Határok felett: A Palócföldtől – a Gömör-Tornai karsztvidékig

Nyárköszöntő séták a Felvidék peremén (Karancs-hegység, Bükk-fennsík és az Aggteleki-karszt)

 4 napos honismereti és természetjáró élmények

Időpont: 2021. május 25-28.
Utazás: 50 fős busszal
Szállás: 2** és 3***-os szállodákban
Ellátás: Reggeli (Svédasztalos vacsora előzetesen igényelhető)
Létszám: 30 fő

“Némely hegy akkor is ég belől, mikor bércét a hó ellepte.” régi magyar (huncut) szólás

Klucs László felvétele

Magyarország legészakibb és leghegyesebb szegleteibe indul 2021. május végi utazásunk. Sok-sok a szabad ég alatt töltött idővel, festői panorámákkal – szabadulva a mögöttünk álló év minden be-, le-, és elzártságától. Programunkat minden tapasztalt, vagy tapasztalni akaró természetjárónak jó szívvel ajánljuk. Mindenkinek, aki a sok online… home office… házhozszállítás… és virtuálisan legyünk együtt… stb. kampány után, immár némi valós élményre is vágyik. 

Utazásunk során „feltérképezzük” a Palócföld határait, megismerkedünk az itt lakók keleti eredetének igaz meséivel. Látogatást teszünk Kazár riolitkiömlésénél, feljutunk Somoskő- és Salgó „testvér-váraiba”. Megpihenünk a „Palóc-Olümposz”, a Karancs hatalmas tömbjének tetején. Egy teljes napot sétálunk a Bükk-fennsíkon, s az Aggteleki-karsztot sem csak barlangjaiért keressük fel… Felkapaszkodunk a valaha hatalmas Szádvár erődjének romjaihoz is, illetve megmustráljuk Jósvafő hucul ménesét is. Több sétát is teszünk országunk határvonalán, s több pontról is gyönyörködünk néhai országunk ma is csodás tájaiban.

1. nap: Kik a palócok ősei? Andezit kúpok földjén

Indulás reggel 7:00 órakor Budapestről, a Hősök-teréről. Utazás autópályán, majd a Zagyva völgyében a Cserhát déli lábához, Kozárd falujába. Menet közben a palócok eredetének „bogozgatása” Bíborbanszületett Konstantin (908 – 959) császár „A birodalom kormányzásáról” c. művében a türkökről (magyarok), kabarokról és a besenyőkről leírtak alapján. Palócföld (Felföld) határainak „feltérképezése”, s közben utazás az egyre hegyesedő tájon Kazár falujába, az azonos nevű Kazár-völgyébe. Rövid séta a faluban, majd a híres riolittufa kiömlés „kanyonjánál”. Továbbutazás a „Mátrától-Bükktől északra” lévő meseszép vidéken, néhány szóval a Trianon során Csehszlovákiának adott Felföldről (Gömör és Kishont, Nógrád, Heves és Borsod-vármegyék palóc területeiről, városairól). Salgóbányáról túra a Salgó várhoz, az andezit kúpokkal tarkított erdős táj és a szemközti Somoskőújfalu várhegyének fotózása.  A „Palóc Olümposz”, a Karancs, illetve a Medves tömbjeinek beazonosítása. Rövid utazás busszal Somoskőújfaluba, majd feljutás annak várhegyére. A várhegy alatti híres bazaltzuhatag fotózása, erdei sétával a határvonalon. Koraesti bejelentkezés hotelünkbe, majd jól megérdemelt pihenő.

Éj Salgótarjánban

2. nap: A mesés Karancs – Medves – vidék, Lovakrul

Közös reggeli, kijelentkezés a hotelből, majd utazás a Karancs csúcsára vivő túránk kiindulópontjához. Menet közben néhány szó az egyedi szépségű vidék földtörténetéről, az andezit és bazalt kúpok „keveredéséről.”  Felkészülés a 10 km hosszú, 520 m szintkülönbségű túrára. (A túra időtartama oda vissza 4 óra a leírások szerint – de mi 6 órát szánunk rá, pihenőkkel, s „ki mit hozott” piknikkel.) A 729 m magas csúcsra érve, a 3 szintes, több mint 25 m magas acél kilátótorony „megmászása”, a különleges panorámák élvezete.  Lefele jövet medve viccek(A mackók 3-4 éve jelentek meg ismét a Karancs – Medves Tájvédelmi Körzet erdőiben, ahol védelmüket a Bükki Nemzeti Park munkatársai látják el.) A rendelkezésre álló időtől függően séta és kocsmalátogatás az egyik kiválasztott, az Árpád-kor óta létező, s azóta is bűbájos karancsaljai faluban (Karancslapujtő, Karancskeszi vagy Karancsalja). Késő délutáni utazás Szilvásváradra, menet közben felkészítéssel a Bükki Nemzeti Parkban legelő Lipicai ménesről, a nagyszerű paripák kitenyésztéséről, a bécsi spanyol lovas iskoláról, s persze Gróf Széchenyi István első (1828-ban kiadott) munkájáról, a „Lovakrul” c.  műről.

Éj Szilvásváradon

3. nap: Egy ózondús nap a Bükk-fennsíkon és a Szalajka-völgyben

Reggeli után rövid utazás busszal Nagyvisnyón és Mályinkán át Bánkútra. Találkozás helyi túravezetőnkkel, a répáshutai hírek, események rövid megvitatása.  Ráérős túránk a Bükk-fennsík és egyben Magyarország legnagyobb átlagmagasságú terepein vezet: Bánkút – Faktor-rét (Madonna, szub-alpin fáslegelők) – Zsidó-rét (töbörsor) – Keskeny-rétHárom-kő. Pihenő és a nagyszerű panoráma élvezete. Sétánk folytatása: Hármas határNagy mező – majd visszatérés Bánkútra.

A túra jellemzői: Hossza 14 km, a teljes emelkedés 394 m vagyis egy kellemes séta.

Akik nem vállalkoznak 14 km gyaloglásra, azok rövid, fakultatív sétán vehetnek részt: Bánkút – Faktor-rét séta, ami önmagában is gyönyörű és kb. 3 km.

Késő délutáni visszautazás Szilvásváradra. Ha az idő engedi, akkor séta a Pallavicini – Keglevich-kastély parkjában, a híres Mocsári ciprusoknál, majd a Szalajka-völgyben.

Éj Szilvásváradon

4. nap: Az UNESCO világörökségi Aggteleki-karszt

Reggeli után látogatás a Lipicai Lótenyésztés Történeti Kiállításon. Utazás az UNESCO világörökségi Aggteleki-karszt területére, kitekintéssel a Gömör – Tornai karsztvidékig természeti értékeire. Vezetett séta a Baradla-barlangban, a vörös-tói bejárattól. Rövid szabadidő a bűbájos Jósvafő faluközpontjában. Látogatás a Hucul ménes legelőin, majd elutazás Szögligetre, a Felvidék határára.  Séta Szádvár várának romjaihoz, igaz mesékkel az Árpád-korban igen jelentős erősség múltjából. A határok feletti panorámák élvezete, „hazapillantás” Rozsnyó, Krasznahorkaváralja és Kassa tájaira.

Miskolcon keresztül haladva kb. 4 órás hazautazás Budapestre, esti érkezéssel a Hősök-terére.

 

Részvételi díj reggelivel, 2 személyes szobában 63.700,-Ft
Baleset Betegség és Poggyász Biztosítás  köthető
Helyben fizetett fakultatív belépők 5.300,-Ft
Bőséges vacsora (előzetesen foglalható) 11.400,-Ft
ágyas felár: 20.000,-Ft

 

Belépők tételes felsorolása: 1./Somoskőújfalu vára; 2./Szilvásvárad erdei kisvasút; 3./Lipicai Lótenyésztés Történeti Kiállítás; 4./ Baradla-barlang

Figyelem! A belépőárak egyéni, felnőtt belépő értékek – amiből a nyugdíjas és / vagy csoportos kedvezmények levonódnak.

SZÁLLÁSAINK:

1./Salgó Hotel*** / www.salgohotel.com
2./ Lipicai Hotel & Étterem** (Frissen felújított) / www.lipicaihotel.hu