Kis-Ázsia és a Földközi-tenger napfény útján

Kária – Lükia – Torosz-hegység és a Türkiz Partvidék (Török Riviéra) festői tájain

Időpont: 2024.  április 20-30.
Utazás: Menetrendszerinti repülőjárattal; a helyszíneken különbusszal
Szállás: Színvonalas szállodák,  2 ágyas szobáiban
Ellátás: Félpanzió (reggeli és vacsora)
Létszám: Min. 20  fő + 1 fő szakvezető + 1 fő helyi török házigazda

Magyar idegenvezetés Budapesttől – Budapestig

„Hallgass százszor figyelemmel, töprengj ezer alkalommal, s beszélj egyszer.” – török szólás

Lükiai sziklasírok, Kr. e. 4. század

Délnyugat-Anatólia partjain találkoznak a Toros-hegység néhol 3.000 m fölé kapaszkodó csúcsai a Földközi-tenger időtlen hullámaival. Ez a mesésen gazdag ókori Kária, Lükia (A napfény királysága) földje, az ókori perzsa és bizánci Türkiz Partvidék, vagy, ahogyan ma ismerjük, a Török Riviéra.

Bodrum (az ókori Halikarnassos) városából indulva Marmaris – Fethiye – és a Teke-félsziget UNESCO világörökségi védelem alatt álló tájain, romvárosain át kalauzol kirándulásunk, egészen az Antalyai-öbölig. Utunk során felfedezve a mesésen szép Marmaris Nemzeti Park; Saklikent Kanyon Nemzeti Park; Olympos-Beydaglari Nemzeti Park; Köprülü Kanyon Nemzeti Park; és a Güllük Daglari-hegység (Termessos) Nemzeti Park természeti kincseit. Felfedezésünk az ókori Anatólia hettita, görög, perzsa, római és bizánci „időitől” – a szeldzsuk és oszmán városrészek bazárjaiba, tereire vezet. Április utolsó harmadában… amikor Kis-Ázsia déli vidékei virágba borulnak.

Amikor ott már napi 12 órán át élvezhető a Nap melege, 20-22ºC körüli hőmérséklettel, sétákra és természetjárásra legalkalmasabb körülmények közepette. Utazásunk végére mindannyian megtaláljuk az okokat, mitől volt – s lesz mindig is olyan népszerű, sőt világhírű a Blue Voyage (törökül Mavi Yolculuk) felejthetetlen vitorlás útvonala.

1. nap: Utazás Halikarnasszoszba
Találkozás a Liszt Ferenc reptéren a reggeli órákban. Elrepülés menetrend szerinti járattal, isztambuli átszállással. Megérkezés Bodrum nemzetközi repterére a délutáni órákban. (Az isztambuli átszállás és várakozás alatt beszélgetés, rövid történetek az ókori világ 7 csodájáról; Kária és Lükia ókori történetéből; a Türkiz Partvidék egyedien változatos természetföldrajzáról) Bejelentkezés a szállodánkba, majd közös vacsora.

Éj Bodrumban

2. nap: Halikarnassos és a bodrumi Szent Péter Erőd históriája
Közös reggeli, majd utazás Halikarnasszosz az ókori világ egyik csodája „eltűnt” romjaihoz. Itt született Hérodotosz (Kr. e. 484 – 425) „A történetírás atyja”, a perzsa-görög háborúkat leíró „Történelem” c. munka szerzője. Sztorizás az ókori világ első történetírójának életéről, illetve az antik város fénykoráról, Mauszólosz király síremlékéről, a Halikarnasszoszi mauzóleumról, és a nagyhatalmú I. és II. Artemiszia királynőkről. Séta a Mauzóleum romkertjében, majd Bodrum kikötőjében, s onnan a város középkori magjához, az 1402-től épült Szent Péter Erődhöz, a Máltai lovagrend legnagyobb kis-ázsiai építményéhez. Igaz mesék a lovagok korából,- az Angol,- Francia,- Olasz,- illetve Német bástyák árnyékában – illetve arról, hogyan, miként vált a partvidék törökké a XVI. században. Rövid, vázlatos ismertető a Földközi-tenger keleti medencéjének fokozottan előnyös természeti adottságairól, illetve tengerrajzáról. Néhány szó a város egyik leghíresebb szülötte, Turgut Reis (1485 – 1565) admirális, Algéria és Djerba kormányzója életéről, illetve az Oszmán tengeri flotta XVI. századi vállalkozásairól, hadműveleteiről. A méltán híres „Víz alatti leletek Múzeuma” közös meglátogatása, majd séta és szabadidő a belvárosban. Rövid buszozás az ókori színház romjaihoz. A Bodrumi-öböl nagyszerű panorámájának élvezete. Késő délutántól szabadprogram a közös vacsoráig.

Éj Bodrumban

3. nap: Marmaris márványkikötője
Reggeli indulással a 100 km hosszúságú Gökova Körfezi-öböl „körbekerülése” a szárazföld felől. Menet közben az 1920-as években elindított Blue Voyage (törökül Mavi Yolculuk) partvonal menti vitorláskirándulások és nagyszerű eszközeik, a ma is fából készített, 2-3 árbócos gulet-ek (velencei dialektusban: gołéta; franciául: gouëlette ) históriájának, jellemzőinek ismertetése. Megérkezés Marmaris, az ókori Physkos városába a déli órákban. Marmaris az emberi emlékezet kezdete óta a márvány kereskedelem egyik „világközpontja” volt, maga Nagy Sándor is ostromolta (sikeresen). Nagy Szulejmán idején ez volt az Oszmán flotta központi bázisa, a sikeres, Rodosz elleni háború (1522) idején. A város lakossága ma 40.000 fő – amire főszezon idején kb. 10 X annyi külföldi látogató jut. Középkori eredetű városmagja rendkívül bájos, erődjének falai 5.000 év históriájának szemtanúi – kikötőjében a gulet-ek és más vitorlások ezrei sorakoznak. A városba érkezés után 1 óra pihenő, ebédszünet az Atatürk Heykeli tengeri főtéren. Séta a tengerparti sétányon a Hafsa Szultán karavánszeráj romjaihoz, majd az Óváros félszigetének megkerülésével a Világítótoronyhoz. A gulet-ek, vitorlások, luxus- és óriáshajók tömegeinek fotózása, sétával a Barbarossa admirális rakparton a kikötői hídhoz. Türkish cofee szünet, majd közös látogatás a Marmaris Erőd múzeumában. Közös sétánk az Ibrahim Aga Mecsetnél ér véget, amit 1,5 órás szabadidő követ. Késő délutáni bejelentkezés hotelünkbe.

Éj Marmarisban

 4. nap: Hajókirándulás az ókorba; Törökország magyar kutatói
Reggeli indulás (8:30-kor) Dalyan kikötővárosába. Útközben sztorik a néhai Oszmán Birodalomban hosszabb időn át élt, és nemzetközileg is jelentős munkát végző magyar kutatókról (a teljesség igénye nélkül – csak néhányukról): Vámbéry Ármin; Orbán Balázs; Germanus Gyula; Nagykállói Kállay Béni; Karácson Imre; Bozóky Dezső; Németh Gyula. Hajókirándulás az Iztuzu (Dalyan) partvidékre, a gigászi méretű tengeri teknősök legfontosabb földközi-tengeri keltőhelyére. Útközben a kaunosi királysírok fotózása a vízről. A 4,8 km hosszú aranyhomok-nyelv egyik oldalán a nyílt tenger, míg a másikon a deltavidék brakkvizei hullámoznak. (Ez Törökország egyik legjobb strandja is egyben.) 1 órás séta a teknősparton. Továbbhajózás az ókori Kaunos romvárosába. Rövid pihenő a hellenisztikus-római színház nézőterén, majd séta a romterületen. 1,5 órás fakultatív, de erősen fiatalító meleg iszapfürdő a néhai perzsa- és római előkelők által is látogatott „ókori dagonyában.” (7,-EUR/fő) Késő délutáni indulás Fethiye városába, útközben ismertető annak gyönyörű partvidékéről, illetve az utóbbi 30 év tervszerű turisztikai fejlesztéseiről.

Éj Fethiyében

5. nap: A meseszép Ölüdeniz-öböl és Kayaköy meséi
Reggeli látogatás az Amynthas sziklasíroknál, majd a tengerparti sétányon. Közös séta az óvárosi bazár-negyedben, majd látogatás busszal a hajójavítónál. Utazás Kayaköy szellemvárosához. Történetek az 1919-1922. évi Török függetlenségi háború korából, bepillantással az Entente (antant) Törökországra vonatkozó terveibe – illetve a lausanne-i békeszerződést (1923) követő népességcserék históriájába. Megérkezés a  szépséges Ölüdeniz-öbölhöz, a kis-ázsiai Türkiz Partvidék talán legszebb strandjához a kora délutáni órákban.  2 órás séta, pihenő, a bátrabbaknak fakultatív strandolási lehetőséggel.

Éj Fethiyében

6. nap: Az UNESCO világörökségi Xanthosz és a Saklikent Kanyon Nemzeti Park
Utazás az UNESCO világörökségi Xanthosz-ba, az ókori Lükia néhai fővárosába. Néhány szó Sir Charles Fellows (1799 – 1860) régészeti expedícióiról, illetve, hogy hogyan kerültek az itteni kincsek a British Múzeumba. A lükiai óváros – az ókori római városrész, majd a halotti város közös bejárása. Továbbutazás a Saklikent Nemzeti Parkba. A Torosz-hegységbe vágódott, 18 km hosszú, 300 m mély hasadék Ázsia egyik legmélyebb kanyonja.  Közös séta a Saklikent aljában, amíg a vízállás viszonyok-, és felfedezői kedvünk  engedik… A rendelkezésre álló időtől függően látogatás a Patara Kum Teleperi homokdűnéinél, ahol a nyílt tenger és a „sivatag” találkozik. Koraesti visszaérkezés Fethiyébe.

Éj Fethiyében

7. nap: Bibliai helyszínek csodái; az ázsiai Olymposz hava
(Figyelem! Télies öltözet hozatala javasolt!)

Utazás Myra /Demre romvárosába, illetve városába. Sztrabón (Kr.e. 63 – Kr. u. 23) Geógraphika c. munkája alapján Myra volt a kis-ázsiai partvidék egyik legnagyobb városa. Római színházában több ezer néző fért el, s Mürai Szent Miklós (270-343) – Mikulás (Santa Claus) – volt a leghíresebb püspöke. A Szent Miklós templom az 500-as években épült, egyik utolsó „restaurálója” II. Sándor cár volt, 1863-ban. Séta a romvárosban, a különleges ókori sziklasírok és a gigászi színház megtekintésével. Beutazás a városba (Demre) a Szent Miklós templomhoz. A műemlék megtekintése után rövid szabadidő. Utunk folytatása keletre, az Olympos-Beydaglari Nemzeti Park vadregényes tájain a Lükiai Olümposz (törökül Tahtali Dagi) lábaihoz. Feljutás a 2.366 m magas csúcs hómezőire a kabinos Olümposz Égi Felvonón. Az ókori istenek téli világának megtapasztalása – jó látási viszonyok esetén lélegzetelállító anatóliai- és tengeri panorámákkal. Koraesti bejelentkezés a hotelbe.

Éj Antalyában

8. nap: Köprülü Kanyon Nemzeti Park; Ókori óriások nyomán…
Reggeli után utazás a sorsdöntő ókori csatáiról is híres Köprü folyó mentén, a Köprülü Kanyon Nemzeti Parkba. (A folyó torkolatánál győzte le Miltiádész fia Kimón a Xerxész által küldött perzsa seregeket, illetve Hannibál is itt vállalt csatát Róma ellen, a Szeleukida Birodalom seregeinek fővezéreként.) Beskonak turisztikai városkájában átszállás kisbuszainkra. Rövid séták a Köprü hídnál, illetve az alsó kilátópontoknál, majd felutazás a Tazi Kanyonu Gözlem Yeri kilátó pontokhoz (Felső perem). A lélegzetelállító panorámák fotózása, igen óvatos sétával. Visszautazás buszunkhoz, fényképszünetekkel a legszebb hágóknál. Fotószünet Aspendos római-szeldzsuk hídjánál, majd látogatás egyedülálló méretű,- és egyedülállóan ép ókori színházánál. Antalyába visszaérve Duty Free bőrtermék bemutató, vásárlási lehetőséggel, majd séta az antaliai Kaleici-ben (Óváros), szabadprogrammal.

Éj Antalyában

9. nap: Güllük Daglari-hegység – Termessos Nemzeti Park
(Figyelem! 1.600 m magasságban hűvös idő is lehet!)

Reggeli után „buszos felkapaszkodás” a festői szépségű ókori Termessos magashegységi romvárosához. A Güllük Daglari-hegység oldalában, 1200-1600 m magasságban épített kulturális központ az ókori Hellenisztikus világ egyik legcsodálatosabb helyszíne. A Kr.e. II. században az „égboltra épített” színháza, az „Istenek színpada” – a várost körbeölelő elvadult környezet pedig Kis-Ázsia egyik legmesésebb fekvésű nemzeti parkja. Pihenő, s a panorámák élvezete a valaha 5.000 fő befogadóképességű színházban, majd közös séta (és mászás…) a legszebben megmaradt középületekhez. A romváros központjában található néhai főutca és panoráma terasz afféle alaptáborként is szolgál. Innen látogatható meg fakultatív módon Alketasz, Nagy Sándor egyik alvezére sziklasírja.  (Séta oda-vissza, kb. 5 km, 1 óra.) Hazaúton délutáni látogatás a tengerparti Antalya-vízesésnél, majd „hivatalos gyalogos” Antalya városnézésünk megkezdése.  Igaz mesék a városalapító II. Attalosz Philadelhosz pergamoni király korából, aki legendás gazdagságának köszönhetően eldöntötte, hogy a Föld legszebb helyén megépíti annak legcsodálatosabb városát Attaleiát – vagyis a mai Antalyát. Séta Attalosz király szobrához, a XIII. századi Yivliminare szeldzsuk mecsethez, majd onnan Hadriánusz császár kapujához. Utunk folytatása az ókori római alapítású kikötőhöz. Közös sétánk befejezése a kikötői óriásmólónál, ahonnan pár lépcső a kilátópark, illetve a Néprajzi Múzeum.  Szabadidő és vásárlási lehetőség Kaleici-ben, a középkorias ottomán-bazár negyedbe, majd némi szabadidő a közös vacsoráig.

Éj Antalyában

10. nap: Alanya 1 napja
Reggeli után utazás Alanya városába. Érkezés után látogatás a 6.000 m hosszú falrendszerrel védett bizánci-szeldzsuk felsővárban. Séta az Ehmedek negyedben, majd a Kizilkale toronynál és a Szeldzsuk hajóépítő mólóknál. Fotózás a Seyir Terasi kilátópontról, majd szabadidő és vásárlás az oszmán óvárosban. Délutáni visszautazás Antalyába.

Éj Antalyában

11. nap: Magyarisztán hazavár…
Kései kijelentkezés után csomagjaink elhelyezése a csomagszobában, majd délelőtti szabadprogram a tengerparton. Délutáni elrepülés Budapestre, isztambuli átszállással. Megérkezés a Liszt Ferenc reptérre este.

Részvételi díj félpanzióval (reggeli és vacsora) 535.000,-Ft
BBP biztosítás köthető
Múzeumi és romvárosi belépők  A részvételi díjban
Olympos (Tahtali Dagi) felvonó  A részvételi díjban
Repülőjegy irányár, illetékkel 150.000,-Ft
Elvárt borravaló 5 ,-EUR/fő/nap
Stornó biztosítás 2,5%
1 ágyas felár: 250.000,-Ft

 

FIGYELEM!
A programok napi sorrendje változhat.


Köprülü Kanyon Nemzeti Park