A Kaukázus gyöngyszemei

Örményország – Grúzia – Azerbajdzsán

 

Időpont: 2018. május 18-30. és szeptember 15-27.
Utazás: Budapest – Jereván útvonalon menetrend szerinti repülőjárattal átszállással, / Baku – Budapest útvonalon közvetlen Wizz Air járattal, országokon belül légkondicionált autóbusszal
Elhelyezés: 3***-4**** szállodákban
Ellátás:  Reggeli, igény szerint félpanzió

A Kaukázus a megannyi nép és hegyi törzs „egekbe nyúló”, valaha elszigetelt otthona. Páratlan kulturális emlékei, zordon szépségű természeti tájakkal elegyednek, ahová évről évre több nyugati látogató érkezik, a folyamatosan javuló szolgáltatásoknak köszönhetően. Utazásunk három merőben eltérő ország látványosságait fűzi egybe, eljutva a hegység felhők feletti főgerincére és a legfontosabb UNESCO világörökségi védelem alatt álló építészeti remekeihez is.

1. nap: Elutazás Örményországba

Indulás Budapestről az esti órákban, utazás Jerevánba átszállással.

2. nap: Jereván utcáin; Ősi keresztény relikviák

Hajnali érkezés után transzfer a szállodába. Reggeli után városnézés Jerevánban, Örményország fővárosában: Köztársaság tér, Parlament, Elnöki Palota, Opera. A Matenadaran múzeum felkeresése (ősi kéziratok gyűjteménye). Kirándulás a Garni-ban lévő „pogány templomhoz”. A délután folyamán látogatás a Geghard apátságba, mely az UNESCO Világörökség részét képzi. Utazás az Örmény Apostoli Egyház központjába, Ecsmiadzin-be. A Szt. Hripszime templom és a katedrális megtekintése, s közben ismertető Örményország legősibb keresztény templomainak történetéről. Útközben megálló Zvartnotsz templománál, mely a 7. században épült és szintén UNESCO védettséget élvez.

Éj Jerevánban

3. nap: Noé földjén

Reggeli után utazás Khor Virap (Mély verem) kolostorába. Ismerkedés Világosító Szt. Gergely életével, aki az újabb kutatások szerint 311-ben szabadulhatott ki innen, 13 évi raboskodás után. Az apátság felett magasodik Ararát hegye, Noé menedékhelye az Özönvíz idején. Útközben kérdések Noé és élete kapcsán. Továbbutazás a XIII. században alapított Noravank apátságba. Útközben fakultatív borkóstolás Areni-ben. Késő délutáni visszaérkezés a hotelbe.

Éj Jerevánban

4. nap: A Szevan-tó óriás tengerszeme

Reggeli után felkapaszkodás Földünk egyik legnagyobb magashegyi tavához, a Szevan-tóhoz. Az 1.900 m magasban lévő kristálytiszta tó vizét 28 folyó táplálja, mélysége több helyütt meghaladja az 50 m-t.

Útközben ismertető az óriás tengerszem természeti földrajziról, élővilágáról. Fotózás a legszebb pontokon.  Látogatás a 9. században épült Szevanavank apátságban. Utazás a Goshavank kolostor épületegyütteséhez, majd tovább, Dilijan irányába.

Éj Dilijanban

5. nap: Utazás Grúziába

Reggeli után rövid látogatás Alaverdi városában, majd a Sanahin és Haghpat apátságok felkeresése. Ezek a komplexumok, melyek a középkori örmény építészet csodái, szintén felkerültek az UNESCO Világörökségek listájára. Utazás az örmény-grúz határhoz, menet közben ismertető Grúzia természeti viszonyairól. A határon átszállás a grúz autóbuszra, utazás Tbiliszi irányába, közben a grúz főváros múltjának vázlatos áttekintése.

Éj Tbilisziben

6. nap: Tbiliszi meséi

Ezen a napon a grúz főváros látnivalóiban gyönyörködünk. Tbiliszi utcáin sétálgatva bepillantást nyerhetünk a város történetébe, miközben felfedezhetjük az egyházi és világi építészet műalkotásait. A városnézés során megtekintjük: Metekhi templom, Sulphur fürdő, Narikala erőd, zsinagóga, Sioni katedrális, Ancsiszkáti templom, Rusztaveli sugárút, Grúz Nemzeti Múzeum.

Éj Tbilisziben

7. nap: Grúzia ódon központjai

Reggeli után Grúzia ősi fővárosába és vallási központjába, Mchetába indulunk. Városnézés: Jvari székesegyház-kolostor (6. sz.) és Szvetichoveli Székesegyház (9. sz.). Mindkét székesegyház UNESCO világörökségi védelem alatt áll. Továbbutazás Gori városába. A város környékén található barlang-település, Upliszcihe (Kr.e. 1. sz.) felkeresése. Megtekintjük az egykori lakóhelyiségeket, a borospincéket, a pékséget, az antik színházat és a középkori bazilikát. Koraesti visszatérés a fővárosba.

Éj Tbilisziben

8. nap: A Grúz hadiúton

Napunkat a Grúz hadiút megismerésével töltjük. Oda úton az Ananuri komplexum felkeresése.  Kazbegibe érkezésünk után átszállás négykerék meghajtású terepjáróinkba. „Felkapaszkodás” a  festői hegyi úton  2.170 m magasságig. Útközben fotószünetek a legszebb völgyekben és erdő panoráma pontokon. Megérkezés a „felhőkbe épült” Gergeti Szentháromság templomhoz. A lenyűgöző látvány, az 5.047 m magas Kazbek csúcs és a Kaukázus főgerincének fotózása. Rövid séta. Figyelem! 2.000 m magasság felett az év bármely napján havazhat! Meleg ruha és esőkabát hozatala nyomatékosan ajánlott!

Éj Tbilisziben

9. nap: A Selyemúton a Sheki Kánságba

Reggeli után utazás Sighnaghi erőddel védett városába. A település megőrizte a XVIII. század hangulatát, utcáiról csodálatos kilátás nyílik a Kaukázus főgerincére. Utolsó grúz látnivalónk Bodbe apátsága, ahol  Szt. Nino sírja található. (Ő hozta el a IV. században a kereszténységet Grúziába.) A határ átlépése Lagodekhi-nél. Búcsú grúz sofőrünktől, átpakolással azerbajdzsáni autóbuszunkra. Utazás Sheki városa felé, a néhai Sheki Kánság fővárosába. A Selyemút államosaként is ismert város bővelkedik a látnivalókban: az 1762-ben épült Sheki káni palota, az erődített városközpont, a 18. századi karavánszerájok, illetve számos mecset. Látogatás Kish faluban, amely a St. Elishe templom által ismert.

Éj Shekiben

10. nap: Irány Azerbajdzsán fővárosa

Reggeli után elindulunk Azerbajdzsán fővárosa, Baku felé. Útközben rövid fotószünetek a legszebb panoráma pontoknál. Rövid látogatások Nidj-ben, majd Gabala-ban, az ősi, keresztény Albánia régi fővárosában. A következő állomás Maraza, Diri Baba kanyon-mauzóleuma. Innen utunk Shamakhi-ba, a Shirvan sahok ősi fővárosába vezet. Látogatás az újjáépített Juma mecsetben (Nagymecset), majd a Yeddi Gumbez-nél (Hét sír),  a sahok sírjainál. Esti érkezés Bakuba.

Éj Bakuban

11. nap: Baku a „kaszpi Dubai”

Reggeli után a dubai tempóban modernizálódó főváros, Baku nevezetességeivel ismerkedünk meg. Városnézésünket a Mártírok dombján kezdjük, ahonnan szép kilátás nyílik a városra. Hajókirándulást teszünk az öbölben, majd felkeressük a középkori óvárost a Shirváni sahok palotáját, néhány karavánszerájt, a középkori piacteret és egy szőnyegárúsító műhelyt. A délután folyamán látogatást teszünk az Abseron-félszigeten található „Égő hegynél” és a Tűz templománál.

Éj Bakuban

12. nap: A Kaszpi-tenger sziklarajzai

Reggeli után kirándulás Gobusztan-ba, az UNESCO Világörökségi védelem alatt álló, Kaszpi-tengerre néző, 40 hektáros sziklarajz múzeumba. Visszaúton felkeressük a Bibi-Heybat mecsetet és az Eurovíziós fesztivál színhelyéül szolgáló Kristály palotát (kívülről), majd a világhírű szőnyegmúzeumot.  Esti szabadprogram Baku belvárosában.

Éj Bakuban

13. nap: Hazautazás

Korai reggeli után transzfer a repülőtérre, hazautazás Budapestre.

Részvételi díj: 375.000 Ft/fő + repülőjegy
Félpanziós felár: 59.000 Ft/fő
Egyágyas felár: 119.000 Ft

A részvételi díj tartalmazza:
A megadott szállásokat reggelis ellátással, a szükséges transzfereket légkondicionált autóbusszal, a belépőjegyeket és a magyar nyelvű idegenvezetést.

A részvételi díj nem tartalmazza:
A repülőjegyeket repülőtéri illetékkel (kb. 139.000 Ft), az azeri vízumdíjat (11.000 Ft), az útlemondási biztosítást (1,5%) és a betegség-, baleset- és poggyászbiztosítást