Nepál a Himalája országa

„A hó hazája” meséi és a „Nyolcezresek” birodalma

Időpont: 2024. november 25 – december 6.
Utazás: Menetrend szerinti repülőjáratokon, a helyszíneken különbusszal
Szállás: 4****-os szállodák, illetve eco lodge 2 ágyas szobáiban
Ellátás: Félpanzió (reggeli és vacsora) – a Chitwan Nemzeti Parkban teljes ellátás
Létszám: 18 fő + 1 fő szakvezető + 1 fő helyi nepáli kísérő

Magyar idegenvezetés Budapesttől – Budapestig

“A hiúság virágzás – de nem terem gyümölcsöt.” régi nepáli szólás

A semmihez nem hasonlítható Himalája, „A hó hazája.” 2.400 km hosszan kígyózó, egekig tornyosuló hegységrendszer, ott, ahol az Indiai szubkontinens Eurázsiának „gyürkőzik”. Több, mint 100 db (!) 7.200 m magasság feletti hó- és jégfedte hegycsúcs, megközelíthető völgyeiben ősi népcsoportok, nyelvek, szokások sokaságával. Földünk talán legelzártabb, s egyik legszegényebb területe – mégis globálisan ható vallási és filozófiai értékekkel. Az Indus, a Gangesz, a Brahmaputra kultúráinak forrása, Buddha, a hinduizmus, a szikh vallás és a keleti bölcselet szülőhelye. Itt formálódott Nepál… valamikor az írott idők kezdetén. Az ország, aminek szinte teljes területe „A hó hazája” birodalmába esik. Körutazásunk az európai (nyugati) ember kísérlete, hogy Nepál legkülönlegesebb látnivalóinak bejárása közben – megértsen valamit a Himalája sokszínűségéből, s az itt lakó emberek, kultúrák sorsából. Kísérlet, az összehasonlíthatatlan természeti környezet behatározására. Lehetőség a 8.848 m magas Mount Everest/ Csomolungma/ Sagarmantha (Földünk teteje), vagy az Annapurna (8.081 m) – repülőről, helikopterről történő megtekintésére, és közben a tibeti, mongol, valamint hindu szellemiség szülőhelyének „kifaggatására”. Sok gyaloglással, s közben elmélkedési lehetőséggel – hiszen a gyalogló ember mindig többet lát…

1. nap: Utazás Katmanduba
Találkozás a déli órákban a Liszt Ferenc reptéren, majd menetrend szerinti elrepülés átszállással Katmanduba, Nepál fővárosába. Menet közben felkészülés bolygónk legmagasabb hegyvonulata, az öt övezetre (1./ Tarai; 2./ Siwalik; 3./ Alacsony-Himalája; 4./ Magas-Himalája; 5./ Transzhimalája) osztható Himalája természetföldrajzából. Vázlatos ismertető a 147.000 km2 területű, magassági övezetek szerint beosztott himalájai ország múltjáról, különös tekintettel a több mint 10.000 éve lakott, UNESCO világörökségi védelem alatt álló Katmandu-völgy históriájára.

Éj a repülőn

2. nap: Himalájai királyságok emlékezete
Megérkezés után utazás fővárosi szállodánkba. Útközben ismerkedés a Kr.e. 900-ban alapított Katmandu, s a 2008-ig eltelt 3.000 év alatt valaha itt virágzott néhai királyságok korszakaival (Nagy Asóka császársága; Malla Királyság; Gurka Királyság). A 2008-ban megszűnt Gurka Királyság (nepáliul: गोर्खा अधिराज्य) 240 éve legfontosabb eseményeinek felidézése – vázlatosan. A rövid szállodai pihenő és felkészülés után látogatás Patan középkori királyi fővárosának csodálatos műemlék utcáin. Késő délután közös séta, majd szabadidő Földünk egyik legnagyobb buddhista sztúpájánál, a Bodhnath Stupa-nál. A lámák (buddhista szerzetesek) lakónegyedének megtekintése, első kísérlet a buddhista tanok alapjainak megismerésére.
Egyeztetés a fakultatív Mount Everest / Csomolungma repülésről.

Éj Katmanduban

3. nap: A Katmandu-völgy UNESCO világörökségi kincsei
Reggeli után félnapos látogatás Katmandu UNESCO világörökségi védelem alatt álló palotáiban és ősi kormányzati negyedeiben. Katmandu „csak” 1.400 m magasságon fekszik, s a Tibetet India folyamvölgyeivel összekötő nemzetközi kereskedelmi útvonalak hívták életre. Néhai piacai Ázsia termékeinek és kultúráinak találkozópontján jöttek létre. Az óváros mára afféle élő múzeumvárossá alakult. Néhány a megtekintett helyszínekből: Durbar square tér; Hanuman Dhoka királyi palota; Mahadev és Parvati templom; Machender Bahl szentély; Kumari az élő istennő háza. Látogatás a több mint 2.000 éves Swayambhunath sztúpánál. A délutáni órákban átutazás Bhaktapurba, a néhai királyi székvárosba. Séta az egyedi épületcsodák között, az árusok zsibvásárában: Durbar square főtér; Királyi Palotaegyüttes; az 5 emeletes Nyatopala templom; Bhairabnath Szentélyek; Dattatraya templom; a Pujahari Math és a híres Páva ablak. Továbbutazás a Bagmati folyó partjára, a hindu Pashupatinath Shiva templomhoz. A templom megtekintése (csak kívülről), illetve rálátás a krematórium udvar történéseire (csak kellő távolságból). Koraesti visszaérkezés szállodánkba. Közös vacsora.

Éj Katmanduban

4. nap: Kik is a gurkák? A Gurka Királyság (1768-2008) néhai fénye
Reggeli után utazásunk megkezdése a Gorkha kerület irányába. Néhány történet Prithvi Narayan Sah maharadzsa (1722-1775) „Nepál Atyja”, a modern Nepáli Királyság megteremtője életéről. A hagyományos- és mai gurka katonaság jellemzőinek áttekintése, pár szóval a Kínai-Gurka háború (1788-1789); Gurka-Szikh háború (1809); Angol-Gurka háború (1814-1816); Harmadik Nepál-Tibet háború (1855-1856) eseményeiről. (A pihenők során néhány tipikus gurka erőnléti gyakorlat fakultatív elvégzési lehetősége …)
Délutáni megérkezés Gurka városába. Fakultatív, „nem hivatalos” városnézési lehetőség az óvárosi bazárban és a Gorkha Durbar műemlékeinél.

Éj Gurkában

5. nap: Egy kerek nap Gurkában
Reggeli után közős látogatás Gorkha műemlékeinél, a néhai királyi palota parkjában, illetve a múzeummá alakított szárnyakban. Rövid kávézási és vásárlási lehetőség, majd erőnktől függően séta és lépcsőzés az 1500-as években épített legendás fellegvárba, ahol Prithvi Narayan Sah is született. A nagyszerű panorámák élvezete, majd a fellegvár bejárását követően aláereszkedés. Délutáni látogatás Magar faluban, a helyi kísérő irányításával – betekintési lehetőséggel a máig igen természetes életkörülményekbe. Kb. 30 perces rövid séta a Gorkha városa alatti csodaszépen megművelt teraszokon.

Éj Gurkában

6. nap: Az út Pokharába
Reggeli utazás Pokhara városába, a Phewa-Begnas-Rupa tórendszer festői vidékére. Pokhara és környezete „A hó hazája” egyik legtöbbet fényképezett vidéke, a könnyű túrákat (trekking) kereső látogatók „Paradicsoma”, Nepál és a Himalája talán legismertebb turisztikai övezete. Pokhara „csak” 800-1.800 m magasságban fekszik, szubtrópusi klímával, rizs, kávé, citrus és fűszer ültetvényekkel. „Misztikumának” egyik oka, hogy hátterében tornyosul a „Hegyek királynője”, a 6.993 m magas Machhapuchhre (Halfarok), illetve három legendás „Nyolcezres”, a Dhaulagiri (8.167 m), az Annapurna (8.081 m) és a Manaszlu (8.163 m). Jó látási viszonyok esetén a lélegzetelállító szépségű csúcsok fényképezése. Útközben rövid ismertető az itt élő serpa népről, annak múltjáról, szokásairól, illetve néhány méltán világhírű serpáról. A hotelbe jelentkezés után csónakázás a Phewa tavon, illetve egyeztetés a fakultatív Annapurna alaptábor helikopteres repülésről, min 4 fő résztvevő esetén. Este közös vacsora a hotelben.

Éj Pokharában

7. nap: A Himalája igézetében
Reggeli után látogatás a Devi Falls vízesésnél, majd a World Peace Pagodánál, jó látási viszonyok esetén a „Nyolcezresek” felejthetetlen látványának élvezetével. A Nemzetközi Hegymászó Múzeum (International Mountain Museum) közös megtekintése. Városnézésünk folytatása Pokharában, látogatással a Bindabasani templomnál, a Pokhara bazárban, majd a Tibeti Kézműves Központban. (A mai napig is évi kb. 2.500 fő tibeti menekült érkezik Nepálba, a megszállt Tibetből. – A nepáli és indiai tibeti emigráció helyzetének rövid áttekintése.) Közös vacsora.

Éj Pokharában

8. nap: Pokharából – a Chitwan Nemzeti Park dzsungelébe
Hajnali kirándulás a Sarankot-hegyre. A napfelkelte fényképezése, jó látási viszonyok esetén a fenséges Annapurna (8.081 m) látványával. Kiadós reggeli, majd utazásunk megkezdése az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Chitwan Nemzeti Park irányába. A szomszédos Parsa Vadrezervátum területével együtt „A Dzsungel szíve” (a Chitwan jelentése nepáli gurka nyelven) mérete több mint 1.500 km2. Ez az Indiai szubkontinens egyik legnagyobb, s fajokban leggazdagabb nemzeti parkja. A folyóvölgyekkel tagolt trópusi dzsungelben több mint 700 féle állat él, 68 emlős, 525 madár és 60 féle hüllő és kétéltű féleséggel. Rövid ismertető a legbecsesebb „lencsevégre kapható” ritkaságokról: bengáli tigris, indiai orrszarvú, leopárd, ajakos medve, gaur, királykobra, krokodil, gangeszi gaviál, varánusz. Rövid emlékezés Edward Pritchard Gee (1904-1968) az anglo-indiai teaültetvényes természetvédő – a Chitwan Nemzeti Park létrehozója életére, munkásságára. A szállásra érkezés után pihenő, felkészülés a másnapi látnivalókra.

Éj dzsungel lodge-ban

9. nap: Szafari a Chitwan Nemzeti Parkban: terepjárón, kenuval és gyalog
Egész napos nemzeti parki bejárásunk alatt terepjáróval, kenuval és gyalog igyekezünk megközelíteni a nagyvadak élőhelyeit. Délelőtti terepjárós nagyvadkutatás. Közös safari ebédünk elfogyasztása után ismerkedés az egy fatörzsből kivájt helyi kenukkal, s evezőseinkkel. Kenu kirándulás a Rapti folyón, a krokodilok és gaviálok közeli megfigyelésével és fotózásával. A szárazra kerülést követően vezetett séta a dzsungelben. A nap végén a látottak értékelése illetve összefoglaló a park UNESCO világörökségi vadonjának különleges értékéről. Közös vacsora.

Éj dzsungel lodge-ban

 

10. nap: Visszautazás Katmanduba
Reggeli után visszautazásunk megkezdése Katmanduba. A nepáli fővárosba érkezés után bejelentkezés hotelünkbe, majd pihenő, vagy fakultatív vásárlási lehetőség a helyi idegenvezető tanácsai alapján.

Éj Katmanduban

11. nap: A Himalájából – Vecsésre
Reggeli után utazás a reptérre. Elrepülés Isztambulba a déli órákban, esti érkezéssel tranzitszállásunkra.
Tranzit éj Isztambulban (vacsorával).

12. nap: Megérkezés a Liszt Ferenc reptérre a reggeli órákban, menetrend szerint.

Részvételi díj 560.000 Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás köthető
Belépők A részvételi díjban
Nepáli vízum és ügyintézések 40 USD
Repülőjegy irányár, illetékkel 430.000 Ft
Elvárt borravaló 80 USD
1 ágyas felár 195.000 Ft
Fakultatív Mt. Everest repülési lehetőség:
120.000,-Ft
Fakultatív Annapurna alaptábor repülési lehetőség:  179.000,-Ft