A Türkiz Partvidék (Török Riviéra) és a Torosz-hegység festői tájain

KÖRUTAZÁS – NYARALÁS KOMBINÁCIÓ

Időpont: 2022. szeptember 7-16.
Utazás: Menetrend szerinti repülőjárattal; a helyszíneken külön busszal
Szállás: Színvonalas szállodák,  2 ágyas szobáiban
Ellátás: Félpanzió (reggeli és vacsora)
Létszám: Min. 30  fő + 1 fő szakvezető + 1 fő helyi török házigazda

Magyar idegenvezetés Budapesttől – Budapestig

 „Hallgass százszor figyelemmel, töprengj ezer alkalommal, s beszélj egyszer.” – török szólásLükiai sziklasírok, Kr. e. 4. század

Délnyugat-Anatólia partjain találkoznak a Toros-hegység néhol 3.000 m fölé kapaszkodó csúcsai a Földközi-tenger időtlen hullámaival. Ez a mesésen gazdag ókori Caria és Lükia földje, az ókori perzsa és bizánci Türkiz Partvidék, vagy, ahogyan ma ismerjük, a Török Riviéra.

Bodrum (az ókori Halikarnassos) városából indulva Fethiye – és a Teke-félsziget UNESCO világörökségi védelem alatt álló tájain, romvárosain át kalauzol kirándulásunk, egészen az Antalyai-öbölig. Utunk során felfedezve a mesésen szép Saklikent Kanyon Nemzeti Park; Olympos-Beydaglari Nemzeti Park; Köprülü Kanyon Nemzeti Park és a Güllük Daglari-hegység (Termessos) Nemzeti Park természeti kincseit.

Felfedezésünk az ókori Anatólia hettita, görög, perzsa, római és bizánci „időitől” – a szeldzsuk és oszmán városrészek bazárjaiba, tereire vezet.

1. nap: Utazás Halikarnassosba

Találkozás a Liszt Ferenc reptéren reggel 7:00-kor. Elrepülés menetrend szerinti járattal, isztambuli átszállással 9:00-kor. Megérkezés Bodrum nemzetközi repterére délután 15:15-kor. (Az isztambuli átszállás és várakozás alatt beszélgetés, rövid történetek az ókori világ 7 csodájáról; Caria és Lükia ókori történetéből; a Türkiz Partvidék természetföldrajzáról; és Bodrum látványosságairól.) Kései bejelentkezés és vacsora szállodánkban.

Éj Bodrumban

2. nap: Halikarnassos és a bodrumi Szent Péter Erőd históriája

Közös reggeli, majd utazás Halikarnassos romjaihoz, az ókori világ egyik csodájához. Itt született Hérodotosz (Kr. e. 484 – 425) „A történetírás atyja” a perzsa-görög háborúkat leíró „Történelem” c. munka szerzője. Sztorizás az ókori világ első történetírójának életéről, illetve az antik város fénykoráról, Mauszólosz király síremlékéről, a Halikarnassosi mauzóleumról – a terepen, a világhírű romváros 2 helyszínén (1./ színház, 2./ mauzóleum helye).  Séta Bodrum középkori magjához, az 1402-től épült Szent Péter Erődhöz, a Máltai lovagrend legnagyobb kis-ázsiai építményéhez. Igaz mesék a lovagok korából,- az Angol,- Francia,- Olasz,- illetve Német bástyák építéséről – illetve arról, hogyan, miként vált a partvidék törökké a XVI. században. Rövid, vázlatos ismertető a Földközi-tenger keleti medencéjének fokozottan előnyös természeti adottságairól, illetve tengerrajzáról. Néhány szó a város egyik leghíresebb szülötte, Turgut Reis (1485 – 1565) admirális, Algéria és Djerba kormányzója életéről, illetve az Oszmán tengeri flotta XVI. századi vállalkozásairól, hadműveleteiről. Látogatás a méltán híres „Víz alatti leletek Múzeumában”, majd séta és rövid szabadidő a belvárosban. Délután 3 órás szabadprogram az óvárosban (strandolási lehetőséggel) majd visszatérés a hotelbe.

Éj Bodrumban

3. nap: Pihenés és strandolás

Egész napos pihenés és strandolás.

Éj Bodrumban

4. nap: Hajókirándulás az ókorba; Törökország magyar kutatói

Korai reggeli után indulás 7:30-kor Dalyan kikötővárosába. Útközben sztorik a néhai Oszmán Birodalomban hosszabb időn át élt, és nemzetközileg is jelentős munkát végző magyar kutatókról (a teljesség igénye nélkül – csak néhányukról): Vámbéry Ármin; Orbán Balázs; Germanus Gyula; Nagykállói Kállay Béni; Karácson Imre; Bozóky Dezső; Németh Gyula. Hajókirándulás az Iztuzu (Dalyan) partvidékre, a gigászi méretű tengeri teknősök legfontosabb földközi-tengeri keltőhelyére. Útközben a kaunosi királysírok fotózása a vízről. A 4,8 km hosszú aranyhomok-nyelv egyik oldalán a nyílt tenger, míg a másikon a deltavidék brakkvizei hullámoznak. (Ez Törökország egyik legjobb strandja is egyben.) 2 órás séta és kutatás a teknősök után. Úszás majd továbbhajózás az ókori Kaunos romvárosába. Rövid pihenő a hellenisztikus-római színház nézőterén, majd séta a romterületen. 1 órás fakultatív- de fiatalító iszapfürdő a néhai perzsa- és római előkelők által is látogatott „ókori dagonyában.” (5,-EUR/fő) Késő délutáni indulás Fethiye városába, útközben ismertető annak gyönyörű partvidékéről, illetve az utóbbi 30 év tervszerű turisztikai fejlesztéseiről.

Éj Fethiyében

5. nap: Az UNESCO világörökségi Xanthosz és a Saklikent Kanyon Nemzeti Park

Utazás az UNESCO világörökségi Xanthosz-ba, az ókori Lükia néhai fővárosába. Néhány szó Sir Charles Fellows (1799 – 1860) régészeti expedícióiról, illetve, hogy hogyan kerültek az itteni kincsek a British Múzeumba. A lükiai óváros – az ókori római városrész, majd a halotti város közös bejárása. Továbbutazás a Saklikent Nemzeti Parkba. A Torosz-hegységbe vágódott, 18 km hosszú, 300 m mély hasadék Ázsia egyik legmélyebb kanyonja.  Közös séta a Saklikent aljában, amíg a vízállás viszonyok-, és felfedezői kedvünk  engedik… A rendelkezésre álló időtől függően látogatás a Patara Kum Teleperi homokdűnéinél, ahol a nyílt tenger és a „sivatag” találkozik. Koraesti visszaérkezés Fethiyébe. Fakultatív esti séta és bazári vásárlási lehetőség az óvárosban, az idegenvezető részvételével. 

Éj Fethiyében

6. nap: A meseszép Ölüdeniz-öböl és Kayaköy meséi

Reggeli látogatás az Amynthas sziklasíroknál, majd utazás Kayaköy szellemvárosához. Történetek az 1919-1922. évi Török függetlenségi háború korából, bepillantással az Entente (antant) Törökországra vonatkozó terveibe – illetve a lausanne-i békeszerződést (1923) követő népességcserék históriájába. Megérkezés a a szépséges Ölüdeniz-öbölhöz, a kis-ázsiai Türkiz Partvidék talán legszebb strandjához. 3 órás strandolás – vagy 3 órás fakultatív séta a Lucian Way túraútvonalon, meseszép panorámákkal.

Esti visszaérkezés szállásunkra.

Éj Fethiyében

7. nap: Güllük Daglari-hegység – Termessos Nemzeti Park, Antalya óvárosában

Korai reggeli után indulás 7:30-kor a festői szépségű ókori Termessos magashegységi romvárosához. A Güllük Daglari-hegység oldalában, 1200-1600 m magasságban épített kulturális központ az ókori Hellenisztikus világ egyik legcsodálatosabb helyszíne. A Kr.e. II. században az „égboltra épített” színháza, az „Istenek színpada” – a várost körbeölelő elvadult környezet pedig Kis-Ázsia egyik legmesésebb fekvésű nemzeti parkja. Pihenő, s a panorámák élvezete a valaha 5.000 fő befogadóképességű színházban, majd közös séta (és mászás…) a legszebben megmaradt középületekhez.Thermessos „égi” romjai

Délutáni érkezés Antalyába, a Török-Riviéra nyaraló-metropoliszába. Látogatás egy Duty Free bőrkereskedelmi központban, divatbemutatóval, vásárlási lehetőséggel. 2 órás ismerkedés az óváros, a Kaleici zegzugos utcáival, kikötőjével: Igaz mesék a városalapító II. Attalosz Philadelhosz pergamoni király korából, aki legendás gazdagságának köszönhetően eldöntötte, hogy a Föld legszebb helyén megépíti annak legcsodálatosabb városát Attaleiát – vagyis Antalyát. Séta Attalosz király szobrához, majd onnan Hadriánusz császár kapujához, illetve az ókori római kikötőhöz. A fontosabb szeldzsuk- és oszmán építészeti remekek megtekintése.  Koraesti bejelentkezés hotelünkbe.

Éj Antalyában

8. nap: Köprülü Kanyon Nemzeti Park; Ókori óriások nyomán…

Reggeli után félnapos látogatás a sorsdöntő ókori csatáiról is híres Köprü folyó mentén, a Köprülü Kanyon Nemzeti Parkban. A folyó torkolatánál győzte le Miltiádész fia Kimón a Xerxész által küldött perzsa seregeket, illetve Hannibál is itt vállalt csatát Róma ellen, a Szeleukida Birodalom seregeinek fővezéreként – Kr.e. 190-ben. (Hogyan került a pun hadvezér a perzsák élére? A Pun-háborúk áttekintése röviden.) Közös séta a 400 m mély Köprülü-kanyon híres hídjához, majd felső peremén. Látogatás Aspendos egyedülálló méretű,- és egyedülállóan ép színházánál, majd a római-szeldzsuk hídnál. Antalyába visszaérve Duty Free ékszer- és óra bemutató, vásárlási lehetőséggel, majd visszatérés a már ismerős Kaleici-be (Óváros), 2 órás szabadprogrammal.

 Éj Antalyában

9. nap: Pihenés és strandolás

Egész napos pihenés és strandolás.

Éj Antalyában

10. nap: Magyarisztán hazavár…

Kései kijelentkezés után csomagjaink elhelyezése a csomagszobában, majd délelőtti szabadprogram a tengerparton. 15:10-kor elrepülés Budapestre, isztambuli átszállással. Megérkezés a Liszt Ferenc reptérre 19:35 órakor.

Részvételi díj félpanzióval (reggeli és vacsora) 387.000,-Ft

BBP biztosítás

köthető

Múzeumi és romvárosi belépők

A részvételi díjban

Dalyan hajókirándulás

A részvételi díjban

Repülőjegy irányár, illetékkel

137.000,-Ft

Elvárt borravaló

4 ,-EUR/fő/nap

Stornó biztosítás

2,2%

1 ágyas felár:                                                                                                                 420,-EUR

Fakultatív Dalyan iszapfürdő: 5,-EUR/fő

Szállodáink neveit, elérhetőségét az érdeklődőnek írásban is megadjuk.

FIGYELEM!

A programok napi sorrendje változhat. Köprülü Kanyon Nemzeti Park