Egyiptom a Nílus és a Vörös-tenger ajándéka

Kairó – Piramisok – Felső-Egyiptom & Núbia UNESCO világörökségei és különleges tájai – Szudán határvidékéig

Időpont: 2023. november 10-21
Utazás: Menetrendszerinti repülőjárattal; a helyszíneken különbusszal
Szállás: 4 csillagos szállodák, 2 ágyas szobáiban
Ellátás: Reggeli és vacsora, a Vörös-tengernél teljes ellátás
Létszám: 22 fő + 1 fő szakvezető + 1 fő egyiptomi házigazda

Magyar idegenvezetés Budapesttől – Budapestig

A történelem jobb tanácsadó, mint a jó szándékok.”- Jeane J. Kirkpatrick (1926-2006)


Kép: David Roberts (1796-1864) – The Great Temple of Aboo Simble Nubia

Kairóból induló kombinált Gíza – Szakkara, Felső-Egyiptom és Núbia utazásunkat a klasszikus XIX. századi expedíciók példáját követve, a lehető legtöbb népszerű tudományos szempont figyelembevételével állítottuk össze. A Nílus-völgye Kr.e. IV. évezredi UNESCO világörökségi építményeinek korától – Angol-Egyiptomi Szudán (1899-1956) sorsdöntő eseményeiig követjük végig Egyiptom múltjának írott idők kezdete óta hömpölygő idővonalát. Kirándulást teszünk a Líbiai-sivatag peremein, illetve az Arab-sivatagon keresztül is. A Vörös-tengeren hajózva egészen a szudáni határokig jutunk, ahol a Wadi El Gamal Nemzeti Park mangrove erdőitől a Nayzak türkiztó „szeméig”, illetve a Sataya korallzátonyok delfinöbléig jutunk. Abu Szimbel, Asszuán, Kom Ombo, Edfu vagy Luxor ókori csodái mellett feltárul szemünk előtt a Mameluk- és Oszmán Birodalmak korának öröksége is. A tengeren töltött napjaink során megismerhetjük, megfigyelhetjük annak színpompásan trópusi zátonyait, teremtményeit. Saját tapasztalataink mellett merítve a térség földrajzát, élővilágát és múltját bemutató útleírásokból, cikkekből is napközben, – mindig, s mindenhol keleti kényelemben, az esti pihenők alatt.

1. nap: Elutazás Kairóba
Elutazás Budapestről közvetlen járattal Kairóba. A reptéri transzfer során néhány szó Afrika legnagyobb agglomerációjának kialakulásáról (napjainkban 22 millió lakos), Fusztat 641. évi, majd mai nevén Kairó 969. évi megalapításáról. A rendelkezésre álló időtől függően néhány igaz mese az Oszmán évszázadok (XVI-XIX. század) korából. A szállodába érkezés után vacsora.

Éj Kairóban

2. nap: Gíza UNESCO világörökségi piramisai
Reggeli után a gízai piramisokhoz látogatunk, melyek közül Hufu (Kheopsz fáraó) piramisa az ókori világ hét csodájának az egyike. Az eredetileg közel 147 méter magas „nagy piramis” 4.000 éven át a világ legmagasabb épülete volt. A három legnagyobb piramist a régészek becslése szerint Kr. e. 2.600 és 2.500 között emelték, építésük pontos körülményeit máig rejtély övezi. A piramisok őrzője, a varázslatos emberfejű, oroszlántestű szfinx is az UNESCO világörökség része. Hosszú időn át szinte teljesen betemette a homok, építtetőjének kiléte szintén vita tárgya a tudósok között. A piramismező után a méltán világhírű Egyiptomi Múzeumba látogatunk el, ahol Tutanhamon kincsei mellett számos értékes ókori leletet (szobrokat, arany tárgyakat és ékszereket, papirusz tekercseket) láthatunk. A múzeumban megszámlálhatatlan mennyiségű ókori tárgyat őriznek, az alagsori raktárakban is felbecsülhetetlen kincsekkel. A nap végén visszatérés hotelünkbe, pihenő, a látottak értékelése.

Éj Kairóban

3. nap: Szakkara, Memphisz, majd Asszuán, Felső-Egyiptom déli határa
Reggeli után kirándulás Szakkarába és Memphiszbe. Szakkara az egykori főváros, Memphisz nekropolisza, A Nílus mentének legősibb temetője, ahol 11 piramis és a magas rangú tisztségviselők sírjai láthatók. Először a Dr. Zahi Hawass által alapított Imhotep Múzeumba látogatunk, ezután Dzsószer fáraó méltán híres lépcsős piramisát nézzük meg, melyhez több középület is tartozott. Tervezője az ókori “polihisztor”, Imhotep volt, akit később istenként tiszteltek páratlan tudása miatt. Unisz piramisának megtekintése, ahol a legrégebbi egyiptomi vallási emlékeket, a piramisszövegeket először feljegyezték. Végül az egyik egyiptomi vezér, Kagemni sírjához látogatunk, ahol korabeli életképeket láthatunk. Továbbutazás Memphiszbe, mely hosszú ideig Egyiptom fővárosa, virágzása alatt a világ egyik legnagyobb városa, kulturális és tudományos központja volt. Megnézzük a legnagyobb II. Ramszesz szobrot, majd az alabástromból készült Szfinxet, mielőtt visszautazunk Kairóba. Ebéd útközben. Esti transzfer a repülőtérre, elutazás Asszuánba. A Nílus Első kataraktájánál épült Asszuán már a Kr.e. III. évezredi Egyiptomi Óbirodalom idején is kiemelt fontosságú hely volt. Partmenti kőbányái, biztonságot adó szigetei hamar a fáraók kulcsfontosságú központjává emelték. A Nílus partján állva mindenfelé UNESCO világörökségi helyszíneket pásztáz a tekintet, amik 4 különböző területen koncentrálódnak: 1./Quebbet el-Hawa (Szelek kupolája), az óbirodalmi fáraók mára óriási homokdűnévé alakult temetkezési helye; 2./ Elephantiné-sziget, rajta a fáraók palotái és templomai; 3./ Nílusi kőbányák, s a „Befejezetlen obeliszk”; 4./ Szent Simeon Kolostortemplom.
A reptéri transzfer közben a régi Egyiptom 3 régiója, Núbia; Felső-Egyiptom és Alsó-Egyiptom történeti földrajzának, mai határainak áttekintése, néhány térkép és szemléltetés segítségével. Pár szó Sa’id (a mai Felső-Egyiptom) jellegzetességeiről.

Éj Asszuánban

4. nap: Abu Szimbel és a Núbia más csodái
Hajnali indulás Abu Szimbel UNESCO világörökségi templomaihoz. Utazás közben Núbia múltjának két merőben eltérő időszakában „kutakodunk”: 1./ Az Egyiptomi Újbirodalom (Kr.e. 1550 – Kr. e. 1069) legkiemelkedőbb uralkodója, a 66 éven regnáló II. (Nagy) Ramszesz élete és kora; 2./ Az „At Turkiyyah”, illetve a Muhammed Ali dinasztia (1805-1953) időszaka, amikor Egyiptom és Szudán egy korona alá tartozott. A Nasszer-tó nyugati partjára érkezve közös látogatás Nagy Ramszesz, majd 8. számú nagy királyi hitvese, Nefertari Meritmut csodaszép templomaiban. Séta a Nagy Gátnál (Aswan High Dam) menet közben történetekkel Gamal Abdel Nasser felemelkedéséről, az 1952. évi forradalomról és a Szuezi-csatorna államosításáról, illetve az átmeneti „szovjet barátság” koráról. Visszaúton rövid hajózás a Nasszer-tavon a Kalabsha templomhoz, majd látogatás a Quebbet el-Hawa déli oldalára épült Szent Simeon Kolostor romjainál. Napunk végén a Núbia Múzeum kincseinek közös megtekintése.

Éj Asszuánban

5. nap: Asszuán az Első katarakta stratégia városa
Mai napi programunk: Behajózás a felduzzasztott folyóban található Philae / Ízisz istennő Templom Komplexumhoz. Kihajózás a méltán világhíres néhai kőbányához, a „Befejezetlen obeliszk” megtekintésével. Utunkat és nílusi hajózásainkat folytatva látogatás a Kitchener-sziget nagyszerű trópusi botanikus kertjében, néhány szóval a névadó, Horatio Herbert Kitchener (1850-1916) életéről, s a viktoriánus kori Brit Birodalomban játszott szerepeiről. Áthajózás a Núbiai faluba, majd a valaha igen elegáns és népszerű Cornish partmenti konflisaihoz, rövid kocsikázással.

Éj Asszuánban


6. nap: Utazás a Nílus keleti partján; Mamlúkok és Oszmánok nyomain
Reggeli után utolsó asszuáni felukka hajózásunk az Elephantiné-szigetre. Látogatás az ókori romváros kilátóteraszán, majd az Asszuán Múzeumban. Felső-egyiptomi utazásunk megkezdése északra, a Nílus keleti partján. A buszkirándulás kiváló alkalom arra, hogy az előttünk álló, méltán világhírű hellenisztikus templom komplexumok (Kom Ombo és Edfu Hórusztemplom) történetei mellett a középkori Mamlúk Szultánság (1254 – 1517), illetve az azt követő Oszmán Egyiptom Vilájet (1517-1867) évszázadainak legfontosabb eseményeibe is betekintsünk.
Közös látogatás Kom Ombo templomában, a Ptolemaida dinasztia (Kr.e. 305 – 30.) korának legépebben megmaradt szakrális komplexumában. Pár szó Sobek, az ókori Krokodil Isten fontosságáról, majd látogatás a mumifikált krokodilok szentély-múzeumában. Továbbutazás a Nílus mentén északra, az Edfui Hórusz templomhoz. A Kr.e. II. században ez volt az egész Hellenisztikus világ egyik legnagyobb és legjelentősebb szellemi központja, Hórusz a Sólyom Isten ebben az időben afféle „egyiptomi Zeuszként” regnált a többi istenségek felett. Edfuból utazás Luxorba, az ókori Felső-Egyiptom néhai fővárosába, közben betekintés az UNESCO világörökségi kincsekkel „zsúfolt” város történelmi korszakaiba, Théba Kr. e. IV. évezredi alapításától, a város birodalmi központtá emelkedéséig. Az előttünk álló városrészek, UNESCO látnivalók „letérképezése”.

Éj Luxorban

7. nap: A Nílus keleti partjának UNESCO csodái
Reggeli után látogatásunk megkezdése a gigászi Karnak templom-komplexumban, ami egyben római erődként, illetve XIII. századi Mameluk mecsetként is szolgált/ szolgál. Théba „a 100 kapu városa” már a Kr.e. III. évezredben is „világméretű” vonzással rendelkezett, hiszen a mai modern Szudántól, Izraelig és Szíriáig csodálták fényét. A XVIII. dinasztia (Kr. e. 1550 – Kr.e. 1292) idején vált az Ámon-Ré kultusz birodalmi központjává. Szinte minden fáraó hozzáépített valamit a város méretű templomokhoz, a sok ezer éves falak egyben a legdicsőbb uralkodók arcképcsarnokai is. Délután átutazás a Luxor templom-komplexumba, illetve látogatás a belvárosban. III. Amenhotep; Tutankhamon; III. (Nagy) Thotmesz; Hatsepszut és még jó néhány meghatározó, itt építtető fáraó életének rövid áttekintése – egészen III. Alexandrosz (Nagy Sándor) megkoronázásáig. Koraesti szabadprogram.

Éj Luxorban

8. nap: A Nílus nyugati partjának UNESCO csodái
A mai napon meglátogatott helyszínek mindegyike (is) UNESCO világörökségi kincs. „Időutazásunkat” a Királyok völgyében kezdjük, látogatással a legnevezetesebb fáraók sírkamráiban. Howard Carter (1874 – 1939) életének és Tutankhamon fáraó sírja 1922. évi megtalálása történetének közös áttekintése az eredeti helyszínen (Királyok völgye No62.) Séta Hatsepszut fáraó(nő) sziklatemplománál, majd látogatás egy alabástrom műhelyben. Rövid fényképszünet és séta a Memnon kolosszusoknál. Késő délutáni szabadprogram és pihenő a hotelben.

Éj Luxorban

9. nap: Utazás a Keleti-sivatagon át a Vörös-tengerhez
Reggeli indulással utazásunk megkezdése a Keleti-sivatagon (néhai Arab-sivatag) át. A 225.000 km2 területű sivatag keleti határa már a Vörös-tenger. A sivatag képe itt jelentősen eltér a Líbiai-sivatag hangulataitól: platók, vádik (időszakos patakmedrek) és hegyvonulatok szabdalják a felszínt, agyagos és sós medencékkel a nyílt térszíneken. Az É-D tájolású Vöröstengeri-hegység „vadat megtartó” menedékeinek köszönhetően máig él itt sivatagi róka, szirti borz, ugróegér, sörényes juh, dorkász gazella, de még núbiai kőszáli kecske is. Az égbolt gyakori vendége a szakállas saskeselyű. Utazásunk Al Luqajtah-ból Al Kuszajr-ba vezet, rövid fotószünetekkel az arra érdemes helyszíneken. Történetek a Nílus-völgyét, illetve Egyiptom sivatagait megjárt magyar utazókról, mint Orbán Balázs (1829-1890); Benedikty József (1829-1897); Erődi Béla (1846-1936); Kovács János (1816-1906); Zádori János (1831-1887) és az „Angol beteg”, Almásy László (1895-1951).


Néhány szó Marsza Alam városának kiépüléséről, illetve az északra lévő ismertebb korall övezetekről, mint a Rash Muhammad Nemzeti Park (Sharm el Sheik), illetve a Giftun-szigetek (Hurghada). Al Kuszajr városában rövid látogatás az Oszmán erődnél, majd utazásunk folytatása délre, a Vörös-tenger partján. Marsza Alamba érkezve látogatás a Tengeri Mecsetben. Fakultatív fohász, hogy az előttünk álló napokban sok trópusi tengeri lényt lássunk a zátonyoknál. Megérkezés után a resortunk és a környező tengerpart „felfedezése”. Felkészülés az előttünk álló tengeri kalandokra.

Éj Marsza Alamban

10. nap: A Shaab Sataya delfinjei; a Ráktérítő mentén
A mai napon két különböző program között választhatnak a résztvevők:
1./ Jól megérdemelt pihenő a resortban és strandolás.
vagy
2./ Egész napos fakultatív kirándulás a Shaab Sataya delfin zátonyokhoz, a Ráktérítő közelébe. Kora reggeli ébresztő, majd utazás a Hamata Marina kikötőbe. Két órás hajókázás délre, egészen közel a Ráktérítőhöz. Menet közben vázlatos áttekintés a Vörös-tenger korall világáról, az ezekben a vizekben élő delfinekről, tengeri tehenekről. A Sataya atoll pereméhez érve lehorgonyzás, majd (jó szerencse esetén) merülés a delfinek között. Frissen készített ebéd a hajón, majd egy kis pihenő után újabb merülés a delfinek vizeiben, illetve a színpompás korallperemek mentén – s helyenként felett. Visszahajózás közben a Vörös-tenger partvidékének, fontosabb kikötőinek „felfedezése, le egészen Ádenig…” afféle XIX. századi módon, papírtérkép segítségével. Késő délutáni visszaérkezés a hotelbe.

Éj Marsza Alamban

11. nap: A Wadi El Gamal Nemzeti Park partjai és a Qulan mangrove erdői
A mai napon két különböző program között választhatnak a résztvevők:
1./ Jól megérdemelt pihenő a resortban és strandolás.
vagy
2./ Egész napos fakultatív kirándulás a Wadi El Gamal Nemzeti Park védett partszakaszain. Reggeli utazás a Qulan mangrove erdőbe. Séta a homokos partvidéken, illetve a part menti sekély vizekben, „terepgyakorlati” magyarázatokkal a mangrovés partok fontosságáról, szerencsés esetben madár, esetleg teve fényképezéssel. Ebédünk és frissen pörkölt „gabana kávénk” elfogyasztása az Al Abadba beduinok táborában. Pipás búvárfelszereléseink összekészítése, majd úszás Ras Hankorabnál, illetve a Sharm el Luli partszakaszon, a türkiz és halványkékek több mint 50 árnyalatának varázslatával. Sharm el Luli parmenti korallzátonyainak változatossága, élénk trópusi színeinek kavalkádja életre szóló, felejthetetlen élmény. Továbbutazás a párducszem alakú „Nayzak-tó” egyedülállóan kristálytiszta medencéjéhez. Úszás ás további búvárkodási lehetőség. Késő délutáni visszaérkezés a hotelünkbe. Éjjeli kijelentkezés a hotelből. Késő éjjel (01:00-02:00 körül) indulás Hurghada repülőterére (transzferidő kb. 4 óra).

12. nap: Marsa Alam – Hurghada – Budapest
Kora reggel érkezés Hurghada repülőterére, hazautazás Kairón keresztül Budapestre. Érkezés kora délután.

Részvételi díj 810.000,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás köthető
Repülőjegy irányár illetékkel 187.000,-Ft
Belépők A részvételi díjban
Stornó biztosítás 2,5%
Elvárt borravaló (baksis) 8,-USD/fő/nap
1 ágyas felár 305.000,-Ft
Egész napos fakultatív Wadi El Gamal Nemzeti Park Kirándulás 38.000,-Ft
Egész napos fakultatív Shaab Sataya korallzátony és delfin kirándulás 33.000,-Ft

Figyelem!

Zárt túracipő, fürdőruha, naptej, napszemüveg és fényvédő kalap hozatala hangsúlyozottan ajánlott.