Hawaii pillanatok – North Shore (Északi Part)

Oahu sziget északi partvidéke a North Shore a legendás méretű hullámok földje… helyesebben óceánja. A kb. 60 km hosszú partszakasz a „Szörfösök mekkája”.  Októbertől – áprilisig minden évben itt gyülekeznek a világ legismertebb hullámlovasai, hogy részt vehessenek a Triple Crown of Surfing (A szörf versenyek három koronája) valamelyik rendezvényén. De miért itt „nőnek” a Föld legnagyobb hullámai? Mi a titka az Északi Part óceáni víztömegeinek? 

Trade winds (Állandó szelek)

Az Egyenlítő és az Északi szélesség 30’ foka közötti terület a trópusi Trade winds (Állandó szelek) zónája. (A közhiedelemmel ellentétben az angol kifejezés eredete nem a kereskedelmi útvonalakra vezethető vissza – hanem az állandó irányra.) A világóceán felett ÉK-ről DNy irányba fújó állandó trópusi szelek a Hawaii-szigetek térségében különösen aktívak, sokszor viharosak. A szigetek hőmérséklete kellemesen meleg, de a Csendes-óceán felől – mindig keletről – esős légtömegek ostromolják az örökkön zöld partokat. A Trade winds-nek köszönhetően minden szigetnek van egy buja zöld, csapadékos oldala, amit windward side-ként aposztrofál a helyi meteorológia. (Az ellen oldal a szinte állandóan napos, nyugati oldal a leeward side). Oahu szigetének északi partján a windward side keleti szelei által keltett hatalmas hullámvonalak (swell) beleütköznek a meleg óceáni víz korallzátonyaiba – így keletkeznek a döbbenetes méretű, partközeli hullámok.

Reef break anatómia

A Hawaii-szigeteket körbeölelő meleg óceáni vízben ma is napról – napra fejlődnek, „virágoznak” a korallzátonyok. Oahu az egyik legidősebb sziget (A következő oldali ábrán felülről a második nagy sziget) így korallvilága millió éves. A zátonyok sokszor 2-3 km távolságra a partoktól, afféle vízszint alatti védőfalként övezik a szigeteket. A parttól távoli korallzátonyokon (reef) megtörnek a keletről érkezett hullámok. Ez a reef break (zátonytörés) jelenség. A North Shore (Északi Part) part menti korallzátonyai lapos asztaltető típusúak (flat table top reef), sokszor csak néhány m mélységben a tengerszint alatt. Ezek a típusú zátonyok, ebben a mélységben – alkalmasak leginkább arra, hogy a hullámokat ne csak megtörjék, de fel is erősítsék – megdobják. A North Shore flat table top reef-jeiben ráadásul számos barlang és vulkáni tű is található – ami tovább korbácsolhatja a már amúgy is egyedi méretű hullámokat.  „Ezek a hullámok a Földön egyedülálló méretűek és szépségűek” mondják a helyiek. „Hogy miért tűnnek életveszélyesnek?… hát mert azok, de nagyon.” teszik hozzá az objektív és teljes kép kibontása érdekében. A Ka’ena Point-tól – Haleiwa városán át – a Kahuku Point-ig tartó kb. 60 km hosszú partszakasz, az Északi Part így a szárazföld felől egyedi természeti csoda az ember számára – míg az óceán felől, afféle egyedien életveszélyes közeg.

 Világversenyek hullámai

Az Északi Part egyetlen városa Haleiwa. A „megmaradó” kb. 55 km hosszú szakaszon a szörfözésre szakosodott fövenyek és strandszakaszok sorakoznak. Nyaralókkal, üzletekkel, parkolókkal tarkítva a zöld dzsungelbe vesző partokat. Waimea Bay… Sunset Beach… Banzai Pipeline… csak néhány legendás név a világ szörfösei által mindennél többre méltatott / áhított helyszínekből. Ezek azok a partszakaszok, ahol a hullámok 3 m magasságnál kezdődnek… s a gigászi, 15 m (!) magasságnál végződnek. A „Szörfösök mekkája”, a világversenyek partvidéke olykor minden képzeletet felülmúló méretű hullámokkal várja az ide látogatókat. Semmi meglepő nincs tehát abban, hogy a 3 legfontosabb világversenyből mindhármat itt rendezik. A Reef Hawaian Pro-t Haleiwában, az O’Neill World Cup of Surfing-et a Sunset Beach-en, míg a Billabong Pipeline Masters-t a Banzai Pipeline-on. A csak meghívásos alapon szervezett Quiksilver Big Wave… világbajnokság versenynapjait csak akkor tartják meg, ha a hullámok elérik a minimális 6,1 m magasságot… (!)

 

 A North Shore hullámait a magyar tévénézők is jól ismerhetik, hiszen a hollywoodi rendezők mellett a sorozatok alkotói is idejönnek az óriáshullám képsorok, jelenetek forgatására. Többek között a Lost vagy a Hawaii Five-O hullámai is mind idevalósiak…

Szöveg: Gőgös Norbert
Kép: Internet források