A Székelyföld tetején

A Székelyföld és a Gyimesek tetején
Honismereti utazás a legszebb havasok hágóin és gerincein át
a Hargitától a Hagymás-hegységen át a Gyimesekig

Biztosan induló út

Időpont: 2015. június 20 – 26.

Utazás: 50 fős autóbusszal
Szállás: Székely vendéglátóknál és csángó skanzen panzióban
Ellátás: Reggeli és vacsora
Létszám: 44 fő + 1 fő szakvezető

 

Az erdélyi utazások között egyedülálló és minden ízében rendhagyó utazás során több alkalommal terepjáró teherautókra szállunk, hogy elérjük Székelyföld havasainak legszebb hágóit és főgerinceit is. Célpontjaink között szerepel a legendás Egyes-kő (1.608 m); a gyimeseki Apa-havas (1.239 m) és az 1000 éves határ kövei, illetve a Kelemen-havasokban a Nagy-Köves (2.100m), a „Székelyföld teteje” is. Utunk a természetjáró- és kulturális programok elegye – járműveken megközelítve a havasokat és leghíresebb csúcsokat, vezetett sétákkal Uz Bence unokáinak falvaitól – Segesvár óvárosáig.  

1. nap: Szulejmán fogadott fia János Zsigmond és az Erdélyi Fejedelemség története; Ismét Farkaslakán

Indulás reggel 6:00 órakor Tétről. Utazás az M3 autópálya – Nagyvárad útvonalon. Reggel 9-től beszélgetés a nagysikerű Szulejmán sorozatról, a korszak valós eseményeinek, szereplőinek bemutatásával. Igaz mesék Szulejmán „fogadott fia” János Zsigmond életéből és az Erdélyi Fejedelemség kialakulásáról. Utazás a Királyhágó – Gyalu – útvonalon, majd az autópályán Marosvásárhelyre. Városnézés, közben az elmúlt 10 év változásainak, felújításainak megtekintése: Városháza, Kultúrpalota (a magyar szecesszió legszebb emlékei), Bem József főhadiszállása, Bernády György szobra, Erődtemplom. Továbbutazás a Nyárádmentén, majd a Kis-Küküllő völgyének erdős, lankás vidékén. Késő délutáni érkezés Szovátafürdőre. Séta a Medve-tó körül, a kitisztított, felújított sétányon, majd az osztrák-magyar időkből megmaradt hotelsoron. A Görgényi-havasok természetföldrajzának bemutatása útközben. Rövid borvízkóstoló szünet Korondon, a Diómáli-borvízforrásból. Esti érkezés Farkaslakára. Üdvözlővacsora a Gordon kocsmában, majd a szállások elfoglalása.

Éj Farkaslakán

 2. nap: Uz Bence nyomán; Ki is Nyírő József?

Reggeli után felszökkenés teherautóinkra, majd utazás a Farkaslaka feletti havasi legelőkre.  Útközben ismertető a Görgény – Hargita plató természetföldrajzáról, hagyományos erdőgazdálkodásáról. Pihenő Szencsed fatemplománál, majd továbbutazás Uz Bence földjére, a székelyvarsági legelőkre. Nyírő József és felejthetetlen regényhőse életének felelevenítése. Séták a székelyvarsági vízimalomnál, majd a Csorgókő-vízeséshez. Betekintés a zsindelykészítés ősi mesterségébe, majd feljutás a Tartod várának romjaihoz. Az örök kérdés – Kik is voltak a székelyek ősei? – boncolgatása, néhány újabb

szakmunka alapján. Visszaúton látogatás az új, Udvarhelyszéket védelmező Krisztus kilátónál, Közép-Európa legnagyobb „ezüst szobránál”. Közös vacsora.

Éj Farkaslakán

  3. nap: A Madarasi-Hargitán (1.801m)

Reggeli séta Székelyudvarhely városközpontjában. Látogatás a Szoborparkban (a kiállítás Csaba királyfitól – Wass Albertig örökíti meg az erdélyi magyarság kiemelkedő képviselőit), majd Orbán Balázs szobránál. A Milleniumkor átadott eklektikus Városháza, a szecessziós Benedek Elek Tanítóképző, majd Tamási Áron Gimnázium fényképezése. Koszorúzási lehetőség a „Vasszékely” szobránál, emlékezéssel a Magyarországot védő határőrök világháborús szerepére. Utazás Ivóra, majd onnan a Madarasi-Hargita központi tömbjére. Túra a Széchenyi Zsigmond menedékháztól az 1.801 m magas csúcshoz. A kopjafákkal és zászlókkal feldíszített sziklás tető lélegzetelállító körpanorámát nyújt, jó látási viszonyok esetén akár 100 km-es távolságra. A mögöttünk álló fél évtized (ekkor jártunk itt utoljára közösen) felidézése, majd visszatérés buszunkhoz. Rövid pihenő a Zeteváraljai-víztározónál, majd utazás a Sikaszó völgyében és a Libán-tetőn át Gyergyóújfaluba, rövid fotószünetekkel a legszebb pontokon. Koraesti érkezés Gyergyószárhegyre.  Közös üdvözlővacsora.

Éj Gyergyószárhegyen

 4. nap: A Nagyhagymás természeti csodái

Reggeli utazás Gyergyószentmiklósra. Megismerkedés teherautó vezetőinkkel majd felkaptatás a KovácsPéterre (1.224 m), az Olt forrásvidékére. Rövid séták a legszebb tisztásokon, a Gyergyói-havasok és a Nagyhagymás-hegység legszebb csúcsainak fényképezésével.   A Nagyhagymás szirtjeinek beazonosítása (Nagy-Hagymás 1.792m; Fekete-Hagymás 1.773m; Egyes-kő 1.608m; Öcsém –tető 1.707m), ismertetővel a mészkővonulatok természetföldrajzával. Haladás az Olt völgyében a Balánbányai-víztározóhoz. Balánbányáról kb. 5 órás túra az Egyes-kő tövéhez és vissza.

Késő délutáni utazás a Csíkszentdomokos – Marosfő – Tekerőpatak – Gyergyószentmiklós útvonalon Szárhegyre.

Éj Gyergyószárhegyen

 5. nap: A Békás-szorosban, de felülről…szek03Reggeli utazás a Gyilkos-tóhoz, útközben rövid szünettel a Pongrác-tetőn (1.256 m).  Hegyi-méz vásárlási lehetőség és a Gyergyói-medence fotózása. Rövid szünet a mára túlépített és túlzsúfolt tó partján, kürtőskalács vásárlási lehetőséggel. Könnyű túra a Kis-Cohárd 1.345 m magas tetejére. A Gyilkos-tó és a Békás-szoros lélegzetelállító panorámájának fényképezése felülről (!), letekintéssel az Oltár-kőre (1.148 m).  Délutáni utazás Csíkszentmiklósra. Séta a faluban, rövid találkozás a testvérvárosi közösség tagjaival. Esti indulás Gyimesekbe. Rövid fotószünet a Gyimesi-hágón, majd aláereszkedés Gyimesbükkön át Borospatakára. Skanzen szálláshelyünk műemlék szobáinak elfoglalása. A skanzen falu múzeumának megtekintése, majd közös vacsora a csűrben. A bátrabbaknak fakultatív pálinka kúra…

Éj Borospatakán

6. nap: Az 1000 éves határon a Gyimesekben

Megismerkedés helyi kísérőnkkel, majd szekereink felmálházása szalonnával, házi sajttal, hagymával, kemencében sült kenyérrel és némi itókával. Szekértúra az 1000 éves határon, a régi határkövek megkeresésével az Apa-havas (1.239 m) legelőire. A gondozott legelők és a körbeölelő gyimesi „falucsíkok” fotózása. Szalonnasütés és piknik a Csíki-havasok festői főgerincén. Ismerkedés Sebő Ödön „A halálra ítélt zászlóalj” és Ívás István „Az utolsó székely határőrök” c műveivel, illetve a „Magyar Világ” (1940-1944) korának eseményeivel. Látogatás Palánkán a Rákóczi vár romjainál és a helyreállított indóházban. Késő délutáni visszatérés a skanzen-faluba. Zenés csángó est és búcsúvacsora.

Éj Borospatakán

 7. nap: Hazautazás

Kora reggeli indulással rövid pihenő a Gyimesi-hágón. Koszorú elhelyezési lehetőség Sebő Ödön és alakulatának emléktáblájánál, majd búcsú a lírai szépségű tájtól és lakóitól. Utazás rövid megállásokkal a Csíkszereda – Székelyudvarhely – Marosvásárhely – Királyhágó – Nagyvárad – M3 autópálya vonalon Budapestre, majd Tétre, éjszakai érkezéssel.

Részvételi díj 1 főre reggelivel és vacsorával 75.400,-Ft + *helyben fizetett költségek
Baleset Betegség és Poggyász Biztosítás    köthető
1 ágyas felár lekérhető

Figyelem!

Esőkabát és túrabakancs vagy zárt túra cipő hozatala hangsúlyozottan ajánlott.

*Helyben fizetett költségek tételes felsorolása:

1./ Terepjáró pick-up Székelyvarságra: 3.800,-Ft
2./ Kovács Péter (hágó) szekerezés: 2.000,-Ft
3./ Bögözi Gábor hegyi vezetése: 1.000,-Ft
4./ Apahavas túra szalonna piknikkel: 2.500,-Ft
5./ Zenés csángó est: 2.000,-Ft
6./ Belépők: 2.000,-Ft

GYERMEK KEDVEZMÉNY: 14.500,-Ft / 10 éves korig.

Gyermek részvételi díj (10 éves korig):  60.900,-Ft