Project Tiger 2024.

Tigris,- és nagyvad szafari

India leghíresebb nemzeti parkjaiban és tigris rezervátumaiban

Időpont: 2024. november 17-december 1.
Létszám:  Max. 16 fő + 1 fő magyar kísérő + angolul beszélő indiai szakvezetők
Utazás: Menetrend szerinti repülőjáratokon, a helyszíneken különbusszal és terepjárókkal
Szállás: 4**** + és 5***** luxus hotelekben, nemzeti parki resortokban
Ellátás: A városokban félpanzió (reggeli és vacsora); a tigrisrezervátumokban teljes ellátás

„Végeredményben mégis csak a tigris csábított Indiába, csíkos bundája kedvéért kockáztattuk életünket egy hónapig Bombay és Calcutta dzsungeljeiben.” Széchenyi Zsigmond „Nahar”

Rényi István felvétele

A nagyvad szafari résztvevői 1 éves Magyar Földrajzi Társaság (1872) tagságban – illetve választott magazin előfizetésben is részesülnek.

Földünk vadon élő tigriseinek száma 10 év óta folyamatosan emelkedett, emelkedik.  A 2022 végén nyilvántartott 4.500 „csíkos lélekből” 3.167 egyed, vagyis a világ állományának 70%-a „indiai állampolgárságú” tigris. A vadvédelmi siker oroszlánrésze (illetve ez esetben tigrisrésze…) elsősorban az indiai kormány által 1973-ban elindított, így az idén 51 éves, Project Tiger vadvédelmi program intézkedéseinek köszönhető. A bengáli tigrisek (Panthera tigris tigris) és erdőik megmentése India nemzeti ügye. Mára 53 tigrisrezervátumban, 75.796 km2 (!) védett területen éledt újjá A Dzsungel könyve világa. Vadonjáró utazásunk során öt világhírű rezervátumban (Kanha-; Pench-; Bandhavgarh-; Panna-; Ranthanbore) szafarizunk, eljutva India tigrisekben és nagyvadakban leggazdagabb vadonjainak mélyére.   Utazásunk során J. Rudyard Kipling, Jim Corbett – és a legeredetibb magyar útleírók, Széchenyi Zsigmond, illetve Apponyi Henrik – műveinek segítségével elevenedik meg a XIX-XX. századi India mesés világa is. Szállásainkat, körülményeinket is a múlt British Raj stílusához igazítjuk: Az elérhető legjobb lodge-okban kortyolgathatjuk a teát- vagy whisky-t, a napi kalandok esti felidézésekor.

1. nap: Irány Delhi; A Project Tiger 51 éve
Találkozás a Liszt Ferenc reptéren a délelőtti órákban. Elrepülés Delhibe, átszállással. Utazás közben szemelvények a Project Tiger program mára több mint 50 évének intézkedéseiről, a tigris rezervátumok és nemzeti parkok működéséről, némi topográfiai áttekintéssel.  Ebéd és vacsora a repülőgépeken. Érkezés Delhibe a hajnali órákban.

Éj a repülőn

2. nap: Delhi – a Mogul császárok és Brit India emlékei
Delhibe érkezés a hajnali órákban. Rövid utazás egy reptér melletti szálloda éttermébe, reggeli. Történetek a Mogul birodalom (1526 – 1857) idejéből, a leghíresebb uralkodókról (Bábur; Nagy Akbar; Sáh Dzsahán; Aurangzeb), s arról hogyan váltak a mongol-török hódítók Delhi és Agra legnevesebb építtetőivé. Séta az 1658-ban átadott Nagy Mecsetben. A perzsa stílusú mecset befogadóképessége 20.000 fő (!), s Aurangzeb (1658-1707) császár uralkodásának első évében nyitották meg. Látogatás Mahatma Gandhi (1869 – 1948) sírjánál és emlékparkjában, emlékezéssel a híres államférfi londoni egyetemi tanulmányaira, dél-afrikai ügyvédi karrierjére, illetve a független India megteremtésében játszott kivételes szerepére. Buszos városnézés Delhi kormányzati negyedében: Janpath (volt Queensway); Rashtrapati Bhawan (volt Alkirályi Palota); Parlament; Kormányzati épületek; India Gate (volt India Háborús Emlékmű).  Néhány sztori a néhai Brit-India életéből, legfontosabb eseményeiről, Delhi kormányzati negyedének, illetve India vasúti rendszerének kiépítéséről. Rövid történetek Viktória királynő 1876. évi India császárnőjévé koronázásáról, az 565 maharadzsaság koráról, a modern India jogi-, oktatási és társadalmi életének formálásáról.  Látogatás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló, egyedi szépségű, XII.sz-i Qutab Minar komplexumnál. Este felkészülés az előttünk álló vadonjáró napokra, illetve a Status of Tiger 2022 statisztikai riport közös átlapozása.

Éj Delhiben

3. nap: A bengáli tigrisekről; Pench Nemzeti Park
Reggeli transzfer a reptérre, majd elrepülés Nagpur repterére. Nagpurból vezetés Madhija Pradesh államba, „Indiai szívébe”. A 308.000 mk2 területű államban 12 nemzeti park és 24 vadrezervátum található. Ezekben az erdőkben játszódik J. Rudyard Kipling világhírű regénye „A Dzsungel könyve”, s ma is ez Földünk tigrisben leggazdagabb vidéke. A Pench Nemzeti Parkba menet sztorik Apponyi Henrik (1885 – 1935) és Széchenyi Zsigmond (1898 – 1967) itt átélt tigris kalandjairól, az Úti és vadásznaplóm Indiából… illetve a Nahar c. nagyszerű műveik alapján. Ismertető a maharadzsák néhai, fölöslegesen pazar vadászatairól – majd néhány további rémtörténet a XIX-XX. század legrettegettebb emberevő tigriseiről… Edward James “Jim” Corbett (1875  –1955)  a Kumaoni emberő tigrisek c. világhírű sikerkönyve alapján. A Pench Nemzeti Park (Pench Tigrisrezervátum és Maugli Pench Vadrezervátum) földrajzi határainak, nagyvadjainak áttekintése. Késő délutáni bejelentkezés a Tuli Tiger Corridor lodge-ba (a nemzeti parkban). Közös vacsora.

Éj a Pench Nemzeti Parkban

4. nap: Szafari a Pench Nemzeti Parkban
A Pench folyó mentén elterülő nemzeti park a Satpura Range-hegység festői tájairól is híres. Dzsungeleiben 39 féle emlős él. Sir David Attenborough itt forgatta Tiger: Spy in the Jungle c tigrisfilmjét. Talán még inkább köztudott, hogy Rudyard Kipling is ide álmodta a Dzsungel könyvét. Sztorik az 1907-ben irodalmi Nobel-díjat nyert anglo-indiai író kalandos életéről, folyamatos kutatással a ma 758 km2 méretű „Kipling vadon” tisztásokkal szabdalt szal-ligeteiben, bambusz erdői mentén, a magasabb hegyoldalakon lévő köderdők tövében. Szerencsés esetben találkozás a leghíresebb lakókkal, mint a leopárdok (Bagira…), ajakos medvék (Balú…), indiai vadkutyák, sakálok, gaurok, az állandóan zajos majomseregek és a tigris (Sir Kán).

Kései ebédünket a szálláson, vagy annak közelében fogyasztjuk. Délután pihenő, felkészülés a holnapiakra. Korai nyugovóra térés, mesével Jim Corbett tollából.

 Éj a Pench Nemzeti Parkban

 5. nap: Pench szafari, majd utazás a Kanha Tigrisrezervátumba
Reggeli-délelőtti szafari a nemzeti park magterületén, majd piknik ebéd.  Délután kb. 5 órás utazás India következő és egyben ismét csak egyik legnagyobb vadonjába, a Kanha Nemzeti Park és Tigris Rezervátumba.  A szigorúan védett természetvédelmi terület több mint 2.000 km2 méretű, dzsungeleinek mélye Ázsia vadvédelmi programjainak egyik „fő bástyája”. Útközben általános ismertető az Indiában élő / korábban élt egyéb nagymacskákról: oroszlánok, leopárdok, hópárducok, gepárdok. Az 1973-ban indított Project Tiger, illetve a WWF nevével fémjelzett Save Tigers Now programok vázlatos bemutatása. Szállásaink elfoglalása a Mogli Resortban, majd közös vacsora.

Éj a Kanha Nemzeti Parkban

6. nap: A Kanha nagyvadjai (2 szafari)
Kora reggeli ébresztő és reggeli után délelőtti jeep szafari a királytigrisek nyomán. A Kanha Nemzeti Park egész Ázsia legnagyobb tigris rezervátuma, igen jó az esély, hogy megpillantsuk az akár 250 kg (!) tömegűre is megnövő óriás macskákat. A 100-110 cm marmagasságú csíkos csúcsragadozók hozzászoktak az ösvényeken mozgó, négykerekű, büdös és ehetetlen fémjószágokhoz… így, ha meglátnak minket, nem menekülnek – vagyis szerencsés esetekben igen jól fotózhatóak.

Pihenő a déli órákban kb. 3 órán át, a szafari bázison.

Délutáni kutakodás a tigrisek után, nagyvad és majomfotózással. A Kanha vadonja nem csak nagyragadozókban bővelkedik.  A növényevők legimpozánsabb képviselői a szigorúan védett mocsári szarvasok (barasingha) és az óriási gaurok. (A gaur a Föld legnagyobb vadon élő szarvasmarha féléje. Az indiai bölényként is titulált állat marmagassága 170 – 220 cm /!/, tömege elérheti a 10 mázsát /!/is.)

Este a látottak értékelése – remélhetőleg a tigris fotók összehasonlításával – majd közös vacsora.

Éj Kanha Nemzeti Parkban

7. nap: Utazás a Bandhavgarh Tigris Rezervátumba
Kora reggeli indulás India,- és bolygónk tigrisekben leggazdagabb rezervátumába, a Bandhavgarh Nemzeti Parkba. (A különböző szaklapok és portálok besorolásai szerint, itt van a Földön a legnagyobb esély arra, hogy bengáli tigrist lássunk!)  A terület 1968-ig Rewa maharadzsáinak vadász rezervátuma volt, itt fogta be Martand Szigh maharadzsa a világ első fehér tigrisét, 1951-ben. Utazás közben visszatérés Széchenyi Zsigmond Nahar c. művéhez – az 1930-as évek Indiája társadalmi érdekességeinek felidézésével, Széchenyi szavaival.  Megérkezés után rövid séta a táborhelyünk körüli vadonban. Közös vacsora.

Éj a Mogli Jungle Resortban


Devendra Singh fotója

8. nap: A bengáli tigrisek erdeiben (2 szafari)
Egész napos „tigris és nagyvad vadászat” – távcsővel és fényképezővel, terepjáróval, helyi vadőrök irányításával. A kora reggeli szafari kapunyitáskor indul, a nap közepén kb. 3 órás pihenés áll rendelkezésre resortunkban. A pihenő alatt a Project Tiger 2023. évi jelentésének (ha már rendelkezésre áll)

közös tanulmányozása, angol-magyar fordításban. A délutáni szafari kapuzárásig tart. A vacsora alatt a nap során megélt nagyvad élmények felelevenítési lehetősége.

Éj a Mogli Jungle Resortban

9. nap: Khadzsuraho UNESCO világörökségi templomai kőbe faragott Káma-Szútra
Reggeli indulással utazás Khadzsuraho irányába. Az utazás hossza kb. 5 óra, útközben egy megállással és teázási szünettel. Menet közben ismertetés a Csandéla uralkodók koráról, a X. századi templom építésekről. Szigorúan közmegegyezésen alapuló mértékek szerinti előkészítés a világ leghíresebb, a „szemérem kora előtti” templomaival és az ott látható igen buja jelenetsorokkal kapcsolatban. Megérkezés után az épületegyüttesek bejárása, helyi vezetők irányításával – a testi szerelem témakörében mutatott érdeklődésünk, rugalmasságunk határaihoz igazítva. (A 950 – 1050 között felépített hindu templomok Keleti-; Nyugati- és szórt csoportrészekből állnak. Sétánkat a Keleti-csoport műemlékremekeinél kezdjük: Brahma, Vamana és Javari templomai – majd a három Jain szentély. Sétánk a Keleti csoport épületeinél: Lakshmana- Matangesvara és a Varaha templomoknál folytatjuk. Programunk végén a Visvanatha és Nandi komplexumot, a Chitragupta templomot és a Kandariya Mahadeva együttest nézzük meg.) A leghíresebb mithuna-párok és mithuna-csoportok  (vagyis szeretkező és orgia csoportok) fotózási lehetősége.

Éj Khadzsuharóban

10. nap: A Panna Nemzeti Park kismacskái – vonattal Agrába
Korai reggeli szafari a Ken folyó árterületének híres UNESCO bioszféra rezervátumában, a Panna Nemzeti Parkban. A Panna a tigrisei és leopárdjai mellett leginkább kismacskáiról (karakál; mocsári macska; rozsdafoltos macska), macskaalkatú ragadozóiról (cibetmacskák), hiénáiról, illetve ajakos medvéiről híres.

Kései reggeli-ebéd, majd utazás Jhansi pályaudvarára, ahonnan vonattal utazunk Agra városába. Útközben rövid áttekintés a hatalmas ország vasútvonalairól, vasúti közlekedéséről. Agrába érkezés után közös vacsora a szállodában.

Éj Agrában

11. nap: Agra – a mogul aranykor fővárosa
Agra, a mogul császárok néhai fővárosa, India és egyben egész Ázsia egyik leghíresebb építészeti műemléki helyszíne. 1526-tól (Babúr hatalomra kerülése) 1648-ig (Sáh Dzsahán delhiben megkezdett építkezéseiig) ide özönlött a mogulok majd minden gazdagsága. A város gigászi középkori épületeit máig átszövik a köznép ajkán élő legendák és mesék. Közös látogatás az UNESCO világörökségi Agrai (Vörös) Erődben. A Yamuna folyóra néző félkör alaprajzú erőd mérete 380.000 m2 (!), falainak magassága mindenütt meghaladja a 20 métert. (!). Az épület bejárása közben néhány történet a leghíresebb Mogulokról. Délutáni látogatás a Mahtab Bagh császári kertben, Agra folyópartja és a Tádzs Mahal mesés látványának élvezetével.

Éj Agrában

12. nap: Irány a Ranthambore Tigrisrezervátum; az „Indiai 5 Nagy”
Látogatás napfelkeltekor a „Szerelem fehér márványba faragott költeményénél”, az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Tádzs Mahal-nál.  Mumtaj Mahal császárné (Sáh Dzsahán legkedvesebb felesége) síremléke India talán leghíresebb épülete – a perzsa-török-indiai építészet remeke. Kései reggeli, majd elutazás (300 km vezetés) a Ranthambore Nemzeti Parkba és Tigris Rezervátumba. Utazás közben bőven jut idő, a már látott, rendszerezett – de ugyanakkor még előttünk is álló „India 5 Nagy” és legfontosabb élőhelyeinek „szóbeli katalogizálására”: 1./ bengáli tigris; 2./ ázsiai leopárd; 3./ indiai orrszarvú;  4./ indiai elefánt; 5. indiai bivaly. A Ranthambore már Rádzsasztán területén található, így nem maradhat el a rádzsput hercegek és néhány világhírű rádzsput fellegvár és erőd igaz meséinek felelevenítése sem. Szállásunk elfoglalása a Tigris Fészke Resortban, a nemzeti parkban, majd feljutás a Ranthambore Erőd-be, ahonnan a rezervátum óriási területei „pásztázhatók”. Az igen szemtelen majmok, bátor antilopok és szarvasok megfigyelése. Vacsora, majd utána felkészülés a másnapi két szafarira.

Éj a Tigris Fészke Resortban

13. nap: A Ranthambore vadvilága (2 szafari)
Ki ne hallott – látott volna már valamit az UNESCO világörökségi védelem alatt álló tigrisrezervátumról? A  Csambal és a Banasz folyók által határolt plató-perem terület a természetfilmek “sztárja”, nagyon sok vízzel, s több jelentős tóval – igen gazdag vadállománnyal partjaikon. (Csak néhány itt forgatott természetfilm: Tiger’s Revenge; Safari India; Broken Tail’s; For the Stripes) A rezervátum vadbősége legendás – ez az egyik legjobb helyszín (egész Indiában), hogy megpillantsuk a prédaállatokat, s a rájuk vadászó a csíkos nagymacskákat. A délutáni safari előtt vázlatos áttekintés a tigrisrezervátum aktuális projektjeiről, a földrajzi jellemzőkről, illetve a tigrisállomány aktuális létszámáról. Canter safari napnyugtáig.

Éj a Tigris Fészke Resortban

14. nap: Utazás Delhibe (300 km)
Reggeli után visszautazás Delhibe. A fővárosba érkezés után látogatás a Bangla Sahib Gurudwara szentélyhez, a hindu- és szikh hívők közös zarándokhelyéhez. Búcsúvacsora a hotelben, az átéltek értékelésével, megvitatásával. Felkészülés a hazaútra.

Éj Delhiben

15. nap: Vecsés hívó szava…
Hajnali transzfer a reptérre. Isztambul átszállással repülés Budapestre, menetrend szerint. Megérkezés a Liszt Ferenc reptérre a kora délutáni órákban.

Részvételi díj: 1.136.000,-Ft
Repülőjegy irányár, illetékkel 359.000,-Ft
Belföldi repülés A részvételi díjban
BBP biztosítás köthető
Indiai e-vízum 25.000-Ft
Stornó biztosítás köthető
1 ágyas felár 320.000,-Ft
Elvárt borravaló  7,-USD/nap/fő

 

A részvételi díj 20.000,-Ft/fő értékben 1 éves Magyar Földrajzi Társaság tagdíjat és választhatóan A Földgömb magazin vagy Nimród magazin éves előfizetést is tartalmaz. Az előfizetés más nevére átruházható. Az éves tagság és előfizetés a vadonjáró utazásról való hazaérkezést követő lapszám megjelenésétől indul.