Az Árpád – vonal Székelyföldön

Részvétel a  2010. augusztus 26-i Úz-völgyi megemlékezésen

Időpont:2010. augusztus 23 – 27.
Utazás: 9 fős kisbusszal
Szállás: Székely és csángó vendégházakban
Ellátás: Önellátás (Reggeli – vacsora házikoszt igényelhető 2.000,-Ft/nap áron)
Létszám: 8 fő

Információ: Gőgös Norbert / Telefon: 0036 30 250 2765

1.nap / augusztus 23: Erdély az Árpádok (Turul nemzetség) idején; Kik a székelyek?
Indulás reggel 6:00 órakor a Hősök teréről Debrecen irányába, autópályán. Utazás rövid pihenőkkel a biharkeresztesi határátkelőhöz. Ismerkedés Szt. László korával, a XI. századi magyar-kun kapcsolatokkal. Rövid séta a Nagyváradi főszékesegyháznál, a püspöki palota kertjében álló Szt. László szobornál. Továbbutazás a Királyhágóra. Útközben ismerkedés a székelyek eredetével, a hun-székely rokonság irodalmával, a székely nemzetségek Árpád-kori településeivel. Átutazás Kalotaszegen, majd vezetés az új autópályán. Rövid séta Marosvásárhely főterén, látogatással a szecessziós Kultúrpalotában, illetve a vár falainál. Ismerkedés az Erdélyi Fejedelemség kialakulásának-, illetve II. Rákóczi Ferenc fejedelemmé választásának körülményeivel. Haladás a Kis-Küküllő festői völgyében Székelyabodra, közben a székely székek és közigazgatási határok történetének, a Székelyföld földrajzi kiterjedésének áttekintése. A Küküllő-vidék és a Nyárádmente határán található kicsiny székely faluba 4 km hosszú erdei út vezet, festői környezetben, a falu felső kaszálóiról nagyszerű kilátással a Görgény-Hargitai fennsík hegyeire.

arpad-vonal-01

A szobák elfoglalása a tornácos vendégházban, majd séta a falu feletti kaszálókra, panoráma fotók készítése Székelyabodról és a környező hegyekről. Vacsoralehetőség.

Éj Székelyabodon

2. nap / augusztus 24: Udvarhelyszék falvai
Reggeli után indulás Erdőszentgyörgyön át a Bözödújfalusi-víztározóhoz. Ismerkedés az elárasztott falu (s ezzel együtt a román betelepítések) történetével, látogatással a bözödújfalui templomromnál és emlékműnél. Továbbutazás a Küsmöd völgyének erdein át Kőrispatakra, a székelykalap múzeumba. Rövid pihenő és séta Etéden, majd utazás úttalan utakon át az UNESCO világörökségi védelemre jelölt Énlakára. Ismerkedés az ősi székely település múltjával, az itt talált rovás-írás emlékekkel, a telkek hagyományos beosztásával. Átutazás Firtosváralján, majd Székelypálfalván, a székely ősvárak, katonai szervezet, köztulajdon rendszerének bemutatásával. „Leereszkedés” a Székelyudvarhely – Parajd főútra. Kézműves termékek vásárlása Korondon. Hazaúton rövid séta a parajdi Sókanyonban, sógyűjtéssel és a Sóvidék geológiai felépítésének megismerésével.  Visszaérkezés Székelyabodra. Házi kenyér, sajt és padlizsán-krém kóstoló. Vacsoralehetőség.

Éj Székelyabodon

3. nap / augusztus 25: Az Árpád-vonal emlékei a Gyimesekben
Reggeli után indulás Szovátán keresztül Székelyudvarhelyre. Ismerkedés az I. Világháborús román betörés történetével, rövid sétákkal a Vasszékely szobornál és a Szoborparkban. Látogatás a városháza Szent István dísztermében. Borvízkóstoló és vásárlási lehetőség Homoródfürdőn, majd átkelés a Hargita főgerincén a Tolvajos-hágón. Átutazás Csíkszeredán, majd felkapaszkodás a Gyimesi-hágóra. Fényképszünet, rövid pihenő, majd leereszkedés a Tatros völgyébe. A hagyományos pásztor életmód, a kalibázás szabályainak ismertetése, történetekkel a csángók eredetéről. Az Árpád-vonal bunkereinek, vasúti létesítményeinek fényképezése, majd séta a Magyar Királyi Honvédség által épített laktanyák előtt Gyimesközéplokon.

arpad-vonal-02

Ismerkedés az Árpád-vonal építésével, a II. Bécsi döntés körülményeivel, Észak-Erdély hazatérésének történetével. Palánkánál megérkezés a Történelmi Magyarország keleti kapujához, a Gyimesi-szoroshoz. Látogatás a közelmúltban felújított vámházban, a magyar határőr bunker és a Rákóczi vár romjainak fényképezése. Visszautazás az 1000 éves határról Gyimesbükk irányába, majd letérés a főútról a Hidegségpataka festőien szép gyimesi csángó szórványtelepüléseire. Vacsoralehetőség.

arpad-vonal-03

Éj Hidegségpatakán

4. nap / augusztus 26: Az Árpád-vonal védői az Úz-völgyében
Kora reggeli indulással a Naskalat (1.553 m) oldalában még megmaradt ősi faházak és porták fényképezése. Szippantás az égbenyúló, gondozott rétek tiszta levegőjéből, majd visszatérés Székelyföldre. Csíkszentmártonból utazás a Csíki-havasokban, fakitermelő utakon. Az 1.085 m magas Rugát-tető elhagyása után megérkezés az Úz-völgye kárpáti vadonjába. Fényképszünetek a legfestőibb pontokon. Elhaladás Csinód és Egerszék erdei csángó telepei mellett, majd a Saj-havas és Káposztás-havas közé vágott Úzvölgy szorosban. Megérkezés az I. és II. Világháborúban is híressé vált Úzvölgy telepre. A rönkfából épített magyar határőr laktanyák és hősi temetők fényképezése, az Árpád-vonal bunkereinek megkeresése, beazonosítása. Látogatás az I. Világháborús kápolnánál, majd 13:00 órától részvétel a fenyvesekkel körbeölelt Tábla-pusztája tisztáson rendezett megemlékezésen.

arpad-vonal-04

Emlékezés a Keleti-Kárpátokban zajló harcokra, az Árpád-vonal építőire és védőire. Beszélgetés a megemlékezésen résztvevő veteránokkal, az itt harcolt katonák hozzátartozóival, illetve ismerkedés az elmúlt években megjelent, az Árpád-vonalat bemutató szakirodalommal. Koraesti visszautazás a 30 km hosszú erdei úton Csíkszentmártonba, majd onnan Csíkszeredán és Székelyudvarhelyen keresztül Székelyabodra. Vacsoralehetőség útközben. Késő éjszakai érkezés a vendégházba.

Éj Székelyabodon

5. nap / augusztus 27: 9:00 órakor hazaindulás a Marosvásárhely – Torda –– Király-hágó – Nagyvárad  – Debrecen útvonalon. Utazás 3 óránkénti rövid pihenőkkel. Budapestre érkezés a kora esti órákban.

Részvételi díj 1 főre  79.000,-Ft

Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás

 köthető

Belépők

A részvételi díjban

A részvételi díj magában foglalja az 1 éves Magyar Földrajzi Társasági tagdíjat is!