Eszkimók között Grönland hómezőin

Felfedező utazás a grönlandi jégsapka (Sermersuaq) peremén és az Északi fény világában

Garantáltan induló út

Időpont: 2024. február 23 – 29.
Létszám: minimum. 5 + 1 fő
Utazás: menetrend szerinti repülőjáratokon
Szállás: Reykjavíkban és Ilulissat-ban is városközponti szállodák  2 ágyas szobáiban, tranzit éj: Amszterdam repülőtér
Ellátás: reggeli – Bolti vásárlás esetén a napi élelmiszerkeret kb. 25,-EUR/nap összegnek megfelelő Dán Korona

 „A jég olvadása Földanyánk sírása” – eszkimó szólás

A csaknem 2.200.000 km2 területű szigetóriás az Északi szélesség 60°- tól, annak 83°-ig terjed, az ember által lakható világ határáig. Lakossága lassan eléri az 57 ezer főt, akik 80%-a kalaallit eszkimó (nyugat-grönlandi eszkimó). Másvilág ez. Egy Magyarországnál 18 x nagyobb fagyos szikla, gigászi jégsapkával, úszó jéghegyekkel, bálnavadászokkal, húzott szemű, kifogyhatatlan energiájú szánhúzó kutyákkal. Itt jégből épülnek az UNESCO világörökségi kincsei, s a rövid sarki nyár közeledtével az éjszaka is napfényben ragyog. A küszöbön át itt a vadonba lépünk, s minden lépésünk nyomot hagy…

1. nap: Reykjavík, Az Arktisz népei
Elrepülés Reykjavíkba menetrendszerinti járaton, kora reggel 6:30-kor, egy átszállással.  Délutáni bejelentkezés a hotelbe, majd városnézés Izland fővárosában: Tüzetes látogatás a kikötőben, vázlatos ismertetéssel a történelem előtti Dániából és Norvégiából történt viking kirajzás eseményeire (Shetland, Feröer, Izland és Grönland felfedezése és benépesítése). Fakultatív esti Calsberg kóstoló és disputa arról, vajon tényleg ez-e a világ legjobb söre… ahogy sokan állítják.

Éj Reykjavíkban

2. nap: Izland és Grönland természeti földrajza
Kései kijelentkezés a hotelből, pihenéssel. Séta lehetőség az óceánpartra, a Sun Voyager Emlékműhöz, majd a Hallgrímskirkja-hoz, Izland legnagyobb, “bazalt orgonaszerű” templomához. Pihenő az Észak-Amerikát felfedező Leif Erikson (óészakiul: Leifr hinn Heppni) szobránál, megemlékezéssel Tyrkerről, Leif magyar nevelőapjáról. Fakultatív 2,5 órás látogatási lehetőség a Sky Lagoon fürdőben, a gyógyfürdő élvezete a helyi 7 lépéses rituálé szerint. Napközben történetek Nils Adolf Erik Nordenskiöld (1832-1901) és Fridjof Nansen (1861-1930) grönlandi expedícióiról, a hatalmas, eljegesedett sziget feltárásáról. „Visszaérkezés” a keflavíki reptérre este 19:30-ra, majd éjszakai repülés Ilulissat (Jakobshavn) városába.  Bejelentkezés hotelünkbe éjszaka, jól megérdemelt alvás. Fakultatív Aurora borealis keresés a bevállalósabb résztvevőknek a település határában.

Éj Ilulissatban

3. nap: Knud Rasmussen emlékezete; Úszó jéghegyek között
Reggeli után rövid elméleti ismerkedés Észak-Grönland természeti földrajzával, az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Ilulissat Kangerlua (Jakobshavn gleccserfjord) csodájával – majd gyalogos városnézés a 4.500 lakosú „nagyvárosban”. Közös látogatás a Knud Rasmussen (1879 – 1933) szülőházában. Az „Eszkimó világ nagykövete” életének, fantasztikus felfedező útjai, a Thule Expedíciók történetének megismerése. (Rasmussen magyarul is megjelent műve a „Thulei utazás” az utazás alatt díjmentesen kikölcsönözhető az idegenvezetőtől…) Séta az 1779 óta működő Zion templomhoz, az elképesztő méretű jéghegyek látványával.   Délután kihajózás a Disko Bay- öböl vizeire, illetve a jégviszonyoktól függően, 40 km hosszúságú, UNESCO világörökségi védelem alatt álló Kangerlua gleccserfjodba. Navigálás az Északi félteke legnagyobb úszó jéghegyei között. (Nyaranta több millió tonna /!/ jég borjadzik a fjord kristálytiszta vizeibe, a gigászi, úszó jéghegyek magassága olykor több mint 100 m!) Partra érés után, s erőnktől függően, séta a kikötő öblében, a hal- és rákfeldolgozó üzemek fényképezésével.

Éj Ilulissatban

4. nap: Kutyaszánnal Grönland peremén; Ilulissat Kangerlua
Reggeli után felkészülés a kutyaszán túrára. Felszereléseink átvétele, rövid előzetes tájékoztatás. 3 órás kutyaszán túra a szikrázóan fehér porhómezőkön, befagyott partszakaszokon. Hazaérkezés után rövid pihenő a szállodában, majd kb. 4 órás séta (oda-vissza) a The Icefjord Centre kiállítóközpontba, majd onnan a mesésen szép Ilulissat Kangerlua partjára. Az UNESCO világörökségi védelem alatt álló irdatlan jéghegyek és jégtáblák világának megörökítési lehetősége. Hazatérés a hotelbe sötétedéskor. Fakultatív Aurora borealis keresés a bevállalósabb résztvevőknek a település határában.

Éj Ilulissatban

5. nap: A jégből született UNESCO világörökség
Reggeli után látogatási lehetőség a belváros boltjaiban.
Igény szerinti séta a várost körbevevő kutya kenneleknél (Jakobshavn-ban több eszkimó kutya él, mint ember), majd ezt követően a Régi Helikopter reptértől a piros útvonalon a Holms Bakke szikláihoz, ahonnan más szögből is megcsodálhatjuk az Ilulissat-jégfjord végtelen jégtömegét. Rövid esti utazás a reptérre. Éjszakai elrepülés Izland szigetére.

Éj a repülőn

6. nap: Izland vulkáni mezői
Megérkezés a keflavíki reptérre kora hajnalban. Bérelt autónkkal utazás a Fagradalsfjall vulkáni vidék (Izland egyik legfiatalabb, ma is születőben lévő területe) legkülönlegesebb látnivalóihoz: Gunnuhver források – a Geldingadalir vulkán panorámájának megtekintése távolról – Krysuvík geotermikus mező. Látogatás a Kleifarvatn-tó nyugati partjain, illetve Valahnúkamöl szikláinál, az óceánparton. Pihenő és étkezési lehetőség Grindavík kikötővárosában, majd igény szerint 2 órás látogatási lehetőség a Blue Lagoon híres termálfürdőjében. Elrepülés Amszterdamba este. Megérkezés amszterdami transzfer hotelünkbe éjszaka.

Éj Amszterdamban, a repülőtér közelében

7. nap: Amszerdam – Budapest
Elrepülés Budapestre, megérkezéssel a Liszt Ferenc reptérre a déli órákban.

 

Részvételi díj min. 5+1 fő résztvevő esetén
890.000 Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás köthető
Repülőjegy irányár, illetékkel 650.000 Ft
Belépők Tételes felsorolásban
Stornó biztosítás 2,5%
1 ágyas felár: Ft

 

Az utazás az alábbi helyszíneket, programokat is tartalmazza:

1./ Knud Rasmussen múzeum
2./ Disko Bay hajózás a jéghegyek között
3./ Kutyaszánozás
4./ Izland 1 napos kirándulás autóval