Állkapcsok – Dél-Afrika nagyvadjai és természeti csodái

„Big5” túra és safari a Krüger Nemzeti Parktól a Kalaháriig

Időpont:   2015. május 11 – 24. és 2015. október 2-15.
Utazás: Menetrendszerinti repülőjárattal
8 személyes Toyota Quantum, vagy Volkswagen kisbusszal
Szállás: 3 csillagos hotelek 2 ágyas szobáiban és safari lodge-okban
Ellátás: Önellátás
Létszám: 7  fő + 1 fő geográfus kísérő
Magyar szakvezetés Budapesttől – Budapestig

Képgaléria

 

A „Fekete kontinens” leggazdagabb országa a rendkívüli természet földrajzi változatosság és az

„5 Nagy” (oroszlán, leopárd, elefánt, orrszarvú, kaffer bivaly)  földje. A Drakensberg (Sárkány) -hegység és a Búr magasföld vízesésekkel szabdalt, festői szépségű fennsíkjai és peremei alól a mozambiki határig húzódik a legendás Krüger Nemzeti Park. A Krüger nagyvadakban dúskáló ligetes szavannáin szerencsés esetben akár 1 nap alatt is megpillantható és fotózható a legendás „5 Nagy”. A namíbiai határon zubogó Augrabies Falls vízesés holdbéli tájairól indulva a busmanok drámai szépségű földjein átkelve vár minket a fekete sörényű kalahári oroszlánok végtelen, érintetlen birodalma, a Kalahári…

1. nap:

Találkozás a Liszt Ferenc repülőtéren délután. Elutazás Budapestről londoni – vagy frankfurti átszállással.

Éj a repülőn

2. nap: Megérkezés a Búr-magasföldre; Dél-Afrika aranya

Reggeli megérkezés Johannesburg repterére. Járművünk felvétele, majd utazás a Drakensberg-hegység irányába. Ismerkedés a Highweld (Búr-magasföld) természeti földrajzával, benépesítésének történetével. Átkelés a Krokodil folyó hídján, majd haladás északra a Montrose Sabie – Graskop útvonalon, a Highweld peremének (Escarpment) festői vidékére. Időtől függően délutáni látogatás Pilgrims Rest aranyásó műemlékvárosában. Sörözés egy kiskocsmában (Windhoek bier), közben beszélgetés a „városka alól” kikerülő aranygazdagságról – illetve Dél-Afrika aranyáról.

Éj Graskopban

3. nap: Az Escarpment festői vidékén

A legszebb vízesések fényképezése, rövid sétákkal: Lisszabon Falls (70 m magasság), Berlin Falls (80 m magasság). Séta a csodálatos kilátást nyújtó Istenek Ablaka kilátónál, „légi-felvételek” készítése a mélyben elterülő Lowveld lankás vidékéről. Séta a gerincen található Rainforest köderdőben. Séta a Potholes kanyonjának homokkő malmai felett, majd a lélegzetelállító Blyde River Kanyon felső peremén. A 20 km hosszú, 700 m mély képződmény a világ harmadik legnagyobb kanyonja. A kanyon aljában kígyózó folyóban nagyszámú víziló és krokodil él, míg az oldalfal erdőiben cerkófok, szamangó majmok, galágók és csakma páviánok tanyáznak. A Teleki Klub zászlajának kitűzése, háttérben a végtelen mélység szavannáival. „Aláereszkedés” a kanyonvidék északi peremén. Látogatás a Hoedspruit Endangered Species Centre vadvédelmi központban. A rendkívül ritka afrikai vadkutyák és gepárdok megőrzését szolgáló projektek megismerése. Vezetés a 22.000 km2 kiterjedésű Krüger Nemzeti Park nyugati oldalához, a nemzeti parkot szegélyező rezervátumok és koncessziós parkok vadonján át. Megérkezés a Krügerbe az Orpen kapunál.

Éj az Orpen bázison

 4. nap: A legendás Oroszlánháromszög; A Sweetveld Plains (édesfüvű szavannák) nagyvadjai

Reggeli vezetés a híres „Oroszlánháromszög” központjába a Satara bázisra. Kutatás „az 5 Nagy” után (rinocérosz, kafferbivaly, elefánt, oroszlán, leopárd). A nílusi krokodilok és vízilovak megfigyelése a folyókon átívelő hidakról. Jószerencse esetén a hatalmas nílusi varánuszok (2 m hosszúra növő ragadozó gyíkok) fényképezése. Az „Oroszlánháromszög” természet-földrajzi bemutatása: A Satara – Orpen és Tshokwane bázisok közé eső 50 km átmérőjű háromszögben rengeteg kafferbivaly és gnú él, s ezek több 100 oroszláncsalád fennmaradását biztosítják. A világhírű „Oroszlánháromszög” a természetfilmesek és fotósok „mekkája”. Az oroszlánok mellett olykor gepárdok is megfigyelhetők. Késő délutáni visszaérkezés a bázisra. Fakultatív 3 órás esti lokátoros túra (night drive), nyílt platós safari teherautóval (Irányár: 25,-EURO)

Éj az Orpen bázison

5. nap: A nagymacskák; Impalák – az élet hordozói

Az oroszlánok, gepárdok és leopárdok nyomának keresése a game térképek és táblázatok alapján. Kutatás a  Riverine Forest (folyóparti erdők) vadjai után. Az állandó folyók mocsaras partjai és folyóparti erdői külön öko-zónát alkotnak. A sokszor több száz éves fákból álló erdőkben él a legtöbb leopárd, míg a vízpart a legjobb helyszín a különböző állatfajok egymáshoz való viszonyának megfigyelésére. Mocsári antilop, víziló, krokodil és vízi-madár fényképezés. Késő délutáni megérkezés a Mala Mala Vadrezervátumba.

Éj a Mala Malában

6. nap: Az 5 Nagy nyomán

Reggeli után ismerkedés helyi kísérőinkkel. A napi vadles előzetes egyeztetése, majd egész napos szafari kísérőink irányításával. Este a látottak értékelése, búcsú whisky kortyolgatással.

Éj a Mala Malában

 7. nap: Irány a Kalahári…

A vadrezervátum elhagyása a délelőtti órákban. Utazás, 3 óránkénti pihenőkkel Johannesburg repterére. Bejelentkezés a hotelbe, majd pihenő é szabadidő a reptéri mall üzleteiben.

Éj a Johannesburgi reptér mellett

8. nap: Az Oranje folyam és az Augrabies Falls vízesés

Reggeli elrepülés Upingtonba. A járművünk átvétele után vezetés a Schröder utcán a namíbiai határt biztosító néhai határőrség emlékművéhez. Indulás a Busmanföld északi peremére az Augrabies Falls vízeséshez. Utazás az Oranje északi partján Oranjevallei és Keimoes városkáin keresztül. Rátérés a Namíbia felé vezető egyetlen útra. Rövid felkészülés a nemzeti park információs bázisán, majd séták a folyó déli partján a legszebb kilátópontokhoz. Az Oranje folyó 18 km hosszú völgyet vágott a homokkő és gránit térszínbe, 56 m mélységű vízesése hangos morajlással zúdul alá. (A vízesés neve is a bushman Aukoerebis kifejezésből „a Nagy Zaj Helye” ered.) Fotózás a Moon Rock, Ararat és Echo Corner kilátópontoknál, antilop és madár megfigyeléssel. Kokerboom (a híres félsivatagi növény) fényképezés.

Éj az Augrabies Falls Nemzeti Parkban

9. nap: A virágzó Kalahári

Reggeli indulás északra a Kalahári sivatagba. Utazás a Namíbia – Botswana határ irányába Andriesvale-ig. Andriesvale elhagyása után haladás a Nossob időszakos vízfolyása mentén, a Kalahári homokútján a Twee Rivieren bázisra. Twee Rivieren a 38.000 km2 méretű (!) Kgalagadi Transfrontier Park déli bejárata. A mozgó vöröses – narancssárgás homokdűnéiről is ismert Kalahári nem tökéletes sivatag. Ősszel (március-május) a táj völgyei, időszakos vízfolyásainak medrei zöldbe és virágba borulnak. A botswanai területekkel egybenyitott nemzeti parkban a növényevők migrációs útvonalai zavartalanul élnek, így a kistestű földimókusok és szurikáták mellett antilopok, gnúk, sőt az óriási jávorantilopok is nagyszámban fényképezhetők. A szállás elfoglalása. Engedély esetén rövid fényképezkedés a park botswanai oldalán.

Éj a Twee Rivieren  szafari bázison

10. nap: A sivatagi antilopok; Élet az itatóknál

Kora hajnali indulás északra az Auob időszakos medre mellett. Ismertető a sivatagi életmódhoz maximálisan alkalmazkodó, s kizárólag itt fényképezhető nyársas antilopokról (oryx) és vándor antilopokról. A vöröses és narancssárga dűnék között megbújó itatóknál és felszíni vizeknél „koncentráltan” megnő az esély a nagytestű növényevők és az őket követő ragadozók megpillantására. Lassú haladás, pihenőkkel a Kamfersboom, Auchterloine és Rooibak itatóknál. Szerencsétől függően sakál, hiéna, gepárd, leopárd, esetleg oroszlán fényképezés. Utazás tovább, hosszabb megfigyeléssel a Kamkwa itatóknál. Délutáni megérkezés a namíbiai határon lévő Mata Mata szafari bázisra. Pihenő – engedély esetén rövid sétával Namíbiába. Csoportkép készítés Namíbiában, majd utazás dél felé a folyóvölgyben.

Éj a Twee Rivieren  szafari bázison

11. nap: A legendás kalahári oroszlán

Hajnali indulás a szafari bázisról  Nossob tábora felé. Útközben ismerkedés a legendás, fekete sörényű kalahári oroszlánok életmódjával, élettereivel. Utazás északra a Kaspersdraai és Rooikop itatók mellett. Időtől, a vadőröktől kapott információktól és az erőnlétünktől függően kalahári oroszlánkeresés, pihenőkkel. Koraesti visszaérkezés a szafari bázisra.

Éj a Twee Rivieren  szafari bázison

12. nap: Sivatagi – félsivatagi növényritkaságok

Kora reggeli indulással folyamatos utazás dél felé, látogatással a busman kulturális központban. Rövid ismertető a busmanok jelenlegi életéről, körülményeiről. Délutáni érkezés Upingtonba. Bejelentkezés a hotelbe, majd látogatás a városka múzeumában, illetve a nagyhírű szárított gyümölcs központban. Borvásárlási lehetőség és pihenő.

Éj Upingtonban

13. nap:

Délelőtti elutazás Upington repteréről Johannesburgba. Átszállással továbbrepülés Budapestre. Éj a repülőn

Budapestre érkezés a kora délelőtti órákban, a 14. napon.

 Részvételi díj 1 főre önellátással: 947.000,-Ft
 (3 alkalommal reggelivel, 5 alkalommal reggeli-vacsorával) a
 Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás köthető
 Repülőjegy irányár illetékkel [1] 370.000,-Ft
 Belépők és természetvédelmi díjak* 215,-EUR
 Elvárt borravalók 30,-EUR

[1] A repülőjegy ár csak a foglaláskor véglegesedik. A menetrend változtatás jogát a légitársaságok fenntartják,

Figyelem!

1./ A nemzeti parkok kapunyitása reggel 6:00 – zárás: 18:00

2./ A nemzeti parkokban a ragadozók miatt a járművekből csak a kijelölt pihenőknél szabad kiszállni, 2-3 óránként.

3./ A belépők és természetvédelmi díjak díjszabása évközben is változhat.

*Belépők és természetvédelmi díjak tételes felsorolása:

  • Krüger/Augrabies/Kalahári nemzeti parkok: 19,-EUR/nap
  • Berlin Falls vízesés: 1,-EUR
  • Lisszabon Falls vízesés: 1,-EUR
  • Istenek ablaka kilátó: 1,-EUR
  • Potholes kanyon: 6,-EUR
  • Three Rondawels kilátó: 1,-EUR
  • Hoedspruit Endangered Species Centre: 15,-EUR