A medve nem játék…

Székelyföldi természet- és falujárás a legendás ősvárak és medvék nyomán

 

Időpont 2019. április 7-12. és szeptember 29 – október 4.
Utazás 20 fős kisbusszal
Szállás Színvonalas panziók  2 ágyas, külön fürdőszobás szobáiban
Ellátás Reggeli és vacsora
Létszám 16 fő + 2 fő személyzet

 

 

Utazásunk mottója a közismert székely tréfa befejező sora – apropója a Székelyföld falvainak ma is hívogató bája, a Görgényi-havasok és a Hargita egyedülálló medve-gazdagsága. Helyi erdészeti szakemberek irányításával, 4 egymást követő alkalommal ülünk ki a lesekre, hogy megfigyelhessük a Kárpátok barna bundás óriásait. Napközben is serényen ügyelünk arra, hogy el- és feljuthassunk olyan helyszínekre, ahová mások nem: Firtos várának romjaihoz, a Krisztus szíve óriás-szoborhoz, a Nagy- Somlyó kilátójához, az 1.801 m magas Madarasi-Hargita csúcsára, vagy a Csudálő-kő égi legelőire. Testben és lélekben is felfrissítő programunk során nem térünk ki a legsúlyosabb szembejövő székely viccek elől sem…   

1. nap: Székelyföld medvéi és az ősvárak históriája

Indulás reggel 6:00 órakor Budapestről, a Blaha Lujza térről. Utazás az M3 autópálya – Nagyvárad útvonalon. A határ átlépése után „bevezetés a medve-tudományba”, Kászoni Zoltán (1928 – 2015) nagyszerű művei segítségével (Vad és vadászat Erdélyben; Az a medvés, pisztrángos csodás Erdély). Utazás a Királyhágó – Gyalu – útvonalon, majd az autópályán. Haladás a Nyárádmentén, majd a Kis-Küküllő völgyének erdős, lankás vidékén, vázlatos ismertetés a székelyek eredete és a székely ősvárak témaköreiből, Gaali Zoltán és Orbán Balázs munkái alapján.  Koraesti érkezés Szovátafürdőre. Séta a Medve-tó körül, a felújított sétányon, majd az osztrák-magyar időkből megmaradt hotelsoron (szeptemberben a korábbi sötétedés következtében csak a kilátó teraszhoz). Esti érkezés Farkaslakára. Üdvözlővacsora a Gordon kocsmában, majd a szállások elfoglalása.

Éj Farkaslakán

2. nap: Orbán Balázs útján Énlakáig és Firtos váráig

Reggeli után utazás Székelypálfalvára. Orbán Balázs a térségre vonatkozó gyönyörű leírásainak megismerése, a Szilas-tető déli oldalán legalább 2.500 lábnyi magasságban (850 m) települt, festői kilátású faluban. Az itt született székely lófő, Nagy György és az 1562-ben, János Zsigmond fejedelem ellen vezetett felkelése históriájának „feltárása”. Átutazás Firtosváralján a legszebb, hagyományos székely településrendjét máig is megőrző faluba, Énlakára. Séta a faluban, a nagyhírű unitárius templom kazettáinak és rovásírásos emlékének megtekintése. Kb. 3 órás túra Firtos vára megannyi legendával átszőtt ősvár romjához. Délutáni visszaérkezés Farkaslakára.

Megismerkedés medve-les programunk vezetőjével, felkészítés az előttünk álló kalan(dok)ra. Rövid vezetés a leshez, a Görgényi-havasok természetföldrajzának rövid bemutatása útközben.

(A teljes program hossza vezetéssel együtt 2 óra. A les rönkből épített, vadászok által is használt vadlesről történik.) Naplemente után visszatérés Farkaslakára. (Diszkrét alsónemű csere lehetőség … ahol indokolt…)

Éj Farkaslakán

3. nap: A Parajdi-sókanyon mélyén – s a Krisztus szíve kilátó magasán

Reggeli után utazás Parajdra, menet közben ismerkedés a Sóvidék településeivel, néhai gazdagságot hozó kincsével – s az itt látható egyedi sóformák keletkezésével. Séta az ókori rómaiak kora óta bányászott, 576 m magas Sóshegy oldalában, s alján keletkezett szorosban, a Korond patak mellett és a kiépített tanösvényen. A sós források, kígyózó fehér sóerek, különleges kürtők és borotvaéles só szirtek fotózása. Feljutás az Udvarhelyszéket védelmező Krisztus szíve kilátóhoz, Közép-Európa legnagyobb „ezüst szobrához”. Ismertető a terepen a Görgény – Hargita plató természetföldrajzáról, hagyományos erdőgazdálkodásáról. Időjárástól és kedvünktől függően séta a II. Bécsi döntés kereszthez. Délutáni visszaérkezés Farkaslakára. Felkészülés a medve-les programra. (A tegnapi alsónemű diszkrét előzetes csere lehetősége … ahol indokolt…)

(A teljes program hossza vezetéssel együtt ismét 2 óra. A les rönkből épített, vadászok által is használt vadlesről történik.) Naplemente után visszatérés Farkaslakára.

Éj Farkaslakán

4. nap: Otthon Udvarhelyen; fel a Nagy-Somlyóra

Reggeli után utazás Szelykefürdőre. Rövid séta Orbán Balázs (1829-1890) sírjához, a székely kapu gyűjtemény alatt. A rendkívül kalandos sorsú, örökkön nyugtalan „darócruhás gróf” életének, s nagyszerű,   A Székelyföld leírása… c. munkájának áttekintése, koszorú elhelyezési lehetőséggel. Séta Székelyudvarhely városközpontjában. Látogatás a Szoborparkban (a kiállítás Csaba királyfitól – Wass Albertig örökíti meg az erdélyi magyarság kiemelkedő képviselőit), majd Orbán Balázs és a „Vasszékely” szobrainál. A Milleniumkor átadott eklektikus Városháza (volt megyeháza), a szecessziós Benedek Elek Tanítóképző, majd a Katolikus Főgimnázium fényképezése. Séta a Székelytámadt várhoz, fotózással az 1.000 éves falak alatt. Átutazás a Tolvajos-hágó fenyvesekkel övezett vidékén Csíksomlyóra. A Mária- kegytemplom közös meglátogatása. Séta a Kis-Somlyó oldalából fakadó borvízforrásnál, kóstolással. Túra a szabadban álló Hármashalom kápolnához, az évi búcsúk szentélyéhez. A bátrabbaknak fakultatív feljutás a Nagy-Somlyó kilátójára. „Csíkország” panorámáinak élvezete. Délutáni utazás Zeteváraljára. Megismerkedés medve-les programunk vezetőjével, felkészítés az előttünk álló kalan(dok)ra.

(A teljes program hossza vezetéssel együtt 2 óra. A les rönkből épített, vadászok által is használt vadlesről történik.) Naplemente után visszatérés Zetelakára. (Az immár rutinná vált alsónemű csere … ahol még mindig indokolt…). Közös vacsora.

Éj Zetelakán

5. nap: A Madarasi-Hargitán (1.801m); Zeteváralja „tengere”

Reggeli utazás Ivóra, majd onnan a Madarasi-Hargita központi tömbjére. Túra a Széchenyi Zsigmond menedékháztól az 1.801 m magas csúcshoz. A kopjafákkal és zászlókkal feldíszített sziklás tető lélegzetelállító körpanorámát nyújt, jó látási viszonyok esetén akár 100 km-es távolságra. Zászlónk, szalagjaink elhelyezési lehetősége. Rövid fotószünet a Zeteváraljai-víztározónál, majd továbbutazás a Sikaszó patak völgyében a Libán-tetőre (1.000 m). Séta a Csudáló-kőhöz vezető havasi legelőkön.  Visszautazás Zetelakára. Felkészülés a medve-les programra. (Az utolsó előzetes és diszkrét alsónemű csere lehetősége… )

(A teljes program hossza vezetéssel együtt ismét 2 óra. A les rönkből épített, vadászok által is használt vadlesről történik.) Közös (búcsú)vacsora – majd fakultatív pálinkázás, erőnktől függően…

Éj Zetelakán

6. nap: Hazautazás

Kora reggeli indulással hazautazás a Szováta – Kolozsvár – Királyhágó – Nagyvárad – Debrecen –útvonalon, 3 óránkénti rövid pihenőkkel. Budapestre érkezés az esti órákban.

Medve-lesek: Mindkét helyszínen előre etetett körülmények között, a vadonban – vadlesről.

Farkaslaka mellett meghatározott áron, előre befizetett módon – a sikerességétől függetlenül.

Zeteváralja mellett sikertől függően:

Medve látása esetén 20,-EUR/ alkalom/ fő. Siker nélkül 5,-EUR/ alkalom/ fő.

Zeteváralján az összeg a helyszínen fizetendő, EUR-ban

Részvételi díj 1 főre reggelivel és vacsorával 124.900,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás köthető
Belépők 2.100,-Ft
Medve-les 2 alkalommal a Görgény-Hargitai platón A részvételi díjban
Medve-les 2 alkalommal a Hargitán (2 X 20,-EUR) 40,-EUR
1 ágyas felár 20.000,-Ft

Figyelem!

Zárt túracipő és télies öltözet hozatala hangsúlyozottan ajánlott. A Madarasi-Hargita gerincén és a Csudálő-kőnél havazás is előfordulhat. Esőkabát és meleg sapka hozatala is erőst javasolt.