Andalúzia – kultúrák metszéspontja

Időpont:  2015. október 18-22.                                                                                                                                        
Utazás: Wizzair repülőjárattal, a helyszínen légkondicionált autóbusszal
Szállás: 4 éj Torremolinosban
Ellátás: Svédasztalos félpanzió (reggeli – vacsora)
Magyar idegenvezetés Budapesttől – Budapestig

Az Ibériai-félsziget déli peremvidéke szélsőséges világ.  Háromezer métert meghaladó, nyáron is havas csúcsok, kősivatagok, hatalmas kiterjedésű öntözött mezőgazdasági földek és hosszú, nyájas mediterrán partok jellemzik, ahol a háromnegyed évezredes mór jelenlét egyedülállót alkotott. A granadai emírek máig meghaladhatatlan pompája, Cordoba lenyűgöző méretű mecsetje, Sevilla és Ronda medinái olyan kincsei az emberi kultúrának, melyet csak itt, Andalúziában lehet meglátni, megérinteni.  Az évszázadok épített és az ott élők lelkébe ivódott emlékei mellé társul itt a XXI. század életérzésének megannyi megnyilvánulása: a luxus villanegyedek, golfpályák, kiváló infrastruktúra, és tökéletes turisztikai háttér.

1. nap: Ismerkedés Malagával

Elutazás Budapestről menetrend szerint. Érkezés Malagába délután. Tranzit városnézés Malaga óvárosában: séta a tengerparti, buja vegetációjú városi parkban, majd fényképezés az egykori Vámháznál és a római romoknál. Séta Pablo Picasso szülőházához, majd a híres „Manquita” (félkarú) reneszánsz katedrálishoz, mely az egykori mecset helyén épült. Fényképezés a „boldog békeidők” nagypolgári eleganciájával épített sétáló és bevásárló utcáin. Fakultatív lehetőség: a híres Malaga édes bor kóstolása egy jellegzetes „talponálló” kocsmában (ahol a falba épített hordókból csapol a csapos, krétával írja fel az árakat és a fa söntés-pulton löki elénk a bort). Transzfer Torremolinosba (14 km), a csillogó turista központba, a szállás átvétele a városközpontban. Vacsora.

Éj Torremolinosban

2. nap: Cordoba: a mór kalifátus székhelye

Reggeli a szállodában, majd kirándulás Cordobába, az egykori mór kalifátus székhelyére. Útközben jellegzetes andalúz falvakon, a Guadalmedina folyó vadregényes szurdokvölgyén vezet át az út, gondosan öntözött és művelt mezőgazdasági földek, „ranch”-ot érintésével. Ismerkedés a mór hódítás históriájával, a conquista és reconquista folyamatával, a mór társadalmi-gazdasági-kulturális berendezkedéssel. Az egykori tudományos élet (cordobai egyetem), és a híres ipar (toledo-i penge, cordoba-i cipő, arab gyógyászat és csillagászat stb…) vázlatos bemutatása. Cordobában séta a Gaudalquivir folyó ősi, római alapokon álló, középkori hídján a Nagymecsetig. Látogatás a kalifátus egykori szívében, a lenyűgöző méretű (856 oszloppal épített) Nagymecset-ben, a Mezquita-ban. Séta a Juderia-ban, az egykor fallal leválasztott zsidó óváros zegzugos utcáin, megannyi gyönyörű „patio” (virágdíszes, szökőkutakkal ékesített belső udvar) megtekintése. Szabad program a sok apró üzlet között. Továbbutazás autóbusszal, a város egykori falainak mentén. Érkezés Torremolinosba késő délután. Este vacsora a szállodában, majd fakultatív program: pergő ritmusú flamenco est Pepe Lopez mulatójában, ahol Andalúzia legprofibb tánckara varázsol felejthetetlen hangulatot.

Éj Torremolinosban

3. nap:  Az utolsó mór emír mesés birodalma – Granada

Reggeli a szállodában. Utazás Granadába, az utolsó mór emír fővárosába. Ismerkedés az utolsó mór háborúval, az „Izabella-szürkével” és a világtörténelem fordulópontjával (itt emelkedett fel a spanyol birodalom, és itt hagyta jóvá Kolombusz Kristóf első útját is Izabella). A város fölé magasodó Alhambra (vörös vár) épületegyüttesének megtekintése. Séta a 3.500 méteres Mulhacén-csúccsal a háttérben koronázott medinaban, majd a hatalmas Alcazar (fellegvár)-ban és az azt övező aprólékosan kialakított kertekben. Látogatás V. Károly reneszánsz palotájában, majd előre foglalt időpontban a Nazarés-Palotában, mely  az Alhambra lelke, az egykori arab uralkodói palota. A lenyűgöző aprólékossággal épített és díszített épületkomplexum megtekintése, a hozzá tartozó pazar kert komplexummal.  Séta a Generalife (télikert)-be, mely az arab kertépítészet és vízműves tudomány egyedülálló alkotása. Bolyongás a teraszok, kertek, szökőkutak és rózsaligetek szövevényes rengetegében. Szabad program. Visszaút Torremolinosba, érkezés koraeste.

Éj Torremolinosban

4. nap: Az újvilág kereskedelmének kapuja, a spanyol világbirodalom legfényesebb városa, Sevilla

Reggeli a szállodában, majd utazás Sevillába. Érkezés dél körül. Látogatás az egykori EXPO területen, az ultramodern épületek között, a Makovecz-ház megtekintése (csak kívülről). Fényképezés Sevilla világkiállítási színhelyén, a Mária-Lujza Park-ban, az impozáns kiállítási palotáknál. Városnéző séta az óvárosban gyalogosan. A dohánymanufaktúra impozáns épületétől séta a Giralda-ig, a mór mecsetből átépített katedrálishoz, mely mindmáig a világ harmadik legnagyobb katedrálisa. A narancsudvar, az egykori mecsettoronyból kialakított harangtorony (feljutás egyénileg) megtekintése a katedrálissal, melyben Kolombusz Kristóf sírja is nyugszik. Séta a katedrális mellett kezdődő Santa Cruz negyedben, mely Andalúzia –és a világ- egyik legépebben fennmaradt, hatalmas területű, kompakt egységet képező történelmi arab óvárosa. A medina szűk, kanyargós utcái megannyi kincset rejtenek: finom miliővel megáldott apró terek, virágdíszes patiók, kecses épületek, megannyi kovácsoltvas remekmű, apró üzlet… Szabad program. Délután séta Sevilla kétarcú városházához, és a Sierpes-en, a naptól vitorlavászonnal védett elegáns, nagypolgári ízléssel kiépített sétáló-és bevásárló utcáján. Visszautazás Torremolinos-ba.

Éj Torremolinosban

 5. nap: A Brit korona ékköve, Gibraltár

Reggeli a szállodában. Utazás a „Costa del Golf”-on (golf part) Gibraltárba. Ismerkedés a szikla történetével, a jellegzetese földrajzi-időjárási jelenségekkel, és a szomszéd spanyol város, La Línea nevének kialakulásával. Átkelés a check-point-on brit területre (személyi azonosító okmány szükséges), majd átgördülés a repülőtér betoncsíkján. A buszparkolóból helyi taxikkal utazás a „Szikla”-ra, ismerkedés az angol gyarmati időkkel, Afrika panorámájának megtekintése (Atlasz-hegység), az Európában szabadon csak itt élő majmok megetetése, a cseppkőbarlang megtekintése. Rövid szabad program North Town-ban. Visszautazás Malagába, majd menetrendtől függően elutazás Budapestre repülővel.

Részvételi díj szakvezetéssel Budapesttől – Budapestig 162.700,-Ft

Egyágyas felár:                                                                                                            Lekérhető                                                                                                                                                                                              

Külön fizetendő:

Repülőjegy irányár illetékkel (csak foglaláskor válik véglegessé): 79.000,- Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás: köthető
Kötelező Storno biztosítás: 1,5%
Belépők: 64,-EUR

Pepe Lopez flamenco est                                                                                        30,-EUR

Figyelem! A programok sorrendje változhat!