A Magas-Kaukázus és az Elbrusz vonzásában

Kabard-Balkárföld és a Karacsáj-Cserkesz Köztársaság legszebb tájain

Időpont: 2022. augusztus 20-29.
Utazás: Menetrendszerinti repülőjárattal; a helyszíneken különbusszal
Szállás: 3  csillagos szállodák,  2 ágyas szobáiban
Ellátás: Reggeli és 2 expedíciós ebéd
Létszám: 22  fő + 1 fő szakvezető + 1 fő kaukázusi házigazda

Magyar idegenvezetés Budapesttől – Budapestig

 „A barátod a tükröd” – kaukázusi szólás

Déchy Mór fotója a Nagy-Kaukázusból

 

Az 5.642 m magasra tornyosuló Elbrusz és vidéke az Oroszországi Föderáció és Délnyugat-Ázsia legmagasabb területe is egyben. Nincs ennél óriásibb rétegvulkán egész Eurázsiában (!), s nincs másik ilyen fellegekben rejtőzködő földdarab, változatosabb nyelvi,- történelmi,- néprajzi örökséggel. Hegyvidéki törökök (balkárok; karacsájok; nogajok; egyéb törökök), és kaukázusi népek (kabardok; oszétok; abazák; csecsenek és cserkesz népek) drámai szépségű hazája – megannyi itt járt magyar kutató (pl. Emánuel György, Besse János, Déchy Mór, Bálint Gábor, Zichy Jenő, Szádeczky-Kardoss Lajos) expedícióinak kalandod históriáival. Utazásunk északról indulva járja végig a Magas-Kaukázus legkülönlegesebb völgyeit, egészen azok “végéig”, a főgerinc jégbe és hóba temetkezett 5.000 m feletti piramisaiig. Így fedezzük fel többek között a Kubán,- a Teberda,- a Bakszan,- és a Csegem – völgyeit, így pihenünk meg az Elbrusz hómezőinek csendjében. Kaukázusi tartózkodásunk alatt „feltárul” két ősi, mégis szinte ismeretlen autonóm állam, Kabard – Balkárföld és a Karacsáj – Cserkesz Köztársaság számos titka is.

1. nap: Utazás “Kis lópatkó” városába

Találkozás reggel 9:00 órakor a Liszt Ferenc reptéren. 10:55-kor elrepülés moszkvai átszállással Mineralnie Vody-ba. Koraesti érkezés után rövid utazás Kabard – Balkárföld fővárosába, Nalcsik-ba, vagyis “Kis lópatkó” városába. Menet közben áttekintés a Kaukázus-vidék földrajzáról, illetve a Központi- vagy Magas-Kaukázus különleges természeti viszonyairól, az itt élő hegyi török (törökül: Tawlu til) és kaukázusi népek néprajzilag és kulturálisan is igen színes világáról.

Éj Nalcsikban

2. nap: Karacsáj-balkárok és kabardok; El’tyubyu titkai

Reggeli indulással utazás a Csegem-völgyben, az 5.204 m magas Dykhtau előteréig. A „Kik azok a kaukázusi népek?” kérdés körbejárása, különös tekintettel a kabard, cserkesz népcsoportokra. A 12.500 km2 területű autonóm köztársaság vázlatos, általános bemutatása, fotószünetek sokaságával, a szebbnél szebb szakaszokon. Séta a Csegem-vízesésnél, majd a Csegem-szurdok könnyező szikláinál. Néhány szó az Orosz-cserkesz háborúk (1763 – 1864), illetve a Kaukázusi háborúk (1817 – 1864) koráról, s azok máig ható következményeiről. Séta a havasi legelők övében lévő El’tyubyu falujában, majd annak ősi halotti városában, jó látási viszonyok esetén elképesztő panorámákkal. Visszafelé úton áttekintési kísérlet a Kaukázusban élő török népek mai elhelyezkedéséről, területeiről. (karacsáj-balkárok; nogajok; kumükök; azerbajdzsániak).

Éj Nalcsikban

3. nap: A Kabard – Balkárföld Magashegységi Nemzeti Parkban

Látogatás a Nemzeti Múzeumban. „Beutazás” a Kabard – Balkárföld Magashegységi Nemzeti Park a Cserek folyó mentén megközelíthető területeire. Séta az erdőkkel körbeölelt Goluboje-tó partján, majd haladás egyre magasabbra, a Cserek szurdokvölgyein át. Séta Verkhyaja Balkaria romvárosában, látogatással az Amir Kán őrtoronynál, majd az Abajev erődnél. Erőnktől és hangulatunktól függően megfelelő kilátópont keresés, ahonnan tisztán látható a Shkara, illetve a Dykhtau 5.000 m fölé tornyosuló jeges „falrendszere”. Koraesti visszaérkezés a fővárosba.

Éj Nalcsikban

4. nap: A Kaukázus első magyar feltárói nyomán az Elbrusz oldaláig

Reggeli után elutazás az Elbrusz Nemzeti Parkba. Az írott idők kezdete óta legendás hegy a perzsa krónikákban az „Ég őrzője”, illetve a “Kétfejű” megnevezéssel szerepelt, míg a török népek Mingi-tau (Örökkévaló hegy, Ezerhegy) néven tisztelték. Az ókori görögök és rómaiak meséiben ez volt a láncra vert Prométeusz lakhelye. Haladás a Bakszan folyó festői völgyében rövid fotószünetekkel a legszebb pontokon. Ismerkedés Emánuel György cári altábornagy, illetve Besse János életével, akik az első sikeres Elbrusz expedíció magyar vezetői, krónikásai (!) voltak. Fakultatív fohász- és Tengri áldozat bemutatási lehetőség, az előttünk álló 48 óra optimális látási viszonyaiért…

Az Elbrusz repülőből

Bejelentkezés hotelünkbe, majd nagyon rövid, türelmetlen felkészülés az Elbrusz oldalán zajló programunkra. Feljutás felvonóval Azau rétjeiről a Staryi Krugozor állomásig (2.950 m). Közös séta és fotózás, majd emelkedés tovább felvonóval a Mir állomásig (3.500 m). Pihenő, a tájképek élvezete, majd feljutás beülős felvonóval a Garabashi állomásig (3.750 m). Hangulatunktól, „hegymászó étvágyunktól” függően séta 4.000 m magasságig, sok fotóval. Első személyes Elbrusz tapasztalataink birtokában immár… este ismerkedés Déchy Mór (1851-1917), a méltán nemzetközi hírű magyar Kaukázus kutató életével. Déchy 7 kaukázusi expedíciójának vázlatos áttekintése, munkái – és a róla írt könyvek alapján. Megemlékezés a magyar felfedező sikeres, 1884. augusztusi Elbrusz mászására, koccintás a 150 éves Magyar Földrajzi Társaság (aminek Déchy volt az egyik alapítója) további 150 évnyi, sikeres működésére.

Éj Terszkolban

5. nap: Az Elbrusz vonzásában, „Világ tetején” élményekkel

Egész napos, 6-7 órás túra a Terszkol folyó völgyében, a Terszkol gleccser tövéig, ami egyben a sebes-vizű folyó eredete is, vagy a Terszkol kilátóterasz magasságáig, a legfestőibb Elbrusz panorámák fotózásával.    Séta közben ismerkedés a Magas-Kaukázus nemzeti parkjainak erdei élővilágával: medvék, hiúzok, farkasok és a madárvilág. Figyelem! Az ismerkedés elméleti jellegű, ez különösképp a medvék esetében fontos tudnivaló…

A jóleső „Világ tetején” élmények után koraesti „aláereszkedés” szállásunkra.

Éj Terszkolban

6. nap: A szépséges Karacsáj – Cserkesz Köztársaság; a Kazár Kaganátus erődjénél

Korai reggeli, majd utazás a Karacsáj – Cserkesz Köztársaságba. A 14.300 km2 területű autonóm köztársaság vázlatos, általános bemutatása a buszon, szorgos szemléltetésekkel. A „határ” átlépése Krasznij Kurgánnál, felkapaszkodással a 2.300 m magas Gumbashi-hágóra. A térségben járt magyar kutatók (Zichy Jenő, Bálint Gábor, Szádeczky-Kardoss Lajos, Wosinszky Mór, Pröhle Vilmos) életének, munkásságának igaz meséinek tolmácsolása. Átkanyarodás a szerpentineken a legendás mesék világába: Néhány szó Bendefy László „A magyarság kaukázusi őshazája – Gyeretyán országa” c.  különleges művéről, s benne az itt eredő Kuma folyó  mentén valaha (lehet, hogy) létezett Kummagyariáról.  Leereszkedés Karacsajevszk-be, a Kubán folyó mentén épült regionális központba. Az itt élő különböző karacsáj, oszét, cserkesz és nogaj „típusok” megfigyelése, s pár szó az Azovi-tengerig kanyargó, 870 km hosszú folyóról. Látogatás a Kalezh-hegyen álló, Kumár erősségének romjánál. Az 5 m falmagasságú, valaha 12 bástyás erődöt bolgár-törökök, esetleg a kazárok építhették, s a kutatók szerint az Arab – Kazár háborúk (642 – 799) egyik legfontosabb színtere lehetett. Az erőd megtekintése után továbbutazás a X. századi Shoana templomhoz. A bizánci stílusban épült templomban kaukázi tamgák (nomád embléma), görög és arab írásjelek is láthatóak, valaha a térség az Alán Püspökségéhez tartozott. Utazás a Teberda egyre vadregényesebb völgyében a Teberda Nemzeti Park hegyóriásai között. Látogatás a nemzeti park múzeumában, illetve állatkertjében. Esti érkezés Dombaybe.

Éj Dombayben

7. nap: A Szevernij Prijut-hágó és a Tömenköl tengerszem vadregényes tájain

Reggeli után utazás a Teberda mellékága a Klukhor mentén – „amíg az út vezet”. Séta a hatalmas Tümenköl tengerszem partján, majd továbbutazás a Kicsi-Murudzu torkolatáig. Az útviszonyok- és engedély viszonyok függvényében rövid buszozás, vagy séta a Szevernij Prijut-hágó festői szerpentinjeire. Erő- és motivációs állapotunktól függően további túra a Klukhor tengerszem „himalájai” világába. A körülöttünk tornyosuló hó és jégmezők fotózása. Késő délutáni visszaérkezés szállásunkra.

Éj Dombayben

8. nap: Felvonó a felhőkbe

Reggeli után utazás az új felvonórendszer alsó állomásához. Feljutás 2 átszállással 3.200 m magasságig a Musza – Acsitara sziklahavasaira. 4-5 órás séta a Magas-Kaukázus főgerincének csodaszép panorámáival (jó látási viszonyok esetén). Az Aksaut, Beleja Kaya és a Dombay-Ülgen csúcsok „piramisainak” beazonosítása. Késő délutántól szabadidő, pihenés.

Éj Dombayban

9. nap: A Bermamyt-plató sztyeppéin

Reggeli után kijelentkezés a hotelből, utazás 4 X 4 meghajtású terepjáróinkkal a Bermamyt-plató sztyeppéire. Útközben néhány szemelvény a területet valaha uraló Kazár Kaganátus (650 – 969) türk népeinek históriájából. Kik voltak a kabarok, s kik a besenyők? Mit írtak a keleti szerzők a türkökről és baskírokról – vagyis a magyarokról? Maszúdi-; Dzsjháni-; Bölcs Leó és Bíborbanszületett Konstantin bizánci császárok feljegyzései – a valaha itt élt magyarokról. Séták és fényképszünetek a plató peremein, szerencsés esetben az Elbrusz festői, távoli panorámájával. Utazás a Malka kanyon felső peremén, az aktívabb résztvevőkkel lejutás annak aljára, két különböző helyszínen is.

Utazás a szállásunkra a koraesti órákban. Készülődés a másnapi hazautazásra. Közös búcsúvacsora, a látottak és átéltek értékelésével.

Éj Mineralnye Vodyban

10. nap: Visszatérés Hunniába

Kora hajnali ébresztő után utazás Mineralny Vody repülőterére. Elrepülés 7:10-kor, majd moszkvai átszállással hazaérkezés a Liszt Ferenc reptérre 16:30-kor.

 

 

Részvételi díj reggeli ellátással 457.000,-Ft

Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás

köthető

Felvonók díjai

A részvételi díjban

Repülőjegy irányár illetékkel

267.000,-Ft

Belépők

A részvételi díjban

Stornó biztosítás

2,2%

Elvárt borravaló

3,-EUR/fő/nap

Fakultatív vacsora 8 estén

145,-EUR

1 éves Magyar Földr. Társ. tagság és Földgömb magazin előfizetés

A részvételi díjban

1 ágyas felár

240,-EUR

Orosz vízum ügyintézéssel

26.000,-Ft

 

Figyelem!

  • Az 1 éves Magyar Földrajzi Társaság tagsági díj és a Földgömb magazin előfizetés átruházható. Ezek az utazás részvételi díjának részét képezik – attól el nem választhatók.

Az Elbrusz a Bermamyt-plató pereméről