Ujguria (Hszincsiang – Kína) és a Selyemút balladája

Felfedező utazás minden magyar keletkutató emlékére – és jövőjéért

Időpont: 2015. szeptember  18 – október 1.
Minimum létszám: 16 fő + 1 fő magyar kísérő + 1 fő ujgur szakvezető
Utazás: Menetrend szerinti Turkish Airlines és China Southern repülőjáratokon, a helyszínen kisbusszal
Szállás:  3*** szállodákban
Ellátás: Félpanzió (reggeli és vacsora)

Képgaléria

A jugarok / ujgurok földje évszázadokon át úgy élt és él a magyarság kollektív emlékezetében, mint  lehetséges őshaza. A hunok és saját nemzetsége eredetét kutatva, ide indult el Kőrösi Csoma Sándor (1784 – 1842), hogy kigyúló fáklyaként példát és utat mutasson a születő magyar orientalisztika megannyi, őt követő képviselőjének. Utazásunk kísérlet a nagy elődök kutatómunkájának, áldozatvállalásának bemutatására – Ujgurisztán különleges helyszínein.

Rokonaink az ujgurok? Lelhetők sorsunkban közös vonások? A válaszok keresése közben feltárulhat előttünk e távoli, de mégis „olyan ismerős” törökségi nép múltja és jelene.  Helyi kísérőink mellett Stein Aurél (1862-1943) kalauzolását is igénybe vesszük – nagyszerű munkáin keresztül.

1. nap: Sztambul forgataga

Elrepülés a Liszt Ferenc reptérről Isztambulba reggel 9:05-kor. Megérkezés a törökségi világ legnagyobb metropoliszába, Isztambulba 12:05-kor. Utazás reptéri metróval a Szultanahmet negyedbe, közben a török népek családjának áttekintése, a jelenleg állam-alkotó és kisebbségben élő türk népek rövid bemutatása, szemelvények segítségével. Közös séta és városnézés az óvárosban. Fakultatív vacsora lehetőség. Visszaérkezés a reptérre 23:00 órára. Szeptember 19. hajnali 01:45-kor elrepülés a China Southern menetrendszerinti járatával Ürümcsibe.

Éj a repülőn

2. nap: Ürümcsi – Ujgurisztán metropolisza

Megérkezés Ürümcsi nemzetközi repülőterére déli 12:55-kor. Transzfer a hotelbe, közben informatív városnézés, ismertető a mára több mint 3 milliós lakosságúra duzzadt modern metropoliszról. A néhai „Csodaszép legelő” (Ürümcsi jelentése mongolul) Dzsungária és a Turfáni-mélyedés hegyi átjárójában feküdt / fekszik, rohamos növekedése csak a XX. sz. első harmadától kezdődött. Lakói ember emlékezet óta török és mongol nomádok voltak – elsöprő erejű kínai betelepedéssel. Rövid pihenő után látogatás a Hszincsiang Ujgur Autonóm Múzeum új épületében. A különleges, több ezer éves (!) europid múmiák és leletek megtekintése. Ismertető a Hszincsiangban élő ujgurok három különböző „népesség rétegéről” a Kr.e. III. évezredtől – a VIII-IX. századi Ujgur Kaganátus korán át – a XIX. századi betelepedésig. Séta és vásárlási lehetőség a Nagybazár  területén. Korai nyugovóra térés.

Éj Ürümcsiben

3. nap: Kásgár a Selyemút ajándéka

ujg01Reggeli utazás a belföldi reptérre. Elrepülés Kásgárba 11:55-kor. Megérkezés után látogatás a Vasárnapi vásár forgatagában. Kásgár a Selyemút északi- és déli szakaszainak metszéspontja, az ősi kereskedelmi útvonal egyik legfontosabb kulturális központja. A bazárjában tartott vasárnapi vásár még ma is őriz valamit hajdani sokszínűségéből, kavalkádjából. Késő délutáni bejelentkezés belvárosi hotelünkbe. Szabadidő vagy fakultatív séta az óváros hangulatos, örökkön életteli utcácskáin.

Éj Kásgárban

4. nap: Kásgári emlékek

Reggeli után látogatás az Id Kah Mecsetben, Kína legnagyobb mohamedán intézményében. A XV. században épült mecset több mint 20.000 hívőt képes befogadni, belső udvarának ligetei, pavilonjai igazi oázis-pihenőként várják a külföldi látogatókat is. Továbbutazás az Apak Hodzsa család mauzóleumához. A városállamot hajdan vezető szerzetes-uralkodó család sírjai a legfontosabb kelet-turkesztáni zarándokhelyek közé tartoznak. Történetek, mondák meghallgatása  a város XVII – XIX. századi életéből. Jakub bég Atalik Gázi (1820 – 1877) igaz históriájának megismerése. Rövid utazás a megmaradt, fallal körülvett óváros-szigetre. Séta az ódon utcákon, a máig is megtapasztalható középkori életjelenetek fényképezésével, látogatással a kerámia, selyem és házi süti műhelyekben. A szállodába érkezés előtt rövid pihenő és ebéd lehetőség a volt Brit Konzulátuson (ma kínai vendéglő). Teázás Stein Aurél néhai asztalánál. Késő délutáni szabad program Kásgár bazár negyedében.

Éj Kásgárban

5. nap: Kásgárból – Jarkendbe; A magyar keletkutatás útja…

Kora reggeli indulással utazás a Jarkend He folyó völgyébe, Markit, a hangszerkészítők városába. Utazás közben betekintés a magyar keletkutatás hagyományába, néhány méltán nagyhírű tudós és utazó munkásságának bemutatásával: Néhány epizód Kőrösi Csoma Sándor; Vámbéry Ármin; Duka Tivadar; Bálint Gábor; Zichy Jenő; Széchenyi Béla; Fehérvári Géza és Balázs Dénes életéből. Az 1.600.000 km2 területű, hatalmas országrész természetföldrajzának vázlatos bemutatása. Látogatás a markiti kézműves központban, hangszer vásárlási lehetőséggel – szerencsés esetben rövid koncerttel.  Utazás a néhai Kásgár állam keleti határvidékén, a Takla – Makán peremén Jarkendbe, menet közben fotószünetekkel a legszebb szakaszokon. A városba érkezés után látogatás annak nekropoliszában, majd bejelentkezés a hotelbe.

Éj Jarkendben

6. nap: A Kunlun jégvilága

Reggeli után utazás Kargilikbe, a K2 (Godwin Austen) expedíciók kiinduló városába. „Ujgurisztán teteje” a Karakorumban található 8.611 m magas K2 Földünk második legmagasabb csúcsa is egyben. A Kunlun gigászi, jégfödte vonulatainak fotózása, vázlatos ismertetéssel a Himalája hegységképződési övezetéről.  Továbbutazás a néhai Selyemút déli ágán Kotán irányába. A történelmi Kotáni Királyság messze földön híres volt szőnyegeiről, selyemszövőiről és jáde műhelyeiről. A zöld féldrágakő históriájának áttekintése, majd látogatás egy jáde ékszerésznél, vásárlási lehetőséggel. Üzemlátogatás Kotán legjobb szőnyeg üzemében, majd egy selyem manufaktúrában.

Éj Kotánban

7. nap: A Takla-Makán átszelése (570 km)

Kora reggeli indulással utazás a Takla – Makán sivatagon át. A Tárim-medence központi mélyedését kitöltő, több mint 300.000 km2 területű sivatag bolygónk egyik legjelentősebb mozgó dűne vidéke. Éghajlata rendkívül szélsőséges, hiszen minden irányban óriási távolság választja el a tengerektől.  Látogatás Rawak romjainál, rövid tevegeléssel. Szemelvények Stein Aurél Homokba temetett városok c. művének ide vonatkozó fejezeteiből. Továbbutazás a Tien-san déli lábainál elterülő Kucsa oázisvárosába. Útközben ismertető az itt járt, világhírű VII. századi utazó-szerzetes, Hszüan-Cang életéről és a Takla-Makán néhai buddhista központjairól. Késő esti bejelentkezés hotelünkbe.

Éj Kucsában

8. nap: Kucsa – a Buddhizmus emlékezete

Reggeli utazás a Kizil Ezer Buddha Barlang régészeti területre, útközben ismertetéssel Kumarajiva, az itt született IV. századi „buddhista pátriárka” életével. A különleges helyszín bejárása, fotózással. Utazás Subashi romvárosához, szemelvényekkel a British Museum gondozásában megjelent Stein Aurel on the Silk Road c. kötetéből. Visszautazás a városközpontba. Látogatás a Pénteki Mecsetben, majd szabad program a megmaradt óvárosban.

Éj Kucsában

9. nap: Turfán, az ujgur kultúra bölcsője

Reggeli után utazás keletre, Korla érintésével a Bosztán-tó északi partjára. Az ősi nomád életképek fotózása (jó szerencse esetén), majd aláereszkedés Turfáni-mélyedésbe. Az 50.000 km2-nyi terület a Föld harmadik legmélyebb pontja (154 méterrel a tengerek szintje alatt),  közepén az időszakos Aydinköl-lel (Holdfény-tó). Legnagyobb városa, a ma 250.000 lakosú Turfán,  valaha egy független oázis-királyság központja volt.

Óvárosa talán leginkább Buharára emlékezteti az utazót, legnagyobb minaretje, a 37 m magas Emin Minaret is a Kalian-ra hasonlít. A város körül számos ujgur falucska található, a híres karez (földalatti öntözőcsatorna)

rendszerrel és mézédes mazsolát adó szőlő lugasokkal. A lakott területeket számos helyen a letűnt idők korából maradt titokzatos romvárosok és barlang kolostorok övezik. A városba érkezésünk után bejelentkezés a hotelbe, majd pihenő.

Éj Turfánban

10. nap: Az ujgur mazsolától – Jiao He romvárosáig

Reggeli látogatás a Tujok-völgy ujgur falvaiban. Mazsola kóstoló… s rácsodálkozás az igen ismerősnek tőnő arcokra… gesztusokra. Néhány közös ujgur – magyar szó fellelése, fakultatív kalpak cserével. Utazás az Astana sírokhoz, majd Gaochang (Karakhoja) ősi romvárosához. Útközben rövid történetek a Tárim-medence néhai oázis-királyságairól. Látogatás a Karez Kutak Múzeumban. Vezetett séta a Bizaklik barlangokban (Ezer Buddha Barlang). Továbbutazás a világhírű Jiao He (Jarkhoto)  homokba temetett városának ásatási területére. Séta és fényképezés a máig is szinte épen maradt utcákon és sikátorokban. Ujgur vacsora, majd utazás a pályaudvarra. Kabinjaink elfoglalása, majd 22:00 órakor elindulás Tunhuangba.

Éj a vonaton

11. nap: Tunhuang a sivatag ékköve

ujg02Megérkezés a Liu Yuan pályaudvarra reggel 6:00 órakor. 2 órás vezetés Tunhuangba, menet közben történetekkel a Nagy Fal építéséről és az ázsiai Hun-Birodalomról. Rövid áttekintés Tibet történetéről, illetve a tibeti buddhizmus sajátosságairól. Látogatás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Mogao barlang kolostorokban (Ezer Buddha Barlang). A páratlan szépségű, tibeti típusú buddhista szobrok és freskók Kína legbecsesebb műemlékei közé tartoznak. Stein Aurél itt találta a világ első nyomtatott könyvét, a 868-ban kiadott Gyémánt Szutrát és innen szállította el a több mint 5.000 db, felbecsülhetetlen értékű szanszkrit, ujgur, tibeti, szogd és héber tekercset a British Museum-ba. A VI-X. században kialakított, különleges szépségű és épségű műemlék terület bejárása, Stein nevének nem túl gyakori emlegetésével… A szállodába utazás közben felolvasás Marco Polo Tunhuangról írt soraiból.

Éj Tunhuangban

12. nap: Az éneklő dűnék tava

Reggeli után utazás az Újhold tóhoz (Crescent Moon Lake), a kínai Selyemút talán legelragadóbb helyszínéhez. A tóparti pavilon meglátogatása, majd felmászás a 300 m (!) magasságú, mozgó homokdűnék valamelyikére. Fakultatív tevegelés a két sivatag (Takla-Makán és a Gobi) határán. Búcsúzás Belső-Ázsia sivatagi világától, délutáni utazás a reptérre, majd 16:30-kor elrepülés Ürümcsibe.  Koraesti bejelentkezés a hotelünkbe, majd szabadprogram.

Éj Ürümcsiben

13 nap: A Bogdo-hegység zöldje

Reggeli indulással utazás Dzsungária déli határvidékére, a Bogdo-hegység hegyi útjaira. Jó látási viszonyok esetén az 5.445 m magas Bogda Feng (Isten széke) fényképezése, pihenővel és sétával a Bogda köl tó partján. Menet közben ismerkedés a régmúlt idők nagyállattartó, lovas népeinek (hunok, magyarok, kunok, mongolok) életmódbeli hasonlóságaival. Históriák és mondák a múlt lovas-íjász népeinek uralkodóiról (Attila; Avar kagánok; Álmos és leszármazottai; Kötöny; Batu kán; Özbek kán; Timur Lenk). Ismerkedés a XIII. századi Mongol- Világbirodalom kiterjedésével, berendezkedésével, Dr. Obrusánszky Borbála „A mongol népek története” című munkája alapján. A félnomád életmód és a havasi pásztorkodás körülményeinek megfigyelése, a látottak összehasonlítása a Gyimesek pásztoréletével. Csoportképkészítés, majd leereszkedés a havasokból. Utazás a nemzetközi reptérre. Elrepülés Isztambulba éjjel 22:50-kor, megérkezéssel a török világvárosba éjfélkor. Transzfer a tranzit hotelbe.

Éj Isztambulban

14. nap: Ismét Isztambulban

Pihenő a hotelben, majd kései kijelentkezés (bőröndjeink csomagmegőrző szobában maradnak). Félnapos szabadidő, látogatási lehetőséggel a város legszebb szultáni mecsetjeiben (Kék Mecset, Nagy Szulejmán Mecset) illetve az UNESCO Világörökségi védelem alatt álló Nagybazárban. Megérkezés a reptérre 16:00 órára. Elrepülés Budapestre 18:10-kor, 19:10 órai megérkezéssel.

Részvételi díj 957.000,-Ft 
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás köthető
Repülőjegy irányár illetékkel 305.000,-Ft
Kínai vízum és ügyintézés 12.000,-Ft
Stornó biztosítás 1,5%
Elvárt borravaló 56,-USD/fő
a a
1 ágyas felár: a

 

ujg03