A Dzsungel könyve…

Tigris és nagyvad expedíciók nyomán
India leghíresebb tigris rezervátumaiban és nemzeti parkjaiban

Időpont: 2018. november 7 – 19.
Létszám: 14 fő + 1 fő magyar kísérő + 1 fő angolul beszélő indiai szakvezető
Utazás: Menetrend szerinti repülőjáratokon, a helyszíneken légkondícionált különbusszal
Szállás: 4**** + és 5***** luxus hotelekben, nemzeti parki De Luxe vadon resort-okban
Ellátás: A városokban félpanzió (reggeli és vacsora); a rezervátumokban teljes ellátás

Képgaléria

„Végeredményben mégis csak a tigris csábított Indiába, csíkos bundája kedvéért kockáztattuk életünket egy hónapig Bombay és Calcutta dzsungeljeiben.” Széchenyi Zsigmond „Nahar”

Rendhagyó, mondhatni provokatív nyitó idézet a XX. század talán legeredetibb és stílusosabb magyar útleírójától, a maharadzsák vendégeként Indiát végigjáró Széchenyi gróftól. Rendhagyó kiscsoportos utazásunk mottójául azonban keresve sem találhattunk volna jobbat: A híres magyar vadász Nahar, illetve R. Kipling A Dzsungel könyve  c. munkáinak / történeteinek nyomát követve, 9 napot töltünk India „tigrisben és nagyvadakban leggazdagabb” vadonjaiban – Bombay, Calcutta vagy bármely más város forgatagát messziről elkerülve…

Szállásainkat, körülményeinket is Kipling, Széchenyi és a múlt Brit-Indiájának stílusához igazítjuk: A legjobb De Luxe vadon resort-okban kortyolgathatjuk a whisky-t, a napi kalandok esti felidézésekor.

1. nap: Irány Delhi; Brit-India és a „Nahar” világa

Találkozás a Liszt Ferenc reptér 2/B. terminálon a reggeli órákban. Elrepülés Delhibe, átszállással. Utazás közben szemelvények a néha Brit-India életéből, legfontosabb eseményeiről, Delhi kormányzati negyedének, illetve India vasúti rendszerének építéséről. Rövid történetek Viktória királynő 1876. évi India császárnőjévé koronázásáról, az 565 maharadzsaság koráról, India jog-, oktatási és társadalmi életének formálásáról. Hogyan lett Mahatma Gandhi vagyonos londoni ügyvédből – India felszabadítója? – kérdések és sztorik India bonyolult XIX-XX. századi múltjáról.  Bepillantás Széchenyi Zsigmond (1898-1967) indiai útja és erről írt nagyszerű könyve, a „Nahar” legfontosabb fejezeteibe. Ebéd és vacsora a repülőgépeken. Érkezés a hajnali órákban Delhibe.

Éj a repülőn

2. nap: Delhi – Brit-India emlékei

Delhibe érkezés után utazás a szállodába. Korai reggeli – majd pihenés 12:00 óráig. Délutáni városnézés volt brit kormányzati városrészben, busszal és gyalogosan: Fényképezés a Janpath sugárút forgatagában, majd a Rashtrapati Bhawan-nál, az elnöki palotánál. A legfontosabb kormányzati épületek megtekintése, majd az India Gate (All India War Memorial), az I. Világháborús óriás diadalív körbejárása. Közös vacsora, fakultatív felkészítő beszélgetés az 1972-ben indul Project Tiger-ről (India tigrisvédelmi intézkedéseiről és intézményeiről.)

Éj Delhiben

3. nap: Utazás a Bandhavgarh-ba

Reggeli transzfer a reptérre, majd elrepülés Madhya Pradesh államba, Jabalpurba. Jabalpur repteréről kb. 3 órás utazás India tigrisek által legsűrűbben lakott rezervátumába, a Bandhavgarh Nemzeti Park-ba. A terület 1968-ig Rewa maharadzsáinak vadász rezervátuma volt, itt fogta be Martand Szigh maharadzsa a világ első fehér tigrisét, 1951-ben. Útközben történetek Széchenyi Zsigmond tigris kalandjairól, a Nahar alapján. Ismertető a maharadzsák néhai fölöslegesen pazar vadászatairól – s néhány rémtörténet a XIX-XX. század legrettegettebb emberevő tigriseiről… Edward James “Jim” Corbett (1875  –1955)  a Kumaoni emberő tigrisek c. világhírű műve alapján. Megérkezés után rövid séta a táborhelyünk körüli vadonban. Közös vacsora.

Éj nemzeti parki resort-ban

4. nap: A bengáli tigrisek erdeiben (2 szafari)

Egész napos „tigrisvadászat” – távcsővel és fényképezővel, terepjáróval, helyi vadőrök irányításával.

A kora reggeli szafari kapunyitáskor indul, a nap közepén kb. 3 órás pihenés áll rendelkezésre resortunkban.

A délutáni szafari kapuzárásig tart. Közös vacsora.

Éj nemzeti parki resort-ban

5. nap: Utazás a Kanha Tigrisrezervátumba

Kései kijelentkezés után kb. 5 órás utazás Madhya Pradesh állam és egész India egyik legnagyobb vadonjába, a Kanha Nemzeti Park és Tigris Rezervátumba.  A szigorúan védett természetvédelmi terület több mint 2.000 km2, „mélye” Ázsia nagyvadjainak egyik utolsó mentsvára.  Útközben általános ismertető az Indiában élő / korábban élt egyéb nagymacskákról: oroszlánok, leopárdok, hópárducok, gepárdok. Az 1973-ban indított Project Tiger,  illetve a WWF és Leonardi Di Caprio nevével fémjelzett Save Tigers Now programok vázlatos bemutatása. Közös vacsora.

Éj nemzeti parki resort-ban

6. nap: A Kanha nagyvadjai (2 szafari)

Kora reggeli ébresztő és reggeli után délelőtti jeep szafari a királytigrisek nyomán. A Kanha Nemzeti Park egész Ázsia legnagyobb tigris rezervátuma, így itt is igen jó az esély, hogy megpillantsuk az akár 250 kg (!) tömegűre is megnövő óriás macskákat. A 100-110 cm marmagasságú csíkos csúcsragadozók hozzászoktak az ösvényeken mozgó, négykerekű, büdös és ehetetlen fémjószágokhoz… így, ha meglátnak minket, nem menekülnek – vagyis szerencsés esetekben igen jól fotózhatóak.

Pihenő a déli órákban kb. 3 árán át  a szafari bázison.

Délutáni kutakodás a tigrisek után, nagyvad és majom fotózással. A „Kipling vadon” nem csak nagyragadozókban bővelkedik.  A növényevők leginpozánsabb képviselői a szigorúan védett mocsári szarvasok (barasingha) és az óriási gaurok. (A gaur  a Föld legnagyobb vadon élő szarvasmarha féléje. Az indiai bölényként is titulált állat marmagassága 170 – 220 cm /!/, tömege elérheti a 10 mázsát /!/is.)

Este a látottak értékelése – remélhetőleg a tigris fotók összehasonlításával – majd közös vacsora.

Éj nemzeti parki resort-ban

 7. nap: Rudyard Kipling (1865 – 1936) emlékezete (1 szafari)

Reggeli után indulás a Dzsungel könyve helyszínére, Kipling vadonjába, a Pench Nemzeti Parkba.  Sztorik az 1907-ben irodalmi Nobel-díjat nyert anglo-indiai író kalandos életéről, korának kalandos Indiájáról. A ma 758 km2 méretű „Kipling vadon” tisztásokkal szabdalt szal-ligetekből, bambusz erdőkből, a magasabb hegyoldalakon pedig köderdőkből áll. Leghíresebb lakói a leopárdok (Bagira…), ajakos medvék (Balú…),

indiai vadkutyák, sakálok, gaurok, az állandóan zajos majomseregek és a tigrisek (Sir Kán). Szállásaink elfoglalása, majd felkészülés a délutáni szafarira.

A délutáni szafari kapuzárásig tart. Közös vacsora.

Közös vacsora, a Dzsungel könyve felidézési lehetősége – whisky lehetőségével.

Éj nemzeti parki resort-ban

8. nap: Az „Indiai 5 Nagy” (1 szafari); David Attenborough vadonja

Délelőtti szafari kapunyitástól a Pench Tigris Rezervátumban. Rövid ismertető David Attenborough Indiában forgatott nagyszerű természetfilmjeiről – külön hangsúllyal az itt készült, Tiger: Spy in the Jungle trilógiáról.

Utazás Nagpurba a déli órákban, majd onnan repülés Delhibe. Utazás közben a (remélhetőleg!) már látott  – s a még előttünk álló „India 5 Nagy” és legfontosabb élőhelyeinek „katalogizálása”: 1./ bengáli tigris;

2./ ázsiai leopárd; 3./ indiai orrszarvú;  4./ indiai elefánt; 5. vízi bivaly.

Delhibe érkezés után pihenő delhi szállodánkban. Közös vacsora.

Éj Delhiben

9. nap: Az UNESCO Világörökségi Kaziranga Nemzeti Park

Menetrendtől függően elrepülés Guwahati városába, menet közben rövid áttekintéssel Assam állam múltjáról, mai természetföldrajzi helyzetéről. Guwahatiból kb. 4 órás vezetés az UNESCO Világörökségi védelem alatt álló Kaziranga Nemzeti Parkba. A Himalája déli előterében elterülő 430 km2 területű vadon a Brahmaputra folyam ártéri dzsungeleinek, szavannáinak és esőerdőinek keveréke. Az ázsia nagytestű növényevők (indiai elefánt, gaur, vízi bivaly) legismertebb rezervátuma orrszarvúiról vált világhírűvé. Földünk kb. 2.400 vadon élő ázsiai orrszarvújából itt él több mint 1.500 egyed. (!)  A one horned rhinoceros-ok mellett jelentős a vadelefántok állománya- külön érdekesség, hogy a két faj, szelidített elefántok hátáról is látogatható, megfigyelhető.  Kazirangában nagyon sok tigris él, vándormadár és hüllő gazdagsága következtében is a biológusok kedvelt kutatási célterülete. (Kobra, királykobra, indiai pithon és óriás varánusz állománya egyedien gazdag.) A parkba érkezés után szálláshelyünk elfoglalása, felkészülés a másnapi látnivalókra. Közös vacsora.

Éj nemzeti parki resort-ban

10. nap: A Kaziranga Nemzeti Parkban (1 elefánt szafari + 2 szafari)

Kora reggeli 1 órás elefánt szafari – elefánt és rinocérosz megfigyeléssel.

Visszatérés szálláshelyünkre, majd reggeli.

Egész napos „nagyvad vadászat” – távcsővel és fényképezővel, terepjáróval, helyi vadőrök irányításával.

A nap közepén kb. 3 órás pihenés áll rendelkezésre resortunkban.

A délutáni szafari kapuzárásig tart. Közös vacsora.

Éj nemzeti parki resort-ban

 11. nap: A Kaziranga Nemzeti Parkban (1 elefánt szafari + 1 szafari)

Kora reggeli 1 órás elefánt szafari – elefánt és rinocérosz megfigyeléssel.

Visszatérés szálláshelyünkre, majd reggeli.

Délelőtti „nagyvad vadászat” – távcsővel és fényképezővel, terepjáróval, helyi vadőrök irányításával. Ebéd, majd elutazás Guwahatiba. Közös vacsora.

Éj Guwahati városában

12. nap: Delhi mogul emlékei

Reggeli visszarepülés Delhibe. A fővárosba érkezés után városnézés a mogul Ó-Delhiben: A Vörös-erőd fotózása kívülről. (A „városon belüli város” falainak hossza 3.000 m, a falak magassága 15-30 m.) Látogatás Dzsuma Mecsetben (India legnagyobb mecsete).  Az 1658-ban befejezett, 20.000 fő férőhelyes mecsetet Aurangzeb (1658-1707) mogul császár idején adták át. Ismerkedés Aurangzeb felmenőivel, Zahir ud-din Mumammad Babur (1526-1530), a dinasztia alapító koráig. Rövid áttekintés a mogulokról – és az iszlám indiai elterjedéséről. Továbbutazás a Gandhi Smriti Múzeumba. Itt töltötte élete utolsó 144 napját Mahatma Gandhi (1869-1948 ) a modern India megteremtője.  Átutazás Új-Delhibe, a Bangla Sahib Gurudwara szentélyhez, a hindu- és szikh hívők közös zarándokhelyéhez. Kora esti fotózás a XII. századi a Kutáb Minárnál, Hindusztán hetedik csodájánál. Az óriás minaret, illetve az Iron Pillar, az ismeretlen eredetű, soha nem rozsdásodó vasoszlop megtekintése. Búcsúvacsora a hotelben, az átéltek értékelésével, megvitatásával. Fürdés, felkészülés (4-5 résztvevő öltözik egy szobában), majd utazás a reptérre az éjféli órákban.

Éj a repülőn

13. nap: Hazaérkezés

Hazaérkezés Budapestre a menetrendtől függően.

Részvételi díj 859.000,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás köthető
Repülőjegy irányár illetékkel 198.000,-Ft
Belépők és nemzeti parki illetékek A részvételi díjban
Indiai vízum és ügyintézés 26.000,-Ft
Stornó biztosítás köthető
Elvárt borravaló napi 5,-USD
Belső repülőjárat poggyász: 30,-USD/fő
1 ágyas felár: 170.000,-Ft
Kötelező védőoltás: nincs