Dél-Erdély, Szászföld és Háromszék legszebb látnivalói

Időpont: 2016. augusztus 14-20.
Utazás: 50 fős autóbusszal
Szállás: 1-1 éj a Fogarasi-havasokban és Brassóban szállodában, 4 éj székely vendéglátóknál
Ellátás: első napon önellátás, második naptól félpanzió (reggeli és vacsora)
Létszám: 44 fő + 3 fő személyzet

1. nap: Aradtól – a Fogarasi-havasokig

Reggeli indulás Kajárpécről 6:00 órakor, utazás autópályán. Felszállás Budapesten a Blaha Lujza téren 7:30-kor. Rövid pihenő és pénzváltási lehetőség a nagylaki határátkelőnél. Délelőtti érkezés Aradra. Látogatás a Tűzoltó téren ismét felállított Szabadság-szobornál, emlékezéssel az aradi vértanúkra. Fotószünet Solymos várának romjainál, ahová Izabella királyné menekült Buda várának török elfoglalása után, 1541-ben. Az Anjou kori királyi vár 1456-ban került Hunyadi János birtokába, ezt követően az ország egyik legjelentősebb erődjévé vált. Utazás tovább a Maros völgyében, Zámon keresztül Marosillyére. Látogatás Bethlen Gábor erdélyi fejedelem szülőházában. Déva romjainak fényképezése a főútról. Megérkezés a történelmi Szászföldre, vagy Királyföldre, Szászvároson keresztül Nagyszebenbe (németül Hermannstadt) a „Szászföld fővárosába”. A város 2007-ben viselte az „Európa kulturális fővárosa” címet Luxemburg városával közösen, ahonnan a XII. századtól a legtöbb német költözött ebbe a távoli, keleti kereskedelmi központba. Séta a gyönyörű középkori óvárosban: Nagytér (Grosser Ring): Brukenthal Palota, Várostorony, Orsolyák temploma. Kistér (Kleiner Ring): Franz Binder Múzeum, Gyógyszerészeti Múzeum, Vashíd. Huet tér: Evangélikus székesegyház, Georg Teutsch emlékmű, Őrtorony. A középkori utcácskák fényképezése. Esti utazás a Fogarasi-havasok tövében lévő szálláshelyre.

Éj a Fogarasi-havasokban

2. nap: A Transzfogarasi út csodái; Egy éj Brassóban

Utazás a különleges szépségű Transzfogarasi úton (2.030 m magasságig vezet), a Bilea-tó tengerszemig.  A több mint 70 km hosszú Fogarasi-havasok a Kárpát-koszorú leghosszabb egységes vonulata. Magassága csak egy helyen ereszkedik 2.000 m alá, 5 csúcsa haladja meg a 2.500 m magasságot. A kristályos kőzetek különösen az északi oldalon alkotnak áthatolhatatlan meredek falakat (az ezeréves magyar határ egyik legkézzelfoghatóbb szakasza) fenyvesekkel, illetve 2.000 m felett sziklahavasokkal és magashegységi növényzettel. A magashegységi állatvilág legismertebb képviselői a zergék, mormoták és a fakó keselyűk.

Az időjárástól és erőnlétünktől függően

A/ 3 órás pihentető séta a menedékházak körül a főgerinc alatt

B/ 3 órás túra a főgerincen

Délutáni utazás Fogarason keresztül Barcarozsnyóra, a Barcaság legszebb fellegvárához. Séta a belső udvarokon, emlékezéssel a valaha itt élt német lovagokra és a Német Lovagrend históriájára. Kora esti érkezés Brassóba. Városnézés a történelmi városmagban: Fekete templom, Hunterus emlékmű, Régi városháza, Hirscher ház, Kapu utca, Katali kapu. A kivilágított Fekete- és Fehér tornyok fényképezése. Közös vacsora, majd esti-éjszakai szabadprogram Brassó óvárosában.

Éj Brassóban

3. nap: A Csukás-hegység bércei

de2Reggeli után utazás a Csukás-hegység legendákba burkolózó, mesés szikláihoz. Séta az 1.272 m  magas Bratocsa-hágó fenyveseitől az alpesi legelőkön át az 1.700m fölé emelkedő sziklákhoz. A kavicskőként emlegetett krétakori konglomerátum és mésztufa felszínen számos hihetetlen méretű szfinx, torony és kőgomba alakult ki. A legszebb sziklák (Szfinx, Bradata, Király-tető) fényképezése. Feljutási kísérlet az 1.945 m magas Csukás csúcshoz. Délutáni utazás Gelencére, menet közben ismertetővel Háromszék természeti kincseiről. A faluba érkezés után látogatás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló erődtemplomnál.

Éj Gelencén

4. nap: A Per-kő és a Nyerges-tető igaz legendái

Reggeli séta Kézdivásárhely csodaszép főterén, nyitva-tartástól függően látogatással a Vigadó felújított nagytermében. Rövidke szabadidő, vásárlási lehetőség. Utazás Kézdiszentlélekre, majd séta a 719 m magasságú Per-kőre, a Szent István-kápolnához. A csodaszép kilátás élvezete a Kárpát-medence egyik legrégebbi magyar építményénél. Utazás a Kászon völgyében a Nyerges-tetőhöz. Tuzson János honvédjei ezen az erdőkkel körbevett, festői ponton próbálták megállítani az elsöprő túlerőben lévő orosz seregeket, 1849. augusztusában. A hősi emlékmű és a kopjafák fényképezése. Megérkezés CSÍKSZENTMIKLÓSRA a déli órákban. Csíkszentmiklósi program a szervezők megállapodása szerint. Esti utazás Csíkszentmártonba.

Éj Csíkszentmártonban

5. nap: Az Úz-völgye vadrengetege, s az Árpád-vonal emlékei

de4Reggeli indulással utazás teherautón a Csíki-havasokban, fakitermelő utakon. Az 1.085 m magas Rugát-tető elhagyása után megérkezés az Úz-völgye kárpáti vadonjába. Fényképszünetek a legfestőibb pontokon. Elhaladás Csinód és Egerszék erdei csángó telepei mellett, majd a Saj-havas és Káposztás-havas közé vágott Úzvölgy-szorosban. Megérkezés az I. és II. Világháborúban is híressé vált Úzvölgy telepre. A rönkfából épített magyar határőr laktanyák és hősi temetők fényképezése, az Árpád-vonal bunkereinek megkeresése, beazonosítása. Pihenő a Tábla-pusztája tisztáson.

Emlékezés a Keleti-Kárpátokban zajló harcokra, az Árpád-vonal építőire és védőire, rövid ismerkedés az elmúlt években megjelent, az Árpád-vonalat bemutató szakirodalommal. Délutáni visszautazás a 30 km hosszú erdei úton Csíkszentmártonba. Erdei bogrács piknik a település határában.

Éj Csíkszentmártonban

6. nap: A Csomád utóvulkáni csodái

Reggeli után utazás Sebsibükszádon keresztül a Csomád kihalt vulkánjához. Séta és strandolási lehetőség a Szent Anna-tónál, majd vadőrök által vezetett informatív séta a Mohos-tőzegláp tanösvényén. Késő délutáni utazás Csíkszeredára. Szabad program és vásárlási lehetőség, az üzletek nyitva tartásától függően. Látogatás Csíksomlyón: a Mária- kegytemplom meglátogatása, majd séta a Nagy-Somlyó oldalából fakadó borvízforrásnál, kóstolással. Esti utazás Farkaslakára. Közös (búcsú) vacsora a Gordonban.    

Éj Farkaslakán

7. nap: Hazautazás

Kora reggeli indulással séta a Parajdi Sókanyonban, só-gyűjtéssel. Nyitva tartástól függően rövid séta és vásárlás Korondon. Hazautazás a Szováta – Kolozsvár – Királyhágó – Nagyvárad – Debrecen – Budapest – Kajárpéc útvonalon, 3 óránkénti rövid pihenőkkel. Kajárpécre érkezés a késő éjszakai órákban.

Részvételi díj 1 főre, a 2. naptól reggelivel és vacsorával 83.700,-Ft
+*helyben fizetett belépők
Baleset Betegség és Poggyász Biztosítás  köthető
Belépők  24,-EUR
1 ágyas felár: lekérhető

 

Figyelem!

Esőkabát és túrabakancs vagy zárt túra cipő hozatala hangsúlyozottan ajánlott.

*Belépők tételes felsorolása:

1./Marosillye Bethlen Gábor ház: 900,-Ft
2./Barcarozsnyó fellegvár: 900,-Ft
3./Gelence erődtemplom: 900,-Ft
4./ Mohos-tőzegláp: 1400,-Ft
5./ Úz-völgye egész napos teherautós utazás: 3000,-Ft

 

GYERMEK KEDVEZMÉNY: 9.700,-Ft / 10 éves korig.

 Szállodák:

1./ Fogarasi-havasok: Pastavaria Albota / www.albota.sobis.ro
2./ Brassó: Hotel Decebal Brasov / www.hoteluldecebal.ro