Isztambul és a Boszporusz a Nemzetközi Kávé Világfesztivál (ICF) idején

Stambul Kahvehane

Két évezred UNESCO világörökségi – és 500 év török kávéház csodái – magyar históriával

 

Időpont: 2022. október 5-9.                                                       

Létszám: Min. 20 fő + 1 fő magyar kísérő+ 1 fő török házigazda

Utazás: Menetrendszerinti repülőjáraton, a helyszíneken hajón, busszal és gyalog

Szállás: 4**** -os közvetlen belvárosi hotel – 900 m/ 9 perc sétára a Nagybazártól

Ellátás: Félpanzió – bőséges reggeli és vacsora ellátással

Amadeo Preziosi, Ottomán kávéház, 1854.

Mekka, Medina, Kairó, majd Bagdad meghódításával Arábia és Etiópia minden kávéja (és kávézója) az oszmán szultánok felügyelete alá került. Isztambul első nyilvános kávéházát (Kahvehane) damaszkuszi ínyencség-kereskedők nyitották meg a nagyközönség számára, 1555-ben.  Így-, és innen indult el a kávézás divatja, egész Földünkre kiterjedő világhódító útjára. Az 1800-as évekre, amikor Isztambulban 2.500 (!) Kahvehane működött, sokan azt hitték, hogy a kávéházak bécsi… vagy párizsi találmányok lennének… Ahogy sejthető, a török kávéházak messze többet jelentettetek a török kávé, török nargile, shisha nargile, vagy török finomságok fogyasztóhelyeknél. A mecsetek látogatása utáni „második társadalmi fórummá” emelkedtek, az ünnepelt meddah-ok (mesélők) és kissahan-ok (mesével térítők) fő színpadává. Mindig friss kávéval, nargile-val és színes mesékkel Konstantinápoly vagy Isztambul, az „időtlen város” fejezeteiből. Bolygónk stratégiailag legfontosabb helyszínéről, az egyetlen 2 kontinensen fekvő metropoliszról. Az egyetlen óriás-városról, ahol minden sarkon, minden utcán más évezred, vagy évszázad UNESCO világörökségeiben gyönyörködhetünk.

Ősszel is meglátogatjuk “A Kelet” eme mesés kapuját – méghozzá Nemzetközi Kávé Világfesztivál (ICF) idején.

1. nap: A Hippodrome-ról az Orient Express kávéházáig

Megérkezés Isztambulba a déli órákban. Transzfer az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Szultanahmet-térre (Konstantinápolyi Hippodrom). Útközben rövid felkészülés a hatalmas téren ránk váró két évezrednyi látnivalóról, illetve igaz mesék a néhai Ottomán kávéházak szokásairól, társadalmi szerepéről. Sétánk legfontosabb állomásai: Delphoi Kígyó-oszlop – III. Tutmózisz fáraó és Nagy Theodosius császár obeliszkje – II. Vilmos császár díszkútja. A Szultán Ahmet (Kék) Mecset fényképezése kívülről, majd látogatás az 537. óta álló Hagia Szophia Katedrálisban (ma mecset). I Justinianus császár (527-565) katedrálisa a maga idején (mint ma is) a Világ egyik legimpozánsabb építménye volt. Magyar szempontból különösen érdekessé teszi Iréné császárné (Szent László Piroska nevű leánya) mozaik ábrázolása, illetve a magyar császárné szarkofágja. Közös látogatás a Rózsaháznál, a „Gülhane Hatt-ı Şerif” (1856) elfogadása helyszínén, néhány szóval a Tanzimát reformjairól, a XIX. században még óriási birodalom modernizálásáról. Az „ókori időktől indult” sétánk végén pihenő török finomságkóstoló és kávézás a néhai Orient Express isztambuli végállomásánál, a 158 éve nyitva álló Haci Ismail Hakkizade Hafiz Mustafa Kávéházban. A bevállalósabbaknak + 1 török kávé a Sirkeci Pályaudvar műemlék épületegyüttesében. (Kb. 7,-EUR/fő) Koraesti érkezés hotelünkbe.

Éj Isztambulban

2. nap: Nagy Szulejmántól – Gróf Orbán Balázs és Pierre Loti koráig

Reggeli után látogatás a Levinson Divatház bőr nagykereskedelmi központjában, divatbemutatóval, vásárlási lehetőséggel. Vázlatos ismerkedés az UNESCO világörökségi Aranyszarv-öböl és környéke mai építészeti képének kialakulásáról. Közös séta Nagy Szolimán Mecsetéhez. Szulejmán (1520 – 1566) idején „Sztambul” a világ leggazdagabb városa volt, a „Magas Porta” parancsa Afganisztántól-Bécsig, Egertől-Szudánig érvényesült. Az Aranyszarv-öböl panorámáinak fotózása, eklektikus véleménykommentekkel a Magyarország sorsát döntően befolyásoló uralkodó padisahról.  Látogatás Mimar Sinan türbéjénél, majd alásétálás a csodálatos izniki kerámiákkal díszített Rüsztem Pasa Mecsethez.  II. Rákóczi Ferenc kora óta nagyon sok magyar utazó, szerző élt hosszabb ideig Isztambulban, akik igen jelentős irodalmi-, és/vagy más szakmai örökséget hagytak hátra. Ilyen például Gróf Orbán Balázs; Vámbéry Ármin; Karácson Imre vagy Erődi Béla életpályája – érdemes róluk egy-egy szót ejteni. 1 órás szabadidő az Egyiptomi Bazár (Fűszer Bazár) környezetében.  Közös séta a Galata-hídon át a Beyoğlu-negyedbe, fel egészen az 1348-ban épített, UNESCO világörökségi Galata-toronyig (törökül: Galata Kulesi). 66.9 m magasságával sokáig ez volt a város legmagasabb épülete, majd a későbbi századokban Földünk egyik legismertebb tűztornya. Ma a teljes környék “művésznegyed”, kávézók sokaságával. Mi az egyik leginkább dicsért intézményben, a Café Gündoğduban isszuk meg török kávénkat. A Ki az a Pierre Loti? kérdés megválaszolása, végre…

Közös séta az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Fedett Bazárba (A Nagy Bazár). Az 1461-ben Hódító Mehmed parancsára épített, majd Nagy Szolimán által felújított bazárbirodalom egyedülálló csoda: 18 db kapujának valamelyikén belépve 65 db utcát találunk, ahol több mint 4.000 üzlet kínálja portékáit. Az 1800-as évek közepén az üzletek mellett 1 mecset, 12 kincs páncélkamra, 10 imaház, 2 szökőkút, 16 ivóvíz kút, 24 középület és iskola is működött a területén. Vásárlási lehetőség, majd a zárás után ráérős séta a szállásunkra. A vacsora után vízipipa kóstoló lehetőség, Naszreddin Hodzsa viccekkel és további történetekkel a méltán híres isztambuli magyar atyafiakról.

Éj Isztambulban

3. nap: A mesés Kelet kapujának művészi remekművei; Világjáró kávé percek

Reggeli után látogatás és pihentető meditációs lehetőség a Kék Mecsetben. Közös séta a Topkapi Szerájba, a szultánok mesésen pazar palotájába – ma Földünk egyik leggazdagabb múzeumi gyűjteményébe. (A látogatás hossza kb. 3-4 óra, a Hárem, a Kincstárak, Iszlám relikviák, Uralkodói öltözetek… stb. megtekintésével.) A Boszporusz fényképezése a szultáni kertekből, majd csoportos fotó a Fényes Porta és a Diván előtt. 1 órás ebédszünet és szabadidő a déli órákban. Közös látogatás a Bingin’s ékszer- és bőr bemutató központban. Vásárlási lehetőség vagy pihenő a tetőtérben lévő, panorámás kávézó- ajándékboltban. Délutáni elutazás a Pierre Loti Kávézóba. Az Aranyszarv-öböl panorámájának élvezete, Isztambul talán legjobb török kávéjának ízlelgetésével. Még néhány szó a világutazó Pierre Loti kalandjairól, illetve „a Keletet” még nála is jobban ismerő Zichy Jenő és Széchenyi Béla grófokról, majd Bozóky Dezsőről – és mindannyiuk utazásairól a török világban. Visszaúton kiszállási lehetőség a Nagybazárnál vagy fakultatív hajókirándulás a helyi idegenvezető szervezésében (Kb. 25,-EUR/fő)

Éj Isztambulban

4. nap: Konstantinápoly legendás falai; Nemzetközi Kávé Világfesztivál (ICF)

Reggeli utazás Konstantinápoly legendás falaihoz (Edirnekapi Surlari), menet közben rövid fotószünettel Valens császár (364-376) viaduktjánál. A Hol zúzhatta át Botond Bizánc érckapuját?  kérdéskör „körbejárása”, néhány szóval a IX-XI. századi Magyar-Bizánci háborúkról. Rövid fotószünet a Széchenyi Ödön pasa által alapított Tűzoltó Kaszárnyánál, a Magyar barátság (törökül Macar Kardeşler) sugárúton. Mellékesen néhány  szemelvény a parkban „repülő” Hódító Mehmet szultán (1451-1481) életéből, illetve Konstantinápoly 1453. évi ostromáról. Látogatás a Piroska császárné (Szent László leánya) által építtetett Pantokrátor Kolostornál (ma Zeyrek Mecset). Utazás a Nemzetközi Kávé Világfesztivál (ICF) helyszínére. Kb. 2 órás közös helyszínbejárás, majd rövid szabadidő. Továbbutazás az Emirgan Parkba (törökül Emirgan Korusu) Séta a milliónyi virág között, a Boszporusz-tengerszoros panorámájával.  Csoportkép készítése a közvetlen tengerparti Ortaköy Mecsetnél. Késő délutáni visszaérkezés a szállodába. A vacsora után vízipipa kóstoló lehetőség, Naszreddin Hodzsa viccekkel és további történetekkel a méltán híres isztambuli magyar atyafiakról.

Éj Isztambulban

5. nap: Kizil Elma hívó szava…

Kései kijelentkezés után félnapos szabadidő, vásárlási lehetőség a Nagy Bazárban – illetve a helyi idegenvezető ajánlásai szerinti üzletekben. Felkészülés a hazautazásra. Pár szó Kizil Elmáról (Buda törökkori neve) Evlia Celebi tolmácsolásában. Hazarepülés a késő délutáni órákban menetrend szerint.

Részvételi díj félpanzióval 167.000,-Ft

BBP biztosítás

köthető

Belépők

 50,-EUR

Repülőjegy irányár, illetékkel (Csak a foglalás pillanatában véglegesedik!)

107 .000,-Ft

Fakultatív Boszporusz hajózás

25 ,-EUR/fő

Elvárt borravaló

15 ,-EUR/fő

FIGYELEM!

A programok napi sorrendje a nyitvatartási óráktól és a forgalmi helyzetektől függően változhat.