regionális kulturális központjává, egészen 1912-ig. Prizren utcáin sétálni mindenki számára meglepetés: Ősi mecsetei, hídjai, középületei afféle “Kis-Isztambul” hangulatot árasztanak, s ha ez nem  lenne elég, albán és bosnyák lakói mellett máig élnek itt törökök is. Sétánk során látogatást teszünk a Nagy Mecsetben (Gazi Mehmet Pasha mecset), egy szufi tekkébben, de megnézzük az UNESCO világörökségi Ljeviš Miasszonyunk templomot és a Sinan Pasha mecsetet is. Közös látogatás a Prizreni Liga Múzeumban, emlékezéssel az 1878. évi eseményekre, az albán autonómiát kérő bejek 3 évig ülésező “parlamentjére”. Rövid szabadidő a zsibongó belvárosban – majd séta a fellegvárba (Каlаја e Prizrenit). Néhány szó a Balkáni háborúk (1912-1913), majd az I. Világháború  kaotikus eseményeiről, az albán lakosság szenvedéseiről. A csodálatos panorámák fotózása az erőd falairól. Este fakultatív vízipipázási lehetőség.

Éj Prizrenben

3.nap: A Šhar-hegység (Malet e Sharrit) égbe nyúló ormai

Rövid felkészülés után utazás a Koszóvót és Észak-Macadóniát elválasztó, több mint 80 km gerinchosszúságú  Šhar-hegység északi hegylábaihoz. A magashegység mindkét oldala nemzeti park, 30 db csúcsa emelkedik 2.500 m magasság fölé. (!) Lejtőin tenyésztették ki a hatalmas Illír hegyi pásztorkutyát(Qeni i Sharrit), gerinceiről egyszerre 3 ország látható (jó időjárási viszonyok esetén). Lassú haladás felfelé a szerpentineken, fotószünetekkel a legszebb pontokon. A Brezovicë síközpontból feljutás felvonóval a főgerinc tövéig, majd 3-4 órás túra, erőnktől és hangulatunktól függően. Séta közben emlékezés az 1916-1918 évi magyar Balkán-kutató tudományos expedíciók “tudós-alpinistáira”(Teleki Pál, Lóczy Lajos, Csiki Ernő, Kormos Tivadar, Timkó Imre, Szontágh Tamás). Koraesti visszaérkezés hotelünkbe, lehetőség tájkép fotóink összehasonlátására.  Igény esetén, ismételt fakultatív vízipipázási lehetőség.

Éj Prizrenben

4. nap: Gjakovëi Nagybazár; a Rugova kanyonban

Reggeli indulással utazás Koszovó legnagyobb bazárjába, Gjakovë városába, a török évszázadokból maradt Carsije-negyedbe. Néhány szó a békebeli időkről, amikor ez volt Isztambul és Szkutari között a legnagyobb karaván és átrakodó központ, sétával, vásárlási lehetőséggel a megannyi üzlet között (vagy rövid naplopás kávé- esetleg tea mellett). Átutazás Pejë (szerbül Pec) vidékén, látogatással az egyik UNESCO Világörökségi ortodox kolostornál. Ismerkedés III. Arzén ipeki (vagyis pejëi) pátriárka, és a környék szerb népessége Magyarországra településének históriájával. Átutazás (oda-vissza) a Balkán-félsziget egyik legnagyobb szorosán, a 25 km hosszú, s helyenként 1.000 m (!) mély Rugova-kanyonon. Habár a festői kanyon igazi sziklamászó és „Via Ferrata” paradicsom, csoportunk határozottan megfontolt módon… a legkönnyebben megközelíthető helyszín(ek)en tart kímélő mászásokat. Koraesti bejelentkezés pejëi hotelünkbe. Fakultatív ismerkedési lehetőség a rugovai harci kardtánc lépéseivel.

Éj Pejë-ben vagyis Ipekben

5. nap: A Bjeshkët e Nemuna Nemzeti Park vadonja

Kényelmes reggeli után bepakolás buszunkba, felkészülés természetjáró napunkra. Utazás „vissza” a Rugova-kanyonba, a koszovói – albán – montenegrói hármas határra. Járművünk leparkolása egy hotel „alaptábornál”, majd félnapos séta a biodiverzitásáról méltán híres Bjeshkët e Nemuna Nemzeti Park erdőiben, magashegységi rétjein. A nemzeti parkban több mint 1.000 féle növény található, lombhullató erdőiben 37 féle emlőssel. Itt még ma is élnek barnamedvék, hiúzok, sőt farkasok is. A kisebb állatokra csak egyetlen példaként – 129 féle nappali pillangó figyelhető meg a réteken. Sétánk „köztes” állomása a Leqinat-tó tengerszem, itt közös döntés alapján további vadonjárás, vagy visszafelé utunk megkezdése. Az erdőben körülöttünk megbúvó nagyragadozók és egyéb emlősök rövid, elméleti bemutatása – őszinte reménykedéssel, hogy inkább pillangókat (mintsem farkasokat) fotózhatunk…

Belépés Montenegróba késő délután, majd utazás Andrijevicába, útközben néhai Novipazári Szandzsák rövid történetének áttekintése. Látogatás a Visitor- és a Prokletije (Albán-Alpok) magashegységei közé „préselt” Lim-völgyében épült Plav üdülővároskájában. Itt található Montenegró legnagyobb tengerszeme, a 906 m magasságban fekvő Plav-tó, jó látási viszonyok esetén, minden irányban az eget karcoló csúcsokkal körbe-kerítetten. Séta a tengerszem mólóján, majd rövid utazás Andrijevicába.

Éj Andrijevicában

6.nap: Az Albán-Alpok északi oldalán

Reggeli után utazás az 1.000 m magasan fekvő Gusinje (albánul Gucia) hegyi városába, az Albán-Alpok lábához. Rövid látogatás a főtéri főmecsetben. A Prokletije / Albán-Alpok a Dinári-hegyvidék teteje. Itt, a hármas határon „torlódik össze” a Zla Kolata (2.534 m), Montenegró legmagasabb csúcsa; a Deravica (2.656 m), Koszovó legmagasabbja;  és a Jezercë (2.694 m), Albánia második legmagasabb hegye.    Gleccserei valaha 8-10 km hosszúságú, rendkívül meredek katlanokra szabdalták a csapásirány nélküli hegytömegeket, s állítólag ma is 5 aktív jégfolyama van. (!) Szélfelőli oldalait évi 4.000 mm csapadék áztatja, gerincein szép számban élnek a balkáni zergék – míg völgyeiben ma sem ritka az erdei farkas vagy a balkáni hiúz. Egész napos túra a Vusanje feletti terepeken, telekis szokás szerint – 3 különböző nehézségű útvonalon, a könnyű sétától, a nehezebb, panorámapont mászásig. Meglátogatásra kerülő természeti csodák: Ali Pasha forrástavak; Grebaje-völgy; Ropojana-völgy és a Szöcske szeme forrás-tó. Koraesti visszaérkezés a szállásra.

Éj Andrijevicában

7.nap: A Shkodrai-tó és az Adria megigéző hullámai

Reggeli után kijelentkezés a hotelből, majd kb. 4,5 órás utazás a Shkodrai-tó ÉNy-i medencéjéhez. A Balkán-félsziget legnagyobb tava 44 X 14 km méretű, 5 m átlagmélységgel, balzsamosan finom” karsztvízzel. Montenegrói ás albániai oldalán is nemzeti parkokkal, természetvédelmi területekkel. A tó talán legkülönlegesebb szeglete, a szigethegyek sokaságával díszített Rijeka Crnojevića folyó torkolatvidéke. Igaz, a folyó csak 12,5 km hosszúságú, de dús karsztforrásokból táplálkozó medre mindig hajózható. Az azonos nevű, ma 200 lakosú városka, Rijeka Crnojevića a XV. században kereskedelmi központ volt, ma innen indulnak a festőien meanderező folyón járó motoros dereglyék. Hajókirándulás (sok-sok fotózási lehetőséggel) a tó „bejáratáig”, majd rövid nézelődés a városkában. Utazás az Adria partjára, menet közben ismertető a néhai  Velence-Köztársaság (697 – 1797),  a La Serenissima gazdasági erejéről, kiterjedt kapcsolatairól, különös tekintettel Albania Veneta (Velencei Albániai) múltjára. Néhány szó az Adria tengerrajzáról és a néhai osztrák-magyar Adria-kutató expedíciók históriájáról.  Kora esti érkezés Ulcinj-ba, a néhai rettegett kalózfészekbe – s a mai Montenegrói Riviéra legdélebbi, homokos strandú üdülőparadicsomába. Szállásunk elfoglalása, majd vacsora. Este fakultatív séta a tengerparton.

Éj Ulcinj-ban

8. nap: Bar és Öreg-Bar; a Çarshia falai

Reggeli után utazás a Rumija-hegy oldalában épült Öreg-Bar romvárosába (olaszul: Antivari Vecchia), a néhai Albania Veneta egyik legszebb fekvésű településére. Séta a városban, a nagyszerű panorámák fotózásával, s néhány szóval arról, hogyan- s miért lőtte szét a montenegroi hadsereg 1878-ban, annak elfoglalásakor. Rövid fotószünet a Világ (talán) legöregebb olajfájánál, majd aláereszkedés Bar városába, a felújított Iszlám Kulturális Központ hófehér épület-együtteséhez. Séta és nyitva tartás esetén látogatás a 800-as években épült, de mára ultramodern Katolikus Érseki Katedrálisban. A kiegyensúlyozottság jegyében az aranykupolás Jovan Vlagyimir Ortodox Templom megtekintése, kívülről. Rövid séta a személyforgalmi kikötőben, integetés az Anconába és Bariba induló menetrendszerinti hajók meglepett turistáinak. Délutáni visszautazás Ulcinj óvárosába, az erődfalakkal körbevett Çarshia negyedbe. A Kr.e. V. században görög telepesek által alapított város a római- és bizánci időkben is fontos szerepet játszott. A velenceiektől 1571-ben törökök, illetve pontosabban tuniszi és algíri berber kalózok hódították el. Ettől kezdve, 300 éven át Ülgün néven észak-afrikai, illetve albán lakosság lakta. (S ma is albán többségű). Az óváros ma is keleties hangulatú – nagyszerű homokos strandján oszmán stílusú mecsettel… Közös séta, majd szabadidő a meseszép strandon. Vacsora után strandolási lehetőség.

Éj Ulcinj-ban

9. nap: A Miami Beach-től Copacobana-ig

(Figyelem! Fürdőruha, naptej hozatala nyomatékosan javasolt.)

Egész napos strandolás a több mint 9 km hosszúságú homokos strandok valamelyikén: Miami Beach – Tropicana Beach – Long Beach – Copacobana Beach.

Késő délutáni visszaérkezés a hotelbe. Búcsúvacsora, s közben a jövő évi Észak-Macedónia – Bulgária balkáni utunk tervezgetése.

Éj Ulcinj-ban

10. nap: Irány Budapest

Kényelmes reggeli után elindulás a Podgoricai Nemzetközi Reptérre 10:00 órakor. Elrepülés közvetlen járattal Budapestre 13:50-kor, megérkezéssel a Liszt Ferenc reptérre 15:05-kor.

 

Részvételi díj reggeli és vacsora ellátással 349.000,-Ft

Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás

köthető

Repülőjegy irányár illetékkel

117.000,-Ft

Belépők

A részvételi díjban

Bécs reptéri transzfer odaúton

A részvételi díjban

1 éves Magyar Földr. Társ. tagság és Földgömb magazin előfizetés

A részvételi díjban

Stornó biztosítás

2,2%

Elvárt borravaló

3,-EUR/fő/nap

1 ágyas felár

140,-EUR


Figyelem!

  • Az 1 éves Magyar Földrajzi Társaság tagsági díj és a Földgömb magazin előfizetés átruházható. Ezek az utazás részvételi díjának részét képezik – attól el nem választhatók.
  • Zárt túracipő, fürdőruha, naptej, napszemüveg és fényvédő kalap hozatala hangsúlyozottan ajánlott. Koszovó és Montenegró magashegységeiben eső és őszies hideg előfordulhat – így esőkabát hozatala is javasolt.