Észak-Erdély, Máramaros és a moldvai UNESCO világörökségi kolostorok

Radnai-havasok, Bukovina és a Borszéki-medence – 8  napos természetjáró túra a XX. századi magyar emlékek bemutatásával

Időpont: 2019.  szeptember 22 – 29.
Utazás: 50 fős busszal
Szállás: 5 éj Hotel Victoria*** Borsa mellett, 1 éj Vatra Dorneiben, 1 éj Borszéken, panziókban
Ellátás: Reggeli / Vacsora előzetesen igényelhető
Létszám:  46 fő + 1 fő tudományos vendég + 1 fő szakvezető

Tudományos vendég: Dr. Kubassek János, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója

Észak-Erdély, a csodaszép Radnai-havasok és a Máramarosi-havasok déli vidéke 1940-ben, a II. Bécsi döntés eredményeként került vissza ismét Magyarországhoz. A rendkívül ritkán lakott vidék legimpozánsabb vonulata, a Szacsali-hágótól a Radnai-hágóig húzódó, több mint 45 km főgerinc hosszúságú Radnai-havasok vált Magyarország legvadregényesebb magashegységévé. A 2.305 m magasságú, közigazgatásilag Máramaros-megyéhez tartozó Nagy-Kőhavas csúcsa „lett ismét” az ország legmagasabb pontja, így a terület visszatérésével szinte egy időben nevezték el a kormányzóról. Ezen a vadregényes tájon vezet utazásunk, számos magyar emlék meglátogatásával. 2 nap erejéig “átkelünk” a Kárpátok gerincein is – megtekintve Bukovina UNESCO világörökségi, festett kolostorainak három legszebbikét. A Békási-víztárolón tett „magashegységi hajókirándulást” követően Borszéken, a borvizek fővárosában töltjük fel kulacsainkat – s lelkünket.  

1. nap: Magyarország változó határai (1920/1938/1941/1944); A szőke Tisza emlékei

Reggeli indulás Budapestről a Blaha Lujza térről, 6:00 órakor. Utazás autópályán Nyíregyházáig, majd onnan a Mátészalka – Csengersima – Szatmárnémeti vonalon Máramarosig. Rövid áttekintés a néhai, tartomány méretű magyar királyi vármegye természet- és népesség földrajzáról – illetve az itt eredő, s naggyá növő Tiszáról.  Rövid séta és fotószünet Técső felrobbantott hídjánál, a kistécsői Tisza parton. A rendelkezésre álló időtől és forgalomtól függően látogatás a Szaploncai vidám temetőben.  Megérkezés Máramarossziget városába a délutáni órákban. Közös séta a ma is XIX. századi hangulatú belvárosban, a legszebb és legfontosabb középületnél: Római katolikus templom, néhai megye háza, Evangélikus templom és főtér, néhai kultúrpalota, zsinagóga. 1 óra szabadidő, kávézási, vásárlási lehetőséggel. Késő délutáni érkezés a Visó-völgyébe, a Máramaros Nemzeti Park déli oldalára. Esti bejelentkezés Borsa melletti hotelünkbe.

Éj Borsa mellett

2. nap: Az Árpád-vonal Észak-Erdélyben 

Reggeli indulás a Priszlop-hágóra. Az 1.416 m magas hágóról körös-körül lakatlan hegyoldalak tucatjai boltozódnak a horizonton. A Visó völgyéből Bukovina irányába (Kárpátalja) hatalmas ligetes legelők húzódnak, ahol napokig járhatja az ember a vidéket, merre a madár sem jár. Utazás Kirlibabára, a történelmi magyar határhoz. A magyar laktanyák, majd az Árpád-vonal bunkereinek fényképezése a Radnai-hágónál. (Figyelem! Ha az erdészeti út busszal járhatatlan, a Radnai hágó csak 2 X 2 óra sétával közelíthető meg.) Ismerkedés az Árpád-vonal építésének körülményivel. Séta a Magyar Királyi Honvédség által épített hadi úton, a néhai bukovinai határ irányába (ma Ukrajna). Megismerkedés a lengyel-magyar határ szerepével a II. Világháborúban. A lakatlan táj, a moldvai Obcsinák és a Kárpátaljára áthúzódó Máramarosi-havasok fényképezése.

Éj Borsa mellett

3. nap: A Máramaros páratlan erdőkincse

Reggeli indulás a Monarchia korabeli állomásról az osztrák-magyar Mocanita kisvasúttal, a Vas-ér patak völgyében, a Máramarosi-havasok lakatlan, belső erdőségeibe. A Máramaros többszáz-éves őserdeit Mária Terézia idején kezdték el kitermelni. Az 1890-es években a kisnyomtávú vasút 60 km mélységben hatolt fel a hegyekben. A svájci tulajdonosok által felújított vonal Európa legromantikusabb erdei vasútja. 6 órás utazás a vadrengetegben, óránkénti megállással (gőzmozdony feltöltése vízzel). A Máramarosi havasok a XX. század második felében a Szovjetúnió és Románia közötti természetes határvidéket alkotta, így nemcsak az iparosítás kerülte el, de egyetlen új település sem jöhetett létre. Délutáni fényképezés az alsóvisói volt magyar laktanyáknál (ma városi kórház), majd utazás Kárpátalja határára, a visóvölgyi Tisza-partra. Rövid séta a Visó hídra, majd koraesti visszaérkezés a szállásra.

Éj Borsa mellett

4. nap: A Radnai-havasok főgerince; A jégkorszak emlékei 

Kora reggeli indulás a felvonóhoz. A kristályos és metamorf (gneisz, csillámpala, kvarcit, metagabbro) kőzetekből álló Radnai-havasok a Keleti-Kárpátok legszebb magashegysége. A gleccserek formálta csúcsok közül 1 tucat meghaladja a 2.100 méter magasságot, főgerince ma is csak ezen az egy helyen közelíthető meg felvonóval. Az 1970-es évek óta a hegység több régiója is UNESCO bioszféra rezervátum. Séta a felvonó végállomásától (1.611m) a főgerincre (1.907m). A néhai jégmezők és gleccserek által kialakított kárgerincek, cirkuszvölgyek és kárpiramisok fényképezése. 4 órás túra a Bila-Lala Rezervátum tengerszemeinek irányába. Feljutás a 2.159 m magas Gargalóig, majd onnan erőtől függően a 2.279 m magas Ünő-kő irányába. Esti visszaérkezés a szállásra.

Éj Borsa mellett

5. nap: Aktív pihenés a Horthy csúcs tövében

Egész napos aktív pihenés, 3 szabadon választható módon:

 A/  Könnyű séta a Lóhavasi-vízesés aljához, szabadidő. (Kb. 4 órás, pihentető program)

 B/  Indulás reggel 8:00 órakor a jelölt, kék turista-útvonal kiindulópontjáig. Felkapaszkodás a Pietrosz patakkal párhuzamosan a fenyőerdő határig. A széldöntések által keletkezett hatalmas erdőirtások fényképezése, rövid pihenők és gyönyörködés a máramarosi panorámákban. Elhaladás az 1.760 m magasságban lévő Meteorológiai Állomás mellett, majd pihenő a Jézer-tónál (Mosolygó-tó). A hegységben 25 db glaciális eredetű tengerszem található, ezek közül az egyik legszebb a Mosolygó. (Kb. 8 órás, aktív, nehezebb program)

C/ Felkapaszkodás a Horthy-csúcsra (2.305m). Pihenő és a körpanoráma fényképezése. Estebéd tarisznyából. A „kétezresek” beazonosítása térkép segítségével. Délutáni leereszkedés a Mosolygó-tóig, majd az erdőhatárig. Esti visszaérkezés a szállásra. (10 órás, embert próbáló, nehéz program)

Éj Borsa mellett

6. nap: Észak-Moldva UNESCO világörökségi festett kolostorai; Bukovina rövid históriája

Korai reggeli után indulás a Kárpátokon túlra, a néhai Bukovinába, rövid ismertetéssel a hajdan volt, legkeletibb osztrák örökös tartományról. Vázlatos felkészülés az egyedülálló, UNESCO világörökségi védelem alatt álló, festett kolostorok világáról – a Moldvai fejedelemség oszmán évszázadairól, az oszmánok elleni háborúk, lázadások koráról. Látogatás a Moldovita kolostorban, Petru Rares fejedelem 1532-ben épített fogadalmi kápolnájánál. Továbbutazás az 1415 óta létező Manastirea Humor kolostorhoz, majd a Voronet kolostorhoz, István vajda győzelmi szentélyéhez. István élete és az 1475-ben lezajlott Racovai csata eseményeinek áttekintése, igaz mesékkel a világhódító szultánok, II. Murád és Hódító Mehmed korából. Késő délutáni indulás „Bukovina gyöngyébe”, Vatra Dornei-be (Dornavátra) – Bukovina sí- és alpesi fővárosába. Rövid közös séta a belvárosban.

Éj Vatra Dorneiben

7. nap: Békási-víztároló és Borszék

Reggeli után utazás a Kis-Beszterce festői völgyében, ismertetővel a Besztercei-havasok és a Csalhó természeti szépségeiről. Hársmezőnél megérkezés az 500 m magasan fekvő, 36 km hosszú Békási-víztározóhoz.  Panoráma túra a festői keleti („külső”) oldalon, rövid séták és fotószünetek a legszebb kilátópontokon. Hajókirándulás a békási kikötőből, áttekintéssel az alattunk tátongó 90 m mély (!) vízről, s a jó látási viszonyok esetén  előttünk tornyosuló, 1.800 m fölé emelkedő Csalhó Nemzeti Park szirtjeiről. Délutáni visszautazás a Tölgyesi-szorosba. A néhai magyar határőrlaktanyáinak fényképezése Gyergyótölgyesen, majd utazás Borszékre, Földünk talán legjobb ásványvizeinek városkájába.   A XIX. században számos világversenyt megnyert szénsavas forrásvizek megkóstolósa, sétával a valaha szebb napokat megért nyaralók között. „Időutazás 1900-ba” korabeli fotók segítségével, majd a borszéki ásványvizek méltatása.    Elmaradhatatlan esti pálinka poharazgatás erőnktől és tehetségünktől tellően…

Éj Borszéken

8. nap: Hazautazás

Reggeli indulással hazautazás 3 óránkénti pihenőkkel. Budapestre érkezés a késő esti órákban.

Részvételi díj reggelivel 2 ágyas szobában 128.700,-Ft
3 és 4 ágyas lakosztályban a Hotel Victoriában 121.000,-Ft
Vacsora (előzetesen igényelhető) 60,-EUR/fő
Baleset Betegség és Poggyász Biztosítás  köthető
Helyben fizetett fakultatív belépők 110,-RON
1 ÁGYAS FELÁR Lekérhető

1,-RON = 69,-Ft

A Hotel Victoria szálloda kapacitása 60 fő, a szobák jelentős része 3-4 személyes apartman. A 13 db 2 ágyas szobában 26 fő vendég elszállásolására van mód. Vatra Dorneiben és Borszéken minden szállodában és panzióban 2 ágyas szobák.

A részvételi díj az 1 éves Magyar Földrajzi Társaság tagdíjat és az 1 éves A Földgömb magazin előfizetés díját is tartalmazza – attól el nem választható. A Földgömb magazin előfizetés átruházható.

Figyelem! A program ilyen formában egyszeri szervezés – stratégiai partnerünk kedvezményei nem érvényesíthetők.

*Belépők tételes felsorolása: 1./ Mocanita erdei vasút: 50,-RON; 2./ Borsafüred libegő: 30,-RON; 3-4-5./ Bukovina festett kolostorok: 30,-RON; 6./ Békási víztározó hajózás: kb. 30,-RON – díj pontos megállapítása: 2019. nyara

Szállások:

1./ Radnai-havasok: Hotel Victoria*** / www.borsa-cazare.ro

 

2./ Vatra Dornei: Hotel Silva és Pensiune Casa di David / www.hotelsilvadorna.ro és www.casadidavide.ro

 

3./ Borszék: Villa Bella Borsec és Korona Panzió / www.villabellaborsec.com és www.visitborsec.ro