Észak-Írország (Tuaisceart Éireann) és Donegal

A zöld ötven árnyalata és az Atlanti-óceán horizontjai

Időpont: 2024. szeptember 24-30.
Utazás: közvetlen WizzAir repülőjárattal; a helyszíneken különbusszal
Szállás: színvonalas, 3-4 csillagos szállodákban, 2 ágyas szobákban
Ellátás: reggeli
Létszám: min. 26 fő + 1 fő szakvezető

Magyar idegenvezetés Budapesttől – Budapestig

„Neked nincs lelked. Te lélek vagy – ami testet öltött.” – C.S. Lewis (1898-1963) brit író, teológus

Elemek és kultúrák metszéspontja. Az Atlanti-óceán által ostromolt drámai szépségű partvidékek, a brit és ír népek, dinasztiák közötti összecsapások, vagy épp örömteli pillanatok és emlékek termékeny földje. Ulster grófságai, ahol a méregzöld felföldekről és hallal teli folyóvölgyek óriás-barázdáiról szólnak a dalok, a hely ahol minden egyes lélek az Egyesült Királyság vagy épp Írország szülötte – ugyanott. A drumlinok (jégvájta hegyvonulat) és neaghok (tengerszem) szemet gyönyörködtető birodalma – mindig kiszámíthatatlan óceáni időjárással. Városai (Belfast; Letterkenny; Londonderry) önmagukban is több napnyi látnivalót, sztorit tartogatnak, kocsmáik között megannyi az élő legendák közé emeltetett.   … És még Észak-Írországtól is északra ott van Donegal (Contae Dhún na nGall), a na Saighneáin (donegali Aurora borealis) és a  Slieve League (600 m magas óceánba szakadó sziklák) vidéke. Szinte lakatlan, Izland felszínformáit megidéző világ, 1.200 km (!) hosszúságú partszakasszal, madárszigetek sokaságával. Ez a zöld ötven árnyalatának állandóan változó földje. Ez az Egyesült Királyság és kontinensünk talán legenergikusabb, lélekhangokról és lélekharangokról mesélő országa- és országrésze.

1. nap: Belfast – az RMS Titanic városa
Délelőtti találkozás a Liszt Ferenc reptéren. Elrepülés menetrend szerint a déli órákban, amszterdami átszállással Belfast-ba, Észak-Írország fővárosába. Délutáni érkezés után utazás belvárosi szállásunkra. Menet közben vázlatos ismertető a Lagan folyó partján 1613-ban alapított, ma 680.000 lakosú, egészen különleges sorsú város múltjának néhány kiemelkedő eseményéről.  The Plantation of Ulster kora: A skót (Stuart) I. Jakab király „ültetvényezése” – amikor nagyszámú skót presbiteriánus, francia hugenotta és angol telepes költözött a katolikus írek földjeire. III. (Orániai) Vilmos király kora,- majd az Orange Order megalapítása időszakának bemutatása. Végül néhány szemelvény az időkről, amikor Belfast Baltimore és New York legnagyobb cukor és rum ellátójává vált, illetve Földünk legnagyobb hajógyártó központjává nőtt. Pár szó a Harland & Wolf hajógyártó óriáscégről és itt épített óriás hajójáról, az RMS Titanicról.

Bejelentkezés hotelünkbe, majd fakultatív koraesti séta lehetőség: Grand Opera – a City Hall (Városháza) parkja, benne a Titanic emlékművel. Szomjunk fakultatív csillapítása frissen csapolt (észak) ír sörrel.

Éj Belfastban

2. nap: Ulsteri balladák nyomában
Reggeli majd látogatás az Ulster Múzeumban. Az 1821-ben életre hívott intézmény az ország legfontosabb néprajzi,- régészeti,- és természettudományi múzeuma, 1962 óta Nemzeti Múzeum. Épülete is egyszerre XIX. századi palota – illetve a 70-es években hozzáadott „beton monstrum.” Közös látogatásunk végére kirajzolódik előttünk Ulster (Ulaidh), a mai modern Észak-Írország és az Ír Köztársaság legészakabbi megyéinek föld- és néprajza, múltja – s erre épülő jelene. Séta a Botanikus Kertekben, majd a parlament méretű Városházánál.  Rövid látogatás a Szent Anna Katedrálisban, az ír-anglikán egyház működésének rövid felvázolásával. Szabadidő, vásárlási lehetőség a Szent György Market piacán. Látogatás a viktoriánus kor egyik legpatinásabb intézményében a Crown Liquer Saloon-ban, azon belül is a Nicholson Pub-ban. Koraesti 1 fogásos pub (kocsma) vacsora, majd esti szabadidő.

Éj Belfastban

3. nap: Óriások útján
Reggeli után indulás Antrim grófság tájképszerűen szép partvidékére. Bushmills 1.247 lakosú városkája a Szent Kolumba patak vizének köszönhette születését.  1608 óta ismertségét is, hiszen azóta készül itt a legendás whiskey, Földünk legrégebbi, jogosítvánnyal rendelkező inspirációs mirákulumja. Látogatás és kóstoló a Bushmills Irish Whiskey-ben, némi kitekintéssel az 1,3 milliós lakosságú Louisville (Kentucky – US)… Bushmills testvérvárosára és annak bourbon-jaira. Társaságunk rábeszélése a távozásra… majd utunk folytatása a „Game of Thrones” egyik legmesésebb forgatási helyszínére a The Dark Edges fasorhoz. Sétánk után az esztétikai licit „továbbemelése”: Utazás az Atlanti-óceán partjára, a Carrick-a-Rede (írül: Carraig á Ráid) függőhídhoz. Átkelés a 30 m magas, 350 éves hídon az óceánból kiemelkedő vulkáni sziklatű szigetre. (Romantikus esetben enyhe szélviharban… Skócia partjainak látványával.) Látogatás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Giant’s Causeway természeti csodájánál. A leginkább hexagonális alakzatú, 40.000 db óriás sípból álló, óceánba bukó bazalt orgona a legendák helyszíne: Itt védte meg Fionn mac Cumhaill az ír óriás a szigetet, a Skóciából érkező óriásoktól. Séta, pihenő és némi „visszalassulási lehetőség” a Világ peremén, az Óriások Útján. Az ír-ír határ átlépése a délután, utazás a Letterkenny katedrális-városába. Menet közben rövid szemelvények az 1600-as évek skót-angol betelepítéseiről, illetve modern Ír Köztársaság kialakulásáról. Séta a méltán híres Katedrális körül (ha lehet, belül), majd a patinás óvárosban. Közös vacsora.

Éj Letterkenny-ben

4. nap: A hegyekkel koronázott Donegal
A 4.860 km2 területű, Észak-Írországtól is északra lévő Donegal az Ír-sziget legvadregényesebb vidéke. Több mint 1.200 km óceáni partvidék, madárszigetekkel, szirtekkel, a partokon szubpoláris hegyekkel. Ez a  na Saighneáin, a kelta Északi fény és glaciális formák “izlandias” földje. Első kirándulásunk a Dunree Head óceánpartjára vezet, sétával a Dunree Lighthouse világítótoronynál, majd a napóleoni háborúk idején épült Fort Dunree tengeri erődnél. Séta a Tullagh strand érintetlen, homokos lópatkó fövenyén, majd látogatás a Dough Famine Village skanzenben, az 1840-es években lezajlott „Nagy Krumpli Éhség” szomorú históriájának ismertetésével. Továbbutazás a Five Finger strand 30 m magas óceánparti dűnéihez. Séta a Wild Atlantic Way ösvényen Írország legészakabbi pontja, a Malin Head szikláihoz. Az 1813-ban felújított világítótorony körbejárása, majd a lélegzetelállító Pólifreann, vagyis a „Pokol lyuka” örvénylő vizeinek fotózása. Késő délutáni visszaindulás Letterkenny-be. Közös vacsora.

Éj Letterkenny-ben

5. nap: Glenveagh Nemzeti Park
Reggeli után utazás a Glenveagh Nemzeti Parkba. A park (írül: Páirc Náisiúnta Ghleann Bheatha) a jégvájta vidékek és a brit kastély építészet „bemutató terepe” is egyben. Központja a 6,5 km hosszú Lough Beagh tengerszem, ennek oldalait koronázzák a Derryveagh-hegység zöldellő vonulatai. A tópart éke a skót főúri stílusban épült Glenveagh Castle kastély.  Látogatás a főúri lakban, majd utána a hozzátartozó kertekben, ligetekben. English tea és tóparti sétalehetőség, pihenéssel. Továbbutazás a grófságnak is nevet adó Donegal ősi városába. Igaz mesék az itt történtekről, Szent Patrik (IV-V. század) itt töltött napjaitól – az 1601. évi ostromig. A XV. században átalakított Caisleán Dhún na nGall, vagyis a Donegali vár, az ősi O’ Donnell klán fészkének megtekintése. Továbbutazás a 601 m-re kiemelkedő Slieve League, Európa egyik legmagasabb óceáni sziklája felső pereméhez. A keltául Sliabh Liag-ként tisztelt partszakasz nevének jelentése: “A kőoszlopok hegye”, a hely, ahol az égbolt és az óceán kékje egybeolvad. Séta és a „légi felvétel” pillanatok élvezete. Délutáni visszautazás Letterkenny-be. Közös vacsora. Ezt követően fakultatív kocsmázási lehetőség, ír kávézás (kávé nélkül)…

Éj Letterkenny-ben

6. nap: Londonderry megér pár misét
Reggeli után visszautazás Észak-Írországba, annak is talán legkülönlegesebb városába, a grófsági rangú Londonderry-be. A határ átlépése előtt látogatás a Northern Uí Néill kelták által épített  Grianan of Aileach  földvár- és kőgyűrű erődnél. Az V. századig visszavezethető kelta – és viking legendák felemlegetése a 244 m magas hegyen épített, 5 m vastag falú, titokzatos óriás kőgyűrűnél.  Londonderry: A Foyle partján álló városban Szent Kolumba építette az első nagyobb kolostort, a VI. században. A mai Katedrálist (ami a néhai rendház helyén áll) 1633-ban adták át, évszázadokon át „élő” szemtanúja volt a megannyi vallási-politikai összecsapásnak. A különleges, teljes egészében fallal körülvett Óvárost (Old Walled City) 1619-ben „nyitotta meg” a londoni The Honorable The Irish Society üzleti társaság. A teljes egészében tervezőasztalon született Renaissance „mintavárosnak” eredetileg csak 4 kapuja volt, helyenként 10 m magas falai tetején lovas kocsikkal is lehetett közlekedni. Központja a Gyémánt-tér, Renaissance épületei közé az 1700-as években került be néhány „új” György stílusú palota. Londonderry királyi kormányzat által tervezett észak-amerikai városok „első darabja”, afféle követendő „sablon”. Közös sétánk során feltárulnak előttünk a különböző korok látványosságai, az alapítástól a „The Troubles” koráig, vagyis az 1970-es, 80-as évek unionista – nacionalista (protestáns – katolikus) ellentéteiig. Délutáni továbbutazás Carrickfergus normann tengeri erődjéig. A Kik voltak az itt járt normannok? kérdés- és a hatalmas erőd körbejárása, kívül és belül. Néhány szó a skót John Paul Jones-ről „az amerikai haditengerészet apjáról”, illetve az Amerika függetlenségi háború (1775-1783) igen rendhagyó tengeri csatájáról – ami itt a partoknál zajlott.(!) Késő délutáni visszaérkezés Észak-Írország fővárosába. Este közös 1 fogásos kocsma vacsora, majd fakultatív észak-ír sörözési lehetőség.

Éj Belfastban

7. nap: Titanic Quarter – RMS Carpathia és dr. Lengyel Árpád emlékezete
Reggeli után kései kijelentkezés a hotelből. Séta a helyi Fővám-tér (Custom House Square) épületeinél, majd a Lagan Weir gyalogos hídon. Átutazás a néhai hajógyárak és dokkok, mára kulturális központtá alakított városrészébe, a Titanic Negyedbe (Titanic Quarter). Történetek az időkből, amikor itt a világ legnagyobb hajógyárában készítették a világ legnagyobb hajóját. Néhány szó a Titanic útjáról – valamivel több a Cunard Line vállalat régi magyarországi (Fiume kikötője) működéséről, az RMS Carpathia hajóról (a Titanic túlélőinek megmentője) és dr. Lengyel Árpád hajóorvosról. Séta és szabadidő a Titanic Negyedben, fotózási lehetőséggel a The Great Light világítótoronynál. Megérkezés a belfasti reptérre a délutáni órákban. Elrepülés amszterdami átszállással. Hazaérkezés a Liszt Ferenc reptérre késő este.

Részvételi díj reggeli és 5 alkalommal vacsora ellátással 630.000,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás köthető
Repülőjegy irányár, illetékkel 140.000,-Ft
Belépők A részvételi díjban
Stornó biztosítás
2,2%
1 ágyas felár 240.000,-Ft