Teleki Expedíció emlékutazás

Kenya tájai és vadvilága szafari

A kéthetes kenyai utazás során az Egyenlítőn fekvő, hazánknál több mint hatszor nagyobb, 52 milliós lélekszámú kelet-afrikai ország legfőbb látványosságait keressük fel, és több olyan “ikonikus” helyszínt is meglátogatunk, amelyet 132 esztendővel ezelőtt világhírű felfedezőnk, Teleki Samu gróf is felkeresett két éven át tartó utazása során.

Az erdélyi Sáromberkén született gróf a debreceni Református Kollégiumban érettségizett, később a göttingeni és berlini egyetemen folytatta tanulmányait. Hazatérve huszártisztként szolgált, majd katonai karrierjét országgyűlési képviselőségre cserélte fel. 1881-ben ismerkedett meg Rudolf trónörökössel, a Bécsi és a Magyar Földrajzi Társaság tiszteletbeli elnökével, és szoros barátság született közöttük. Az Afrikába tervezett expedícióhoz a trónörökös a monarchia térképészeti és csillagászati ismeretekben képzett tengerésztisztjét, a Telekinél 12 évvel fiatalabb, pozsonyi születésű Ludwig von Höhnel sorhajóhadnagyot ajánlotta. 1886 és 89 között került sor a nagyszabású vállalkozásra.

1886. őszén Zanzibáron Teleki így határozta meg karavánjának úti célját: “Baringo na mbele kidogo”, azaz “a Baringóhoz és egy kicsit tovább”. Az 1880-as évek Kelet-Afrika térképein ugyanis a Baringo-tó volt a legészakibb ábrázolt terület. A “kicsit tovább” – s ezt Telekiék akkor még nem tudhatták – Kelet-Afrika legszárazabb, legkietlenebb vidékének, az Egyenlítőtől északra elterülő félsivatagos pusztaságoknak, Afrika egyik utolsó fehér foltjának a felkutatását jelentette.

A két évig tartó utazást a gróf saját vagyonából finanszírozta: eladta egyik vadaskertjét és családi ékszereinek egy részét. Ezek értéke 130 ezer aranykorona, ez mai árfolyamon 40 kg aranynak (ma kb. félmilliárd forintnak) felelne meg. Mindebből egy 300 fős karavánt szervezett, melynek felszerelése a következő tételekből állt: 73 láda táborozási és menetfelszerelés, 35 láda puskapor és lőszer, 4 láda konyak, bor és ecet, 49 láda élelmiszer, tea és dohány, 3 láda orvosság, kötszer, 92 láda takaró és kelme, 100 láda (2800 kg) üveggyöngy, 85 láda drót és kauri csiga, 3 láda rézpénz, 1 láda térkép (ez rögtön az expedíció elején elveszett), 2 csónak, 292 db lőfegyver …

És az eredmény? Erről és az utazás további részleteiről majd legközelebb…