Üzbegisztán és Türkmenisztán

Turkesztán hajdan volt kánságai, emirátusai és napjaink egyedi természeti csodái

Garantáltan induló út

Időpont: 2024. szeptember 1-12.
Utazás: Menetrend szerinti repülőjárattal; a helyszíneken különbusszal és terepjárókkal
Szállás: 3-4 csillagos szállodák,  2 ágyas szobáiban, 1 éj  sivatagi sátortáborban
Ellátás: Reggeli és vacsora
Létszám: Min. 20  fő + 1 fő szakvezető

Magyar idegenvezetés Budapesttől – Budapestig

„Amikor hajóban ülsz, ne nagyon vitázz a hajó tulajdonosával.” türkmén szólás

Irdatlan távolságok, térben és időben. Az ókori Hvárezm, Baktria, vagy Szogdia emlékei, a pártus,- és türk birodalmak idő előtti fejezeteinek és a Selyemúton vonuló karavánok régmúltba invitáló történeteinek vég nélküli vidéke.  Közép-Ázsia (ahogy régen mondták Nyugat-Turkesztán) két országa együttesen majdnem egymillió km2. (!)A Kaszpi-tenger medencéjétől  – a Tiensan állandóan felhőbe és hóba takarózó hegyeiig… s közöttük a hatalmas Kizil-kum és Kara-kum sivatagok száraz sztyeppéin,  dűnéin – birodalmak, emirátusok, kánságok követték egymást – a török-perzsa építészet remekeit,- vagy éppen a nomád türkmén törzsek páratlan lovas-kultúráját hátra hagyva. Utazásunk az UNESCO világörökségi helyszínek hosszú sorát (Szamarkand; Buhara; Khíva; Konya-Ürgencs; Nissza) végigjárva kalauzol ezen a két hatalmas országon át. A magyar turkológia,- és keletkutatás néhány kimagasló alakjáról is ejtenünk kell néhány szót – hiszen ide vezetett expedícióik, utazásaik egyetemes értékeket, tudástárat eredményeztek. Előttünk járt pl. Vámbéry Ármin; Ónody Bertalan; gróf Zichy Jenő; Szentkatolnai Bálint Gábor; gróf Almásy György, vagy Stein Aurél is, hogy csak néhányukat említsük. Üzbegisztán talán Földünk egyik legelzártabb országa – Türkmenisztán meg mindenképp. Mi lehet bennük a közös? A mindennapi pozitív meglepetések kapcsán felmerülő kérdés: Hogy-hogy csak ilyen keveset hallani róluk – amikor ennyi látnivalójuk van?

1. nap: Hol is van Turkesztán? Mi is Közép-Ázsia?
Elutazás Budapestről Taskentbe, Üzbegisztán fővárosába, menetrend szerinti járattal, isztambuli átszállással. Útközben némi topográfiai áttekintés Közép-Ázsia mai modern országairól.

Éj a repülőn

2. nap: Taskent históriája
Taskentbe érkezés a kora hajnali órákban, majd utazás a szállodába, ahol reggeli és egy délelőtti pihenő vár minket. Déli indulással városnézés a Hazret Imam városrészben. A város első írásos emléke a III. századból való, s a X. században vált jelentős kulturális központtá. Török és kínai források is igazolják a Selyemúton betöltött, évszázadokra visszanyúló szerepét. Az 1966-os földrengés alatt a legtöbb épület összedőlt, ezt követte a szovjet stílusú újjáépítés. A Khazrati Imam negyedet a függetlenség kikiáltása után építették újjá – méghozzá az alapoktól. Mára ismét ez Taskent spirituális szíve. Az épületkomplexum a Tillya Sheikh mecsetből, Abu Bakr Kaffal Shashi mauzóleumból és a Barak Khan medreszéből áll. A Muy-Mubarak mecsetben őrzik Khalil Osman Koránját és Mohamed próféta egyik arany hajtincsét. Rövid utazás után séta  Timur Lenk (1336-1405) „Az idők ura” lovasszobránál, majd közös vacsora egy helyi étteremben.

Éj Taskentben

3. nap: Az Afroziáb Szuperexpresszel Szamarkandba
Reggeli után indulás az Afrosiab Szuperexpresszel Szamarkandba. (2,5 órás utazás). A 3.000 éves várost az ókori görögök Marakanda néven ismerték, az Akhamenida nagykirályok idején (Perzsa-birodalom) az ókor egyik leggazdagabb városa volt. Nagy Sándor Kr. e. 329-ben emelte Szogdia fővárosává. Az ősi város szépsége Tamerlánt (Timur Lenk) is megigézte, ezért választotta birodalma székhelyéül. Timur innen irányította a Volgától a Perzsa-öbölig, illetve a Hellészpontosztól a Gangeszig elterülő óriás birodalmat. Látogatás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Regisztánon („Homoktér”), a középkori főtéren: Ulugbek Madrasza (Timúr unokájának csillagász akadémiája), Sher Dor Madrasza (Az oroszlános medresze), Tilla Kari Madrasza (Az arannyal fedett medresze).  A Guri Emir, Timur Lenk és családtagjai, leszármazottai,  a Timuridák sírjainak megtekintése. Rövid szabadidő, selyem-, ajándék- és szőnyegvásárlási lehetőség. Továbbutazás Közép-Ázsia legnagyobb mecsete, a Bibi Khanum gigászi épületéhez. Séta a romjaiban is lélegzetelállító épületben, majd nyitva tartástól függően aszalt gyümölcs és édesség vásárlási lehetőség a piacon. Közös vacsora egy helyi étteremben.

Éj Szamarkandban

4. nap: Utazás a Selyemúton Bukharába
Reggeli után további ismerkedés Szamarkanddal: Rövid séta az Afrosiab ásatási területen (11 különböző civilizációs réteg emlékeit kutatták át nemzetközi régész csoportok), látogatással az Afrosiab Múzeumban. Az iszlám előtti időkből fennmaradt szogd freskók megtekintése, bepillantással Warhuman király, a VII. századi zoroasztriánus pap-uralkodó  udvari életébe.  Közös séta az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Shakhi Zinda nekropoliszban, “Az Élő Herceg sírjánál”. Itt tűnt el Mohamed próféta unokatestvére Qusam ibn-Abbas, s ide temetkezett Timúr női rokonsága, illetve a legelőkelőbb családok. Belépés a Paradicsom kapuján, rövid elmélkedés a zarándokcellában. Látogatás az Ulugbek Obszervatóriumban és Csillagászati Múzeumban. Az 1428-ban épült 3 szintes csillagászati építmény a maga idején a legmagasabb szintű bolygó-, és csillag megfigyeléseket tette lehetővé. Ismerkedés Ulugbek, a tudós uralkodó munkásságával. Délutáni utazás busszal Bukharába a Kyzyl Kumsivatagon át. Bukharába érkezés után bejelentkezés a hotelbe, majd közös vacsora.

Éj Bukharában

5. nap: Bukhara az iszlám kultúra pillére
A 2.500 éves város műemlék-negyedei UNESCO világörökségi védelem alatt állnak. A Selyemút valaha tündöklően gazdag városa a zoroasztrizmus és a manicheizmus egyik fő központja volt. Az iszlám vallás a 751-ben lezajlott Talaszi csata (a kínaiak legyőzése) után vált egyre meghatározóbbá, s a IX. századra a város az új hit legfontosabb kulturális fellegvárává vált. A perzsa Szamanida dinasztia idején a város lakossága 300.000 főre duzzadt, Bukhara vált Közép-Ázsia legnépesebb, s a korabeli világ egyik legnagyobb metropoliszává. Reggeli után látogatás a város megmaradt falainál, majd a Szamanidák mauzóleumánál és a Jób forrása oázis múzeumban. Séta az Ark-hoz, a buharai emírek palota-erődjéhez.

A palota megmaradt részeinek bejárása, a néhai emirátus történetének megismerésével, látogatással a királyi paripák néhai istállójában. Séta az Ark falai alatt az aranybazárba. Séta a csicsergő hangú hölgybazárban, majd rövid szabadidő. Közös séta a középkori Bukhara főterén: Kalon minaret (Közép-Ázsia legnagyobb, a XII. sz. óta álló minaretje) Kalyan mecset (a 10.000 fős nagymecset), Miri Arab medresze (az 1500-as évek óta működő Korán iskola). Séta a fedett bazárok során az Ulugbek és Abdul Aziz kán medreszékhez. Séta a Nodir-Divan-Beghí medresze karavánszerájhoz, a Lyabi-Khauz komplexumhoz. Fotózás Naszreddin Hodzsa szobránál, majd szabadidő, selyem-, ajándék- és szőnyegvásárlási lehetőség. Közös vacsora, autentikus divatbemutató és folklór est a Nadir Divan Beghi medreszében.

Éj Buharában

6. nap: (Idő)utazás a Khívai Kánságba
Korai reggeli után indulás Khívába. A karavánok idején ez az út szerencsés esetben 1 hónapig tartott, ám mára körülbelül 8-9 óra alatt meg lehet tenni. Útközben a nagyüzemi gazdálkodás tájátalakító hatásainak tanulmányozása, az Amu-darja és a Szir-darja vízgyűjtő területei-, illetve az Aral-tó kiszáradása körülményeinek ismertetése. Történetek a régmúlt idők nagyállattartó, lovas népeinek (hunok, magyarok, tatárok, mongolok) életmódbeli hasonlóságairól. Történetek és mondák a régmúlt lovas-íjász birodalmairól (Attila birodalma, a Dzsingiszidák birodalmai, az Aranyhorda állama). Ismerkedés Dzsingisz kán, a nagy hódító életével, a XIII. századi Mongol-birodalom kiterjedésével, berendezkedésével. Khíva kánjai, a Kungrát dinasztia igaz históriájának és Khorezm természetföldrajzának vázlatos áttekintése. Megérkezés a néhai Khívai Kánság (Az Aranyhorda délkeleti állama) fővárosába, Khívába. Közös vacsora.

Éj Khívában

7. nap: Icsan Kala – a védőfalon belüli Óváros
Reggeli után belépés az UNESCO világörökségi védelem alatt álló, falakon belüli óvárosba, az Icsan Kalába. Khíva óvárosa a középkori iszlám világ legegységesebb, épen megmaradt épületállományát őrzi.(!) Az élő skanzen városban paloták, mecsetek, karavánszerájok és mauzóleumok kápráztatják el a látogatót. Sétánk vázlatos útvonala: Ata Darwaza kapu, Kunya Ark (Régi káni palota), Tas-Hovli (az utolsó kánok rezidenciája), Iszlam Hodzsa minaretje, Dzsuma mecset (X. sz.), Mohammed Amin Khan medresze, Kalta Minor torony. Látogatás a város és a kánság történetének múzeumában (Mohamed Rahim kán medresze). Fakultatív ebédlehetőség a nap közepén. Séta a néhai rabszolgapiachoz, illetve a város török fürdőjéhez. Ismerkedés a város védőszentje, a nagy erejű birkózó-filozófus, Pahlavan Mahmud életével. Látogatás Pahlavan Mahmud mauzóleumában és Khíva kánjainak sírjainál. Délután fakultatív felkapaszkodás a Kunya Ark őrtornyába, majd ezt követően a város falaira. Koraesti szabadprogram, illetve rövid felkészítés türkmenisztáni határátlépésünkre, utazásunkra. Közös vacsora.

Éj Khívában

8. nap: Kunya Ürgencstől – a Pokol kapujáig (440 km)
Reggeli után utazás Shavat határátkelőjéhez. Az adminisztratív lépések lezárulása után átlépés Türkmenisztánba. Átpakolás terepjáró járműveinkbe. Fakultatív ebédlehetőség Dashogüz városában (fogyasztás helyben fizetendő). Utazás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Kunya Ürgencs romvárosába. Khorezm középkori perzsa fővárosát Timúr romboltatta le a XIV. század utolsó éveiben. Séta a romjaikban is csodálatos középületek között: Karavánszeráj kapu, Mamun minaret, II. Arslan mauzóleum, Khorezm Akadémia, Kutlug Timur minaret, Dash Metjid madrasza. Továbbutazás a végtelen Kara-kum sivatag belső vidékére. Menet közben ismerkedés az elzárt ország természet- és társadalom földrajzával, a sivatagi élet sajátosságaival. Szemelvények az itt járt két legismertebb magyar kutató, Vámbéry és Almásy munkáiból. Rövid séták és fotószünetek a mozgó homokdűnék között, a legszebb pontokon.

Útközben rövid látogatás Shasenem erőd romjainál. Koraesti haladás a „semmi közepének” dűnéi között, Derweze, a „Pokol kapuja” felé. A „Pokol kapujának” mélyéről évtizedek óta lángok csapnak elő, a csillagos égbolt sötétjében hatalmas távolságról világít „Földünk tüzes lelke”. Az egészen elképesztő táj fényképezése. Nomád vacsoránk elfogyasztása sátortáborunkban, majd sötétedés után a lángoló kráter fényképezése. Vodka áldomás a tábortűznél, a megszámlálhatatlanul rengeteg csillag vigyázó mosolya alatt.

Éj a Kara-kum sivatagban, sátorban

9. nap: Damla oázis – Bokurdag dűnéi és a Fehér márvány városa (420 km)
Nomád reggelink után utunk folytatása a türkmén főváros felé. Látogatás a lángoló sárkráternél, ismertetővel a Kaszpi-tenger térségének földgáz- és kőolajvagyonáról, illetve az iszapvulkánosságról. Séta a Kyrk Dzhúlba kénes sótömbjeinél, a valaha itt hullámzott Tethys-óceán fenekén. Utazás a Kara-kum sivatag úttalan útjain a Damla-oázisba, ebédelési lehetőség egyénileg. Továbbhaladás Bokurdag mozgó dűnéihez. Ashgabat, a „Fehér márvány” főváros felé közeledve annak történetének vázlatos ismertetése. Az esti hotelbe érkezés után közös vacsora.

Éj Ashgabatban

10. nap: Ashgabat
Délelőtti látogatás a Hippodrome-ban az Akhal teke lovak versenyén (Türkmenisztánban még a nemzeti ünnep is a lovak napja egyben). Az ünnepelt Akhal teke paripák fényképezése. Séta a Jygyldyk bazárban. Közép-Ázsia leghangulatosabb bazárjában a legendás buharáktól (türkmén szőnyeg) az élő tevékig minden kapható. Hosszú sorokban árulják a hagyományos ezüst- és kézműves termékeket, textíliákat, de kapható itt autó alkatrész, műholdvevő, s talán még űrhajó alkatrész is… Látogatás a kézműves árusok sorain, telpek (hagyományos türkmén kucsma), khalat (köpeny) mustra, majd séta és vásárlási lehetőség a nagyhírű szőnyeg készítőknél. (Vásárlás esetén a szőnyeg kiviteli engedélyek a Szőnyeg Múzeum biztosítja.) Séta a Semlegesség kapuja emlékműnél, majd a „sivatagba álmodott”, új Nemzeti Múzeumban. Az ókor történeti kiállítás megtekintése. Közös vacsora.

Éj Ashgabatban

11. nap: Kik voltak a pártusok?
Reggeli után látogatás a világhírű Türkmén Szőnyegmúzeumban. Ismerkedés a nomád szőnyegek típusaival. Utazás a Kopet Dag-hegység lábaihoz, Nissza romvárosába. Az ókori Pártus-birodalom hegyi fővárosa ma UNESCO világörökségi védelem alatt álló ásatási terület. Rövid áttekintés az ókor híres lovas birodalmáról, a helyszíni magyarázatok, szakirodalmak alapján. Látogatás a török állam által ajándékozott Ertogrul Gázi Mecsetnél (A mecset az Oszmán-birodalom alapítóatyja emlékének tiszteleg), majd Akhal teke mustra, fakultatív lovaglási lehetőséggel. Közös búcsúvacsora, majd felkészülés a hazautazásra.

12. nap: Irány Pannónia
Hajnali transzfer repülőtérre. Elrepülés isztambuli átszállással Budapestre a reggeli órákban. Hazaérkezés a kora délutáni órákban.

Részvételi díj 980.000,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás köthető
Repülőjegy irányár illetékkel 315.000,-Ft
Belépők A részvételi díjban
Stornó biztosítás 2,2%
Üzbegisztán vízum ügyintézés A részvételi díjban
Türkmenisztán vízum ügyintézés és határ illeték A részvételi díjban
Elvárt borravaló 5,-USD/fő/nap
1 ágyas felár  130.000,-Ft
a