Madeira és Porto Santo

Az örök tavasz szigetei

Garantáltan induló út

Időpont: 2024. november 2-9.
Utazás: Közvetlen WizzAir repülőjárattal; a helyszíneken különbusszal
Szállás: 4 csillagos szálloda 2 ágyas szobáiban
Ellátás: Reggeli (vacsora előzetesen igényelhető)
Létszám: 24  fő + 1 fő szakvezető+ 1 fő helyi madeirai guide

Magyar idegenvezetés Budapesttől – Budapestig
Tudományos vendég: Dr. Karancsi Zoltán, geográfus egyetemi docens, SZTE JGYPK

„A szépség jó ajánlólevél.” portugál szólás

„Madeira-szigetek…” Felfedezésük óta (1419) mindig is megkülönböztetett szerepet kaptak, játszottak,- a vágyódás mesés célpontjai voltak, ezek az örökkön zöld szubtrópusi szigetek. (A két nagy, Madeira és Porto Santo, illetve a Desertas számos kisebb szigete.)

A Portugál felfedezések korában itt termesztették a legtöbb cukornádat, majd a Brazília, illetve India felé tartó óceáni flotillák legfontosabb állomásává vált. Fővárosa, a csodaszép Funchal 1508-ban nyerte városi jogait „Szerencsés” I. Mánuel királytól, azóta áramlott ide a Portugál világ minden gazdagsága, fűszere vagy épp növényritkasága. Elsőként vált nemzetközi gyógy,- és nyaralóparadicsommá is. Az 1830-as évektől vonzotta az uralkodókat, arisztokratákat – és mindennemű szerencsésen gazdag pihenni vágyókat. Sokak számára ismert, hogy Habsburg Miksa főherceg (Ferenc József öccse, Mexikó tragikus sorsú császára) és Erzsébet (Sissi) a magyarok királynéja is Madeira szerelmesei voltak. Sőt, a sors úgy akarta, hogy Boldog (IV.) Károly, az utolsó magyar király is itt búcsúzzon a földi élettől. Madeira botanikus kertjei, UNESCO világörökségi védelem alatt álló köderdői, felhők feletti, valószínűtlenül festői magashegységei,- vagy Porto Santo végtelen aranyhomokos óceáni strandjai – mára mind fogalommá váltak a nemzetközi turizmus világában. A vitorlázástól – a hegymászásig, a bálnalestől – a katedrális látogatásig, vagy épp a trópusi piac egzotikus gyümölcseinek kóstolásától – a Reid’s Palace Belmond Hotel hibátlanul elegáns tea választékáig… itt minden megtalálható. Ön is azok közé tartozik, aki járt már itt és rabul ejtette a Madeirák varázsa? Vagy egyelőre csak vágyódásának mesés célpontjai?

1. nap: A szépséges Madeira – vagy Madeirák…
Elutazás Madeirára a kora délutáni órákban, közvetlen járattal. A reptéri transzfer során rövid ismertető a Makaronéziai portugál (vagy korábban portugál) szigeteinek földrajzáról, igen szerencsés éghajlati viszonyaikról: Madeirák, Azori-szigetek és Zöld-foki-szigetek. Pár szó arról, miért és hogyan vált Madeira Európa első szubtrópusi nyaraló paradicsomává. Bejelentkezés fővárosi… és egyben belvárosi hotelünkbe. Szobáink elfoglalása, majd rövid pihenő. Este fakultatív séta lehetőség a magyar szakvezető részvételével az óceáni kikötőhöz.

Éj Funchalban

2. nap: Funchal, a portugál felfedezések kulcsvárosa
Reggeli után rövid utazás Camara do Lobos halászfalvába. Fotószünet Sir Winston Churchill festőállványának pontjáról (innen festette rendszeresen a brit miniszterelnök élete legszebb helyének, Camara do Lobos óceánpartjának tájképeit), majd “aláereszkedés” a faluba. Rövid szabadidő, első közvetlen randevúnk az Atlanti-óceán végtelen víztömegével. Poncha hörpintés (első kör a helyi idegenvezetőn!), majd visszautazás Funchal egyedülállóan elragadó fekvésű és építészeti múltú belvárosába. Városnézésünket a São Tiago tengeri erődnél kezdjük, ezt követően a Madeira Sztori Központban ismerkedhetünk a hajdan olyannyira gazdag portugál tengeri hatalom igen gazdag múltjával. Látogatás és szabadidő a Mercado-n, a jellegzetes portugál azulejokkal (kékfestésű fehér kerámiaburkolat) borított, patio-s épületben. Kóstoló az egzotikus helyi gyümölcsökből, séta és fényképezés a különleges, mélytengeri kínálatot is felvonultató halpiacon és persze rácsodálkozás a színpompás virágkínálatra. A Sé, vagyis a gótikus katedrális megtekintése, majd sétán folytatása a Kormányzói Erődnél, s a Városház-tér környezetében. Tengerész Henrik, majd  Goncalves Zarco, s végül Kolumbusz Kristóf emlékműveinél rövid szemelvények a Portugál felfedezések koráról, a megannyi felfedezőről, aki átutazóban járt  itt, vagy hosszabban tartózkodott Funchal-ban. Látogatás a Blandys Borászatban, madeira kóstolással, vásárlási lehetőséggel. Sétánk folytatása a Yacht Kikötő és a Santa Catarina Park irányába. Kiadós fővárosi szabadidőnket Erzsébet (Sissi) a magyarok királynéja szobránál kezdjük, a Casino épületénél.

Éj Funchalban

3. nap: Monte kertjei és Boldog (IV.) Károly, az utolsó magyar király emlékei
Reggeli utazás a Madeira Botanikus Kertbe. Az olasz stílusú kertépítészet és a mesés óceáni panorámák összhatásainak élvezete, sétával. Rövid leutazás az Óvárosba, ahonnan felvonóval jutunk fel Monte-be, az “ismét csak” páratlan panorámával rendelkező barokk kegytemplomhoz. Boldog (IV.) Károly, az utolsó magyar király szobrának és sírjának megtekintése, emlékezéssel rövid uralkodására és sorsára. Kb. 1.5 órás látogatás a Monte Palota Trópusi Kertben, sétával a megannyi brazil, mozambiki, vagy éppen indiai trópusi növényritkaság között. (Fakultatív látogatási lehetőség a felújítás alatt álló Quinta Jardins do Imperador kertjénél.)

Lejutás Funchalba toboggan-on, a régi madeirai “szánkón”. Utazás az Eira da Serrado kilátópontra, a hajdan szétrobbant kráter peremén található, csaknem 800 méter relatív szintkülönbségű kilátópontra. A lenyűgöző vulkáni tájak élvezete, rövid séta lehetőségével a hajmeresztő sziklákon. A hotelbe visszatérés után koraesti szabadprogram.

Éj Funchalban

4. nap: Porto Santo a “fehér arany” és az aranyhomok szigete
(Figyelem! Fürdőruha és strandfelszerelés hozatala nyomatékosan javasolt!)

Korai reggeli után igen rövid buszozás a kikötőbe. Behajózás a Madeira-szigetek második legnagyobb tagja, Porto Santo felé. A 2 órás hajózás során némi térképezés, az Atlanti-óceán vízrajzának áttekintése, illetve pár szó a hajdani Portugál világ (portugálul: Império Colonial Português) területeiről, Brazíliától – Indián át a Molukkákig, vagyis Fűszer-szigetekig. Porto Santo, a néhai “fehér-arany”, vagyis cukorsziget természetföldrajzi képe Madeira szöges ellentéte: Az aranyló szaharai homokkal fedett, napfényes sziget 9 km hosszú (!) „símítottan lapos” nyugati fövenye Európa talán legszebb természetes strandja. Partraszállás után rövid körbe-utazás a szigeten, fotószünetekkel, majd látogatás Kolumbusz Kristóf házában, ahol a nagy genovai felfedező (és cukor ültetvényes) az itt partra vetett hordalékokból arra következtetett, hogy az óceán túloldalán rejtőzhet India… Óceáni fürdőzés és pihenő. (A fakultatív nyaralás hosszabbítók orientációs és séta lehetősége.) Délutáni visszakompolás a főszigetre, immár bronzbőrrel, szubtrópusi- és óceáni energiákkal feltöltődve.

Éj Funchalban

5. nap: Madeira nyugati tájképei
(Figyelem! Fürdőruha és strandfelszerelés hozatala nyomatékosan javasolt!)

Egész napos autóbuszos kirándulás a sziget nyugati tájaira: Fényképezés és séta a világ második legmagasabb függősziklája, a több mint 900 méteres Cabo Girao üvegteraszán. Továbbutazás Ribeira Brava partvidékén Ponta do Sol-ba, Madeira legnapfényesebb kikötőjébe. Napfürdőnk végeztével átutazás Madalena do Mar banánültetvényeihez, sétával a Banán-ösvényen, majd látogatással egy banánültetvényen. Szédítő szerpentineken kapaszkodás (busszal) 1.400 méteres magasság fölé, ahol a Paul da Serra körzetében szinte Skót-felföldi körülményekkel megáldott terepen autózik a csoport, az ÉNy-i partokig. Porto Moniz drámai szépségű vulkáni medencéinek és hullámtörő szikláinak fényképezése – nagyon magasból.  A városka drámai vulkáni sziklák “csücskére” települt, az Atlanti-óceán hullámai sokszor feltartóztathatatlan, dühödt óriásokként ostromolják a partokat… Drámai döntésünk után “leereszkedés” Porto Moniz medencéihez, majd 2 órás strandolás a “félig nyílt”, óceánvízzel töltött medencékben. (A biztonságos nyitvatartást a helyi hatóságok határozzák meg. Túlzott hullámzás esetén a medencéket tilos megközelíteni.) Hazaúton rövid látogatás São Vicente városában.

Éj Funchalban

6. nap: Az UNESCO világörökségi köderdők és hegyóriások világa
(Figyelem! Esőkabát, zárt cipő és laposüvegben poncha hozatala nyomatékosan javasolt!)

Reggeli utáni indulás a sziget központi hegyeibe. Utazás az éles sziklagerincekre épített, szédítő szerpentineken a 1.818 m (!) magas Pico de Aireiro kilátópontjáig. 2 órás könnyített túra a felhők felett, s csak jól kijelölt útvonalon. Tiszta időben a csúcsok mögött több irányban is előbukkan az óceán végtelen víztömege, csak hogy mindannyian megtapasztalhassuk “az ilyen nincs is…” ámulatot. Továbbutazás a sziget leghidegebb völgyébe a Ribeiro Frio pisztrángos vizeihez. Séta a Balcoes tábla peremhez, az egyedi, a földtörténeti középidőből “itt maradt”, UNESCO világörökségi köderdőben (portugálul Floresta Laurissilva da Madeira). Utunk folytatása, immár lefelé, a Portela kilátóhoz, majd onnan Porto da Cruz városkájába. Erőnktől függően kiadós lépcsőzési lehetőség az óceán és az ég kékje között, vagy pihenő az óceánparti sétányon. Hazautazás Machico városkáján keresztül a fővárosba.

Éj Funchalban

7. nap: Egy felejthetetlen nap szigete
A mai napon 3 különböző program között választhatunk, tetszésünk szerint:

1./ Egész napos pihenés, szabadidő Funchalban, vagy a legközelebbi strandon.

vagy

2./ Félnapos kihajózás a Santa Mariával, Kolumbusz Kristóf Amerikát felfedező vezérhajójának pontos másával. Vitorlázás a sziget déli partvonala mentén Camara de Lobos-ig, a már jól ismert halászfaluig, szerencsés esetben (ami itt sokszor megadatik) delfin és bálna- megfigyeléssel. Ismerkedés a nagy földrajzi felfedezések korának hajózási technikáival, az akkoriban használatos eszközökkel. A partot érés után délutáni  szabadprogram és strandolási lehetőség. (24.000,-Ft/fő, transzferrel oda-vissza a kikötőbe)

vagy

3./ Egész napos séta az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Laurisilva őserdő (köderdő) mélyén. 14 km hosszú sétánkat a Queimadas erdei látogatóközpontból kezdjük. Sétánk során alagutak, levadák mentén haladva ismerhetjük meg a legtöbbször misztikus ködbe burkolódző erdők endemikus fajait. Sétánk egyik legszebb állomása a Caldeirao Verde örökzöldekbe öltöztetett vízesése. (A séta osztályozása könnyű-közepes, kicsiny szintkülönbséggel.) (26.000,-Ft/fő, min. 10+1 résztvevő esetén. Helyi hegyi vezető és a magyar idegenvezető részvételével, 15 fős kisbusz transzferrel)

Este búcsú a Porto Santo szigetére visszautazó, fakultatív nyaralási hosszabbítást választó útitársaktól. Közös ötletelési lehetőség a következő Azori-szigetek, Zöld-foki-szigetek, esetleg Kanári-szigetek (Tenerife – La Palma – La Gomera) utazásunkról…

Éj Funchalban

8. nap: Hazautazás
Kései ébresztő és reggeli után kései kijelentkezés. Csomagjaink elhelyezése a csomagszobában, majd szabadidő. Elbúcsúzási lehetőség az örökzöld szigettől, esetleg Sissi vagy Kolumbusz szobránál, a mindig üde Santa Catarina Parkban. Fakultatív strandolás, netán teázási lehetőség a Reid’s Palace Belmont Hotelben. Délutáni utazás a reptérre. Elrepülés közvetlen járattal Budapestre, hazaérkezéssel éjszaka.

Részvételi díj reggeli ellátással 495.000,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás köthető
Repülőjegy irányár illetékkel 200.000,-Ft + csomag
Belépők A részvételi díjban
Stornó biztosítás 2,5%
Elvárt borravaló 4,-EUR/fő/nap
Egész napos Porto Santo kirándulás A részvételi díjban
Fakultatív szállodai vacsora 98.000,-Ft
1 ágyas felár  165.000,-Ft

 A Porto Santo hosszabbítási lehetőségről érdeklődjön irodánkban.


Boldog (IV.) Károly király és Zita királyné Funchalban, 1922. Forrás: Száműzöttként Madeirán, Helikon Kiadó, 2022.