ÉK-Anatólia: A smaragdzöld Fekete-tengeri partvidéktől – Noé bárkájáig

AKTÍV Törökország felfedezőút Trabzont kikötőjétől – Az Ararát (5.165m) lábáig

Időpont: 2022. szeptember 9-19.
Utazás: Menetrendszerinti repülőjárattal; Különbusszal, a hegyekben kisbuszokkal
Szállás: Színvonalas, 3-4 csillagos szállodák,  2 ágyas szobáiban
Ellátás: Reggeli és vacsora
Létszám: Min. 20  fő + 1 fő szakvezető+ 1 fő török házigazda

Magyar idegenvezetés Budapesttől – Budapestig, török idegenvezetés Trabzonttól – Erzurumig.

„A Föld mindenkinek zenél – aki meg tudja hallani.” – török szólás

Törökország legtávolabbi és legismeretlenebb vidéke ÉK-Anatólia. A Karadeniz-hegység (Kuzey Anadolu Dağları) felhőkben fürdőző mérsékelt-övi esőerdőitől és Rize lágy, szubtrópusi teaültetvényeitől – a Kis-Kaukázus-, és a Kelet – Anatólia-fennsík jégcsiszolta hegyóriásainak lábaiig egészen egyedülálló természeti változatosság fogadja itt a látogatót. Az írott idők kezdete óta ismert kulturális központok (Trabzon, Erzurum, Kars) vagy az UNESCO világörökségi Ani romvárosa – könyvtárnyi régészeti és építészeti szakirodalom forrásai. A Selyemút; Urartu, vagy a Trapezunti Császárság emlékei, az ókori Róma- és a Perzsa Birodalom, majd később az Oszmánok és a perzsa dinasztiák világméretű küzdelmeinek helyszínei. Biblia tájakat jár itt a tekintet és a bakancs: Itt ered az Eufrátesz, s itt mentette meg – Isten parancsára – fajunkat és a Föld állatvilágát Noé.

1. nap: Trabzon a Selyemút kikötője

Találkozás a Liszt Ferenc reptéren reggel 07:00-kor. Elrepülés isztambuli átszállással Trabzont-ba 09:05-kor. Megérkezés a Fekete-tenger 2.800 évvel ezelőtt (!) alapított kikötővárosába délután 15:45-kor. Rövid ismertető a 350.000 lakosú város ókori múltjáról, a néhai Selyemút távolsági kereskedelmében betöltött kulcsszerepéről, illetve a bizánci időkről. Néhány szemelvény a Trapezunti Császárság (1204-1461) éveiből, majd látogatás a Hagia Sophia Mecsetben. Séta az Olimpiyat Parktól (Alendar Mecset) a Balik Pazari halüzlettől a bazár negyeden át a Kahramanmaras utcára, majd onnan a Meydan Parkba, Musztafa Kemal Atatürk szobrához. Szabadidő az Iszkenderpasa Mecset térségében, fakultatív 1 órás teázási lehetőséggel a Kaleparkban, a Ganita Tea Kertben, a Fekete-tenger panorámájával. Közös vacsora a hotelben.

Éj Trabzontban

2. nap: A legendás Sumela Kolostor; az Uzungöl zöldje

Reggeli indulással utazás az Altindere-völgy Nemzeti Park majd mindig párát pipáló, harsogóan zöld magashegységi erdőségeibe. 1.200 m magasságban, a Karadağ-hegy sziklafalába vésve építtette I. (Nagy) Theodosius császár (375 – 395) az ókori Római Birodalom egyik legkülönlegesebb kolostorát, Sumelát, aminek egyedülálló kincse a Lukács evangélista által festett, kétezer esztendős oltárkép. A szikla-kolostort I. Jusztiniánosz császár leghíresebb hadvezére Belizár (505-565) felügyelete alatt bővítették, majd mai képét a Trapezunti Császárság évszázadaiban nyerte. (Aranybulláját 1365-ben állították ki.) A kolostor szigorú szultáni védelem alatt állt, ezért egészen a XX. századig virágzott, gazdagodott. A műemlék közös bejárása, a lélegzetelállítón szép panorámák élvezete mellett. (Feljutás 20 személyes kisbuszokkal, lefelé séta, hegyi úton, kb. 4 km hosszan.)

Visszatérés a tengerpartra, majd utazás Merkez és Sürmene kikötővárosain át, rövid fotószünettel a tengerparton. Történetek a múltbéli időkről, amikor a Fekete-tenger az Oszmán-Birodalom „belvize” volt, kitekintéssel a „szemben lévő” Krími Tatár Kánság (törökül Kırım Hanlığı), illetve a Kaukázus-vidék török hódoltsági évszázadaira, majd a XIX. századi demográfiai változásokra. Kora délutáni megérkezés a méregzöld hegyek közé préselt, 1.090 m magasságban lévő Uzungöl (Hosszú-tó) partjára. Átszállás 20 fős kisbuszainkra, majd feljutás a szédítő magasságban lévő Panorama Motel Restaurant Caféhoz, illetve lefele jövet a Kar Hotel Uzungöl panorámás hotelhez. Bejelentkezés a szállodánkba, vacsora. Vacsora után fakultatív  séta az „anatóliai Gyilkos-tó” partján a Seyir terasi kilátóhoz.

Éj az Üzüngöl tónál  

3. nap: Rize teaültetvényei

Reggeli után vezetés Rize (jelentése: hegyoldalak) hegyeihez, Kis-Ázsia legesősebb, és leglágyabb klímájú, szubtrópusi vidékére. Feljutás az 1.100 m magasságban épült Kibledagi mecset kilátó-platójára. A dús erdőkkel és ültetvényekkel öltöztetett tájak látványának élvezete, rövidke pihenővel a mecsetben. Aláereszkedés a teaültetvények vidékére, fotószünetekkel a legszebb pontokon (s ahol meg lehet állni…). 1 órás látogatás a Fellegvárban, a tenger és az alattunk elterülő város panorámáival.  Rize tea (Rize çayı) kóstolási lehetőség, ismertetővel a jólétet hozó, nemzetközileg is igen kedvelt teáról, termesztésének körülményeiről, a Rize tea központban (Cay Carsisi). 1,5 órás szabadprogram Rize állandóan forgalmas és pezsgő belvárosában. Vezetés a Firtina-völgyben, fotószünetekkel a legszebb pontokon. Koraesti érkezés Ayder hegyvidéki városkájába. Szabadprogram, pihenő.

Éj Ayderben

4. nap: A Kaçkar Dağları égi legelői

(Figyelem! Esőkabát hozatala javasolt.)

Reggeli után utazás 20 személyes buszokkal a Kaçkar Dağları-hegység Nemzeti Park felhők feletti legelőire. A Fekete-tengerre néző, 3.937 m magasságig tornyosuló (Kaçkar Dağı csúcs) hegyvonulat egészen különleges világ: A magasság emelkedésével a szubtrópusi esőerdőket a fenyvesek, majd a havasi legelők váltják – s végül a felhők-, 3.000 m felett a jégvájta, csipkézetten éles gerincek járhatatlan övezete következik. A hagyományos hegyvidéki pásztorkultúra jeleneteinek megtapasztalása az „anatóliai esztenáknál”, majd továbbutazás 2.300 m fölé, a Pökut-plató égi legelőire. Megérkezés után pihenő és piknik, hozott tarisznyából, illetve teázási lehetőség. Fakultatív kb. 2 óra sétalehetőség a teaház „alaptáborunkból”, majd átsétálás (vagy átbuszozás) a Sal-platóra, kedvező látási viszonyok esetén eddigi életünk legszebb 3.000 + m magasságú gerinceinek látványával. Pihenő a platón, vagy további 1,5 órás fakultatív séták.  Koraesti aláereszkedés szállodánkba.

Éj Ayderben

5. nap: Kaçkar Dağları-hegység Nemzeti Park völgyei mélyén

(Figyelem! Esőkabát hozatala javasolt.)

Reggeli után utazás 20 személyes buszainkkal a Palovit Şelalesi-vízeséshez. Kb. 2 órás séta (oda-vissza) a „zsákvölgyben”, úttesten, burjánzóan zöld kanyonkörnyezetben. Utazás a Kaçkar Dağı hómezőiről alázúduló, 68 km hosszan robajló Firtina folyó (Viharos folyó törökül) majd mindig párában takarózó szurdokában. A folyón több mint 20 db oszmánkori szamárhátú híd maradt fenn napjainkig, ezek tökéletes kiinduló pontok a rövidebb sétákhoz, túrákhoz. 15-20 perces séták a Taş Köprü, illetve a Şenyuva Köprüsü hidakon át, illetve a hidak környezetében. Látogatás a festői, 1.130 m magasságban épített Zilkale hegyi erődromjában (Megérkezés előtt kb. 1 óra séta úttesten, a vár panorámájának látványával). Visszaúton megérkezés a Bulut Selalesi-vízesés völgyének bejáratához. Kb. 2 órás séta (ismét csak oda-vissza) majd késő délutáni visszautazás Ayderbe, pihenővel a vacsoráig.

Éj Ayderben

6. nap: Grúz határok mentén; Kars erődvárosa

Reggeli indulás után rövid pihenő Kiyizik strandján, ahol elbúcsúzunk a Fekete-tengertől. Utunk folytatása Batumi irányába, néhány szóval Adzsáriáról, annak fővárosáról Batumiról, az évszázadokról, amikor a mai Grúzia déli területei még a szultánok birodalmához tartoztak. Utazás a grúz határvidéken Artvin városának érintésével, majd a Karagöl-Sahara Nemzeti Park alpesi vidékein át, rövid fotószünetekkel a legszebb pontokon. Aláereszkedés a Kura völgyébe, Ardahan városánál. Szemelvények az orosz-török háborúkról, s hogy hogyan cserélődött a terület fennhatósága (oda-vissza, több alkalommal is) a két birodalom között. Séta a középkori városfalak mellett, majd a Kura hídján át, ismertetővel, hogyan, s miért került vissza Ardahan tartomány a modern Törökországhoz. Utunk folytatása délre, a platóvidék sztyeppéin, útközben áttekintéssel az 1848-49-es törökországi magyar emigráció történetéről (Csorba György írása lapján). Néhány magyar katonasors bemutatása – a megannyiból, különös tekintettel Kmety György (1813-1865) honvédtábornok (török nevén Iszmail pasa) Kars erődjének védője életére. Kars városához közeledve kísérlet az itt járt hódítók (Alp Arslan szeldzsuk szultán, Timur Lenk, az idők császára, Uzun Haszan az Aq Koyunlu szultánja) történetei, illetve az itt lezajlott Oszmán-Perzsa háborúk hosszú sorának felvázolására. A városba érkezés után bejelentkezés a hotelbe. Fakultatív koraesti séta a ma is rendkívül impozáns erőd lábaihoz.

Éj Kars városában

7. nap: Ázsiai birodalmak ütközőpontja; Ani UNESCO világörökségi romvárosa

Reggeli után utazás keletre, a török-örmény határra, a Kis-Kaukázus platóvidékén át, Ani UNESCO világörökségi romterületére. A 400-as években alapított Ani, “az 1001 templom és negyven kapu” városa drámai szépségű helyszínen, az  Arpaçay és az Araz folyók kiszögellésénél épült. Hosszú időn át Örményország, majd a Karakojunlu törzsszövetség fővárosa, mesés gazdagságával mágnesként vonzotta a a betelepülőket – és hódítókat. Néhány igaz mese a fontosabb (és legvéresebb) ostromokról (szeldzsuk, mongol, perzsa), 4 órás sétával az egyedi hangulatú romoknál. Délutáni visszautazás Kars városába, látogatással az erődben, sétával a vár alatti oszmán hídnál, rövid emlékezéssel a perzsa Nádir sah (1736-1747) győztes ostromára – itt, az ázsiai birodalmak ütközőpontján. A városi múzeum (Kars Müzesi)  közös megtekintése, majd terepjárás az Arap Baba Tabyasi erődben, illetve az egyik orosz erődből kialakított Sajt Múzeumban. Néhány további szó a XIX-XX. századi orosz beavatkozásokról- illetve a legjobb sajtokról.

Éj Kars városában

8. nap: Iráni nyelvek és kultúrák határvidékén

Reggeli után utazás az Ararát Nemzeti Park északi előterébe. Útközben történetek az perzsa határokig nyújtózkodó Ağrı tartomány (kurd nyelven Parêzgeha Agiriyê) múltjából – és jelenéről. A kurd népesség mai törökországi,- iráni,- és más déli országokban való életviszonyainak, helyzetének áttekintése, majd rövid ismertető az iráni kultúra kiterjedéséről, Perzsián túli területeiről. Jó látási viszonyok esetén a Nagy– és a Kis-Ararát szabályos hegyóriásainak fotózása az északi oldalról. Késő délutáni „visszafordulás” Ağrı tartomány korábbi fővárosa, Doğubayazıt irányába. Rövid földrajzi kitekintő a karnyújtásnyira lévő Nahicsevánra (Azerbajdzsán exklávé). Doğubayazıtba érkezés után látogatás egy szőnyegcsomozó manufaktúra üzletében – a rendelkezésre álló időtől függően.

Éj  Doğubayazıtban

9. nap: Doğubayazıt valószínűtlen tájain; az Ararát és Noé bárkája

Reggeli indulással utazás a valószínűtlenül különleges Biblia tájakon, az Ararát (5.134 m), Nyugat-Ázsia  legmagasabb hegyének fényképezésével. A Teremtés könyve és az Özönvíz történetének felelevenítése a Durupınar sitesi hegyoldalon… Noé bárkájának lehetséges maradványainál. Látogatás 2 hagyományos faluban, majd felkapaszkodás az Ishakpasa Palotába, a perzsa határvidék néhai adminisztrációs központjába. 2 órás látogatás a meseszép komplexumban, majd séta a hajmeresztően meredek, ősi erődhöz (Doğubayazıt Kalesi). Figyelem! Az erőd környezetében lévő sétaterepek azért tűnnek veszélyesnek – mert azok. A sétát csak túrázóknak ajánljuk. Hosszú utazásunk megkezdése Kelet-Anatólia legnagyobb városa, az 1.890 m magasságban épült Erzurum irányába.  Útvonal: Eleşkirt – Sariköy  – Horasan – Köprüköy – Nene Hatun – Maksut Efendi. Útközben történetek az emberi emlékezet kezdetei óta létező város múltjának korszakaiból: Római és Bizánci idők;   Szeldzsuk idők; A mongol Ilkhanátus kora; I. Szelim szultán hódításai és az Erzurum Vilájet (Eyālet-i Erżurūm 1533 – 1867) időszaka. Szemelvények a XVIII XIX. századi perzsa- és orosz konfliktusok korából, s az egész Közép-és Belső-Ázsiára kiterjedő The Great Game, vagyis Nagy Játszma eseményeiből. Felkészülés a megannyi másnapi látnivalóból. Késő esti megérkezés szállodánkba.

Éj Erzurumban

10. nap: Erzurum megér jó-néhány imát… Vámbéry és Molla Szádik Erzuruma

Reggeli után látogatás a 3.271 m magas Palandöken-hegyen, az ország leghosszabb sípályáinál. (Feljutás felvonóval, az elérhető legnagyobb magasságig.) Szippantás a mindig friss hegyi levegőből, a panorámák élvezetével. „Aláereszkedés”  a Nene Hatun Történelmi Emlékparkba, emlékezéssel a névadóra, az 1877. évi védelmi harcokban részvevő fiatal anyára, Törökország talán leghíresebb női harcosára. További panorámák élvezete Erzurum felett. Ismerkedés Vámbéry Ármin (1832-1913) és Molla Szádik (1836-1892) itt megélt kalandjaival, s közben látogatás a legszebb szeldzsuk középületeknél: Çifte Minareli Medrese (I. Alâeddin Keykûbad /1190–1237/ szultán lányának medreszéje);  Yakutiye Medrese (Hoca Yakut, a mongol kánok helytartójának medreszéje);   Erzurum Ulu Dzsámi nagymecset. Közös látogatás a város közepén álló „asszír-perzsa-római-bizánci…” ősrégi várban, néhány történettel annak évezredeiből. Séta a 900 éves Üç Kümbetler sírkertben, majd 2 órás szabadidő, vásárlási lehetőség az Oszmán Bazárban. Búcsúvacsora közben a jövő évi DK-Anatólia és Mezopotámia utazás tervezgetése…

Éj Erzurumban

11. nap: Hazautazás

Korai reggeli után utazás Erzurum nemzetközi repterére. Elrepülés Isztambulba 8:55-kor, majd átszállással hazaérkezés a Liszt Ferenc reptérre este 19:15-kor.

Részvételi díj reggeli és vacsora ellátással 422.000,-Ft

Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás

köthető

Repülőjegy irányár illetékkel

157.000,-Ft

Belépők

A részvételi díjban

Stornó biztosítás

2,2%

Elvárt borravaló

3,-EUR/fő/nap

1 ágyas felár

133.000,-Ft

 

Figyelem!

Zárt túracipő, esőkabát, 1 öltözet melegebb ruha – ugyanakkor naptej, napszemüveg, fürdőruha és fényvédő kalap hozatala is hangsúlyozottan ajánlott.