A Mennyei-hegyek gyermekei – Kirgizisztán Nomád Világjátékok 2018.

A Selyemút emlékei a Tien-san hegységben és Ázsia legnagyobb nomád ünnepe 

„Nem az a legbölcsebb, aki a leghosszabban élt – hanem az, aki a legtöbb helyen járt.” kirgiz közmondás

Időpont: 2018. augusztus 29 – szeptember 6.
Létszám: 10 fő + 1 fő magyar kísérő + 1 fő kirgiz szakvezető
Utazás: Menetrend szerinti Turkish Airlines repülőjáratokon, a helyszínen kisbusszal
Szállás: 3*** szállodákban, 2 éjszaka jurtákban (4 fő/jurta), 1 éjszaka kirgiz falusi vendégházban
Ellátás: Félpanzió (reggeli és vacsora) + 3 tradicionális kirgiz ebéd

Az Ázsia szívében rejtőzködő Kirgizisztán átlagos tengerszint feletti magassága 2.750 m, de 80.000 km2 terület található 3.000 m felett (!) “Ott kezdődik – ahol Svájc végződik” mondják mostanság a turisztikai kiadványok. Nomádjainak nyári élete alig változott valamit Dzsingiz nagykán kora óta. Itt, a Selyemút festői magashegységi területein és havasi legelőin ősi életformák és szokások várják az erre tévedő látogatókat. Kiscsoportos utazásunk a Kínát a Közel-Kelet karavánközpontjaival összekötő „tranzit völgyeken” és a Tien-san nyáron járható gerincein vezet át – a Nomád Világjátékok 2018 (World Nomad Games) helyszínére. Földünk egyik legnagyobb magashegyi tavához, az Isszik-kul „hópárduc szeméhez” – a gyorsan a világhírnév felé induló, „új” – de valójában 2.000 éves hagyományokkal bíró, 37 sportágat és több ezer sportolót felvonultató világrendezvényre.  Kalandjaink során ráadásul szurkolhatunk a magyar csapatnak, s keletkutatóink közül Almásy György (1867-1933), Prinz Gyula (1882-1973) és Sir Stein Aurél (1862-1943) lesznek „kalauzolóink”. 

World Nomad Games 2018 – Promo video

1. nap: Irány Kirgizisztán

Találkozás a Liszt Ferenc reptér 2/B. terminálon reggel 08:50-kor. Elrepülés Isztambulba 10:50-kor. Átszállással továbbutazás Biskekbe 18:35-kor. Várakozás közben a török népek családjának áttekintése, a jelenleg állam-alkotó és kisebbségben élő türk népek rövid bemutatása, szemelvények segítségével. Előzetes felkészülés a Nomád Világjátékok 2018. (Nomad World Games) legfontosabb tudnivalóiról. Ebéd és vacsora a repülőgépeken.

Éj a repülőn

2. nap: Biskek „A Hegyek alatti hely” vagy „Kumiszkeverő”

Megérkezés Biskek nemzetközi repülőterére hajnali 02:45-kor. Transzfer a hotelbe, majd pihenő 13:00 óráig.

A város neve a szogdiai „peshagagh – A hegyek alatti hely” vagy a türk „kumiszkeverő” kifejezésből ered… Mindkettő jogosságáról azonnal meggyőződhetünk, amint a főváros főteréről is elénk tárulnak a Kirgiz-Alatau 4.500 m magas vonulatai – vagy kóstolót tartunk a megannyi kumisz árus egyikénél.  Biskek lakosságszáma ma megközelíti az 1.000.000 főt. Az első üzbég vályog-erődöt csak 1825-ben építtette Kokand kánja, a Tien-san felé tartó karavánok védelmére. A cári csapatok 1862-ben foglalták el a vidéket, majd a Csuj-folyó termékeny völgyének megművelésére orosz telepeseket telepítettek le.

Közös városnézés: Alatau tér, Manas emlékmű – a nemzeti újjászületés szimbóluma. Látogatás a Nemzeti Múzeumban (a néprajzi és őstörténeti kiállítás megtekintése), majd a Fehér Ház (Kormányzati és parlamenti épület) környékén. Séta és vásárlási lehetőség a Selyemút kora óta fennmaradt Osh Bazárban. Közös vacsora.

Éj Biskekben

 3. nap: Út a Szong-köl égi legelői; A magyar keletkutatás hagyománya

Utazás Kirgiz – Alatau 4.000 m alá „alacsonyodó” hágóin át, fényképszünetekkel és rövid sétákkal a Mazar Ashú-hágó (3.880 m) vidékén és a Töö-Ashú-hágónál (3.586 m).  Útközben ismerkedés Almásy György (1867-1933)  1900.  és 1906. évi turkesztáni expedícióival, az itt készített, eredeti rajzok és fotók bemutatásával, a „Vándor-utam Ázsia szívébe” című könyvéből. A Tien-san vonulatainak általános természetföldrajzi bemutatása Prinz Gyula (1882-1973) munkái segítségével. Csoportkép készítése a Kokomeren kanyon mesevilágba illő szikláinál. Látogatás és kései ebéd egy kirgiz családnál, Kizil-Oi hegyi falujában.  Továbbutazás közben betekintés a magyar keletkutatás hagyományába, néhány méltán nagyhírű tudós életművének segítségével: Kőrösi Csoma Sándor; Vámbéry Ármin; Bálint Gábor; Zichy Jenő és Széchenyi Béla expedíciói. A Szong-köl tau-hegység „megmászása” után késő délutáni megérkezés az érintetlen, 3.016 m magasan lévő Szong-köl tóhoz. Fotószünetek a legszebb panorámapontokon és az elénk kerülő legkíváncsibb jakcsordák- ménesek- vagy baktriai teve csoportok közelében…

A Szong-köl mérete 29 X 18 km. Az átlagosan „csak” 10 m mély tó körül nagyszerű nyári legelők zöldellnek, több tucat nomád közösséggel és jurta táboraikkal. Jurtáink elfoglalása, kipakolás, s közben modern életünk magunk mögött hagyása legalább erre a kis időre… Hagyományos kirgiz vacsora, majd éjszakába nyúló tábortűz.

Éj jurtában a Szong-köl partján

4. nap: Egy nap 1500 évvel ezelőtt…

Reggeli után séták, fényképezés és pihenő a csodálatos havasi legelőkön.

Napi programok:

1./ Részvételi lehetőség a ménesek és a nyájak körüli napi munkában
2./ Utazás a tó körül, sétákkal és fényképszünetekkel
3./ 3 órás lovaglás a tó körül, gyakorlati ismerkedés a hagyományos lószerszámokkal (Lovagolás: 30,-USD/fő.)
4./ Közös nomád ebéd

Ismerkedés a lovak kiemelt szerepével a hagyományos kirgiz kultúrában, illetve a világ egyik utolsó nomád népességének mai életkörülményeivel. A kumisz receptjének megtanulása, majd kumisz és joghurt-kóstoló. Betekintés a nagyállattartó életformába, párhuzamok keresése a honfoglaló magyarság lovas-kultúrájával, Dr. Kun Péter „A szelek szárnyán” című munkája alapján. Este hagyományos kirgiz vacsora, majd éjszakába nyúló tábortűz.

Éj jurtában a Szong-köl partján

 5. nap: A végtelen Isszik-kul; Nomád Világjátékok 2018. Megnyitó

Reggeli indulás a „Mennyei hegyek szeme” az óriás Isszik-kul tó északi partjára. (A Mennyei hegyek a Tien-san hun és kínai megnevezése). A Kjünggöj -Alatau és a Terszkej („Árnyas”) – Alatau hófödte vonulatai közé ékelődött enyhén sós víztömeg a Titicaca után, a világ második legnagyobb magashegyi tava. Hossza 180 km, szélessége 60 km. Átlagos mélysége 270 m, eddig feltérképezett legmélyebb pontja 668 m (!). A lefolyástalan tó vizének só-koncentrációja a tengeri értékek 20%-a, partján több forró-vizes forrás fakad, így 1.606 m tengerszint feletti magassága ellenére sem fagy be. Az Isszik-kul több endemikus halfaj otthona, a tó teljes felülete, illetve partvidéke UNESCO bioszféra rezervátum. Útközben látogatás egy nemez készítő kézműves üzemben, Kocskor városában, ebéddel egy kirgiz családnál. Ismerkedés a „Manas” – „a sztyeppék Iliásza” mondavilágával, átvezetéssel a hagyományos sztyeppei sportokra, erőpróbákra. A Nomád Világjátékok 37 féle sportjának vázlatos áttekintése kategóriák szerint  (lovas sportok; hagyományos íjászat típusok; solymászat és aranysas vadászat; küzdősportok; ügyességi játékok). Bejelentkezés szállásunkra Csolpon-Ata városában. Vacsora után egész estés részvétel a rendkívül látványos Megnyitó Ünnepségen.

Éj az Isszik-kul északi partján

6. nap: Nomád Világjátékok 2018. – szurkolás a magyar résztvevőknek

Egész napos részvétel a Nomád Világjátékok rendezvényein, szurkolással a magyar csapat mellett. (Lehetőség szerint a sportok fakultatív kipróbálása.) Vásárlási lehetőség a sztyeppei kézműves-vásáron – akár hátaslóra való alkuval…

Késő esti visszaérkezés a szálláshelyre.

Éj az Isszik-kul északi partján

 7. nap: Timúr Lenk emlékezete

Utazás a Kjünggöj –Alatau „megkerülésével” a Csong Kemin völgybe. Reggeli látogatás az Csolpon-Ata ősi szkíta sziklarajzainál (kb. 1 óra séta), majd Pjotr Szemjonov Tiensanszkij (1827 – 1914) a Tien-san első európai feltárója emlékművénél. Utazás a történelmi Selyemút egyik legfestőibb szakaszán. Ismerkedés az ősi karavánkereskedelem történetével, magashegységi nyomvonalával, a legfontosabb szállított termékekkel és keleti luxus-cikkekkel. Történetek Timur Lenk, a nagy hódító életéből, ismerkedés hadseregével, stratégiai lépéseivel. Timur legendás győzelmeinek (Delhi 1398, Damaszkusz 1399, Bagdad 1401, Ankara 1402) vázlatos ismertetése. Délutáni megérkezés vendégházunkba. Lovagolási lehetőség, pihenő – vagy hegyi túrázás estig. (Lovagolás: 20,-USD/fő.) Közös vacsora. Vodkakóstoló… hun mértékkel…

Éj a Csong Kemin völgyben

8. nap: Visszatérés a kirgiz fővárosba

Reggeli után visszautazás Biskekbe. Útközben fényképszünet a titokzatos, XI. századi Burana toronynál. Ismerkedés a toronynak valaha helyet adó, mára romba-dőlt nagyváros, Balasagun múltjával. A torony körüli türk balbalok (kőszobrok) és középkori muszlim sírok fényképezése. Felkészülés a hazautazásra. Búcsúvacsora és nomád folklór zene.

Éj Biskekben

9. nap: Búcsú Biskektől

Menetrend szerinti hazarepülés Budapestre isztambuli átszállással.

Részvételi díj: 379.000,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás köthető
Repülőjegy irányár, illetékkel 227.000,-Ft-tól
Stornó biztosítás köthető
1 ágyas felár 59.000,-Ft
Elvárt borravaló napi 8,-USD

 

Official promo video of the World Nomad Games 2016