Tromsø a sarkkutató expedíciók alaptábora és az Aurora borealis titkai   

Időpont: 2023. március 14-20     2023. február 3 – 8.  BETELT
Utazás: Menetrendszerinti repülőjárattal Tromsøbe, a helyszíneken különbusszal
Szállás 5 éj Tromsø-ben, 4****-os hotel 2 ágyas szobáiban
Ellátás:   Reggeli
Létszám: Maximum 20 fő
Magyar nyelvű idegenvezetés Budapesttől – Budapestig

Az Északi szélesség 69°41′ (!) mentén elterülő Tromsø 350 km távolságra „van túl” Északi sarkkörön.  A Tromsøya-sziget 36.000 lakosú nagyvárosa és azonos nevű megyéje az égbeszökő Lyngen-Alpok jégmezőinek és porhóval fedett viking legendáinak északi határvidéke. A XIX. században vált a Novaja Zemljától – Grönlandon át – Észak-Kanadáig tartó prémvadászatok, majd az Arktisz expedíciók és kutatás „alaptáborává” és központjává. Napjainkban több ezer diák tanul egyetemein, s itt működik a titokzatos Aurora borealis (északi fény) kutatásának talán legismertebb intézménye. Február hónap minden napján 18.00 – 24:00 óra között ez a vidék az „Aurora borealis epicentruma”. Utazásunk célja a legfontosabb innen induló sarkkutatók és prémvadászok (Fridjof Nansen; Roald Amundsen, Henry Rudi… stb) életének feltárása, a legfontosabb sarkvidéki alaptudományok, mint a hótalpazás-; kutyaszánozás és rénszarvastenyésztés alapjainak megismerése – s az Északi fény megfigyelése, a sarki éjszakában.

1. nap: Tromsø – É 69°41′
Elrepülés Tromsø-be, oslói átszállással, menetrend szerint. Útközben Tromsø történetének áttekintése a városalapító Ohtere viking vezér korától – Erik Thorvaldsson és Leif Erikson legendás utazásain át  – az UiT Egyetem (The Arctic University of Norway) megalapításáig. Megérkezés Tromsø-be az esti órákban, majd rövid utazás belvárosi szálláshelyünkre. Fakultatív vacsora a belvárosban, sétával a kikötőben.   

Éj Tromsø-ben

2. nap: Sarkkutatók nyomán; Számi rénszarvastartók
Reggeli látogatás a festői szépségű Tromsø- és Sandnessund hidaknál, majd séta Tromsø óvárosában. Látogatás a Polar Museumban (Sarkvidék Múzeum). Ismerkedés a legfontosabb norvég sarkkutatók (Fridjof Nansen; Roald Amundsen; Hjalmar Johansen; Samuel Balto; Otto Sverdrup) életével, munkásságával. Látogatás a Tromsø Museumban, Földünk egyetlen helyén, ahol minden nap megfigyelhető az Aurora borealis. A tárlatok bejárása: Az Arktisz vadvilága; A sápmik (lappok) hagyományos kultúrája; Az Északi fény világa.

Kora délután fakultatív látogatás egy rénszarvas farmra, ahol több száz rénszarvast nevelnek. Lehetőségünk nyílik megetetni és megsimogatni az állatokat, betekinteni egy számi rénszarvastartó farm életébe, ahol szabadtűzön főtt ebéddel kínálnak és a tábortűz mellett számi énekeket hallgatunk. Végül rénszarvas szánon ülve gyönyörködhetünk a havas tájban (kb. 20-30 percig tart a szánozás). Aki inkább a városban marad, azok fakultatív módon ellátogathatnak az 1877-ben alapított Mack Brewery Sörfőzdébe. A méltán nagyhírű Isbjörn (jegesmedve) és Haakon sörök megízlelése.

Éj Tromsø-ben

3. nap: A hómezők napja; Szánhúzó kutyák
Reggeli után rövid utazás fakultatív hótalpas sétánk kiindulópontjára. Felkészítés a hótalp használatáról, majd könnyű – de annál szebb séta, néhány alacsonyabb, jó kilátást nyújtó gerincre. Menet közben tea- fotó és (szerencsés esetben) rénszarvas megfigyelő szünetek. A hótalpas program hossza 4,5 óra. Visszaérkezés a városba délután 3 óra körül. Szabad program vagy koraestétől indulóan  4 órás fakultatív kutyaszán kirándulás.
(A kutyaszán programhoz a megfelelő meleg öltözetet a szervezők biztosítják. A programot rövid felkészítő ruhaellenőrzés előzi meg. A kirándulást lapp lávvu-ban /sátor/ felszolgált vacsora és élménybeszámoló követi.) Visszaérkezés a hotelbe éjszaka 11:00-kor.

Éj Tromsø-ben

4. nap: Sommarøy hullámai; Aurora borealis vadászat
Reggeli után kb. 90 perces utazás a Kvaløya- és Hillesøya szigetek legfestőibb pontjain át Sommarøy halászfalvába, a Norvég-tenger partjára. (Figyelem! Az egy irányban 60 km hosszúságú utazás időtartama, lebonyolíthatósága az útviszonyok függvénye.) A drámai szépségű szigetek és a nyílt tenger fényképezése, sétával az Észak-atlanti áramlás következtében be nem fagyott tenger partján. Délutáni visszautazás Tromsø-be.

18:00 órától fakultatív Aurora borealis kutatás, helyi kísérők irányításával. A csoportot Északi fény megfigyelésre szakosodott helyi szervezők szállítják több helyszínre, Tromsø kb. 200 kilométeres körzetében, a meteorológia információk, illetve koordinált megfigyelőrendszer információk alapján arra a pontra, ahol a legnagyobb esély van megfigyelni a légköri jelenséget és legkisebb a felhőtakaró. Visszaérkezés a hotelbe az éjszakai órákban.

Éj Tromsø-ben

5. nap: A Lyngen-Alpok égbeszökő csúcsai; Tromsøi panorámák

Kései reggeli után utazás az Ulls-fjord partvidékére. A fjord nyugati oldalán lévő Lyngsalpene (Lyngen-Alpok) égbenyúló vonulatainak fényképezése (jó látási viszonyok esetén), a legfontosabb csúcsok és gleccserek beazonosításával. (Figyelem! Az egy irányban 60 km hosszúságú utazás időtartama, lebonyolíthatósága az útviszonyok függvénye.) Rövid séták Breivikeinet kikötőjében, majd Sjursnes partvidékén. Visszautazás a délutáni órákban Tromsø-be. Látogatás a Polaria Intézetben: a Barents-tenger élővilágát bemutató akvárium, majd a Spitzbergákat bemutató természetfilm megtekintése.  Rövid látogatás az egyedi stílusú Arctic Cathedral-ban (Sarkkör Katedrális).

Este feljutás a Fjellheisen felvonóval a város feletti hómezőre (fjell), ahonnan páratlan kilátás nyílik a kivilágított városra, illetve tiszta idő esetén a sarki fényt is láthatjuk. Túrázási lehetőség kijelölt útvonalon (fejlámpa ajánlott) a På Toppen irányába, vagy teázás a hegy tetején található étteremben.

Éj Tromsø-ben

6. nap: Hazautazás
Transzfer a repülőtérre. Elrepülés oslói átszállással Budapestre.

A programok és a szálloda változtatásának jogát irodánk fenntartja!

Részvételi díj reggeli ellátással 450.000,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás köthető
Repülőjegy irányár illetékkel 157.000,-Ft
Belépők A részvételi díjban
Stornó biztosítás 2,2%
Fakultatív vacsora az első este 13.000,-Ft
1 ágyas felár 184.000,-Ft

 

 FAKULTATÍV PROGRAMOK: Nem egy időben zajlanak – így nem „akadályozzák egymást”. Több fakultatív programra is lehet egy napon belül jelentkezni.

  • Aurora borealis túra busszal: 56.500 Ft
    (harapnivalóval; kb. 5-7 óra)
  • Kutyaszános északi fény túra: 82.000 Ft
    (étkezéssel és ruhakölcsönzéssel; kb. 4 óra)
  • Hótalpas túra: 55.500 Ft
    (transzferrel, hótalp és túrabot bérléssel; meleg itallal és harapnivalóval; kb. 5 óra)
  • Rénszarvas etetés és szánozás étkezéssel: 66.000 Ft

Kb. 3-4 órás program (angol nyelven). 30 perces transzfer Tromsø belvárosból, kb. 300 rénszarvasból álló csordánál tett látogatás, ahol az állatok a kezünkből is ehetnek. Tradicionális számi kunyhóban a helyi kultúra megismerése, hagyományos számi étel (biddo) és forró italok kóstolása, mesemondás és számi népdalok színesítik a programot. A program része egy kb. 30 perces szánozás.