Teleki Expedíció emlékutazás 2.

Jég az Egyenlítőn!

Ha Kenya műhold térképére nézünk, az ország közepén, pontosan az Egyenlítőn különös fehér folt hívja magára a figyelmet. Jég az Egyenlítőn! Annyira hihetetlenül hangzik, hogy a XIX. század közepén a Kenya-hegy és a Kilimandzsáró hófedte csúcsait elsőként megpillantó német misszionáriusok beszámolóit e jelenségről kételkedve fogadták Európában. Egészen addig, mígnem aztán többen – elsőként Teleki gróf a Kilimandzsárón – fel nem jutottak a hóhatárig, s így kézzelfogható bizonyítékot szolgáltattak a trópusi magashegységek eljegesedéséről. Hogy egykor mekkora lehetett ez a jégtakaró, arról tanúskodnak azok a mély teknő alakú völgyek, amelyek a Kenya-hegy és a Kilimandzsáró csúcsaitól sugárirányban nyúlnak le a hegyek derekáig. Egykori jégárak nyomait őrzik, a két hegység legmagasabb csúcsait még mindig állandó jégsapka borítja. Bolygónk éghajlatának szárazabbá válásának következtében ezek a jégárak igen gyors ütemben húzódnak egyre magasabbra. 130 éve még 200-300 méterrel alacsonyabban végződtek, s ha ez a folyamat folytatódik, néhány évtized múlva teljesen el is tűnhetnek.

A Kilimandzsáró mellett a Kenya-hegység a másik egyenlítői óriásvulkán, amelynek 4000 méter feletti régióiba elsőként jutott fel száz esztendeje Teleki Sámuel. Rudolf trónörököshöz írt levelében részletesen leírja, mint tört utat magának a sűrű bambuszerdőn keresztül, elefántösvényeket követve, szakadatlan esőzés közepette. 14 000 lábnál érte el a növényzet felső határát s már az alsó táborhelyen is fagypont alá szállt éjjel a hőmérséklet. Az ő leveléből értesült először a világ arról is, hogy a Kenya-hegy vulkanikus eredetű. A felfedezőt egy szakadék állította meg magányos tovább haladásában, mérései szerint 4680 méter magasságban. Teleki nevével a Kenya-hegy térképén többször is találkozunk. Az ő nevét őrzi a hegység talán legszebb gleccservájta völgye, egy festői tengerszem, és egy újonnan épített turistaház, a Teleki-lodge..

Teleki és Höhnel felfedező útjuk során a Rudolf- és Stefánia-tavak felkutatásával az egyik utolsó fehér foltot tüntették el Afrika térképéről. Elsőként jutottak fel a kelet-afrikai óriásvulkánokon a hóhatárig, számos új állat- és növényfajt fedeztek fel és gyűjtöttek. Az expedíció 78 új növényfajt fedezett fel; a Kilimandzsárón őshonos sárga virágú, hamvas levelű, alig tíz centiméteres Senecio telekii, Afrika „havasi gyopárja”, valamint a Kenya-hegy alhavasi zónájában élő, 2-3 méterre is megnövő gyertyaszerű Lobelia telekii felfedezője nevét viseli. Elsőként figyeltek meg tengerparttól távol működő tűzhányót, melynek Höhnel a Teleki vulkán nevet adta. Első európaiként adtak hírt Észak-Kenya népeiről, az expedíció során készített fényképeik egyedülálló dokumentumok Kelet-Afrika belső területeiről.

Két évig tartó, nélkülözésekkel teli kalandos utazás után 1888. október 25-én 200 teherhordó, 55 szamár, 25 ökör, 300 kecske, több tonnányi elefántcsont, 12 ládányi néprajzi tárgy, mintegy 100 új fajt tartalmazó botanikai-, állat- és trófeagyűjtemény valamint Höhnel kíséretében a 3000 kilométeres gyaloglás során 44 kg-ot fogyott Teleki gróf megérkezik Mombasába.

100 évvel később Telekiék nyomában magyar kutatóexpedíció indult Kelet-Afrikába. Vajon milyen felszerelésre volt szüksége a fél évre Afrikába induló Magyar Tudományos Afrika expedíciónak? Erről, és más érdekességekről majd a következő hírlevelünkben számolunk be.