Kamcsatka – A vulkánok és gejzírek földje

Utazás Földünk egyik legérintetlenebb- és ismeretlenebb félszigetén

Időpont: 2015. július 20-31.
Utazás: repülővel, menetrend szerinti járatokkal, a helyszíneken helikopteren és kisbusszal
Elhelyezés: 3-4*-os szállodákban és faházakban, kétágyas szobákban
Ellátás: Reggeli + program szerint (4. és 5. napon teljes ellátás)

1991-ig mindenki elől elzárt Terra incognita és katonai terület. Ma földünk egyik legérintetlenebb vadonja, 0,5 fő/km2 népsűrűséggel. Több mint 150 vulkáni kúp földje, amikből 19 óriás UNESCO világörökségi védelem alatt áll. Gejzírek, hévforrások és tengerpartok – amik földtudományi feltárását napjainkban is végzi a tudomány. Az 1.200 km hosszúságú, szubarktikus félsziget a Föld egyetlen szeglete, ami szépsége és vadvilága alapján Alaszkához hasonlítható. Legalább akkora medvékkel…

1. nap: Irány Moszkva

Elrepülés Oroszország fővárosába, menetrend szerint. Érkezés után meglátogatjuk Moszkva legrégebbi építészeti emlékeit, a Szófia rakpartot, a Megváltó Krisztus Székesegyházat, az ortodox vallás egyik páratlan remekművét, majd a Novogyevicsij kolostort. A XVI-XVII. sz-i. III. Vaszilij nagyfejedelem által alapított építészeti emlék a Kreml után az orosz főváros leghíresebb műemléke, UNESCO világörökségi védelem alatt áll.  Délután felkeressük a Lomonoszov Egyetemet, aminek felső kilátószintjeiről gyönyörű kilátás nyílik Moszkvára. Kora esti szabadprogram.

Éj Moszkvában

2. nap: A Vörös térről – Kamcsatkáig

Reggeli után városnézés a Vörös tér világszerte ismert látnivalóinál: Vaszilij Blazsennij székesegyház (kívülről), majd a Kreml épületeinek részletes bemutatása. Délutáni megérkezés a reptérre. Az „áttekinthetetlen áttekintése”: a 6.200.000 km2 területű (67 magyarországnyi terület!) Orosz Távol-Kelet természeti viszonyainak vázlatos áttekintése, Kamcsatka elhelyezésével a térképen. Elrepülés Petropavlovsz-Kamcsatszkijba, Földünk egyik legkeletibb zugába – ahonnan Japán vagy Kína is messze nyugatra esik…

Éj a repülőn

3. nap: Petropavlovszk-Kamcsatszkij

kam01Megérkezés a Kamcsatka félsziget legnagyobb városába, Petropavlovszk-Kamcsatszkijba. Ismerkedés a város történetével, különös tekintettel Vitus Bering (az alapító-felfedező) korára, az átmeneti „Japán időkre” és az utóbbi 20 év fejlesztéseire. A közel 370.000 km2 területű, szinte érintetlen hátország természetföldrajzi jellemzőinek ismertetése.  Látogatás Paratunka hőforrásokra épült fürdő- és üdülő központjában. Fürdőzés a hőforrások táplálta medencékben, erőgyűjtés az elkövetkező napokhoz, áttekintéssel az 1.200 km hosszúságú félsziget vulkánosságáról, illetve klímájáról. Esti visszaérkezés hotelünkbe.

Éj Petropavlovszk-Kamcstszkijban

 

4. nap: A Gejzírek völgye

kam02Ezen a napon két különböző, merőben eltérő fakultatív kirándulás között választhatnak a résztvevők:

1./ Egész napos helikopteres túra a Gejzírek Völgyébe és az Uzon vulkán kráteréhez: Az utazás során megismerkedünk a Kronockij Nemzeti Park természeti földrajzával, a Csendes-óceáni Kuril-árok és a Kuril-szigetek kialakulásának elméletével is. A Gejzírek Völgyében sétát teszünk a 6 km hosszóságú medencében, Földünk második legaktívabb gejzíres területén, felelevenítve a 2006-os csuszamlás eseményeit. (Részvételi díj: 150.000,-Ft)

vagy

2./ Kihajózás a Csendes-óceánba nyíló Avacsai-öbölbe. (Részvételi díj: 25.000,-Ft)

Este visszatérés szálláshelyünkre.

Éj Petropavlovszk-Kamcstszkijban

5. nap: A Kamcsatka völgyében (580 km)

Reggeli indulással utazás északra, a Kamcsatka folyó völgyében. Ismerkedés a Középső-kamcsatkai-árok és a „két oldalán futó” Központi-hegylánc és Keleti-hegylánc legfontosabb vulkánjainak topográfiájával, morfológiájával. A félsziget 29 aktív vulkánjából 19 db áll UNESCO világörökségi védelem alatt – míg a máig összeszámolt gejzírek száma kb. 200. A térség geológiai feltárása ma is tart, így a hőforrások számára is egyelőre csak becsléseket ismerünk. Útközben fürdőzés a Malkinszki hőforrásoknál egy kis pihenővel, majd ebéd Milkino faluban. Esti érkezés Esszo falujába, amelynek térségét „Kamcsatkai Svájc”-ként is emlegetik. Ismerkedés a falu őslakosaival, az evenek-kel, majd Kamcsatka vodka kóstoló.

Éj Esszoban

6. nap: A Dvujurtocsnaja tengerszem és folyó

kam03Reggeli után fotó- és horgász felszereléseink összekészítése. Helikopteres repülés a Központi- hegylánc vulkánjai és eljegesedett gerincei felett a Dvujurtocsnaja tengerszemhez. Tiszta látási viszonyok esetén megcsodálhatjuk a Klucsevszkij-vulkáncsoport tagjait, valamint a Sivelucs, Alnej és Csasakondzsa vulkánokat.  Rövid ismertető az Északi félteke legnagyobb vulkánjáról, a 4.750 m magas Klucsevszkaja Szopká-ról. Szállás elfoglalása, majd fürdőzés a helyi hőforrások gyógyvizeiben. Délután könnyű túra a Dvujurtocsnaja folyóhoz, a félsziget lazacban egyik leggazdagabb, vizéhez. Szerencsés esetben halfogási praktikák ellesése az óriási barnamedvéktől… Este a székely és kamcsatkai medve viccek összehasonlítása, mértékletes vodkázással.

Éj faházainkban

7. nap: Lazac horgászat „Medveországban”

kam04Reggeli közben medve orientáció: Felkészítés a medvés területen történő viselkedés alapszabályairól. Séta, majd csónakázás – a halászó medvék megfigyelésével, fotózásával. Szerencse- és ügyességi próba: 1-2 órás lazac horgászat, a halaktól hemzsegő vízben. Helyi kísérőink elkészítik a fogást (előre csomagolt tartalék lazaccal is rendelkeznek) –  a frissen fogott halból készült étkek megízlelése, egy kis vörös kaviár kíséretében. Pihentető, lazító termálfürdőzés, majd visszatérés menedékünkbe.

Éj faházainkban

 

8. nap: Kamcsatka őslakosai

kam05Reggeli után medveles, majd búcsú a barna óriásoktól. Visszatérés helikopterrel Esszo faluba, menet közben a Központi-hegylánc vulkánjainak fotózásával. Pihentető termálvizes fürdőzés, majd látogatás az őslakosok skanzen szerű táborában. Ismerkedés Kamcsatka bennszülött népeinek hagyományaival (aleutok, csukcsok, eszkimók, kamcsaládok és korjákok).

Éj Esszoban

9. nap: Milyen 1 nap Kamcsatkán?

Reggelit követően séta a faluban.  Látogatás a helytörténeti múzeum komplexumban, majd a kamcsatkai őslakosok néhány máig is működő műhelyében. Pihenés és szabadprogram vagy fakultatív gyalogtúra- esetleg lovagolás.

Éj Esszoban

10. nap: Petropavlovszk és Kamcsatka felfedezői

kam06Reggeli után visszautazás autóval Petropavlovszkba. Menet közben fürdőzés  a „Forró kulcs” nevű,  radon tartalmú gyógyforrásban, ebéddel Milkino faluban. Útközben történetek Kamcsatka legfontosabb felfedezőiről: Vlagyimir Atlaszov (1664 – 1711); Ivan Jevreinov (1694 – 1724); Vitus Bering (1681 – 1741); Mikhail Tebenkof (1802 – 1872). Bering Nagy Északi Expedíciójának ismertetése. Benyovszky Móric (1746 – 1786), a világjáró felvidéki magyar nemes életének igaz meséje – különös tekintettel kamcsatkai kalandjaira.

Időtől függően látogatás a csodálatos fekvésű kikötőváros legfontosabb látnivalóinál: A névadó Szent Péter és Szent Pál emlékműve, Lenin szobor, Krími Háború emlékmű. Kísérlet az egyedien szép, hegyoldalakra települt város és a körbeölelő vulkánok panorámájának fotózására.

Éj Petropavlovszk-Kamcstszkijban

11. nap: Vulkánok és hőforrások

kam07Reggelit követően a Viljucsinkij és Gorelaja vulkánok oldalában haladva eljutunk Dél-Kamcsatka egyik legismertebb rétegvulkánja, a Mutnovszkaja talapzatához. Menet közben fotószünetek a fennsík jellegű vidék legszebb pontjain. Rövid ismertető a környék igen sokféle vulkáni kőzetéről (andezit, riolit, dácit, bazalt), illetve a Kamcsatkát is magába foglaló Pacific Ring of Fire, a „Pacifikus Tűzgyűrű” vulkánosságáról. A fumarola; mofetta; iszapfortyogó és hévforrás tevékenységek megfigyelése a terepen.      6 km hosszúságú túra (oda-vissza) a Dacsnij hőforrásokhoz, népszerű nevükön a Fiatal Gejzírek Völgyébe. A Viljucsinszkij vízesés fotózása a hazafelé úton. Este a látottak értékelése, vodka búcsúztatóval.

Éj Petropavlovszk-Kamcstszkijban

12. nap: Hazautazás

Kamcsatkai körutazásunk lezárásaként látogatás a halpiacon, a mindenféle Csendes-óceáni herkentyű fotózásával, majd utazás a repülőtérre. Hazarepülés menetrend szerint.

Az utazás során megtekintett UNESCO Világörökségi helyszínek:

  • Moszkvai Kreml és a Vörös tér
  • Novogyevicsij kolostor
  • A Kamcsatka félsziget vulkánjai (természeti)

Részvételi díj: 777.000,- Ft/fő + repülőjegy
Egyágyas felár: 99.000 Ft

A részvételi díj nem tartalmazza / Külön fizetendő:
Repülőjegyet illetékkel: 200.000,-Ft-tól
Vízumdíj: 19.000,-Ft
Útlemondási biztosítás: 1,5%
Betegség-, baleset-, poggyászbiztosítás: köthető

Fakultatív programok:
Helikopteres túra a Gejzírek völgyébe és az Uzon vulkánhoz: 150.000,-Ft
Hajózás az Avacsai-öbölben: 25.000,-Ft

Figyelem! A kirándulások sorrendjében az időjárás függvényében előfordulhat változás!