NAGYVADAK NYOMÁBAN

(Fotó)szafari Botswana édenkertjeiben és a Viktória-zuhatagnál –   Zambia és Zimbabwe látogatással

Időpont: 2018. október 13 – 27.
Utazás: Menetrend szerinti repülőjárattal, a helyszíneken speciális szafari járművel
Szállás: 7 éjszaka lodge-ban, 5 éjszaka speciális szafari sátorban
Ellátás: Teljes ellátás, az utolsó két napon félpanzió, illetve reggeli
Létszám: 16  fő +  1 fő szakvezető

 

Szakvezető: Dr. Lerner János

A dél-afrikai szubkontinens vadban leggazdagabb nemzeti parkjain át kalauzol körutazásunk. A Viktória-zuhatag robajától – az Okavango-deltáig, majd vissza Zambiáig. Tavalyi utazásunkhoz hasonlóan –  távol a városok zajától, társadalmi problémáktól, az afrikai vadon csillagos ege alatt. Tavalyi programunktól eltérően – kevesebbet utazva, de mélyebbre hatolva Afrika emblematikus nemzeti parkjaiban. Az „5 Nagy” (elefánt, orrszarvú, kafferbivaly, oroszlán, leopárd) megfigyelése mellett ismét külön figyelmet szentelünk a  „megmaradt vadonok” egyetemes értékeinek.  Múltfeltáró hagyományainknak megfelelően  ezúttal is felelevenítjük Afrika feltérképezésének leghíresebb történeteit, David Livingstone (1813-1873) expedícióitól – a Fekete kontinens gyarmati felosztásáig (Scramble for Africa).

1. nap: Elrepülés Livingstone-ba

Találkozás délután 15:30-kor a Liszt Ferenc reptéren. Elrepülés 17:30-kor Doha – Johannesburg átszállással. Útközben rövid áttekintés a több mint 750.000 km2 területű Zambia természetföldrajzáról, demográfiájáról. Néhány kiemelten fontos esemény bemutatása a néhai Észak-Rhodesia múltjából.  Éj a repülőn.

2. nap: Utazás Livingstoneből – kasanei táborunkba (70 km)

Érkezés Livingstone-ba (Zambia) a délelőtti órákban. Utazás Botswanába, (kb. 70 km), Kasanéba, a Thebe River Lodge-ba. Délután hajós vadlesre indulunk a Chobe folyón, a Chobe Nemzeti Parkban. A folyó széles völgyét galériaerdők kísérik. A parton ilyenkor gyülekeznek a nagy testű növényevők – elefántok, kafferbivalyok és különféle antilopok, hogy lemenjenek inni és hűsölni a folyóhoz, melyben szinte hemzsegnek a vízilovak és krokodilok. Naplementekor érünk vissza szállásunkra. Este rövid összefoglaló Botswana harmadik legnagyobb  nemzeti parkja, a 11.700 km2 méretű Chobe 4 öko-zónájáról, Afrika legnagyobb elefánt állományáról (50.000 egyed!) és a San bushmen-ekről (busmanok), a térség őslakóiról.

Szállás a Thebe River Lodge-ban

3. nap: Kasane , Chobe Nemzeti Park

Napfelkeltekor expedíciós autónkkal vadlesre indulunk, az igen változatos élőhelyeket magába foglaló nemzeti park északi részébe. A Kalahári-medence északi peremén, a Chobe folyó, a Savuti-mocsár és a Linyanti-folyó vidékén elterülő nemzeti parkban Afrika legnagyobb vadkoncentrációja él. Ismerkedés a jellegzetes erdős-ligetes szavanna állatvilágával.

Késői reggelire visszatérünk folyóparti szállásunkra, majd pihenő. Ebéd után újra felkeressük a nemzeti parkot, tovább ismerkedünk a trópusi szavanna vadvilágával. Szerencsénktől függően az „5 Nagy” 4 képviselőjének (elefánt, kafferbivaly, oroszlán, leopárd) megfigyelése és fotózása – karnyújtásnyi távolságról.  Naplementére érünk vissza szállásunkra.

Szállás a Thebe River Lodge-ban

4. nap: A Chobe Nemzeti Park déli vidékein (160 km)

Reggeli után expedíciós autónkkal a Chobe Nemzeti Park legnagyobb vadsűrűségű déli részére, az időszakosan kiszáradó Savuti-mocsár és Savuti-csatorna vidékére indulunk. Mintegy 4 órás utazás után, ebédre érkezünk meg a vadon közepén felállított táborhelyünkre.

Ebéd után autós vadlesre indulunk a park szavannáira: A nyílt füves szavanna, bozótos szavanna és ritkaerdős (ligetes) szavanna vadvilága egyedien változatos. A szakértők szerint ez egész Afrika vadban leggazdagabb vidéke(!) – az ember megjelenése előtti állapotokkal. Visszaérkezés a táborhelyünkre naplementekor. Whisky kortyolgatás oroszlánbőgéssel… majd szabadtéri vacsora.

Szállás kényelmes, 2 személyes bevarrott aljzatú kupolasátrakban, privát táborhelyen

5. nap: Savutiból a Moremi Vadrezerváumba (150 km)

Kora reggeli vadles – majd reggeli. A mai napon az Okavango folyó deltavidéke felé vesszük az útirányt. A Kalahári lefolyástalan medencéjének északnyugati peremén legyezőszerűen szétterülő delta csatornái a világon egyedülálló édenkertet teremtettek – s teremtenek ma is.  A delta legnagyobb szigetét is elfoglaló Moremi Vadrezervátum a tipikus szavannai élővilág egyik „bölcsője”. Táborhelyünkre megérkezve megebédelünk, majd rövid szieszta után expedíciós autónkkal folytatjuk a vadrezervátum környezetének és vadvilágának felfedezését – napestig.

Szállás kényelmes, 2 személyes bevarrott aljzatú kupolasátrakban, privát táborhelyen

 6. nap: A Moremi Vadrezervátum mélyén

Rövid áttekintés Földünk legnagyobb szárazföldi deltatorkolata, a 15.000 km2 méretű Okavango Delta természetföldrajzáról, s hogy az UNESCO világörökségi védelem alatt álló vidéket miért emelték Afrika 7 természeti csodája közé is.  Az egész napot a vadrezervátumban töltjük, expedíciós autónkkal a reggeli és késő délutáni órákban nagyvadak nyomait követjük, különféle szavannai élőhely típusokat keresünk fel és nagyragadozók után nyomozunk. Száraz évszakban az állatok nagyobb csoportokban gyülekeznek az itatóhelyek környékén. A vadrezervátumban az elefánt, a víziló, a kafferbivaly, a gnú, a zebra, a nagyobb testű antilopok – lóantilop, tehénantilop, jávorantilop, nagykudu, mocsári antilop is előfordul, a ragadozók közül az oroszlán, gepárd, vadkutya, foltos hiéna, kis szerencsével leopárd is lencsevégre akadhat. Naplementére érünk vissza táborhelyünkre.

Szállás kényelmes, 2 személyes bevarrott aljzatú kupolasátrakban, privát táborhelyen

7. nap: Moremi Vadrezervátumból – Maunba (160 km)

Reggeli után irány az Okavango-delta „fővárosa”, Maun. Az Angolai-magasföldön eredő Cubango folyó Namíbia, majd Botswana területére Okavango néven érkezik. Az árhullám 3 hónap alatt ér Angolából a delta alsó részébe. A Kalahári-medence peremét elérve széles, legyező alakú deltában éri el a félsivatag jellegű lefolyástalan medence mélyén elterülő Makgadikgadi sós lapályt; itt vize elpárolog. A térképen a folyó völgye a deltával hosszú nyelű serpenyőre emlékeztet, ezért a folyó delta fölötti szakaszát gyakran csak.”serpenyőnyél”-ként emlegetik. A delta területét számos csatorna hálózza be.

Érkezéskor elfoglaljuk lodge szálláshelyünket. Délután egy órás panorámarepülés során a magasból vehetjük szemügyre a Kalahári „gyöngyét”, az Okavango-delta jellegzetes élőhelyeit.

 

Szállás a Maun Lodge kétágyas szobáiban

8. nap: Maun – Okavango Delta (20 km)

Reggeli után expedíciós autónkkal a delta alsó szakaszának egyik csónakkikötőjébe hajtunk. Ha magas a vízállás, akkor egy darabig motorcsónakkal megyünk tovább, majd a csónakosok faluját elérve 2 személyes fatörzscsónakokba, helyi nevükön mokorókba szállunk. (a mokorót egykor a Kigelia africana, azaz a kolbászfa törzséből vájták ki, ám az utóbbi években természetvédelmi okokból az eredeti formára megszólalásig hasonlító üvegszálas anyagból készülnek.) A mokorót csáklyával hajtják. kb. 1,5-2 órás mokorózás után érkezünk táborhelyünkre. Délután rövidebb mokoró és gyalogtúra során ismerkedünk a Delta élővilágával. Naplementére érünk vissza táborhelyünkre.

Szállás kényelmes, 2 személyes bevarrott aljzatú kupolasátrakban, privát táborhelyen a delta egyik szigetén

9. nap: Okavango-delta Maun – Gweta (220 km)

Reggeli után mokorókba szállunk és visszaindulunk Maunba, ahonnan expedíciós autónkkal a Makgadigadi sós lapály kapujába, Gwetába hajtunk. Délután gyalogtúrára indulunk a környék felderítésére.  A mintegy 16.000  km2 területű Makgadigadi lapályt  több kisebb sós lapály együttese alkotja, melyek egy ősi kiszáradt tó maradványai. A lefolyástalan Kalahári-medence legmélyebb részén található sós lapályokba az esős évszak idején kerül csak víz, a Zimbabwei magasföldről érkező időszakos vízfolyások táplálják, ám ez a száraz évszakban teljes mértékben elpárolog. Az esős évszak kezdetén a sós lapályokon százezernyi zebra és gnú vándorol, a friss legelőkre. Esti érkezés szállásunkra – százezernyi gnú és zebra fotóval.

Szállás a Planet Baobab  autentikus bungalóiban

 10. nap: Gweta – Ntwetwe Pan (60km)

Reggeli után meglátogatunk egy jellegzetes botswanai falut és a marhakereskedő állomást. Hagyományos botswanai ebéd elfogyasztása után a sós lapályon kipróbálhatjuk a quad vezetést. Az éjszakát a Ntwetwe sós lapályon töltjük, ismerkedünk a lapály éjszakai lényeinek világával és a déli félteke fényszennyezés-mentes csillagos égboltjával.

Szállás kényelmes, 2 személyes bevarrott aljzatú kupolasátrakban, a Planet Baobab  táborhelyen

11. nap: Ntwetwe – Gweta — Kasane (450 km)

Reggeli után „meglátogatunk” egy közeli, emberekhez szokott szurikáta csapatot – ismerkedés a mókás és már-már szemtelenül kíváncsi „szirti macskákkal”. (Közös fotózkodás – feltéve, ha a szurikáták megengedik…)

Egész napos, hosszú utazás, több rövid pihenővel. Késő délutáni – kora esti érkezés a Chobe folyó parti szállásunkra.

Szállás a Thebe River Lodge -ban

12. nap: Kasane – Livingstone (70 km)

Reggeli után Zambiába, a már ismerős Livingstone-ba utazunk. Elfoglaljuk szobáinkat a Zambézi folyó partján álló szálláshelyünkön. Ebéd után felkeressük a Viktória-zuhatag zambiai szakaszát.

A Zambézi középső folyás mentén élő népek már régóta ismerték a folyóparti szavannaerdőből feltörő gőzoszlopot, ill. a lezúduló víz robaját: a makololók egyszerűen csak “Mosi-oa-tunya”-nak, azaz Mennydörgő füstnek nevezték. Az európaiak közül a skót misszionárius David Livingstone pillantotta meg először, 1855. november 16-án. „Olyan gyönyörű, hogy még a felette elrepülő angyalok is megtorpannak röptükben, hogy megcsodálhassák” mondta róla a legendás felfedező, majd a brit uralkodóról elnevezte Viktória-zuhatagnak.

Szállás a Zambezi Waterfront bungalóiban

13. nap: Livingstone – Zimbabwe séta

Reggeli után a zuhatag szurdokán átívelő vasúti hídon átsétálunk Zimbabwéba, hogy megcsodálhassuk a zuhatag déli oldalát is. A Zambézi a Batoka fennsík vastag bazaltláva-takarójába véste mély árkát. A kemény vulkáni kőzetet itt a Kelet-afrikai árokrendszer délnyugati leágazását követő hatalmas függőleges törések, repedések, hasadékok hálózzák be. A Zambézi elérve az első bazalthasadék peremét mintegy 1.700 méter szélességben zuhan alá. Száraz időszakokban a vízfüggöny kicsit hézagos, a zambiai oldalon olykor teljesen kiszárad. Áradás idején azonban csak két szigetnél szakad meg a zuhatag folyamatossága. A hasadék aljáról felverődő és visszahulló permetet a szél általában a déli (zimbabwei) oldalra hajtja, itt 60-80 m szélességben buja trópusi páraerdő fejlődött ki. A zuhatag közepe táján helyezkedik el a hosszúkás Livingstone-sziget: a névadó felfedező innen pillantotta meg először a vízesést. A Zambia és Zimbabwe közötti országhatár a zuhatag közepén, a Livingstone -sziget keleti oldala közelében húzódik, majd a szakadék közepén folytatódik.

Délután érünk vissza Zambiába a búcsúprogramra: Naplemente-hajótúrára indulunk a Zambézi zuhatag fölötti szakaszán. Búcsúvacsoránkat a hajó fedélzetén fogyasztjuk el.

Szállás a Zambezi Waterfront bungalóiban

14. nap: Hazautazás

Délelőtti transzfer a repülőtérre. Hazaindulás 13:30-kor, johannesburgi és európai átszállással. Éj a repülőn.  Budapestre érkezés a 15. napon, október 27-én, déli 12:05-kor.

Részvételi díj 1.097.000,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás  köthető
Vízumdíjak 54.000,-Ft
Elvárt borravaló 90,-USD
Repülőjegy irányárak, illetékkel 398.000,-Ft
Útlemondási biztosítás 1,5%

 

FAKULTATÍV KIRÁNDULÁSI LEHETŐSÉGEK:

  • Viktória-vízesés, helikopteres sétarepülés (15 perc): kb. 160,- USD
  • Viktória-vízesés, elefánt szafari: kb. 170,-USD

A fakultatív programok díjai a helyszínen fizetendők.