Montenegró (Crna Gora) AKTÍV

A Dél-Adria és a Dinaridák ajándéka

Garantáltan induló út

Időpont: 2024.  június 3 – 10. és  szeptember 9-16.
Utazás: Közvetlen WizzAir járattal , a helyszíneken különbusszal
Szállás: 3***-os hotelek, 2 ágyas szobáiban
Ellátás: Reggeli / Vacsora előzetesen igényelhető
Létszám: 24  fő + 1 fő helyi kísérő + 1 fő szakvezető

 

„Nem értem, itt miért megy le a Nap – amikor másutt úgysem talál szebbet.” Jacques Yves Cousteau (1910-1997) tengerkutató, a montenegrói tengerpartról

Crna Gora, a Fekete-hegyek országa: Kicsiny mérete (13.812 km2) ellenére Európa egyik legváltozatosabb és legfestőibb vidéke (Csak Skandinávia „veheti fel vele a versenyt” a természeti szépségek terén). Szelídítetlen magashegységeiben (Durmitor; Prokletije) máig is felfedezésre váró gerinceket és völgyeket járhatunk – ősi városaiban (Cetinje, Gusinje, Ulcinj, Kotor és Perast) évszázados hagyományokat tapasztalhatunk – s élhetünk meg. 24 fős, tehát még AKTÍVAN mozgatható- és mozgó csoportunkkal élvezhetjük az Adria déli vizeinek türkizkék hullámait, további, helyi „kutatási lehetőségekkel” a Cousteau kapitány által is oly nagyra becsült tengeri öblökben. 

 

1. nap: Montenegró, a Fekete-hegyek országa
Találkozás a Liszt Ferenc reptéren kora reggel, majd elrepülés Podgoricába, Montenegró fővárosába. Érkezés menetrend szerint a reggeli órákban, majd megismerkedés helyi kísérőnkkel és sofőrünkkel. Kb. 3 órás utazás Niksic városán át a Vojnik-hegységbe, majd az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Durmitor Nemzeti Parkba. Útközben ismertető a 14.000 km2 területű (de minden m2-ben csodaszép!) állam egyedi földrajzi változatosságáról, Crna Gora múltjának legfontosabb legendáival, hiteles meséivel. A Dinári-hegység topográfiájának vázlatos áttekintése. Szállásunk elfoglalása Zabljakban, a Durmitor „turisztikai fővárosában”, Montenegro legfontosabb sí-központjában. Könnyű fakultatív koraesti séta – felkészülés az előttünk állókra.

Éj Zabljakban

2. nap: A Durmitor csodái
Az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Vizek-hegyei (a Durmitor jelentése) a karsztformák kincsestára. Égbeemelt üledékes kőzeteit az eljegesedés, a felszín feletti- és alatti vízfolyások is formálták.

Több mint 50 csúcsa emelkedik 2.000 m magasság fölé, miközben folyói Európa legmélyebb kanyonjait vésik. A Draga;- Susica– és Komarnyica kanyonok mélyén 37 féle endemikus növény „rejtőzködik”, hegyoldalain feketefenyő őserdők magasodnak. 1.600 m feletti havasi legelőin ma is transzhumansz pásztorkodást folytatnak, leghíresebb tája a 90 km hosszú, 1.300 m mély Tara-kanyon.    

Egész napos túra a Durmitor Nemzeti Parkban, a Crno Ezero hegyszem (tengerszem) környezetében, telekis szokás szerint – 3 különböző nehézségű útvonalon, a könnyű sétától, a nehezebb, panorámapont mászásig. Koraesti visszaérkezés a szállásra.

Éj Zabljakban

3. nap: Európa Grand Canyonja – a Tara-kanyon; A Novipazári Szandzsák emlékei
Reggeli után utazás az „Európai Grand Canyonban” a Tara-kanyonban, rövid fotószünetekkel a legfestőibb pontokon. Fakultatív canopy lehetőség és pihenő a méltán híres Tara-völgyhídnál.  Átutazás Mojkovac városán a Biogradska Nemzeti Park erdőségeibe. 2 órás tartózkodás az árnyat adó erdőkben, sétával a meseszép tó oldalában. Továbbutazás Berane városain át Andrijevicába, útközben vázlatos ismertetés a montenegrói – albán határvidék demográfiai viszonyairól, az Oszmán-birodalom felbomlásáról a térségben. A néhai Novipazári Szandzsák rövid történetének áttekintése. Késő délutáni látogatás a Visitor- és a Prokletije (Albán-Alpok) magashegységei közé „préselt” Lim-völgyében, a máig is jelentős muszlim lakosságú Plav üdülővároskájában. Plav Montenegró legnagyobb tengerszeme, a 906 m magasságban fekvő Plav-tó partján fekszik, jó látási viszonyok esetén, minden irányban az eget karcoló csúcsokkal körbe-kerítetten. Séta a belvárosban, majd a tengerszem mólóján. Koraesti visszaérkezés Andrijevicába.

Éj Andrijevicában

4. nap: Az Albán-Alpok északi oldalán
Reggeli után utazás az 1.000 m magasan fekvő Gusinje (albánul Gucia) hegyi városába, az Albán-Alpok lábához. Rövid látogatás a főtéri mecsetben. A Prokletije / Albán-Alpok a Dinári-hegyvidék teteje. Itt a montenegrói – koszovói – albán hármas határon „torlódik össze” a Zla Kolata (2.534 m), Montenegró legmagasabb csúcsa; a Deravica (2.656 m), Koszovó legmagasabb csúcsa és a Jezercë (2.694 m), Albánia második legmagasabb hegye.    Gleccserei valaha 8-10 km hosszúságú, rendkívül meredek katlanokra szabdalták a csapásirány nélküli hegytömegeket, s állítólag ma is 5 aktív jégfolyama van. (!) Szélfelőli oldalait évi 4.000 mm csapadék áztatja, gerincein szép számban élnek a balkáni zergék – míg völgyeiben ma sem ritka az erdei farkas vagy a balkáni hiúz. Egész napos túra a Vusanje feletti terepeken, telekis szokás szerint – 3 különböző nehézségű útvonalon, a könnyű sétától, a nehezebb, panorámapont mászásig. Meglátogatásra kerülő természeti csodák: Ali Pasha forrástavak; Grebaje-völgy; Ropojana-völgy és a Szöcske szeme forrás-tó. Koraesti visszaérkezés a szállásra.

Éj Andrijevicában

5. nap: Utazás az Adriára
Reggeli után kijelentkezés a hotelből, majd kb. 6 órás utazás az Adria partjára. Menet közben ismertető a néhai  Velence-Köztársaság (697 – 1797),  a La Serenissima gazdasági erejéről, kiterjedt kapcsolatairól, különös tekintettel Albania Veneta (Velencei Albániai) múltjára. Néhány szó az Adria tengerrajzáról és a néhai osztrák-magyar Adria-kutató expedíciók históriájáról.  Kora délutáni érkezés Budvába, a Montenegrói Riviéra ékkövébe. Szállásunk elfoglalása, majd strandolás, úszás. Este fakultatív séta a velencei óvárosban.

Éj Budvában

6. nap: Cetinje a miniatűr főváros; a Cattarói-öböl csodái
Reggeli a szállodában, majd utazás Cetinjébe, a XIX. századi, független Crna Gora Királyság fővárosába. A valaha szinte járhatatlan hegyek közé „fészekként telepített” városka a XV. században vált a montenegrói állam bölcsőjévé. Híres kolostora az 1480-as évek óta áll, utcácskái ma is a XIX. századot idézik. Séta a Királyi kápolnánál. A mini állam 1885-1918 között vált függetlenné, erre a korra emlékeztet az egyetlen főutcácska megannyi nagykövetségi épülete. Fotózás az orosz, brit, francia és nagykövetségnél, illetve az elnöki palotánál. Rövid pihenő “otthon”, az néhai Osztrák-Magyar Nagykövetség udvarán. Továbbutazás az egyedi szépségű Cattarói-öbölbe (Kotori-öböl).  Az öbölre nyíló fantasztikus panorámák fényképezése „az égből”, majd leereszkedés a nyaktörő szerpentineken, a Lovcen-hegy oldalában. A város az Osztrák-Magyar Monarchia déli hadikikötője volt. Ismerkedés a K. und k. haditengerészet- és flottánál szolgált magyar tengerészek történetével (a flotta közel 40%-a magyar nemzetiségű volt!). Közös séta az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Kotor (Cattaro) óvárosában, látogatással az egykori flotta főparancsnokság, mára múzeumként berendezett épületében. Rövid utazás Perast kisvárosába. A csodálatos látvány és a nyugalom élvezete. A Szent György-sziget és a Chiesa della Madonna della Scarpello sziget-templom fényképezése a partról. A rendelkezésre álló időtől függően visszautazás Budvába.

Éj Budvában

7. nap: Pihenő Budvában
Egész napos pihenő Montenegró legjobb tengerpartján, strandolással. Szabadprogram az óvárosban, illetve fakultatív programok.

Éj Budvában

8. nap: Pannónia hazavár
Reggeli után rövid szabadidő, korai strandolás. Kb. 2 órás transzfer a podgorica nemzetközi reptérre. Elrepülés Budapestre menetrend szerint, megérkezés a Liszt Ferenc reptérre a délutáni órákban.

Részvételi díj reggelivel 350.000,-Ft        
Fakultatív vacsora 65.000,-Ft
Baleset Betegség és Poggyász Biztosítás  köthető
Helyben fizetett belépők A részvételi díjban
Repülőjegy irányár illetékkel, 1db 20 kg-os poggyásszal 113.000,-Ft
Elvárt borravaló 5,-EUR/fő/nap
1 ágyas felár 130.000,-Ft