Mongólia – Kazak Aranysas Vadászfesztivál az Altáj-hegységben

„Időutazás” a  sztyeppei lovas népek nyomán

Időpont: 2015. szeptember 29 – október 7.

Utazás: Az Aeroflot menetrendszerinti járatán, a helyszínen terep járművekkel
Szállás: kazak jurtákban, Ulánbátorban hotelben
Ellátás: Ulánbátorban reggeli és vacsora, az Altájban teljes ellátás (napi 3 étkezés)
Létszám: 9 fő + 1 fő kísérő

(Az utazás mindvégig 1 magyar + 1 helyi, angolul beszélő mongol kísérő irányításával zajlik)

mon01

A fenséges Altáj-hegység Szibéria (Oroszország), Mongólia, Kazakisztán és Kína határán húzódik, számos 4.000 m feletti csúccsal, örök hó- és jég borította gerincekkel. A hegység a türk nyelvek szülőhelye, jelentése ótörökül: Az Aranyhegyek. A zord éghajlatú vidék mongóliai oldalán tartják minden év októberében Belső-Ázsia legősibb nomád ünnepét, „a középkorból ittmaradt” Aranysas Vadász Fesztivált.

Az egyedülálló rendezvény során a bemutatók és vadászatok megfigyelése mellett lehetőség nyílik a kazak sas-nevelő családok életének megismerésére, az égig érő Altáj ormainak megtekintésére és Mongólia múltjának megismerésére is.

1. nap / szeptember 29: Elrepülés Mongóliába

Elrepülés Mongóliába, Moszkva átszállással a reggeli órákban. Ebéd és vacsora a repülőgépeken.

Éj a repülőn

 2. nap / szeptember 30: Ulánbátor; „A mongol népek története”

Megérkezés az ulánbátori repülőtérre reggel. Bejelentkezés a szállásra, fürdés, majd rövid pihenő. 12:00 órától városnézés: Az 1778-ban alapított Ikh Khuree  „A Nagy tábor” népszerű neve egy évszázadon keresztül csak „A Nemezváros” volt. Az 1911-ben keresztelték át a fővárost Niislel Khuree-re, vagyis „Főtáborrá”. Mongólia a 20-as évek első felében került szovjet megszállás alá, ekkor kapta Ulánbátor, a ma is használt nevét (jelentése: Vörös Hős). Ismerkedés Mongólia múltjának legfontosabb szakaszaival. Vezetés fényképszünetekkel a Béke sugárúton (Enkh Taivny Örgön Chölöö) a főtérre (Szükbatár tér). A Parlament fényképezése, majd kb. 2 órás látogatás a Nemzeti Múzeumban, majd ezt követően a Természettudományi Múzeumban. Ismerkedés a hatalmas ország öko-zónáival, különös tekintettel a tajga és hegyvidéki zóna élővilágára. Látogatás Bogd Kán (1871-1924), „a VIII. Élő Mongol Buddha” (Dzsavdzandamba) Téli Palotájában. Ismerkedés Mongólia utolsó kánjának életével, gyűjteményeivel. A Bogd Kán állatgyűjteményének, illetve 150 párduc prémből készült, egyedülálló jurtájának megtekintése. Mongol barbecue vacsora.

Éj Ulánbátorban

3. nap / október 1: Utazás a türk népek bölcsőjéhez

mon02Reggeli repülés a szibériai-kínai határvidékre, Ölgij városba. Az ország észak-nyugati csücskében található Bayan-Ölgiy tartomány festői és rendkívül ritkán lakott vidék. Az örök jégborította Altáj lábainál elterülő 46.000 km2 területen alig 100.000 lakos él (!), a tartomány fővárosa ebből 30.000 fő. A lakosok elsősorban kazakok, de élnek itt kalk, dorvod, tuva és koshud közösségek is. Látogatás az Aimag Múzeumban (ismerkedés az Altáj növény és vadvilágával), majd egy mecsetben. Rövid áttekintés az iszlám elterjedéséről Közép- és Belső-Ázsiában. Ismerkedés a Dzsingiszidák és a Timuridák hódításainak korával, a Hun; Göktürk; Mongol birodalmakkal – illetve Timur Lenk életével. Megismerkedés kazak vendéglátóinkkal, majd beköltözés a kazak jurtáinkba

Éj kazak jurtákban

4. nap / október 2: Az Aranysasok felkészítése; A honfoglalás kori magyar solymászat

Egész napos ismerkedés az aranysas nevelés, felkészítés módszereivel. Szemelvények a honfoglalás kori és Árpád-kori magyar solymászatról, összehasonlítással a jelenlegi kazak módszerekkel. Utazás a Sagsai soum-i balbalhoz (türk kori kőember). Vázlatos ismertetés a mai Mongólia területéről indult – s a Kárpát-medencéig jutott lovas népekről. Látogatás egy kazak család jurtájában. A jurták, a használati tárgyak – a nomád élet legfontosabb elemeinek megismerése beszélgetés és közös vacsora közben.

Éj kazak jurtákban

5. nap / október 3: Aranysas Vadászfesztivál; A mongol sztyeppék magyar kutatói

Reggeltől az aranysas vadászok érkezése és felvonulása. A hagyományos öltözetek, lószerszámok, vadász eszközök bemutatása. A sasok bemutatása. Kazak dalok és játékok bemutatása. Köböre (lovas játék, levágott fejű juhokkal), majd íjászat. (Figyelem! A programok ütemezése nem európai módon történik! Az előadások késhetnek – sőt a második napra is kerülhetnek. A fesztivál időtartama 2 nap – a 2 napot teljes egészében erre az eseményre fordítjuk. Az időpontok percre pontos betartatása, óráinkra való hivatkozás – vagy az európai szervezés számonkérése hiábavaló próbálkozás. A rendezvény ideje alatt vendéglátóink idő-fogalmaihoz alkalmazkodunk.) A nap folyamán rövid betekintések Dr. Kaszab Zoltán (1915 – 1986), a világszerte ismert zoológus, a mongol állatvilág kutatójának munkásságába. (A Magyar Természettudományi Múzeum rovargyűjtő tudósa 6 alkalommal vezetett expedíciót Mongóliába, ezek során 2.800 új fajt határozott meg/!/). Történetek a magyar őshazát Mongóliában kereső Szentkatolnai Bálint Gábor (1844-1913) életéből. Ismerkedés Zichy Jenő (1837-1906) Ázsia-kutató harmadik, 1897-98 évi expedíciójának történetével, az expedíció mongoliai szakaszával. Ismerkedés Lóczy Lajos Mongóliával kapcsolatos kutatásaival és Ligeti Lajos életművével. Dr. Erdélyi István és Dr. Obrusánszky Borbála jelenlegi munkásságának bemutatása. Este tradícionális kazak zene és éneklés.

Éj kazak jurtákban

6. nap / október 4: Aranysas Vadászfesztivál – második nap

A sasvadász versenyek folytatása, kísérőrendezvényekkel. Díjátadó ünnepségek: A/ Legszebb hagyományos öltözetek, B/ Legjobb sas felszerelések, C/ Legjobb sasok

Napközben vázlatos ismertetés a régmúlt idők nagyállattartó, lovas népeinek (hunok, magyarok, kunok, tatárok, mongolok) életmódbeli hasonlóságairól. Történetek és mondák a régmúlt lovas-íjász birodalmairól (Attila birodalma, a honfoglaló magyarok állama, a Dzsingiszidák birodalmai). Ismerkedés Dzsingisz kán, a nagy hódító életével, a XIII. századi Mongol-birodalom kiterjedésével, berendezkedésével, Dr. Obrusánszky Borbála „A mongol népek története” című munkája alapján. Koraestétől műsorok, közös étkezés.

Éj kazak jurtákban

7. nap / október 5: Altay Tavan Bogd Nemzeti Park, Mongólia vadonja

mon03Reggeli után utazás az Altay Tavan Bogd Nemzeti Park előterében, délre Khovd tartományába.  Útközben ismerkedés a nemzeti park emlőseinek életével (hópárduc, farkas, hiúz, vadjuh, szibériai kőszáli kecske, – háziállatok: baktrai teve, jak). Beszélgetés a pusztai nagyállattartó életformáról, párhuzamok keresése a honfoglaló magyarság lovas-kultúrájával, Dr. Kun Péter „A szelek szárnyán” című munkája alapján. Fotószünetek és séták a legszebb pontokon. A 4.193 m magas Tsast Uul (Hóhegy) fényképezése távolról. Késő délutáni  megérkezés jurta-táborunkba.

Éj kazak jurtákban

8. nap / október 6: A buddhizmus Mongóliában

Reggeli után utazás a repülőtérre, majd elrepülés Ulánbátorba. Bejelentkezés a fővárosi szállásra, rövid pihenő, majd látogatás a Gandan Khiid kolostorban, a mongol buddhizmus központjában. A kolostor építését a IV. Bogd Gegen kezdeményezte 1838-ban. A többezer szerzetesnek otthont adó intézményt 1937-ben rombolták le, de 2 épülete megmaradhatott. Az 1990-ben lezajlott változások óta a kolostor ismét feléledt, s mára buddhista egyetemi képzés is zajlik az újjáépített szárnyakban. Látogatás a csodaszép Migjid Janraisig templomban, a hatalmas (20 m magas) Buddha szobornál. Utazás a Zaisan-hegy kilátópontjához: A sztyeppéből kinőtt modern főváros panorámáinak fotózása.

Búcsúvacsora – mongol barbecue.

Éj Ulánbátorban

9. nap / 2010. október 7: Utazás Nyugatra…

Kora reggeli transzfer a repülőtérre. Elutazás Moszkvába reggel. Átszállással megérkezés Budapestre a délutáni órákban.

mon04

Az utazási csomag részvételi díja:

Részvételi díj 598.000,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás köthető
Repülőjegy irányár illetékkel 329.000,-Ft
Mongol vízum és határ illetékek 100,-EUR
Stornó biztosítás köthető
Elvárt borravaló: 90,-USD

1 ágyas felár:  200,-USD

TUDNIVALÓK:

  1. A távoli, szibériai és kínai határ-menti területeken nincsenek utak – tehát a terepjárművek többször is úttalan-utakon közlekednek, ami tetemes zötykölődéssel jár.
  2. Az utazás szafari formában történik, a napi távolságok megtétele és időrendje a sofőrök kompetenciája.
  3. A jurta-táborok elektromos árammal ellátottak (töltőket feltölteni lehet), az aljzatok 220V-os európai szabványúak, hideg-meleg vizes zuhanyzókkal rendelkeznek. A helyi generátorok meghibásodása esetén fürdővíz hiány előfordulhat.
  4. A fűtött jurtákban a tüzelőanyag sokszor hasogatott fával kevert szárított marha, illetve jak trágya. (A szárított trágyák szagtalanok.)
  5. IDŐJÁRÁS: Az Altáj-hegység időjárása a hegyvidéki és száraz kontinentális éghajlat keveréke. Extrém az évi és napi hőingás. Októberben a max. napi hőmérséklet +10ºC az éjszakai minimum -10ºC. (A nyári hőingás ennek többszöröse). Téli ruházatot hozzunk magunkkal!!!
  6. A napi teljes ellátás rendkívül kiadós hús- és tej ételekre alapul. A vendéglátók nagy gyakorlattal rendelkeznek a nyugati vendégek kiszolgálásában – az ételek az európai vendégek által is fogyasztható összeállításokból állnak.
  7. Az utazást csak a természetjáráshoz szokott és a természeti körülményeket elviselni tudó résztvevőknek ajánljuk. A részvétel nem követel semmilyen speciális felkészülést.