Az Adria magyar emlékei

Utazás a néhai Tengermelléken Klissa várától Abbáziáig

Időpont: 2012. május 25 – június 1.
Létszám: 46 fő + 1 fő szakvezető + 1 fő tudományos vendég
Utazás: 50 fős autóbusszal
Szállás: 3 éjszaka Trogirban –ban / 4 éjszaka Crikvenicán, szállodákban – 2 ágyas szobákban
Ellátás: Reggeli és vacsora

Tudományos vendég: Dr. Kubassek János, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója

1. nap / május 25: A Zrínyiek hagyatéka; Nagy Szolimán Magyarországa
Indulás reggel 6:00 órakor a Hősök-teréről. További felszállóhelyek: Budapest, Sasadi-út; Velence; Siófok és Nagykanizsa. Utazás rövid pihenőkkel Csáktornyára, a Zrínyiek várába, városába. Útközben ismerkedés Szent László (1077-1095) bizánci és horvátországi politikájával, háborúival – Magyarország és Horvátország egy korona alatt történő egyesítésének történetével. Csáktornyán látogatás a Csák ispán által épített várnál, amit I. Ferdinánd (1526-1564) ajándékozott a Zrínyieknek. Zrínyi Miklós, a költő államférfi emlékoszlopának megtekintése, majd látogatás a Ferences templomnál, illetve a Zrínyi címeres rendháznál. Rövid utazás Szentilonára, a néhai Pálos kolostorhoz. A magyar alapítású Pálos rend történetének, szerepének áttekintése, látogatással Zrínyi Miklós, a szigetvári hős kápolnájánál. Nagy Szolimán szultán magyarországi hadjáratainak és intézkedéseinek vázlatos bemutatása. Történetek a Zrínyi család legfontosabb tagjairól. Látogatás a néhai Varasd vármegye székhelyén, a „horvát bánok udvarhelyén” Varasdon. A várost 1209-ben II. András emelte szabad királyi város méltóságra, amit Hunyadi Mátyás is megerősített. Várát Mátyás fiának – Corvin Jánosnak adta, aki élete végéig itt élt. A Ferences templom Szt. László festményének megtekintése, majd séta a Draskovics palotához és a bécsi Fellner és Helmer iroda által épített Nemzeti Színházhoz. Továbbutazás az autópályán, 3 óránkénti rövid pihenőkkel, útközben ismertető a XVI – XVII. századi magyar királyi végvár rendszerről. A tengerparthoz közeledve krónikák és visszaemlékezések bemutatása az 1241 évi mongol invázióról, Katona Tamás „A tatárjárás emlékezete” c. munkája alapján. Koraesti megérkezés Trauba (Trogir), IV. Béla néhai „mentsvárába”.

Éj Trogirban

2. nap / május 26: Pihenő
Egész napos pihenő a tengerparton. Időjárástól függően a bátrabbaknak úszás az Adriai-tengerben.

adria-01

Éj Trogirban

3. nap / május 27: A Nagyhatalmú király mentsvára
Reggeli indulással látogatás Klissa fellegvárában. Útközben ismertető a IV. Bélát (1235 -1270) bemutató forrásokról, a magyar király védelmi intézkedéseiről, B. Szabó József „A tatárjárás” című műve alapján. Rövid áttekintés a mongol harcmodorról és a Mongol-világbirodalomról, Dr. Obrusánsky Borbála munkái nyomán. A klissai vár bejárása, majd visszautazás Trau néhai szigeten álló csodálatos, UNESCO Világörökségi védelem alatt álló óvárosába. A magyar vonatkozású emlékhelyek végiglátogatása: Fényképezés a magyarországi Treguriánus püspök és magyar kőművesei által épített székesegyháznál, majd IV. Béla unokaöccse sírjánál. IV. Béla koronázási palástjának megtekintése. Séta a Hunyadi Mátyás udvarából érkezett Giovanni Dalmata által épített paloták között, Beriszló Péter, horvát bán és veszprémi püspök szülőházához. Séta a vár falainál, majd a pálmafás kikötő luxus jacht-jainak fényképezése. Szabad program és vásárlás lehetőség az óvárosban. Koraesti visszaérkezés a szálláshelyre.

adria-02

Éj Trogirban

4. nap / május 28: Az azúrkék Adria; A Serenissima árnyéka
Reggeli indulás Tengerfehérvárra (Biograd), az Árpád-házi királyok koronázó városába. Útközben ismertető az Adria-tenger természeti kincseiről, vízrajzáról. Biográdhoz közeledve igaz mesék Könyves Kálmán (1095-1116) király életéről, horvát-dalmát királlyá koronázásáról és az általa kialakított „pacta conventa” – a magyar-horvát megegyezés rendszeréről. Séta és fényképezés a mára teljesen átépített, modern Biográd tengerparti óvárosában, majd továbbutazás Zárába (Zadar).

adria-03

Zára a középkori dalmát part egyik leggazdagabb, legerősebb kikötője és nagyvárosa volt, birtoklásáért évszázadokon át háborúztak a magyar királyok Velencével. A magyarok katonai erejét a Serenissima pénze és cselszövései ellensúlyozták, így a város számos alkalommal „cserélt gazdát”.  A középkori sziget-óvárost mára töltés és út köti össze a szárazfölddel. Séta a Szűz Mária templomhoz és női bencés kolostorhoz. A harangtorony és Könyves Kálmán 1105. évi emléktáblájának fényképezése. Kálmán király nevének kibetűzése a torony belső tartóoszlopain, majd látogatás az egyházi kincstárban. Kotromanics Erzsébet magyar királyné (Nagy Lajos felesége) koronájának megtekintése. Látogatás a Szt. Ferenc templomban, ismertetővel Nagy Lajos (1342-1382) Velence ellen vívott háborúiról. Az 1358. évi Zárai béke másolatának megtekintése (Ebben Velence elismerte, hogy örök időkre lemond az Adriai partokról Magyarország javára). Szt. Simon ezüst ereklyetartó koporsójának megtekintése, az azonos nevű templomban. A 197 X 110 cm méretű rendkívüli ötvösmunka Nagy Lajos királyt, leányait és a magyar tengeri flottát is ábrázolja. Szabadidő az óvárosban, majd továbbutazás Novigrádba, a horvát bánok által igazgatott királyi várba. Megismerkedés Erzsébet királyné meggyilkolása és Mária (Luxemburgi Zsigmond király felesége) kiszabadítása történetével. Séta a fogoly királynék vára alatti hangulatos városkában, majd elutazás Crikvenicába.

Éj Crikvenicán

5. nap / május 29: A Frangepánok földjén; Ki volt Jurisics Miklós?
Reggeli indulás Zenggbe (Senj), a tatárok által lerombolt, majd a Frangepánok által újjáépített kikötőbe. Ismerkedés a Frangepán család történetével, és Zengg kalandos múltjával. Az uszkók (bosnyák kalózok) meséinek felelevenítése, majd fényképezkedés Jurisics Miklós, a város szülötte szobránál. Emlékezés Kőszeg 1532. évi ostromára és a horvát-magyar várkapitányra. II. József magyarországi főútja, a via Jozefina tengeri kiindulópontjának fényképezése a városkapunál. Továbbutazás Krk festői szigetére, a Frangepánok néhai Vegliájára. Séta Omilj felsővárosában, majd átutazás a sziget déli szegletébe, a máig középkori hangulatot árasztó Krk városába.  Szabadidő a tengerparton. Visszaúton látogatás Kraljevicában, a Frangepán várban, ahonnan IV. Béla hajóra szállva kelt át Vegliára. A rendelkezésre álló időtől függően rövid séta és fényképszünet a bakari Frangepán várnál. Koraesti visszaérkezés Crikvenicára.

Éj Crikvenicán

6. nap / május 30: Abbázia, a Monarchia mediterrán paradicsoma; Magyarország tengeri kikötője Fiume
Reggeli indulás Abbáziába (Opatija) az Osztrák-Magyar Monarchia hajdan legszebb tengerparti nyaralóparadicsomába. A ma is egyedien elegáns, K. und K. hangulatot árasztó fürdőhely a Kvarner kristálytiszta vizeinek és a város felett magasodó Monte Maggiore erdei levegőjének köszönhette felvirágzását. A Kiegyezést követően sorra épültek az osztrák-magyar arisztokrácia fényűző villái, a tisztviselői üdülők, illetve a hatalmas luxus szállodák, mint pl. a Quarnero, az Astoria, a Bellevue és az Imperial. A századfordulóra a fürdőhely népszerűsége elérte Karlsbad-ét, tízezrével érkeztek ide a felső tízezer, illetve a vezető tisztviselői körök tagjai. Itt üdült Ferenc József, II. Vilmos császár, de Csehov, Puccini vagy Lehár Ferenc is. Séta a nagyszerű szállodák között, a Ferenc József sétányon, illetve az Angiolina Park szubtrópusi növényei között. Szabad idő, fakultatív fürdőzési lehetőséggel. Átutazás a déli órákban Fiumébe (Rijeka), a régi Magyarország tengeri világvárosába.

adria-04

Megismerkedés a különleges státuszt élvező város robbanásszerű fejlődésével, a dualizmus kori magyar kormányok gazdasági erőfeszítéseivel, Baross Gábor ”a vasminiszter” fáradhatatlan munkásságának nagyszerű eredményeivel. Séta a tengernyi magyar műemlék és középület között: MÁV pályaudvar, Magyar Királyi Főposta, Adria Magyar Királyi Rt. Székház, Színház,  a budapesti mintájára épített Városháza. Látogatás a Hauszmann téren, a Baross emléktáblánál, a Deák korzón. Fényképezés a Magyar Királyi Tengerészeti Hatóság épületénél, majd a volt K.und K. Haditengerészeti Akadémián. A máig álló nagyszállók – a Hungária, a Deák Szálló és a Bristol felkeresése. Történetek a Hajógyárról, ahol a Szt. István csatahajót és a Novarát – az utolsó ellentengernagy, Horthy Miklós cirkálóját vízre bocsátották. Fiume régi nagyságának bemutatása a városról írott magyar könyvek adatai alapján. Koraesti visszautazás Crikvenicába.

Éj Crikvenicán

7. nap / május 31: Pihenő
Egész napos pihenő a tengerparton. Szabadidő és strandolás.

 Éj Crikvenicán

8. nap / június 1 :  Károlyváros és Zágráb
Reggeli után indulás Budapestre. Látogatás Károlyvárosban (Karlovac), a IV. Béla által emeltetett dubováci várnál, majd a város névadója, II. Károly főherceg által 1579-ben alapított várban és városrészben. Emlékezés a város 1594. évi török ostromára és a 15 éves háború, valamint a Bocskai szabadságharc eseményeire.  Továbbutazás a horvát fővárosba. Rövid zágrábi városnézés, az itt építtető középkori magyar királyok igaz meséinek megismerésével. A dualizmus kori magyar-horvát együttélés bemutatása, a fontosabb K. und K. középületek bejárása közben.  A határ  átlépése után folyamatos utazás Budapestre. Megérkezés a Hősök-terére kora este.

Részvételi díj  1 főre reggelivel és vacsorával 116.800,-Ft

Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás

 köthető

Belépők  (max. 10,-EUR)

 A helyszínen fizetendő

 1 ágyas felár: 95 -EUR

A megadott részvételi díj 320,-Ft / EURO árfolyamig érvényes.
Ennél rosszabb Ft árfolyam esetén a hátralék befizetésekor % arányos kompenzációt alkalmazunk.

A részvételi díj tartalmazza a
1./ részvételt igazoló Magyar Földrajzi Társaság oklevelet
2./ 1 éves Magyar Földrajzi Társaság tagdíjat és Földgömb előfizetést