Elbrusz (5.642 m) – Európa és Oroszország teteje

Túra az” Ezerhegyre” 

Időpont: 2017. július 13-22.
Utazás: Az Aeroflot menetrendszerinti járatán, a helyszínen taxikkal
Szállás: turista szállodában, menedékházban és sátorban
Ellátás: Önellátás
Létszám: 8-10 fő

A Központi- vagy Magas-Kaukázus örök hófedte, kétfejű óriása a legek- és legendák hegye.  Csúcsára érve az ember négy rekordot teljesít egyszerre, hiszen a Kaukázus teteje egyben Európa; Oroszország és Nyugat-Ázsia teteje is. A perzsa legendák „Ég őrzője”, a török népek Mingi-tau-ja (Örökkévaló hegy, Ezerhegy), a láncra vert Prométeusz lakhelye. 5.642 m magassága a Föld minden pontjáról vonzza a próbatevőket, hiszen a felhők feletti világában történő vendégeskedés nem igényel technikai mászást, vagy előzetes hegymászó tapasztalatot. A kitartás, elszántság, felfedezővágy honoráriumaként páratlan ajándékot nyújt minden sikeres feljutónak (jó látási viszonyok esetén…): Két tenger panorámáját , s a hófödte hegyláncok és felhők lenyűgöző játékát – felülről…

A szervezők előszava: Földrészünk legmagasabb csúcsára, a világ “Seven Summits”-ának egyikére készülsz. A grúz-orosz határ közelében emelkedő hegynek szakrális jelentősége van az ott élő, többezer éves kultúrájú kabarok és a világ hegymászói számára egyaránt. Az Elbruszt megmászni nehéz kihívás, de a gyalogtúráért a rendkívül színes élővilág és kultúra kárpótol. Európában vagyunk ugyan, de a légkör és a hegy merően más, mint az Alpok. Mégsem Ázsia, hiszen az itteni hegyiemberek öntudatosabbak és lobbanékonyak. Ez a Kaukázus. Csodálatos mászásra készülsz 5642 méteres magasságba, hogy onnan tekints le egyszerre Ázsiára és Európára. A sikert egy kétnapos trekkinggel koronázod, melynek során a Kaukázus újabb és újabb arca tárul eléd.

1. nap : Elutazás

Találkozás a Liszt Ferenc reptéren délelőtt. Elutazás moszkvai átszállással Mineralnye Vodyba.

Éj Mineralnye Vody-ban

2. nap : Magyarok az Elbruszon; Cseget (3.404 m)

Reggeli után 4 órás utazás az Elbrusz Nemzeti Parkba. Haladás a Bakszan folyó festői völgyében Terszkol sí-központjáig. Útközben ismerkedés a kaukázusi és török népek rendkívüli sokszínűségével. Rövid fotószünetek a legszebb pontokon.

Tudta, hogy az Elbruszra küldött első sikeres expedíció vezetője magyar volt? Ismerkedés Emánuel György (Giorgij Emanuel) cári altábornagy életével és Elbrusz feltáró expedíciójának históriájával.  Megérkezés, majd bejelentkezés a szálláshelyre. Délutáni indulás az első akklimatizációs túrára, a Cseget (3.404 m) csúcsára. Feljutás kb. 3.000 méteres magasságig ülőszékes felvonóval, majd onnan rövid, kb. 3 órás túra a csúcsra. A Csegetről tisztán látszik a következő hét célja, az Elbrusz. Esti visszatérés a szálláshelyre.

Éj Terszkolban

 3. nap : Első feljutás a Diesel Hut menedékházig; Déchy Mór emlékezete

Reggeli után indulás felvonóval Azau rétjeiről a Staryi Krugozor állomásig. (2.950 m.) Ismerkedés a Magas-Kaukázus nemzeti parkjainak erdei élővilágával: medvék, hiúzok, farkasok és a madárvilág. Figyelem! Az ismerkedés elméleti jellegű, ez különösképp a medvék esetében fontos tudnivaló…

Rövidpihenő, majd emelkedés tovább felvonóval a Mir állomásig (3.500 m). Felszereléssel, hátizsákkal gyaloglás a vulkáni kőzettől holdbélinek tűnő tájon, egészen a Barrels Hut (helyi nevén Garabashi) állomásig. Felszereléseink lerakása után akklimatizációs túra a Priut 11 menedékházig (4.157 m). Rövid pihenő után visszaindulás az „olajos hordókhoz”, ahol az éjszakát töltjük. Este ismerkedés Déchy Mór (1851-1917), a méltán nemzetközi hírű magyar Kaukázus kutató életével. Déchy 7 kaukázusi expedíciójának áttekintése, munkái – és a róla írt könyvek alapján. Megemlékezés a magyar felfedező sikeres, 1884. augusztusi Elbrusz mászására.

Éj a Priut menedékházban

4. nap: Akklimatizáció 4.500 méteren

A felszerelések összepakolása és ellenőrzése, hegyi vezetőnk irányításával.

Akklimatizáció:  Kb. 3 órás túra felfelé, csoportban, hegyi vezetőnk irányításával.

Gyakorlás a hómezőkön: jégmezőséta 4.650 m magasságig, a Pastukhov Rocks sziklákig. (A sziklák csak 157 m-rel alacsonyabbak a Mont Blanc-nál!)

1 – 1,5 óra séta vissza a Barrels menedékházhoz.

Közös vacsora, a nap eseményeinek értékelése.

Szinte garantált korai elalvás.

Éj a Priut menedékházban

 5. nap: További akklimatizáció

Ez a nap a Priutból induló rövid akklimatizációs túráké.  Akik előző nap nem érték el a Pastuchov-sziklákat – újra próbálkozhatnak, vagy pihenő napot tarthatnak.  Közös vacsora. Még koraibb korai elalvás…

Éj a Priut menedékházban

 6. nap: Európa és Oroszország tetején

Hajnali ébresztő. A csúcsmászás megkezdése 02:00 órakor, a kijelöl csúcs ösvényen a Pastukhov Rocks sziklákig.

A 13-15 órás túra során a csoport közösen halad, kényelmes tempóban, rövid pihenőkkel. A nap forgatókönyvét a csoport erőnléte és az időjárás határozza meg.

 30 perces tartózkodás az Elbrusz csúcsán. Csoportképek készítése.

Délutáni visszaereszkedés a Barrels állomásra.

Közös vacsora, a látottak értékelése.

Éj a Priut menedékházban

 7. nap: Leereszkedés a Bakszan völgyébe

Reggeli után séta a Garabashi felvonó állomásig. Lassú leereszkedés Azauba, majd utazás Terszkolba.

Ebéd és nagy-nagy fürdőzés.

Szabadidő. 

Éj Terszkolban

 8-9. nap : Tartaléknap /  Trekking a Baksan- és / vagy Irik-völgyekben

Két további tartaléknap a csúcsmászásra.

Ha ezeket nem kell felhasználni, akkor irány az Észak-Kaukázus kies völgyei. Taxival utazás Elbrusz faluba, a túra kiinduló pontjára. Innen indul a Kaukázus egyik legszebb trekking útvonala az Irik-, azaz magyarul a Zöld-völgybe. Napi kb. 15 kilométeres távok megtétele, az éjszakák eltöltése sátorban, a hegyek között. Egyéb esetben a Baksan-völgyben túrázunk. Helyben dönti el a csapat, hogy melyik útvonalat választjuk – a döntés fél-demokratikusan is történhet: a végső szó a túravezetőé…

Hazautazás

Délelőtti utazás Mineralny Vody repülőterére. Elrepülés Moszkvába13:55-kor. Átszállással hazaérkezés a Liszt Ferenc reptérre 19:15-kor.

Részvételi díj 189.000 Ft
KÖTELEZŐ Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás 12.000,-Ft
Repülőjegy irányár illetékkel kb. 195.000,-Ft
Vízum 19.000,-Ft
Stornó biztosítás köthető

 

A szállások árait a részvételi díj NEM tartalmazza, ez a helyszínen fizetendő. A falubeli szállások ára kb. 25 euro/fő/éj a hegyen kb. 30 euro/fő/éj. (Összesen kb. 280 eurónyi rubelre van szükség)

FONTOS TUDNIVALÓK (KÉRJÜK FIGYELMESEN OLVASSA EL!)

A túrára való jelentkezésnek alapfeltétele a magashegyi túratapasztalat. Feltétel, hogy a jelentkező járt korábban 4.000 méter felett. Aki ezt még nem tette, a Dom, Weissmies vagy Mont Blanc túrák tökéletes felkészítést nyújtanak.  

A mászás egy vezetett, csoportos expedíció, ami a következőket jelenti:  Minden helyzetben a túravezető dönt, engedélye nélkül szigorúan tilos elhagyni a tábort vagy a csapatot – ennek be nem tartása az expedícióból azonnali kizárással járhat.

Mivel szervezetünk különbözőképpen reagál a magasságra, ezért előfordulhat olyan szituáció, amikor az erősebb túrázók feljebb, a gyengébbek pedig lefelé mennek, ketté válik a csapat. Ilyen esetekben a túravezető döntése és instrukciói alapján előfordulhat, hogy a túrázó, alacsonyabb magasságokban, biztonságos terepen, egyedül, a túravezető jelenléte nélkül teszi meg a távot két tábor között. A túrára éppen ezért csak olyan túrázók jelentkezését fogadjuk el, akik igazolják, hogy jelentős magashegyi tapasztalattal rendelkeznek. – onnantól ha a túrázó elhagyja az expedíciót pl: betegség, rosszullét – vagy a kiírt programrend előtt fejezi be, a szállás és egyéb extra költségek 100%-ban őt terhelik.

Az expedíciós csomagból/részvételi díjból (189.000,-Ft) visszatérítésre nincs lehetőség.

Amennyiben a túravezető úgy ítéli meg, hogy a túrázó bármilyen okból (pl: egészségügyi, felszerelés szempontjából) nem alkalmas a túra folytatására javasolhatja az expedíció megszakítását.

A kiírt program egy tervezet, melyet a túravezető változtathat a túrázók állapota és az időjárás/körülmények függvényében.

A Priut menedékház körülményei szerények. Az éjszakai hőmérséklet nyáron is +10°C alá süllyedhet, ezért megfelelő hálózsák hozatala nyomatékosan ajánlott.

A rendszeresen gyógyszert szedő résztvevők előzetesen kell, hogy tájékoztatást adjanak az irodának – s a helyszínen kizárólag önmaguk gondoskodnak gyógyszereikről.

A program során Baleset-, Betegség és Poggyász biztosítás kötése KÖTELEZŐ!

A völgyben tartózkodás során az étkezéseknél 500,- RUB / alkalom irányárral lehet számolni.

BIZTONSÁG: A helyi hegyi vezetők a GPS és mobil készülékek mellett rádióval is rendelkeznek. Állandó rádió kapcsolatot tartva kapnak tájékoztatást az időjárásról. Az időjárás kedvezőtlen változása esetén a TÚRA FOLYTATÁSA  vagy BEFEJEZÉSE KIZÁRÓLAG A HEGYI VEZETŐK KOMPETENCIÁJA!  A hegyi vezetők döntése nem bírálható felül – nem megkérdőjelezhető.

A szervezők felszerelési tanácsai:  Az Elbrusz alapvetően trekkingcsúcs, ezért technikai hegymászó-felszerelésre nem lesz szükséged. Jó túrabakancs, hágóvas és hálózsák, valamint meleg ruházat elengedhetetlen, túrabot erősen ajánlott. A hágóvasat természetesen biztosítjuk számodra. Hogyha csúcsközelben köd/vihar üt be, a túravezető összeköti a csapatot, hogy ne tévedjen el senki.

Felszerelés lista:

 • Bakancs: vízálló, hóálló legyen és magasszárú. Fontos, hogy jól szigeteljen, különösen a csúcsnapon lehet hideg, akár -20-25 fok.
 • Szél/esőálló nadrág és kabát. Semmi spéci – minden túraboltban kapható különböző árfekvésben és minőségben esőálló, szélálló nadrág és kabát.
 • Túranadrág (softshell)
 • Kamásli
 • Aláöltözet (alsó-felső) és 2 meleg polárpulcsi/softshell, a vékony pehelykabát is jól jöhet
 • Sapka, meleg kesztyűk (1 vékonyabb, 1 vastagabb)
 • túrazokni, vékony sál/maszk az arcod elé (ez erős szélben aranyat ér)
 • Étel-ital: minimum másfél literes palack, csokik, müzlik, ebédrevaló kenyér-kolbász vagy jó kis szalonna.
 • Túrabot
 • Fejlámpa
 • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb) és napszemüveg
 • vékony hálózsák (a menedékházakban van fűtés)