Szikkim és Bhután, a Himalája királyságai

(Idő)utazás a „Világ tetején” a  Sárkánykirályok nyomán, részvétellel a Thimpu Fesztiválon

Időpont: 2024. szeptember 3-17.
Utazás: Menetrend szerinti repülőjáratokon, a helyszíneken különbusszal
Szállás: 3-4****-os szállodák, resortok és eco lodge-ok 2 ágyas szobáiban
Ellátás: Szikkimben félpanzió (reggeli és vacsora) – a Bhutánban teljes ellátás
Létszám: 18 fő + 1 fő szakvezető + 1 fő helyi szikkimi, majd bhutáni guide-házigazda

Magyar idegenvezetés Budapesttől – Budapestig
Látogatás Dardzsilingben, Kőrösi Csoma Sándor nyughelyén

„A jó és hosszú élet titka: Edd csak a felét, sétálj kétszer többet, nevess háromszor annyit és szeress mérhetetlenül.” – tibeti szólás

Tibet déli határain, a Himalája legtermékenyebb völgyeiben és medencéiben két Buddhista királyság alattvalói élhették a „Shangri-La” világtól elzárt nyugalmát. Szubtrópusi őserdőkből induló útjaik a felhők fölé érve az ismeretlen jégmezőkig vezettek, erődjeik, templomaik, kolostoraik inkább a mesék világába tartoztak – mintsem az „alsó világ” zsúfolt, zajos mindennapjaihoz. Szikkim és Bhután legendás uralkodóiról, a Dharma-királyokról vagy Csogyalok-ról, illetve a Sárkány királyokról vagy Druk Gyalpok-ról mindenki hallott valamit Európában… de hogy országaik milyenek is lehetnek, arról inkább csak képzetek és ábrándok léteztek csupán, egészen a XX. századig.  Ha talán legutoljára is a Földön – de a Himalájába is megérkezett a modernizáció, a globális változások kényszere, az India és Kína, valamint a „két óriás” politikai rendszere közötti versengés korszaka. Miközben mindkét ország a Tibeti kultúra és a tibeti buddhizmus mentsvárává vált, „ragaszkodásuk a fejletlenséghez” váratlanul különleges gyümölcsöt is érlelt: Máig szinte érintetlen védett területek, nemzeti parkok, meseszép tájak várják az ide érkező öko-turistákat és természetjárókat. Szikkim „a Kancsendzönga (8.586 m) otthona” mára indiai állammá vált – míg a Bhutáni Királyság napjainkban is a Himalája egyetlen szakrális monarchiája. Jó-szomszédok. Elbűvölő magashegységi vidékeken megosztozva.

1. nap: Utazás Indiába
Elrepülés átszállással Delhibe, menetrend szerint, a kora délutáni órákban. Menet közben vázlatos ismertető bolygónk legmagasabb hegyvonulata, a Himalája természetföldrajzáról, illetve a Tibeti kultúra sajátosságairól, a mai Tibet-en kívüli elterjedési területeiről.

Éj a repülőn

2. nap: Volt egyszer egy Brit India (1858-1947)
Hajnali érkezés után transzfer Delhiben lévő hotelunkba. Pár szó a néhai Brit India (British Raj) évszázadáról, az ország modernizációjáról, közigazgatási, kulturális- és gazdasági egységesítési kísérletéről, Kalkutta és Delhi, a két modern, XIX-XX. századi főváros felépítéséről. India himalájai tartományainak topográfiai áttekintése, térképek segítségével. 14:00 órakor szobáink elfoglalása, majd megérdemelt pihenő.

Éj Delhiben

3. nap: Dardzsiling – a hill station királynő
Reggeli után utazás a reptérre, majd belföldi repülés Bagdográba. Érkezés után folyamatos utazás Dardzsiling irányába. Az átlagosan 2.134 m magasságban települt „teakert – hegyi állomás” területét 1835 óta bérelte a Brit Kelet Indiai Társaság a szikkimi Csogyal kormányától. 1840-ben ültették az első tea garden-eket, vagyis ültetvényeket, hogy 10 év elteltével megkezdhesse „világhódító útját” a dardzsilingi fekete tea, Földünk talán legismertebb teája. (1900-ban már 100 ültetvényen 64.000 munkást foglalkoztattak.) Dardzsiling a XIX. század utolsó harmadában alakult át Hill Station-ná, vagyis a korabeli brit adminisztráció nyári szálláshelyévé. Iskolák, nyaralók, hivatali középületek sokaságát építették fel a forróság elől ide „felhúzódó” anglo-indiai családok és tisztviselők számára, amíg a ma UNESCO világörökségi védelem alatt álló Dardzsiling Himalája Vasút már több embert szállított – mint teazsákot… Érkezéstől függően koraesti séta a Mall Road-on, a város „közösségi főterén.”

Éj Dardzsilingben

4. nap: Az UNESCO világörökségi Himalája Vasúton; Kőrösi Csoma Sándor (1784-1842) sírjánál
Reggeli után utazás az UNESCO világörökségi Himalája Vasúton. Látogatás a Ghoom Kolostorban, első ismerkedésünk a gelugpa, ismertebb nevén sárga kalapos rend életével. Néhány szó Congkapa (1357-1419), a rend alapítóatyja koráról, sorsáról. Közös séta a Padmaja Nadia Himalája Állatkertben, az őshonos fajok rövid bemutatásával. Látogatás a Himalájai Hegymászó Intézetben, majd séta a Tenzing és Gombu Rock szikla aljában. Rövid áttekintés Tenzing Norgaj és Sir Edmund Hillary életéről, sikeres Mt. Everest expedíciójukról. Látogatás Kőrösi Csoma Sándor (1784-1842) sírjánál, az Európai temetőben. A Miért vált Kőrösi Csoma a magyar keletkutatás élő legendájává? kérdés körbejárása, néhány név felidézésével, akik előttünk lerótták tiszteletüket ezen a kultikus helyszínen. (Pl. Duka Tivadar; Lóczy Lajos; Déchy Mór; Hopp Ferenc; Stein Aurél; Horthy Miklós; Simonyi-Semadam Sándor; Baktay Ervin… és még sokan mások.)

Éj Dardzsilingben


Thutob Namgyal (1874 – 1914) szikkim királya Dardzsilingben

5. nap: A Tigris-hegyről (2.585 m) – Ganktokba
Hajnali ébresztő után utazás a Tigris-hegyre. A napfelkelte megtapasztalása, jó látási viszonyok esetén a Kancsendzönga és a Mt. Everest távoli panorámáinak látványával. Séta az Alubari kolostorba, ahol, piknik reggelivel, illetve Guru Rinpoche szobraival várnak minket a helyi szerzetesek. Utazásunk megkezdése Szikkimbe a déli órákban.  Szikkim, az 1975-ig független, néhai buddhista királyság a mai India legritkábban lakott állama. Területeinek magassága a 280 m tengerszinttől – 8.585 m (!) magasságig terjed. A szubkontinens egyik ökológia hot-spotja (rendkívüli biológia sokszínűség), 5.000 virágos növénnyel, 227 tengerszemmel vonulatai között, területének 30%-ára kiterjedő, UNESCO világörökségi védelem alatt álló vadonnal.  Utazásunk alatt bőven jut idő a néhai uralkodók, a Namgyal-dinasztia (1642 – 1975) bemutatására, illetve a „csak” 1.700 m magasságban lévő főváros Ganktok múltjának, jelenének ismertetésére. Szállásunk elfoglalása a fővárosban koraeste.

Éj Ganktokban

6. nap: Ganktok, a tibetológia menedéke
Reggeli után látogatás a Rumtek kolostorban, őszentsége a XVII. Gyalva Karmapa, s ezzel a Kagyüpa (Kagyü) iskola székhelyén. A nyugati ember kísérlete a tibeti buddhizmus 6 főágának áttekintésére… Őfelsége Palden Thondup Namgyal (1926 – 1982), Szikkim utolsó királya kalandos életének, néhai szakrális szerepének magyarázata, képes szemléltetéssel. Továbbutazás az Enchey kolostorba, majd onnan a néhai királyi palotában berendezett Namgyal Tibetologiai Intézetben. A Lord Buddha, illetve Szikkim védőszentje, Guru Padmasambhava óriási szobrainak megtekintése. Közös látogatás a Handloom and Handicrafts kézművesközpontban, ahol megismerkedhetünk a hagyományos szikkimi kézművesség legfőbb ágazataival, termékeivel.

Éj Ganktokban

7. nap: Kalimpong a virágok pihenőhelye
Utazásunk megkezdése Kalimpong irányába. Útközben néhány szó Gorkaföld-kerület természetföldrajzi és néprajzi sajátosságairól. Az 1.200 m alacsonyra települt Kalimpong híres orchideáiról és rendkívül buja másodlagos erdőiről, ültetvényeiről. A városba érve látogatás a Tíszta folyó fölé magasodó Deolo-hegyen, a meseszép panorámák élvezetéért. A kereskedőváros valaha az India és Tibet közötti kereskedelem egyik legfőbb állomása volt, a lakosság ma is igen élénken emlékezik Tibet kínai megszállására (1949-1959), illetve az ebből is adódó Kínai – indiai háború (1962) szomorú eseményeire. Kalimpongban mára számos,- és igen békés kertészet működik, mi is meglátogatjuk az egyik legnagyobb fa és növényiskolát. Délutáni látogatás a tibeti menekültek által épített és a Dalai Láma által felszentelt Zang Dog Palri Fo-Brang kolostorban. Rövid meditációs lehetőség, pihenő.

Éj Kalimpongban

8. nap: A Duars vidékén
Reggeli után rövid utazás a Kelet-Himalája fenyvesei közé „rejtett” Chibo hegyi falvába. Sétánk a falu feletti kilátópontra vezet, a fennséges vonulatok látványával és csendjével. Pihenő a falu kaktuszkertjében, majd     indulás a Bhutáni Királyság határai felé. Koraesti érkezés a Duars vidékére. A 30 km szélességű és kb. 250 km hosszúságű földsáv nevének jelentése „Ajtók”, ugyanis 18 különböző „kereskedelmi folyosó” és útvonal kötötte – köti itt össze   India alföldjeit –  Bhután hegyeivel.  Menet közben szóbeli felkészítés bolygónk földrajzilag leginkább elzárt és legkülönlegesebb országa, a Bhutáni Királyság természeti és társadalmi viszonyaiból. Igaz mesék a korábbi Druk Gyalpo-k (Sárkány Királyok) életéből. Szállásunk elfoglalása Chalsaban.

Éj Chalsa-ban, a Duars vidékén

9. nap: Hol volt / van Shambala? Mi az a Nemzeti Összboldogság Mutató?
Egész napos utazásunk megkezdése kora reggel. Első állomásunk Phuentsholing a Bhutáni Királyság nyugati bejárata.   Bhután Földünk egyetlen országával sem hasonlítható össze. Számos leírás szerint egyenesen ez a tibeti, mongol és hindu tradíciók mesebeli királysága, Shambala. Ez a hely, ahol az Ég és Föld találkozik, ahol Buddha beavatást nyert a titkos tanokba. A nyugalom és bölcsesség helye, a Himalájába zárt Földi Paradicsom – innen érkezik majd a 25. Kalki király, hogy az Apokalipszis idején megmentse majd a hinni tudókat… Tájai mindenesetre szebbek bármilyen mesénél, kormányzása merőben eltér minden más országétól. A mai monarchia számos korábbi birodalom “örököse” és régi hagyomány őre. Így érdemes néhány fejezetet “fellapozni” múltja korszakaiból: 1./ A Tibeti Birodalom (618-842) eseményei; 2./ A Mongol Világbirodalom (XIII-XIV. század) hódításai;  3./ Tibeti- és brit beavatkozások (XVII-XIX. század). Látogatás a trópusi kerttel körbeölelt Kharbandi Gompa kolostorban. Néhány szó Guru Rinpoche (VIII. század), a királyság legfőbb vallási mestere és Shabdrung Ngawang Namgyal (1594 – 1651), a független Bhután megalapítója sorsáról, szobraik előtt. Utazásunk folytatása a királyság fővárosa felé.  Thimbu, a mára 90.000 fő lakosságúra duzzadt főváros házai 2.700 m magasságig kapaszkodnak (a 3.500 m magas körbeölelő hegyeken), s Földünk talán egyetlen fővárosa, ahol még ma is jelentős mértékig állattenyésztésből, fűszer és gabonatermesztésből él a lakosság.(!) 1955-ben Punakhából helyezték ide a kormányzati funkciókat, az egyedülállóan különleges Trashiczo Dzong erőd-kolostorba. A hotelbe érés előtt látogatás a gigászi Kuensel Podrang Buddha kilátónál. A Druk Gyalpok (Sárkány Királyok) uralkodási rendszerének és a Vangcsuk-dinasztia történetének rövid átbeszélése – itt, bolygónk utolsó buddhista királyságának fővárosában. Napunk végére azért választ kapunk a kérdésre is: Mi az a Nemzeti Összboldogság Mutató?

Éj Thimbuban

10. nap: Thimbu és a Thimbu Fesztivál
Reggeli után utazás a Trashiczo Dzong erőd-kolostorba, a Guru Rinpoche emlékére rendezett Thimbu Fesztiválra. Az ősi tibeti hagyományoknak megfelelően az ünneplés egyszerre eleveníti meg a hit,- a történelem,- a legendák és mítoszok világát. Nincs határvonal az isteni és emberi világ és tudás között… a maszkot viselő táncosok lehetnek főpapok vagy egyszerű emberek. A szinte nem evilági maszkok, öltözetek és táncok megtekintése a 800 éves, védett udvaron. Délutáni látogatás Drudhod Goemba női kolostorban, majd a Bhutan Néprajzi Múzeumban. Következő állomásunk a Textil és Szövő Múzeum, majd séta és fényképezkedés a National Memorial Chorten-nél, a nemzeti emlékműnél. Újabb kísérlet a Gross National Happyness (Nemzeti Össz-boldogsági Mutató) rendszerének áttekintésére, építő jellegű, pozitív vitaindítóval, hogy a különleges életminőség mérő szisztémát miért nem alkalmazzák a világ más országaiban is. (?) Néhány tiszteletteljes szó a fiatal Dzsigne Keszar Namgyel Vangcsuk (1980 – ) Sárkány Királyról és családjáról. (A király tanulóéveinek bemutatása a bosztoni középiskoláktól az oxfordi egyetemi diploma megszerzéséig – illetve példák az utóbbi 10 évben véghezvitt demokratizáló intézkedéseiről.) Késő délutáni vásárlási lehetőség a kézműves bazárban.

Éj Thimbuban

11. nap: Utazás a Dochu La-hágón át Punakhába
Reggeli indulással utazás a 3.140 m magas Dochula-hágóhoz. Séta az életüket a királyságért adó hősök 108 emlékkápolnája (chorten) között, jó látási viszonyok esetén a Himalája 7.000 m magas, északi vonulatainak fényképezésével. Néhány szó az „imazászlók erdejéről” majd utunk folytatása az 1499-ben átadott Chimi Lhakhang termékenységi templomhoz. A templom Drukpa Kunley (1455 – 1529), az őrült és végtelen szexuális étvágyú buddhista mester útmutatása alapján épült, épp itt. Máig látogatják a gyermeket akaró házaspárok – megannyi sikeres gyermeknemzés áldását nyerve. Séta a templomhoz közeli faluban, néhány impozáns fallosz freskó (termékenységi szimbólum) megtekintésével. Utazás Punakhába, a Bhutáni Királyság volt fővárosába és jelenlegi szakrális központjába. Menet közben néhány szó a városban működő Dratshang Lhentsog (7 tagú buddhista főtanács) működéséről, a Je Khenpo (főapát) méltóságról, a reinkarnációról és Őszentsége Trulku Jigme Choedra, a 70-dik Je Khenpo életéről, aki 1996-óta irányítja Bhután lelkiismereti életét. Késő délutáni érkezés a Pho Chu és Mo Chu folyók összefolyásánál épült, 6.262 lakosú Punakhába. Közös látogatás a Pungthang Dewachen Phodrang Dzongban, vagyis a Boldogság Palotájában – a királyság legszebb dzongjában- és vallási központjában. Ismételt gondolatébresztő beszélgetés a Bhután-inspirálta Boldogság Indexről (existence value).

Éj Punakhában

12. nap: Paro mesés vidékén
Utazás nyugati irányban a Himalája hegyein, völgyein át, rövid fotószünetekkel, ha jakokkal, esetleg jetikkel találkoznánk. (Bhutánban a jeti szigorúan védett lény!) Menet közben néhány szó Tibet kínai megszállásáról, illetve Kína területrabló katonai akcióiról, a vitatott bhutáni – kínai határvidékről. A járhatatlan (gyalog járható) északi határvidék természetföldrajzának áttekintése, néhány kultikus hegy, mint pl. a 7.314 m magas Csomolhari (a Kancsendzönga Menyasszonya), a 6.714 m magas Jitcsu Drakej (Paro védőszelleme), valamint „Bhután teteje”, a máig is megmászatlan Gangkhar Puensum (7.570 m) szóbeli bemutatásával. Az azonos nevű völgyben elterülő Paro a Bhutáni Királyság egyik legszebb és legtakarosabb vidéke. Igaz, a város lakossága csak kb. 13.000 fő, mégis itt található az ország Nemzeti Múzeuma, illetve egyetlen reptere is. A városba érkezés után a Ta Dzong Erődtorony (vagyis Nemzeti Múzeum) különleges gyűjteményének megtekintése. Séta és rövid vásárlási lehetőség a főutcán. Látogatás a Mátyás király idején épült (XV. századi) Rinpung Dzongban, az ország és a Himalája térségének egyik legépebben megmaradt erődjében. A belső folyosók freskóin többek között Milarepa, a tantrikus tibeti buddhizmus mestere élete is megelevenedik – 1000 év távlatából. A hotelbe érve rövid felkészülés a másnapi csodára.

Éj Paroban

13. nap: „Amit most gondolsz, holnapi életed formálja”
(Figyelem! A mai túrát csak az átlagos-jó kondícióban lévő résztvevőknek ajánljuk.)

Buddha idézetével induló napunkon 6 órás sétát teszünk Bhután leghíresebb buddhista kolostorába, a Takstang Apátságba. A 900 m relatív magasságban (több, mint 3.000 méterrel a tengerszint felett!) a függőleges sziklákba vájt, majd épített kolostor az ország „hitéleti és turisztikai ikonja”. Paro Takstang jelentése: A Tigris fészke. Guru Rinpoche / Padmasambhava, az ország védőszentje, a tibeti buddhizmus bhutáni meghonosítója, ide érkezett a VIII. században, tigris háton „lovagolva”, majd a mára falakkal takart barlangban meditált 3 éven – 3 hónapon – 3 héten – 3 napon és 3 órán át.  A Tigris fészke a mai napig is Bhután spirituális mécsese, szellemiségének egyik legfőbb őrhelye. Az 1600-as években épült falak, őrtornyok, csodálatos épületszárnyak megtekintése. Saját életünk vagy hitünk feletti egyéni tűnődési lehetőség a hosszú kapaszkodókon való sétán … oda-vissza.

Hazaúton látogatás egy hagyományos farmon, illetve a Drukgyel Dzong romjainál. Közös vacsora. A látottak, átéltek értékelése, majd felkészülés a hazaútra.

Éj Paroban

14. nap: Utazás Delhibe
Elrepülés Delhibe, menetrendtől függően. A reptérre érkezés után rövid buszos városnézés, majd pihenő a hotelben.

Éj Delhiben

15. nap: Vecsés hívó szava…

Hajnali transzfer a reptérre, majd Isztambulon keresztül elrepülés Budapestre, menetrend szerint. Megérkezés a Liszt Ferenc reptérre kora délután.

Részvételi díj 1.200.000,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás köthető
Belépők A részvételi díjban
Indiai e-vízum 25.000,-Ft
Bhutáni vízum és ügyintézés A részvételi díjban
Bhutáni fejlesztési és turisztikai illetékek és hozzájárulás A részvételi díjban
Repülőjegy irányár, illetékkel 490.000,-Ft
Bhután – India repülőút A repülőjegy árában
Indiai belső repülőút A repülőjegy árában
Elvárt borravaló Napi 8,-USD/fő
1 ágyas felár: 298.000,-Ft