Bosznia – Dél-Dalmácia nyárköszöntő… tengernyi látnivalóval

Időpont: 2018. június 2- 8.
Utazás: 50 fős autóbusszal
Szállás: 1 éjszaka Szarajevó óvárosában, 3***-os szállodában
5 éjszaka Orebicben, 3***-os közvetlen tengerparti (homokos stranddal rendelkező!), külső medencés szállodában, tengerre néző szobákkal
Ellátás: Reggeli (Vacsora előzetesen igényelhető)

 

Bosznia és Hercegovina meseszép, keleti múltú fővárosain (Szarajevó, Mostar) keresztül vezet pihentető utazásunk Dél-Dalmácia legfestőibb partszakaszára, a ma is szinte érintetlen Peljesac-félszigetre. Orebic kikötője, ahonnan egyszerre látható az Adria végtelen azúrkék víztömege és a biztonságot jelentő szigetek is – nagyszerű kiindulópont a környék látnivalóinak felfedezésére, vízen vagy szárazon. Dubrovnik (Raguza); Split (Spalato); Ston; Korcula (Kerkyra) vagy a Mljet Nemzeti Park csak karnyújtásnyira fekszenek…  S ha valaki inkább a strandolás és pihenés mellett dönt, ne feledjük, hogy a római idők óta itt teremnek az Adria legjobb borai a plavacs és a dingacs – illetve itt fogják Dalmácia legízletesebb tengeri herkentyűit is. 

 1. nap: Irány Szarajevó

Indulás reggel 6:00 órakor, Budapestről, a Blaha Lujza térről. Utazás az M6 autópályán, majd Eszék -Slavonski Samac – Szarajevó útvonalon. Útközben ismerkedés Bosznia és Hercegovina földrajzi-geológiai környezetével, történelmével. Igaz mesék a Magyar Királyság déli határvédelmi rendszeréről, a török korszak eseményeiről, illetve az osztrák-magyar fennhatóság idejéből. Szemelvények az „Európa puskaporos hordójaként” emlegetett Balkán XX. századi eseményeiből. Késő délutáni érkezés Szarajevóba. Városnézés a máig törökös hangulatú Bascsarscsijá-ban. Látogatás a Gazi Huszrev Bég dzsámiban, az ország legnagyobb török épületében, majd ezt követően a Latin-hídnál, Gavrilo Princip merényletének helyszínén.  Bejelentkezés a hotelbe, majd szabadprogram a Bascsarcsijában.

Éj Szarajevóban

2. nap: Mostar UNESCO világörökségi kincsei

Reggeli után 1 órás városnézés az Osztrák-Magyar városrészben, fotószünetekkel a Régi Városházánál és a legszebb középületeknél. Délelőtti utazás Mostar-ba. Útközben ismertető a város oszmán kori virágzásáról – illetve a Délszláv háború eseményeiről. Rövid városnéző séta az UNESCO világörökségi török óvárosban, az Öreg Hídnál. 1 órás szabadprogram és vásárlási lehetőség.  Továbbutazás a Neretva festői völgyében Pocitelj-ig, a Hunyadi Mátyás által megerősített, fantasztikus fekvésű határőrvárosig. A máig álló fellegvár és gyönyörűen helyreállított dzsámi, majd a karavánszeráj és a fürdők fényképezése. Török kávézás, gyümölcskóstoló majd utazás a horvát határra.  A csodaszép narancs és egyéb déligyümölcs ültetvények fényképezése, majd áthaladás Neum üdülővárosán. Késő délutáni megérkezés a Peljesac-félszigetre, utazás az „eldugott”, tenger-felőli oldalon, a fantasztikus „Korzikát idéző” panorámák és festői borászatok földjén. Koraesti megérkezés Orebic-be, a szállás elfoglalása.

Éj Orebicben

3. nap: Marco Polo szigetén

Kései reggeli után délelőtti kirándulás a szomszédos Korcula szigetére, különhajóval. Közös séta Korcula velencei múltú óvárosában, ismertetővel a kerkyrai időkről (a görög betelepülés idejéből), illetve az itt született világhírű utazó, Marco Polo életéről. Látogatás a Polo család házánál, majd a Marco Polo Múzeumban. Szabad program a történelmi óvárosban: a zömök bástyák, könnyed, gótikus paloták fotózása, szabadidő, fakultatív fürdőzési vagy étkezési lehetőség. Délután visszahajózás Orebic-be, majd délutáni szabad program. (A hajójegy ára: 7,-EUR/fő).

Éj Orebicben

 4. nap: Raguza emlékezete

1./ Egész napos pihenő a tengerparton.

vagy

2./ Egész napos fakultatív kirándulás autóbusszal a Peljesac-félsziget nyakához, Ston óvárosához és a Raguzai Köztársaság által épített különleges falrendszerhez a “dalmát nagy fal”-hoz. Útközben ismerkedés a néhai Raguza (Dubrovnik) történetével, múltjának magyar vonatkozásaival. Igaz mesék a velencei-raguzai vetélkedés és a sótelepekért folytatott harcok időszakából. 1 órás szabadidő Stonban, majd továbbutazás Dubrovnikba, az Adria ékkövébe. Közös séta és fényképezés a gigászi falak külső oldalán, majd az UNESCO világörökségi védelem alatt álló óvárosban: A 4 km-nyi fallal övezett óváros a számos magyar történet mellett két uralkodói ereklyét is rejt: Szt. László és Szt. István csontjait, a Ferences- illetve Dominikánus kolostorokban. 2 órás szabad program és strandolási lehetőség, majd visszautazás Orebic-be. Hazaúton borkóstoló és vásárlási lehetőség. (Egész napos kirándulás részvételi díja: 30,-EUR/fő)

Éj Orebicben

5. nap: Dalmácia legzöldebb szigetén

1./ Egész napos pihenő a tengerparton.

vagy

2./ Egész napos fakultatív kirándulás hajóval Mljet szigetére, a Mljet Nemzeti Parkba. Dalmácia legzöldebb szigete, különleges szépségű természeti kincs: Kikötőjébe érve, a nemzeti parki belépők megvétele után könnyű, árnyas, 30 percnyi erdei sétával érhető el a sziget mesés szépségű, kettős tórendszere. A tavak fürdésre kiválóan alkalmasak, sőt az egyik tó közepén már giccsesen festői módon (!) egy kolostorral koronázott sziget is található – ahová külön hajókirándulással juthatunk el. Szabadidő és strandolás az idilli környezetben. Délutáni visszahajózás a félszigetre. (Egész napos kirándulás részvételi díja: 55,-EUR/fő)

Éj Orebicben

6. nap: Pihenés az Adrián

Egész napos pihenő a tengerparton.

Éj Orebicben

7. nap: Split nevezetességei

Kora reggeli indulással utazás észak felé, Split (Spalato) városába. Útközben ismerkedés Diocletianus császár korával, illetve az Osztrák-Magyar Császári és Királyi Hadiflotta történetével. 1,5 órás látogatás Split UNESCO világörökségi védelem alatt álló óvárosában: Diocletianus császár egykori hatalmas, fényűző palotájának megtekintése, majd IV. Béla itt elhunyt kislánya koporsójának „felkutatása.” Búcsú az Adriától, folyamatos utazás az autópályán.  Budapestre érkezés az éjszakai órákban. (Blaha Lujza tér)

FIGYELEM! AZ EGÉSZ NAPOS DUBROVNIK KIRÁNDULÁS ÉS MLJET HAJÓKIRÁNDULÁS  IS CSAK MIN. 30 FŐ RÉSZTVEVŐVEL INDUL.

Részvételi díj reggelivel: 139.000,-Ft
Vacsora: 24.000,-Ft
Egyágyas felár: 38.000,-Ft
a
Külön fizetendő:
Korcula-sziget hajókirándulás jegye: 7,-EUR/fő
Egész napos Dubrovnik kirándulás: 30,-EUR/fő
Mljet- sziget egész napos hajókirándulás, nemzeti parki belépővel  (+ hajózással a tavakon is) 55,-EUR/fő
Kötelező Storno biztosítás: 1,5%
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás: köthető


A belépők, jegyek befizetése a helyszínen történik, de előzetes foglalás alapján.